Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπεύθυνοι για την πυροπροστασία των σχολείων οι Φορείς διαχείρισής τους

Δημοσίευση: 18/01/2019

Τελευταία Ενημέρωση: 18/01/2019, 21:44

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υπεύθυνοι για την πυροπροστασία των   σχολείων οι Φορείς διαχείρισής τους

Για τα διαλαμβανόμενα ζητήματα, σχετικές τυγχάνουν οι διατάξεις της υπ’ αριθ. 13/2013 Πυροσβεστικής Διάταξης (Φ.Ε.Κ. Β ́ - 1586)

'Την ευθύνη για την τοποθέτηση, τη συντήρηση και την καλή λειτουργία όλων των προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας  στην περίπτωση των σχολικών μονάδων, την έχουν  οι εκ του νόμου αρμόδιοι Φορείς διαχείρισής τους".

Αυτό αναφέρει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, σε γραπτή απάντηση, ύστερα από  ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις     βεβαιώσεις παραβάσεων των διατάξεων περί πυρασφάλειας και πυροπροστασίας σχολικών κτιρίων εις βάρος διευθυντών σχολείων του Δήμου Μαραθώνα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

“Οι Υπηρεσίες του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος προβαίνουν άμεσα στην, κατ’ επιταγήν του Συντάγματος και του ισχύοντος νομικού πλαισίου, εκδήλωση όλων των δικονομικών και πυροσβεστικών ενεργειών”, τονίζει η υπουργός Προστασίας του Πολίτη .

Ειδικότερα, σημειώνει η κ. Γεροβασίλη, για τα διαλαμβανόμενα ζητήματα, σχετικές τυγχάνουν οι διατάξεις της υπ’ αριθ. 13/2013 Πυροσβεστικής Διάταξης (Φ.Ε.Κ. Β ́ - 1586), από τα οριζόμενα της οποίας, ρυθμίζονται και τα θέματα που αφορούν στη διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας σε εγκαταστάσεις-επιχειρήσεις.

Σχόλια (16)

Και εσείς κυρία Γεροβασίλη είστε υπεύθυνη
|

για την ασφάλεια των πολιτών.Εκατό κουκουλοφόροι έβγαιναν χθες από τους παραδρόμους και χτυπούσαν ηλικιωμένους,οικογενειάρχες με παιδιά,ζευγάρια που κρατούσαν ελληνικές σημαίες.Άλλον τον μαχαίρωσαν και τον χτυπούσαν για να τον σκοτώσουν.Τους έπαιρναν τις σημαίες τις σκίζαν ή τις έκαιγαν.Μπροστά στα μάτια της αστυνομίας.Τα δείχνουν όλα τα κανάλια .Υπάρχει προηγούμενο κράτους στον κόσμο να δέρνονται πολίτες που κρατάν την σημαία της χώρας τους μέσα στην χώρα τους και διαδηλώνουν ειρηνικά για οτιδήποτε;Είσαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια τους.Τί κάνατε για αυτό;Αυτούς τους 30 που έκαναν τα επεισόδεια δεν τους πλησίαζε κανείς.Νοικοκυραίοι ήταν,οικογενειάρχες και τους φοβόταν όλοι.Παρακαλούσαν την αστυνομία να τους συλλάβει και δεν τους έπιαναν.

Ηλίας
|

Τα σχολικά κτίρια ανήκουν στους Δήμους.

Η κα.Υπουργός ας δηλώσει αυτά που πρέπει στην ελληνική δικαιοσύνη!

Η ΝΔ ζήτησε επιτακτικά την παραίτηση σας
|

Για την αλόγιστη χρήση ληγμένων χημικών εντός πλήθους οικογενειαρχών,ηλικιωμένων και μικρών παιδιών.Δίχρονο παιδί πήγε στο νοσοκομείο από τα χημικά που ρίχτηκαν στο πυκνό πλήθος.Στην Πατησίων κουκουλοφόροι έδερναν ηλικιωμένους.Λίγο παραπέρα μαχαιρώθηκε διαδηλωτής επειδή είχε την ελληνική σημαία.Οι κουκουλοφόροι στον άγνωστο στρατιώτη δεν ανήκαν στους διαδηλωτές και δεν τους συνελάμβανε η αστυνομία.Από τα μεγάφωνα οι διοργανωτές ζητούσαν την σύλληψη τους και σύλληψη δεν γίνονταν.Για αυτά η ΝΔ ζητά την παραίτηση σας.

Μια διευθύντρια
|

@Δημητρης:
Κύριε Δημήτρη σαφώς είναι ορθά όσα αναφέρετε αλλά το ερώτημά μου έχει να κάνει επί της ουσίας του συγκεκριμένου γεγονότος. Δεν διευκρινίζει το άρθρο τι ζήτησε η Πυροσβεστική επακριβώς επιπλέον των πυροσβεστηρων-που δεν υπήρχε . Αν δεν υπήρχε πχ η αρμοζουσα ασφάλεια στον καυστήρα όντως έπρεπε να γίνει γνωστό στη δημοτική επιτροπή, διότι είναι σοβαρό το ζήτημα! Αν ο πυροσβεστήρας ήταν διαφορετικού τύπου από εκείνον που προστατεύει τη λειτουργία ηλκτρ. μηχανημάτων κατόπιν χρήσης του, η παράλειψη μπορεί να μην έχει να κάνει ουδόλως με τον ίδιο αλλά με απόφαση της δημοτικής επιτροπής. Σίγουρα η ύπαρξη εγγράφων αιτήσεων είναι πολύ σημαντική, όπως λέτε!

Δημήτρης
|

@Μια διευθύντρια
Αυτά που χρειάζονται είναι τα εξής:
1) Πολύ καλή γνώση των νόμων και διατάξεων (και όπως αποδεικνύεται όχι μόνο διοικητικά της εκπαίδευσης και παιδαγωγικά) που διέπουν τη διεύθυνση-διαχείριση υπηρεσίας-περιουσίας του δημοσίου (το ελληνικό δημόσιο δεν αναγνωρίζει άγνοια νόμου).
2) Ανάληψη καθηκόντων των Διευθυντών με επιφύλαξη παντός δικαιώματός τους.
3) Συνεχείς έγγραφες οχλήσεις προς τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (scripta manent).
4) Ενεργοποίηση των γονέων για τους κινδύνους που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους από τη φοίτηση στο σχολείο.
5) Και βέβαια έναν καλό δικηγόρο για ερμηνεία διατάξεων, παροχή έγκριτων συμβουλών και υπεράσπιση.

Μια διευθύντρια
|

Πέρα από τους πυροσβεστήρες τους απλούς στις αίθουσες και πιο εξελιγμένους στα γραφεία και εργαστήρια που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο,όπως και ειδική ασφάλεια στους καυστήρες τι άλλο "σύγχρονο" χρειάζεται; Απορίας άξιον...

@FIRE
|

Με αυτή τη λογική τότε εγώ παίρνω 1200 γιατί μπορώ και εσύ παίρνεις 3 την ώρα γιατί δεν μπορείς.

Η διαφορά μας είναι ότι όσα πτυχία και να πήρες δεν πιάνουν μία στην αγορά εργασίας.

@FIRE
|

Για την πυρασφάλεια κύριε ποτέ ο Διευθυντής δεν είχε καμιά ευθύνη γιατί η αρμοδιότητα ανήκε στους Δήμους και τώρα στην Ενιαία Σχολική Επιτροπή οι οποίοι πλήρωναν και τις εταιρείες πυρασφάλειας που αναλάμβαναν τα σχολεία.Και αν ήταν κάτι ελλιπές εγγράφως απλά ο Διευθυντής ενημέρωνε τους παραπάνω.Πριν σχολιάσετε κάτι καλό είναι να γνωρίζετε και την κείμενη νομοθεσία.Το λυπηρό είναι ότι αρκετοί Διευθυντές την αγνοούν και δημιουργούνται αυτές οι χωρίς ουσία εντυπώσεις.Και το ερώτημα είναι γιατί δεν μαθαίνουν την δουλειά την οποία επιδίωξαν να έχουν και πως τους επέλεξαν.Όσο για τα ανούσια περί τμ.και αριθμού ατόμων ανά τμ. αυτή είναι η φτωχευμένη για έναν αιώνα χώρα και σε αυτήν πορευόμαστε.Όποιος δυσφορεί υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας των 3€/ώρα που μπορεί να πάει για να μάθει και πως βγαίνει από εκατομύρια ανθρώπους το πραγματικό μεροκάματο.Να γκρινιάζει ο νέος με πτυχία που δουλεύει 4ωρο γιατί τέτοια δουλειά βρήκε είναι δίκαιο και κατανοητό .Να γκρινιάζει και να επικρίνει αυτός που είναι στη σιγουριά του δημοσίου με μισθό πάνω από 1200€ συν τις διακοπές το θεωρώ ανεπίτρεπτο.Κανείς δεν τον κρατά με το ζόρι.Ας παραιτηθεί.

Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
|

Φορεας διαχειρισης ειναι ο δημος.

@PE19
|

Στο περίπου 4 τμ.
Προεδρικό Διάταγμα 16/1996 - ΦΕΚ 10/Β/18-1 -1996
Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/ΕΟΚ.
16.6. Στους χώρους εργασίας πρέπει για κάθε διαρκώς παρευρισκόμενο εργαζόμενο να υπάρχει ελάχιστος χώρος, ως εξής
α. 12 κυβικά μέτρα για ως επί το πλείστον καθιστική απασχόληση.

Αν το ύψος της αίθουσας είναι 3 μέτρα τότε η επιφάνεια για κάθε άτομο είναι 4 τμ.

αχαχαχαχαα

Αν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου !!!
|

Πυροσβεστικής Διάταξης (Φ.Ε.Κ. Β ́ - 1586) Άρθρο 2 παρ. 7 ….Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται ο Ν. 3850/2010 όπως κάθε φορά ισχύει.
Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ Α 84) Άρθρο 8 Υποχρέωση απασχόλησης τεχνικού ασφάλειας και ιατρού εργασίας της επιχείρησης.

Υπαρχουν τεχνικοί ασφαλείας και ιατροί εργασίας πουθενά ????

ΣΤΕΛΙΟΣ
|

δηλαδή το κάθε σχολείο και κατ' επέκταση ο διευθυντής...
αχαχαχαχαα

FIRE
|

Ασήμαντο κ. Δντα θεωρείτε ότι τα σχολεία δεν έχουν μέτρα πυρασφάλειας, ούτε ομάδες αντίστοιχες, ούτε πιστοποιητικά όπως προβλέπει ο νόμος? Να δούμε αν γίνει κάτι σε κανένα σχολείο τι θα πείτε μετά..

PE19
|

Χαχαχα
Για να δώσει άδεια λειτουργείας η Πυροσβεστική για ένα χώρο προβλέπει 2 τ.μ. ανά άτομο. Πόσα σχολεία έχουν αίθουσες με 56 τ.μ.? Σε πόσα σχολεία επιτρέπονται τμήματα με αριθμών μαθητών τέτοιων ώστε να συμμορφώνεται με την παραπάνω απαίτηση ? ?

@ κα.Γεροβασίλη
|

Σαν Διευθυντής το ήξερα κα.Γεροβασίλη από το 2002.Και το ήξεραν οι πάντες που ξέρω.Το αν έγινε σε κάποιο Δήμο εξ αγνοίας φορέων δεν είναι Πανελλήνιο θέμα για να δοθεί τόση έκταση στην Ελλάδα της μπαχαλοκρατίας ,της έλλειψης κάθε μέτρου και της αποικίας αιωνίου χρέους,και να ασχοληθεί έτσι για ένα ασήμαντο θέμα μια Υπουργός.Λίγο μέτρο επιτέλους.

Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
|

Δηλαδή;


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/60622/ypoyrgos-prostasias-toy-politi-ypeythynoi-gia-tin-pyroprostasia-ton-sholeion-oi-foreis