Π.Σ.Δ.-Θέματα ασφαλείας στου υπολογιστές των Σχολείων και των Διοικητικών Μονάδων

Δημοσίευση: 26/11/2018

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Π.Σ.Δ.-Θέματα ασφαλείας στου υπολογιστές των Σχολείων και των Διοικητικών Μονάδων

Με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά ασφάλειας (abuse incidents) στο δίκτυο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) που παρατηρούνται και έχοντας υπόψη τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 και τον Ν. 2472/1997, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα:

  •     Οι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο του ΠΣΔ πρέπει να διαθέτουν γνήσιο λογισμικό, να εκτελούν τακτικές ενημερώσεις (update) λογισμικού, να διαθέτουν ενημερωμένες εκδόσεις από προγράμματα προστασίας από ιούς (antivirus) και να γίνονται τακτικές σαρώσεις στο σύνολο των αρχείων του υπολογιστή.
  •     Υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows XP πρέπει να αναβαθμιστούν άμεσα με νεότερες εκδόσεις καθώς η υποστήριξή του έχει σταματήσει από τον κατασκευαστή και το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα διαθέτει κενά ασφάλειας που επιτρέπουν σε κακόβουλα λογισμικά να εγκαθίστανται στον υπολογιστή θέτοντας σε κίνδυνο το περιεχόμενο του και τα δεδομένα των χρηστών του.
  •     Υπολογιστές που διαθέτουν λειτουργικό σύστημα Windows XP δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για πλοήγηση στο διαδίκτυο καθώς κανένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus) δεν παρέχει επαρκή προστασία.
  •     Οι σχολικές μονάδες πρέπει να φροντίσουν να χρησιμοποιούν το δίκτυο του ΠΣΔ για την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο. Αυτό επιτυγχάνεται εάν περαστούν τα στοιχεία του ΠΣΔ στη διεπαφή (interface ) του δρομολογητή (router) της σχολικής μονάδας. Επιπρόσθετα να αλλάζετε περιοδικά τον κωδικό SSID του ασύρματου δικτύου της σχολικής μονάδας ώστε να αποτρέπεται η είσοδος σε μη εξουσιοδοτημένους χρήστες.
  •     Υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπεται μέσω του δικτύου του ΠΣΔ ο διαμοιρασμός ψηφιακού υλικού (με Bittorrents) του οποίου τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύονται (λογισμικό, ταινίες, μουσική κα).

Γενικότερα για την ασφάλειά σας:

  •     Πάντα να εξετάζετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με δυσπιστία καθώς ο αποστολέας είναι εύκολα παραποιήσιμος, ακριβώς όπως ισχύει στο απλό ταχυδρομείο
  •      Μην απαντάτε σε emails και μην επισκέπτεστε ύποπτους δικτυακούς τόπους που σας ζητούν τον κωδικό πρόσβασής σας.
  •      Οι "απατεώνες" χρησιμοποιούν πολλές φορές αντίγραφα επίσημων ιστοσελίδων και ζητούν οι χρήστες να δώσουν τα στοιχεία του λογαριασμού τους. Συνήθως, η προσπάθεια εξαπάτησης γίνεται μέσω email, τα μηνύματα έχουν τις περισσότερες φορές πολλά ορθογραφικά λάθη και είναι γραμμένα στα Αγγλικά ή αν είναι στα Ελληνικά, παρουσιάζουν συντακτικά λάθη.
  •      Κανένας οργανισμός (ΠΣΔ, τράπεζα κ.α.) δε θα στείλει μήνυμα αλληλογραφίας με το οποίο θα ζητά από τους χρήστες του να απαντήσουν σε μήνυμα κοινοποιώντας τον κωδικό πρόσβασής τους.
  •      Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι ο μυστικός κωδικός σας έχει διαρρεύσει προβείτε άμεσα σε αλλαγή του από την σχετική ιστοσελίδα του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (https://www.sch.gr/password)
  • Στη διάθεση σας για την παροχή των λογαριασμών και για κάθε επιπλέον πληροφορία.

Με εκτίμηση

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Σχόλια (1)

Νίκος
|

Παιδιά, δεν αναβαθμίζουμε τα ΧΡ όχι από άποψη, αλλά επειδή τα 256 ή τα 512 της μνήμης των υπολογιστών μας δεν επιτρέπουν κάτι καλύτερο.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/60108/psd-themata-asfaleias-stoy-ypologistes-ton-sholeion-kai-ton-dioikitikon-monadon