Υπόμνημα της ΟΣΕΠ ΤΕΙ προς την Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Δημοσίευση: 08/01/2019

Τελευταία Ενημέρωση: 10/01/2019, 07:41

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπόμνημα της ΟΣΕΠ ΤΕΙ προς την Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων

Προς
Την Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για το Σχέδιο Νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

Η ΟΣΕΠ ΤΕΙ εκφράζει για μια ακόμη φορά την πάγια και διαχρονική θέση της, ότι η  Ενιαιοποίηση του χώρου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποτελεί μονόδρομο και οδηγεί σε Πολυθεματικά Τριτοβάθμια Ιδρύματα. Τα νέα Πολυθεματικά Ιδρύματα, με την δημιουργία νέων τμημάτων θα ανταποκρίνονται πληρέστερα  στις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών και  θα οδηγούν τους αποφοίτους  των Ιδρυμάτων σε υψηλά ποσοστά απορρόφησης  από την αγορά εργασίας, προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

1.    Ζητάμε να εκδοθούν όλα τα επαγελματικά δικαιώματα των τμημάτων ΤΕΙ.

2.    Θα πρέπει επίσης να επιλυθούν προβλήματα επαγγελματικών δικαιωμάτων που θα προκύψουν για φοιτητές  τμημάτων που καταργούνται από τις συγχωνεύσεις μεταξύ των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή  πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλα τμήματα. Δεν θα πρέπει να διαγραφούν τα υπάρχοντα και ψηφισμένα επαγγελματικά δικαιώματα των τμημάτων που καταργούνται, αλλά θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την ισοτίμηση με τα λειτουργούντα τμήματα ή με τα νέα τμήματα του Νέου Τριτοβάθμιου Ιδρύματος που θα προκύψει από τις συγχωνεύσεις.

3.    Νομοθετική ρύθμιση από την Ελληνική Πολιτεία για την υλοποίηση της εφαρμογής της οδηγίας για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αναγνώριση των Επαγγελματικών Προσόντων (επίπεδα 5, 6 και 7).

4.    Όλα τα μέλη ΔΕΠ θα πρέπει να ενταχθούν σε τμήματα του Νέου Τριτοβάθμιου Ιδρύματος, είτε είναι σε μόνιμη είτε σε προσωποπαγή θέση, με ελεύθερη επιλογή θέσεων σύμφωνα πάντα με το γνωστικό αντικείμενο.  Όλα τα μέλη ΔΕΠ του Νέου Τριτοβάθμιου Ιδρύματος, θα πρέπει να αμείβονται με το πανεπιστημιακό μισθολόγιο από την έναρξη ισχύος του νόμου είτε είναι σε μόνιμη είτε σε προσωποπαγή θέση,

5.    Οι υπηρετούντες λέκτορες (πρώην καθηγητές εφαρμογών), που εντάχθηκαν σε προσωποπαγείς θέσεις «λεκτόρων εφαρμογών», κατά την έναρξη ισχύος του Ν.4521/2018 και διατηρούν το μισθολογικό καθεστώς των καθηγητών εφαρμογών ΤΕΙ και δεν είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, εντάσσονται αυτοδίκαια σε προσωποπαγή θέση λέκτορα έως 31-12-2022.  Επίσης να δίνετα η δυνατότητα σε όσους έχουν διοριστεί πριν από τον νόμο 4009/2011 και αποκτήσουν διδακτορικό τίτλο σπουδών να μπορούν να εξελιχθούν στην επόμενη βαθμίδα χωρίς να απαιτείται παρέλευση τριετίας μετά την απόκτησή του.

6.    Μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ που έχει υποβάλει αίτημα μετακίνησης σε άλλο ΑΕΙ και έχει λάβει την έγκριση του τμηματός του χωρίς όμως  να έχει λάβει καμμία απόφαση  η Σύγκλητος ή η Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος Προέλευσης, μετά την πάροδο εξαμήνου να μπορεί να υποβάλει αίτηση μετακίνησης προς άλλο ΑΕΙ χωρίς την έγκριση της  Συγκλήτου ή της Διοικούσας Επιτροπής του ιδρύματος προέλευσης. Επιπρόσθετα στην περίπτωση αυτή δεν ισχύουν για την μετακινησή του σε άλλο ίδρυμα οι περιπτώσεις α και γ της παραγράφου 5 του άρθρου 16 του Ν.  4009/2011  (Α' 195).

Συμπερασματικά λοιπόν θα πρέπει να ισχύσουν τα παρακάτω:

Επαρκή χρηματοδότηση των Νέων Ιδρυμάτων Τριτοβάθμας  Εκπαίδευσης, με την προκήρυξη νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και διοικητικού προσωπικού. Επίσης
επαρκή χρηματοδότηση των υποδομών και των εξοπλισμών των νέων τμημάτων. Η χρημοτοδότηση αποτελεί ουσιαστικά τη λυδία λίθο από την οποία εξαρτάται η επιτυχής υλοποίηση της ενιαιοποίησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος Κοκκόσης Απόστολος
Η Γενική Γραμματέας Μαρία Παραλίκα


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/60742/ypomnima-tis-osep-tei-pros-tin-diarki-epitropi-morfotikon-ypotheseon-tis-voylis-ton