Βάζει “λουκέτο” η Νομική Θράκης

Δημοσίευση: 05/12/2018

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Βάζει “λουκέτο” η Νομική Θράκης

Έντονες αντιδράσεις από τους Δικηγορικούς Συλλόγους

Την αναστολή του εκπαιδευτικού έργου από αύριο Πέμπτη μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη αποφάσισε η Γενική Συνέλευση της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αντιδρώντας στην ίδρυση 4ης Νομικής (Οπως είναι γνωστό η Κυβέρνηση εξήγγειλε ότι  η 4η Νομική θα ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών).

Η Συνέλευση της Νομικής αναμένεται να συνέλθει την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να αποφασίσει νέες κινητοποιήσεις

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στη  αυριανή τακτική συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ.

Ψήφισμα εναντίον της ίδρυσης 4ης Νομικής εξέδωσαν και οι φοιτητές της Νομικής Θράκης

Επίσης σχετική ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή, προς τον υπουργό Παιδείας από τον Βουλευτή  Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ (Δείτε εδώ την ερώτηση).

H Ολομέλεια  των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος,που συνεδρίασε   στα Γιαννιτσά,  ως προς την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, υπενθυμίζει την από 3.4.2018 απόφαση της Ολομέλειας, η οποία έχει εκφράσει  την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, όπως την εισηγείται σήμερα η Κυβέρνηση, χωρίς την προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα (Δείτε εδώ την ανακοίνωση).

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης σε έκτακτη συνεδρίαση του τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, κατά την οποία συζήτησε το θέμα της ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, το οποίο επανέφερε με ανακοίνωση της η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ως βούληση του Υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης αποφάσισε:

Να εκφράσουμε, για άλλη μια φορά, τη σαφή και κατηγορηματική αντίθεση μας στην απόφαση αυτή, η οποία δεν ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά, κοινωνικά, εργασιακά κριτήρια, αγνοεί τον υπερπληθυσμό του νομικού επαγγέλματος, αυξάνει την ανεργία και την υποαπασχόληση που μαστίζει το νομικό κόσμο, αποστερεί τη νομική σχολή και κατ’ επέκταση το Δ.Π.Θ. το οποίο αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης για την περιοχή.

Δηλώνουμε επίσης την έκπληξη, αλλά και τη δυσφορία μας για την αθέτηση εκ μέρους του υπουργού κ. Γαβρόγλου της δέσμευσης που ανέλαβε κατά την πραγματοποιηθείσα τον Φεβρουάριο του 2018 συνάντηση μας ότι ΔΕΝ ΘΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕΙ και ότι οι όποιες αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα συναινέσεων με την τοπική κοινωνία, το Δ.Π.Θ. και το νομικό κόσμο να διαψεύσει τις δηλώσεις αυτές και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι μας.

Στα πλαίσια της αρνητικής αυτής εξέλιξης, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ενεργοποίησης των τοπικών φορέων με στόχο την αποτροπή της.

Ήδη κατόπιν παρέμβασης μας η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, επαναβεβαίωσε την αντίθεση της στην απόφαση αυτή. Επίσης σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή και τους συλλόγους φοιτητών θα εργαστούμε στην κατεύθυνση να υπάρξει ενιαία αντίδραση της Πανεπιστημιακής κοινότητας και του νομικού κόσμου»

Σχόλια (13)

Νομική ΔΠΘ
|

Τα πανεπιστήμια ποιους πρέπει να εξυπηρετούν;
Τους φοιτητές και την κοινωνία ή τα διάφορα συντεχνιακά και τοπικά συμφέροντα;

Από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης είναι η κατάργηση της τέταρτης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

https://www.esos.gr/arthra/63423/n-kerameos-katargeitai-o-nomos-gia-tin…

Κωνσταντίνος
|

Η Νομική Θράκης κλείνει,ο δικηγορικός σύλλογος Κομοτηνής αντιδρά γιατί αυτό έχει ξαναγίνει,υπάρχει εμπειρία των Θρακών ή μάλλον των Αθηναίων .Ξέρουν τί θα κάνουν κι έχουν παρεμποδίσει πολλές φορές στο παρελθόν την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα.
Μύτη όμως δεν άνοιξε στην Κομοτηνή,όταν με το νέο νόμο γιά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,ιδρύεται τέταρτο!τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο λεκανοπέδιο,στο ΕΚΠΑ. Εκεί δεν υπάρχει υπερσυγκέντρωση στο λεκανοπέδιο και μάλιστα τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο;Γιατί δεν επαναστατούν οι Θράκες και όλη η περιφέρεια,αφού απ'ό,τι ξέρω,τέτοιο τμήμα δεν υπάρχει στο ΔΠΘ;
Δεύτερο,με τον ίδιο νόμο ιδρύεται δεύτερο τμήμα Κοινωνιολογίας στο λεκανοπέδιο,στο ΕΚΠΑ,το οποίο σαφώς και δε χρειάζεται.Γιατί με τον ίδιο τρόπο δεν επαναστατεί η Μυτιλήνη και η Λέσβος ολόκληρη που διαθέτει τμήμα Κοινωνιολογίας και είναι άκρως ακριτική περιοχή,ή ακόμα και το Ρέθυμνο που κι αυτή διαθέτει τμήμα Κοινωνιολογίας;
Άρα λοιπόν βλέπουμε ότι επαναστατεί κάποιος και κάνει καταλήψεις, κλεισίματα δρόμων,σχολών κλπ.το κάνει επειδή έχει πείρα σ'αυτά τα θέματα, βρίσκεται σε θέση ισχύος να προβάλει τα επιχειρήματά του και το χειρότερο, είναι σε συνεργασία με τους ισχυρούς που στο προκείμενο,είναι οι Αθηναίοι. Την Πάτρα θα ακούσουν;Έχει ήδη τρία Πανεπιστήμια και η υπερσυγκέντρωση των τμημάτων στην πόλη είναι ήδη πολύ έκδηλη.Όμως στο θέμα της ίδρυσης της Νομικής έχει δίκιο.

Αυτονόητες αποφάσεις
|

Aπό το ένα άκρο -μόνο 3 Νομικές Σχολές σε όλη την Ελλαδα- δεν είναι ανάγκη να πάμε στο άλλο και να ιδρύσουμε άλλες 20 Νομικές Σχολές σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας.

Το να αποκτήσουν τα μεγάλα περιφερειακά ΑΕΙ της χώρας, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών ή το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μια Νομική Σχολή είναι ορθή απόφαση και σωστός σχεδιασμός.

Παραλογισμός θα ήταν αν υπήρχε σχέδιο του Υπουργείου να ιδρυθεί Νομική Σχολή πχ. στη Λέσβο ή τη Ζάκυνθο.

Κανείς δεν απαντάει το καίριο ερώτημα: γιατί τόσα χρόνια μόνο για τη Νομική Σχολή να υπάρχει ο ιδιότυπος κρατικός προστατευτισμός; Οι απόφοιτοι από τα άλλα τμήματα, πχ. των Φυσικομαθητικών ή της Πληροφορικής ή των Διοικητικο/Οικονομικών Σπουδών, δηλαδή είναι αναλώσιμοι και κανείς δε μιλάει τόσα χρόνια;...

Σχολές όπως η Ιατρική έχουν "αποκεντρωθεί" εδώ και δεκαετίες και μάλιστα οι περιφερειακές είναι πολύ δυνατές ερευνητικά και διδακτικά (Παν. Κρήτης, Παν. Ιωαννίνων) - το ίδιο θα γίνει και με τη Νομική, αρκεί να υπάρχει βούληση.

Τα αυτονόητα υποστηρίζουμε, αλλά μάλλον κάποιοι προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν...

@ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΑΤΡΩΝ 06 Δεκ 2018 16:22

nikolaos
|

Το Πανεπιστήμιο Πατρών , η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα έχει ανάγκη τη Νομική Σχολή όπως και άλλες σχολές όπως η Διοίκηση Ναυτιλίας και Ναυτιλιακά διεθνή νομικά , Εργοθεραπεία και Ιατρικός τουρισμός κλπ

Κομοτηνή και Νομική
|

Αντιδρούν οι δικηγόροι στην Κομοτηνή επειδή η Πάτρα είναι μεγάλη πόλη και δύο ώρες από την Αθήνα, άρα θα είναι πιο ελκυστική σε σχέση με τη Νομική Θράκης;... Και γιατι να σταματήσουμε μόνο στη Νομική Σχολή; Να κλείσει και η Πολυτεχνική και η Ιατρική Σχολή στο Βόλο και τη Λάρισα και τα Ιωάννινα...

Αν καταλαβαίνουμε καλά τι διαβάζουμε, δεν είναι σοβαρά αυτά τα "αιτήματα" της τοπικής κοινωνίας.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στέκεται αξιοπρεπώς και ισότιμα ανάμεσα στα ελληνικά ΑΕΙ εδώ και δεκαετίες, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τον ακαδημαϊκό πλουραλισμό σε καμία σχολή και κανένα τμήμα.

@ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΑΤΡΩΝ
|

Εχεις δίκιο... να μειωθούν οι εισακτέοι των άλλων σχολών για να τροφοδοτήσουν μια νέα στην Πάτρα. Και μάλιστα σε κάθε πρωτεύουσα νομού να ιδρύσουμε κι απο μια Νομική, η κάθε μια να δεχεται 10-30 εισακτέους, κι έτσι να είμαστε ολοι ευχαριστημένοι, τι λες;

@ Πατρινός
|

Λειτουργεί σωστά η Νομική Κομοτηνής με 400+ εισακτέους; Είναι φυσιολογικό οι μισοί παίρνουν μετεγγραφή για ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, επιβαρύνοντας τις κεντρικές σχολές και ανατρέποντας πλήρως τον ακαδημαϊκό σχεδιασμό;

Έτσι καταλήγουν να σπουδάζουν 500+ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και μόνο 150-200 σε Κομοτηνή... Ποιον εξυπηρετεί η κατάσταση αυτή;

Λύση υπάρχει και είναι απλή: Οι καθορισμένες θέσεις ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ μπορούν να κατανεμηθούν και στη νέα Νομική Πάτρας, ώστε να αποσυμφορηθούν οι υπόλοιπες σχολές χωρίς αύξηση του αριθμού ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ.

Αν χρειαζόμαστε πχ. 1.000 εισακτέους κάθε χρόνο στη Νομική, θα δώσουμε περίπου 300 θέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και περίπου 200 θέσεις σε Κομοτηνή και Πάτρα - με έλεγχο των μετεγγραφών.

Έτσι, και τα τμήματα θα ισορροπήσουν και θα έχουμε ακαδημαϊκή αποκέντρωση.

Ίδρυση Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών
|

Με μείωση των εισακτέων στις υπόλοιπες Νομικές Σχολές δε θα υπάρχει κορεσμός στο επάγγελμα.

Το 2018 οι θέσεις εισακτέων μέσω Πανελλαδικών στις τρεις Νομικές Σχολές ήταν: ΑΠΘ - 371, ΔΠΘ - 477 και ΕΚΠΑ - 435. Σύνολο: Περίπου 1300 (μαζί με τις ειδικές κατηγορίες).

Αν το 2020 οι αντίστοιχες σχολές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δέχονται περίπου 300 εισακτέους, ενώ οι σχολές σε Πάτρα και Κομοτηνή δέχονται περίπου 250, το γενικό σύνολο θα μειωθεί στους 1.100 εισακτέους.

Ένας εφικτός στόχος είναι: ΑΠΘ + ΕΚΠΑ: 600 θέσεις, ΔΠΘ + Πάτρα: 500 θέσεις. Αν στα επόμενα χρόνια ιδρυθούν και άλλες Νομικές Σχολές (πχ. Παν. Κρήτης ή Παν. Ιωαννίνων) τότε πρέπει μειωθεί αντίστοιχα ο αριθμός εισακτέων, στους 200 ή 150 ανά έτος.

Ανάλογη περίπτωση: Εχουμε 7 Σχολές Ιατρικής και Σχολές Αρχιτεκτονικής (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Παν. Πατρών, ΔΠΘ, Παν.Θεσσαλίας, Παν. Κρήτης και Παν. Ιωαννίνων) επειδή είναι ζήτημα ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ για κάθε ΑΕΙ να προσφέρει βασικά γνωστικά αντικείμενα.

Όλα τα σύγχρονα Πανεπιστήμια στο εξωτερικό, όσα δεν είναι εξειδικευμένα σε τομείς (πχ. τεχνολογίας), έχουν Σχολές Νομικής.

Τα ακαδημαϊκά οφέλη, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ και ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ, μιας νέας Σχολής Νομικής, σε ένα καθιερωμένο Πανεπιστήμιο στην τρίτη πληθυσμιακά πόλη της Ελλάδας, είναι πολλαπλά - και είναι ένα αίτημα που εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες.

Δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να αποτρέπει νέους ανθρώπους να σπουδάσουν Νομικά στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Να γίνεται ουσιαστική συζήτηση, με ορθά εκπαιδευτικά επιχειρήματα.

https://www.esos.gr/arthra/60242/epimenei-i-nd-ohi-se-4i-nomiki-sholi

https://www.esos.gr/arthra/60195/oristiki-i-apofasi-gia-idrysi-nomikis-…

bob mastoras
|

Η επιθυμία για νομικές σπουδές είναι καταφανής. Δεν χρειάζεται παρά να δει κανείς τις βάσεις εισαγωγής πολλά χρόνια τώρα. Ταλέντο και όρεξη για σπουδές στον τομέα δεν φαίνεται να λείπουν.

Εμφανής είναι και η προσπάθεια περιορισμού των απόφοιτων νομικής από τους ήδη απόφοιτους. Ο λόγος είναι προφανής. Η κατοχύρωση κεκτημένων και ο διαμοιρασμός της πεπερασμένης δικηγορικής ύλης. Είναι όμως θεμιτή αυτή η ένσταση; Κατά την γνώμη μου δεν είναι. Δεν μπορείς να προσπαθείς τεχνητά να προσπαθείς να περιορίσεις τον ανταγωνισμό για να προστατέψεις κάποιους. Ανεργία υπάρχει και στους άλλους Έλληνες. Με την ίδια λογική θα πρέπει να περιορίσουμε τις γεννήσεις δηλαδή;

Και υπάρχει και το δικαίωμα στην μόρφωση ή τουλάχιστον η προσδοκία το κράτος να προσφέρει σε ανθρώπους με ακαδημαϊκές δυνατότητας την πρόσβαση σε σπουδές. Και η εργασία είναι μία από τις πλευρές ανάπτυξης της ανθρώπινης προσωπικότητας που δεν πρέπει να εμποδίζονται τεχνητά και αβασάνιστα.

Υπάρχουν σχολές και σχολές. Κάποιες είναι ακριβές και κάποιες φτηνές. Ακριβές είναι όταν απαιτούνται εργαστήρια αναλώσιμα κλπ. Η νομική είναι φτηνή. Ακόμα υπάρχουν σχολές επαγγελματικές - τεχνικές και άλλες που πιο εύκολα θα έλεγε κανείς ότι ο απόφοιτος τους είναι «μορφωμένος». Νομίζω ότι για τον απόφοιτο νομικής δεν θα λέγαμε ότι είναι απλά ένας τεχνοκράτης χωρίς ψήγμα καλλιέργειας. Αν περιορίσει κανείς σχολές και την πρόσβαση σε αυτές ας ξεκινήσει από τις ταυτόχρονα τεχνοκρατικές και ακριβές.

Για όλα αυτά εγώ λέω ναι στην δημιουργία μίας σχολής νομικής στην Πάτρα.

Πολύ καλή κίνηση
|

Πολύ σωστή η δημιουργία Νομικής σχολής στην Πάτρα.

Πατρινός
|

Πολύ καλά κάνει η νομική Κομοτηνής και αντιδρά. Άλλη μια σχολή-φάντασμα ιδρύεται εις βάρος όλων των υπόλοιπων και εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Ο υπουργός μικροκομματικά σκεπτόμενος προσπαθεί να εξαγοράσει τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος, και κάποια ψηφαλάκια .

Για να στελεχωθεί σωστά και να λειτουργήσει θα χρειαστούν 15-20 χρόνια. Οι θέσεις ΔΕΠ θα μπορούσαν να κατανεμηθούν στις άλλες νομικές ενισχύοντας τις. Με την ίδρυση αποδυναμώνονται όλες οι άλλες νομικές και θα παράγονται μη καταρτισμένοι πτυχιούχοι. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από άλλους άνεργους δικηγόρους.

Αν κάποιος θέλει σώνει και καλά να σπουδάσει νομικά ας πάει στην Κύπρο με δικά του λεφτά και όχι εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

KIN
|

Λογικά αντιδρούν σε κάτι που τους πλήττει οι δικηγόροι. ΟΜΩΣ το υπουργείο να προχωρήσει στην ίδρυση της νομικής Πατρών γιατί είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Εξάλλου με το επιχείρημα της παραγωγής ανέργων πτυχιούχων δεν έπρεπε να ιδρύσουμε νέα τμήματα και να καταργήσουμε σχεδόν όλα τα τμήματα. Η Ελλάδα αλλάζει !!!!!!!!!

ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΑΤΡΩΝ
|

Με μια μικρή μείωση των εισακτέων στις υπάρχουσες νομικές σχολές, δημιουργείται εύκολα η δυνατότητα εισακτέων στη Νομική του Παν/μίου Πατρών. Γιατί πρέπει εισακτέοι από την Πάτρα να σπουδάζουν μακριά σε Θεσσαλονίκη και Θράκη;
Γιατί ξεχνάμε πόσοι σπουδάζουν στην Κύπρο και το Εξωτερικό τη νομική επιστήμη ;


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/60271/vazei-loyketo-i-nomiki-thrakis