Τι προβλέπει το νέο Σ/Ν για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Δημοσίευση: 29/12/2018

Τελευταία Ενημέρωση: 02/01/2019, 21:09

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τι προβλέπει το νέο Σ/Ν για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Δύο  άρθρα προβλέπονται για το ΕΚΠΑ στο Σχέδιο   Νόμου “Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις”, που κατατέθηκε, προς ψήφιση, στη Βουλή.

Με το άρθρο 19 καταργούνται οι υφιστάμενες Σχολές Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος και Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρύονται πέντε νέες Σχολές και ορίζεται ο τρόπος προσωρινής διοίκησης των
Σχολών αυτών.

Ειδικότερα, με την παρ. 1 ιδρύονται πέντε Σχολές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αντικαθιστώντας τις τρεις ήδη υφιστάμενες που καταργούνται.

Με την παρ. 2 καθορίζονται τα σχετικά με τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη των Σχολών, την έναρξη της ακαδημαϊκής τους λειτουργίας και την προσωρινή τους διοίκηση έως τη διενέργεια εκλογών.

Αναλυτικά το Σχέδιο Νόμου προβλέπει τα εξής:

Άρθρο 19
Ίδρυση και κατάργηση Σχολών

1. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταργούνται από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 οι υφιστάμενες Σχολές Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος και Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης και ιδρύονται, με έδρα την Αθήνα, οι εξής Σχολές:

α) Επιστημών των Φυτών,
β) Επιστημών των Ζώων,
γ) Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής,
δ) Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής,
ε) Εφαρμοσμένης Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας,
στ) Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών.
2. Στις Σχολές που ιδρύονται ισχύουν τα εξής:
α) η ακαδημαϊκή λειτουργία τους αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020,
β) σε κάθε Σχολή συνιστάται Γραμματεία για τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξή της, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος, σύμφωνα με την περίπτ. α ́ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α ́ 174).
γ) οι διαδικασίες συγκρότησης και ανάδειξης των οργάνων διοίκησης των Σχολών ολοκληρώνονται το αργότερο μέχρι τις 31-8-2019. Οι εκλογές για ανάδειξη Κοσμήτορα προκηρύσσονται από τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι τις 31-5- 2019. Αν ο Πρύτανης δεν προκηρύξει εκλογές μέχρι την ημερομηνία αυτή, η αρμοδιότητά του αυτή περιέρχεται στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μπορεί να δοθεί παράταση έως δύο (2) φορές, στις προθεσμίες των προηγούμενων εδαφίων.
δ) μέχρι τις 1-9-2019, αρμόδιοι Κοσμήτορες είναι οι υπηρετούντες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Κοσμήτορες της Σχολής Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος και της Σχολής Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης, ο πρώτος για τα Τμήματα τα οποία σύμφωνα με το άρθρο 20 εντάσσονται στις Σχολές Επιστημών των Φυτών, Επιστημών των Ζώων και Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής και ο δεύτερος για τα Τμήματα τα οποία σύμφωνα με το άρθρο 20 εντάσσονται στις Σχολές Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, Εφαρμοσμένης Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών. Στις υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Κοσμητείες συμμετέχουν και οι Πρόεδροι των αντίστοιχων, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο Τμημάτων.

Άρθρο 20
Ίδρυση και μετονομασία Τμημάτων

1. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ιδρύονται τα εξής Τμήματα:
α) Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, με έδρα το Καρπενήσι, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών των Φυτών,
β) Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων, με έδρα την Θήβα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών,
γ) Περιφερειακής Ανάπτυξης, με έδρα την Άμφισσα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή
Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών,
δ) Γενικό, με έδρα την Αθήνα,
ε) Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, με έδρα την Αθήνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών των Ζώων,
στ) Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον, με έδρα την Αθήνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής.
ζ) Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής, με έδρα την Αθήνα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Τροφίμων και Διατροφής.

2. Στα υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:
α) το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών των Φυτών,
β) το Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής, εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής,
γ) το Τμήμα Βιοτεχνολογίας εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμοσμένης Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας,
δ) το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου εντάσσεται στη Σχολή Τροφίμων και Διατροφής,
ε) το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, και
στ) το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Αγροτικής Παραγωγής, Υποδομών και Περιβάλλοντος μετονομάζεται σε Τμήμα Ζωικής Παραγωγής και εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών των Ζώων. Από τη μετονομασία δεν επέρχεται καμία μεταβολή στα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από τον παρεχόμενο τίτλο σπουδών. Ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών στους φοιτητές που έχουν εισαχθεί μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τίτλο και τύπο.

3. Το Γενικό Τμήμα της περίπτ. δ ́ της παρ. 1 καλύπτει εκπαιδευτικές ανάγκες των Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, δεν απονέμει πτυχία πρώτου κύκλου σπουδών, αλλά παρέχει τη δυνατότητα εκπόνησης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) και διδακτορικής διατριβής. Τα Π.Μ.Σ. που παρέχονται κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος από τα Τμήματα
του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας της περίπτ. α ́ της παρ. 3 του άρθρου 7, εντάσσονται στο Γενικό Τμήμα και εισάγονται σε αυτό φοιτητές και για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Για αυτό το χρονικό διάστημα δεν απαιτείται επανίδρυση των Π.Μ.Σ. αν έχουν ιδρυθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4485/2017. Αν μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν την ιδιότητα Διευθυντή Π.Μ.Σ. ή μετέχουν σε Συντονιστική Επιτροπή Π.Μ.Σ. ή σε Ειδική Διατμηματική ή Διιδρυματική Επιτροπή Π.Μ.Σ. μετακινηθούν από το Γενικό σε άλλο Τμήμα, διατηρούν την ιδιότητα του Διευθυντή Π.Μ.Σ. Γενικού Τμήματος και συμμετέχουν στα παραπάνω συλλογικά όργανα, κατά παρέκκλιση των παρ. 4, 5 και 8 του άρθρου 31 του ν. 4485/2017.

4. Στο Γενικό Τμήμα δεν προκηρύσσονται νέες θέσεις μελών Δ.Ε.Π..

5. Η εκπαιδευτική λειτουργία των Τμημάτων που ιδρύονται με το παρόν και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών αρχίζουν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.

6. Στα Τμήματα που ιδρύονται με το παρόν λειτουργεί προσωρινή Συνέλευση κατ’ εφαρμογή του άρθρου 24 του ν. 4485/2017 έως τις 31-8-2019, οπότε και αναδεικνύεται Πρόεδρος με εκλογική διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4485/2017, διαφορετικά μέχρι τα Τμήματα αυτά να καταστούν αυτοδύναμα, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4485/2017. Μέχρι το Τμήμα να καταστεί αυτοδύναμο, στην προσωρινή Συνέλευση μετέχουν επιπλέον των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος και πέντε (5) μέλη Δ.Ε.Π. τα οποία ορίζονται με πράξη του Πρύτανη ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου. Στο Γενικό Τμήμα προσωρινός Πρόεδρος ορίζεται το αρχαιότερο μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος ξεκινώντας από την πρώτη βαθμίδα και εξαντλώντας τις βαθμίδες μέχρι και τη βαθμίδα του επίκουρου και αναδεικνύεται Πρόεδρος με εκλογική διαδικασία έως τις 28-2-2019, με θητεία έως τις 31-8-2021. Ο Πρόεδρος και η Συνέλευση Τμήματος στο Γενικό Τμήμα ασκεί και τις αρμοδιότητες Κοσμήτορα και Κοσμητείας αντίστοιχα. Στα Τμήματα των περιπτ. ε ́, στ ́ και ζ ́ της παρ. 1 λειτουργεί προσωρινή Συνέλευση και ορίζεται προσωρινός Πρόεδρος, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, από την 1η Σεπτεμβρίου του έτους πριν από την έναρξη της ακαδημαϊκής τους λειτουργίας. Οι Πρόεδροι των Τμημάτων, προσωρινοί ή μη, καθώς και τα μέλη Δ.Ε.Π. αυτών συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα διοίκησης του οικείου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 4485/2017. Πρόεδροι στις προσωρινές συνελεύσεις μπορούν να οριστούν και μέλη Δ.Ε.Π. που κατέχουν ταυτόχρονα και άλλη θέση μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης στο Α.Ε.Ι..

7. Σε κάθε Τμήμα συνιστάται Γραμματεία, η οποία λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος σύμφωνα με την περίπτ. α ́ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 και παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του.

8. Σε καθένα από τα Τμήματα που ιδρύονται με το παρόν, με εξαίρεση το Γενικό Τμήμα, συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Δ.Ε.Π..

9. Ο πρώτος κύκλος σπουδών των Τμημάτων που ιδρύονται με το παρόν άρθρο έχει διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Εξαιρείται το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και το Τμήμα Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, στο οποίο η απαιτούμενη διάρκεια φοίτησης για την απόκτηση πτυχίου ορίζεται σε δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

10. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων που ιδρύονται με το παρόν γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/2011. Eπιτροπή που συγκροτείται με απόφαση της προσωρινής Συνέλευσης και στην οποία μετέχουν και μέλη Δ.Ε.Π. του γενικού Τμήματος, ίδιου άλλως συναφούς γνωστικού αντικειμένου, εισηγείται στην προσωρινή Συνέλευση για το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών, σύμφωνα με την περίπτ. β ́ της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 4009/2011. Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (Α.ΔΙ.Π.), σύμφωνα με τα άρθρα 70 έως και 72 και το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. δ ́ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/2011.

Σχόλια (13)

ioannis
|

Εφαρμοσμένης βιολογίας και βιοτεχνολογίας στο γεωπονίκο ?

Να γελάσουμε εδώ ή όχι ?

Solwn
|

@Σχόλιο για Σοφία

ΤΕΙ =ΑΕΙ

"Της νύχτα τα καμώματα..."
|

Σε άλλα τμήματα, οι φοιτητές μπορούν να πάρουν 6-7 μαθήματα επιπλέον και να αποφοιτήσουν από το πανεπιστημιακό τμήμα. Στη Θήβα, την Άμφισσα και το Λογιστικής της Χαλκίδας από πού θα μπορέσουν να πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο; Και ... πόσα μαθήματα θα πρέπει να δώσουν επιπλέον; 20...30...40; (αφού τα γν. αντικείμενα θα είναι εντελώς διαφορετικά).

Σχόλιο γα Σοφία
|

Σημασία έχει το επίπεδο σπουδών που παρέχει κάθε ΤΕΙ η ΑΕΊ. Δεν σημαίνει ότι κάποιος απόφοιτους του ΤΕΙ είναι υποδιέστερος. Δεν θα πρέπει να θιγόμαστε ΕΑΝ σπουδαζουμε σε ΤΕΙ σημασία έχει να βγει κάποιος από το ΤΕΙ η ΑΕΊ με γνώσεις.

ΤΜΗΜΑ ΘΗΒΑΣ
|

Η αλλαγή του ονόματος έγινε λογικά για να ταιριάζει στο Πανεπιστήμιο που ενσωματώνεται (Γεωπονικό), χωρίς να ενδιαφέρει κάποιον το πρόγραμμα σπουδών του συγκεκριμένου τμήματος

Κωνσταντίνος
|

Πάλι γιά την τύχη των φοιτητών που σπουδάζουν σε τμήμα του πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας:Φαίνεται ότι από τις πολλές αλλαγές που έγιναν ειδικά στην ονομασία και τον αριθμό των σχολών,αλλά και την έδρα ενός άλλου τμήματος, οι υπεύθυνοι πάλι έκαναν λάθος σε ένα σοβαρό θέμα που προβλέπει την απορρόφηση των φοιτητών του πολύπαθου τμήματος Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού στη Θήβα.Έτσι,ενώ το τμήμα αναφέρεται παραπάνω στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ως Τμήμα "Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων",ως αποδέκτης όμως των φοιτητών του τμήματος του πρώην ΤΕΙ στη Θήβα, στο σχετικό άρθρο,αναφέρεται ως "Οργάνωσης και Διαχείρισης Συστημάτων Εφοδιασμού".Τελικά τί από τα δύο ισχύει;Η αλλαγή της ονομασίας ενός τμήματος δεν αφορά μόνο τους καθηγητές,αλλά κυρίως τους φοιτητές. Απορώ με τους σχολιαστές εδώ μέσα,όχι μόνο γιατί δεν το είδαν,αλλά επειδή εύκολα πηγαίνουν τη συζήτηση αλλού,χωρίς να επικεντρώνονται στο νομοσχέδιο που είναι ήδη εκτεταμένο.Παρακαλούνται οι αρμόδιοι να το διορθώσουν πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή.

@Σοφια
|

Μήπως τα ΙΕΚ πάνε τελικά για κατάργηση;

Ribopaido
|

Απο τα ΤΕΙ δεν εβγαινες τεχνικος , μονο απο επαλ-ιεκ ( δευτεροβαθμια).

@Σοφία PhD
|

Όποιος θέλει να γίνει τεχνικός θα πρέπει να σπουδάσει στα ΙΕΚ. Τα ΤΕΙ καταργήθηκαν.

Σοφία PhD
|

Ελπίζω να μην αναφέρεστε σε "Τεχνική Εκπαίδευση" στα ΤΕΙ Γιατί με τις τελευταίες εξελίξεις τα ΤΕΙ απέδειξαν ότι πρέπει να βρίσκονται στα Πανεπιστήμια . Καμία στροφή δεν πρέπει να γίνει, τα προβλήματα αλλού βρίσκονται και κανένα κλείσιμο Σχολής και μείωση εισακτέων δεν θα βοηθήσει την κατάσταση.

ΣΥΜΦΩΝΩ
|

Συμφωνώ με τον κ. Τίμο και θέτω το ερώτημα.

Ποιος θα κάνει την τεχνική εκπαίδευση;;;;

Δεν χρειάζεται να απαντήσω ο ίδιος, όποιος έχει κοινή λογική θα καταλάβει ποιος.

Ιωάννης Κ.
|

@ Τίμος
Γιατί, αγαπητέ, έλεος μόνο με τις γεωπονικές σχολές και όχι για τις πολυτεχνικές, φυσικομαθηματικές, οικονομικές κ.λπ.; Πόσους μηχανικούς και οικονομολόγους, φυσικούς, μαθηματικούς, χημικούς κ.λπ. χρειαζόμαστε ακόμη σε μία ανύπαρκτη αγορά αργασίας για όλες αυτές τις ειδικότητες; Μήπως θα πρέπει επιτέλους να γίνει στροφή στην τεχνική εκπαίδευση και να μειωθούν οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια;

Τίμος
|

Έλεος με τις γεωπονικές σχολές , γέμισε η Ελλάδα , απορώ πως δέχτηκε αυτό το νομοσχέδιο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. πλήρης υποβάθμιση σπουδών , θα μας εξηγήσει κάποιος ποια είναι τα ρημάδια τα ακαδημαϊκά κριτήρια?


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/60591/ti-provlepei-neo-sn-gia-geoponiko-panepistimio