ΝΔ: Στην επόμενη Βουλή η αναθεώρηση του Άρθρου 16 για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Δημοσίευση: 07/12/2018

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΝΔ: Στην επόμενη Βουλή η αναθεώρηση του Άρθρου 16 για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

“Μας χωρίζει άβυσσος εν σχέσει με το άρθρο 16, το Σύνταγμα είναι φτιαγμένο για να διαχειρίζεται αυτήν την άβυσσο. Τι καλύτερο από το να σταλεί στην επόμενη Βουλή και αν θέλετε να βγει η διατύπωση ας πούμε «ιδιωτικό» από σας που δεν το θέλετε, να σταλούν οι προτάσεις στην επόμενη Βουλή, εφόσον έχετε πλειοψηφία, και να διαχειριστεί η επόμενη Βουλή με μεσολαβητή τον λαό, την πιθανότητα συνταγματικής αναθεωρήσεως του άρθρου 16 προς την κατεύθυνση μόνο της ιδρύσεως μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων”.

Τα παραπάνω είπε  ο Γενικός Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Τασούλας συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, για την αναθεώρηση του Συντάγματος , απευθυνόμενος στους Βουλευτές των άλλων κομμάτων που διαφωνούν με  τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, καιμτόνισε τα εξής

Έχετε εναλλακτική. Εμείς δεν έχουμε πλειοψηφία. Εσείς έχετε πλειοψηφία και μπορείτε να στείλετε στην επόμενη Βουλή μια διατύπωση, η οποία αφαιρεί την αβυσσαλέα λέξη -για σας αβυσσαλέα- «ιδιωτική». Και αφήστε την επόμενη Βουλή διά του λαού να αποφασίσει, εφόσον ο λαός είναι ο τελικός κριτής, όπως ισχυρίζεστε.

Θα ήθελα, λοιπόν, να αναφέρω για την ενότητα των άρθρων που συζητούμε, ότι η πρότασή μας δεν αναφέρεται μόνο σε μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και εδώ υπάρχει μία περίεργη εμμονή από σας.

Εμείς είμαστε υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου. Δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση, στον εκσυγχρονισμό και στη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου. Θέλουμε να υπάρχουν ευκαιρίες και για την άλλη δυνατότητα εκπαίδευσης, η οποία υπάρχει και η οποία είναι μη κρατικό και ίσως ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Το «ίσως» το λέω υπό την έννοια της απόφασης να επενδυθεί κάτι τέτοιο. Δεν σημαίνει υποχρεωτικά. Δυνατότητα θέλουμε να δοθεί. Και από εκεί και πέρα θα κινηθεί η πρωτοβουλία αυτή.

Είπατε ότι δεν υπάρχει στην Ευρώπη ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Υπάρχει ας πούμε στην Ιταλία το Πανεπιστήμιο Μποκόνι, το οποίο ιδρύθηκε το 1902 και είναι το LSC της Ιταλίας. Η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του πανεπιστημίου αυτού, κατατάχθηκε το 2008 στην πέμπτη καλύτερη στην Ευρώπη. Στην Ισπανία ένα από τα καλύτερα ερευνητικά πανεπιστήμια είναι το ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Ναβάρα, που ιδρύθηκε το 1952 και διαθέτει πλήρη ιατρική σχολή. Στη Γερμανία ένα πρόσφατο αξιόλογο ιδιωτικό πανεπιστήμιο κοινωνικών και οικονομικών επιστημών είναι το Γιάκομπς, το Πανεπιστήμιο της Βρέμης. Ιδρύθηκε πρόσφατα, το 1999, με την ονομασία «Διεθνές Πανεπιστήμιο της Βρέμης» και πήρε την ονομασία του μετά τη δωρεά 200 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Γιάκομπς. Είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εκπαιδευτική δωρεά που έγινε στην Ευρώπη.

Δεν σημαίνει ότι όλα αυτά θα επαναληφθούν στην Ελλάδα. Όμως, δεν μπορούμε να στερούμε τη χώρα από τη δυνατότητα να δοκιμάσει να αναδειχθεί –για να μην προεξοφλούμε τα αποτελέσματα- ως κέντρο εκπαιδευτικών δράσεων, οι οποίες θα αποφέρουν τεράστιες βελτιώσεις και στην οικονομία της χώρας, όπως έδειξε η πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τραπέζης.

Αδικήσαμε με τη μεγάλη συζήτηση που κάναμε για το άρθρο 16 και για τα πανεπιστήμια, μια άλλη παράμετρο της προτάσεώς μας για αλλαγή του άρθρου 16. Ζητήσαμε να προστεθεί σε αυτό και η δυνατότητα και η υποχρέωση του κράτους να κάνει πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό της χώρας. Τα πρότυπα σχολεία –αλλά όχι πρότυπα με κλήρωση, αλλά με διαγωνισμό- είναι πρότυπα τα οποία πραγματικά δίνουν ευκαιρίες σε όλους και τροφοδοτούν αυτό που λέγεται «κοινωνική κινητικότητα». Εκεί αποκτά εφόδια κάποιος ο οποίος προέρχεται από χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις και αλλάζει τη μοίρα της ζωής του χάρη στην καλή δημόσια εκπαίδευση η οποία του παρέχεται.

Αυτή η πρόταση περιέχεται στην εισήγηση της Νέας Δημοκρατίας και έπρεπε να την υπενθυμίσουμε.

Σχόλια (2)

Δημόσιος Ερευνητής
|

Προσωπικά ως ερευνητής σε δημόσιο πανεπιστήμιο δεν φοβάμαι τα ιδιωτικά. Έτσι κι αλλιώς τα δημόσια είναι ανώτερα κι αυτό θα αποδειχθεί στο δρόμο. Καλώς να ορίσουν τα ιδιωτικά στην Ελλάδα.

Δ.Κ.
|

Η ΝΔ κυβέρνησε επί δεκαετίες αυτό τον τόπο.
Οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά μείωσαν δραστικά τη χρηματοδότηση της Παιδείας.
Τώρα ο Μητσοτάκης μιλά για αυτοχρηματοδότηση των ΑΕΙ, δήλωσε ότι θα ακυρώσει κάθε νομοθετική διάταξη που επιχειρεί την ανέλιξη των ΤΕΙ και τη συσσωμάτωση τους με τα Πανεπιστήμια της χώρας μας και διατυμπανίζει ότι θα ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ο ίδιος, βέβαια πήγε σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο,
σε ιδιωτικό κολέγιο και βέβαια
σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.

Θα πρέπει να μάθει όμως ότι οι Έλληνες Επιστήμονες κατέχουν την πρωτιά παγκοσμίως σε αναλογία Πανεπιστημιακών Καθηγητών έναντι του πληθυσμού της χώρας και το πέτυχαν χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά μέσα από τη Δωρεάν Δημόσια Παιδεία.
Αυτή που τόσο συστηματικά υπονομεύει η παράταξη του.
Να ξέρει όμως ότι ο Λαός και Κρίση έχει και Μνήμη!.....


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/60305/nd-stin-epomeni-voyli-i-anatheorisi-toy-arthroy-16-gia-ta-idiotika-panepistimia