Απόφαση: Στο Παν. Δυτ. Αττικής εντάσσεται η ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας)

Δημοσίευση: 19/02/2019

Τελευταία Ενημέρωση: 20/02/2019, 12:13

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Απόφαση: Στο Παν. Δυτ. Αττικής εντάσσεται η ΕΣΔΥ (Εθνική  Σχολή  Δημόσιας Υγείας)

Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ: Η πρόταση του ΠΑΔΑ ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από την ΕΣΔΥ

Συμφωνία για την ένταξη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, υπήρξε μεταξύ των υπουργών Παιδείας Κ. Γαβρόγλου , Υγείας   Α. Ξανθού και του προέδρου του ΠΑΔΑ Καθηγητή Κώστα Μουτζούρη και Αντιπροέδρου Καθηγητή Δ.Τριάντη , σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας.

Στη σύσκεψη από την πλευρά της ΕΣΔΥΝ συμμετείχαν ο Κοσμήτορας  Καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος και η  Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Καθηγήτρια Ελπίδα Πάβη.

Η απόφαση προβλέπει ίδρυση έκτης Σχολής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  με την επωνυμία «Σχολή Δημόσιας Υγείας».

Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ: Η πρόταση του ΠΑΔΑ ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από την ΕΣΔΥ

Η Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Καθηγήτρια Ελπίδα Πάβη δήλωσε στο esos ότι:

Α. Η πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από την ΕΣΔΥ, η οποία αντέδρασε θεσμικά, και όχι μέσω του τύπου για φθηνή δημιουργία εντυπώσεων. Στη σύσκεψη της 19ης Φεβρουαρίου 2019 η ΕΣΔΥ αντέδρασε δυναμικά στην πρόταση της Δ.Ε. του ΠΑΔΑ”.

Β. Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου, διατυπώθηκαν τα κύρια σημεία ενός εγχειρήματος ένταξης της ΕΣΔΥ στο ΠΑΔΑ, ενώ σημαντικά θέματα τελούν ακόμη υπό διαμόρφωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos από το ΠΑΔΑ κατατέθηκε η ακόλουθη εισήγηση η οποία συζητήθηκε:

Στη νέα Σχολή μεταφέρεται το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Επιστημών Υγείας και ιδρύεται ένα νέο Τμήμα.

Η ονομασία του νέου Τμήματος θα έχει διακριτή φυσιογνωμία και γνωστικά αντικείμενα από το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας. Ένας δόκιμος τίτλος μπορεί να είναι Τμήμα Διοίκησης και Πολιτικής Υγείας.

Επιδίωξη και των τριών μερών είναι το σχετικό Σχέδιο Νόμου να ενταχθεί στο Πολυνομοσχέδιο “σκούπα” του υπουργείου Παιδείας το οποίο θα εισαχθεί, προς ψήφιση, στη Βουλή , τον Μάρτιο.

Τα μέλη ΔΕΠ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.)  θα ενταχθούν ν  στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και σε διάστημα ενός μήνα από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου, ύστερα από αίτηση κάθε μέλους εντάσσονται, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο, σε του Τμήμα Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  το οποίο επιλέγουν. Η ένταξη θα γίνει  με διαπιστωτική πράξη της Διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα λόγω της ίδρυσης νέας Σχολής η ένταξη μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο νέο Τμήμα της Σχολής Δημόσιας Υγείας. Η ένταξη γίνεται  εφ’ όσον υπάρχουν σχετικές αιτήσεις, με βάση το γνωστικό αντικείμενο του αιτούντος, με διαπιστωτική πράξη της Διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Στην νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιήσει τα παραπάνω θα  ληφθεί πρόνοια τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.) να συνεχίσουν να λειτουργούν και θα οριστεί ημερομηνία στην οποία θα πρέπει να έχουν επανιδρυθεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Ν. 4485/2017 (Φ.Ε.Κ. 114/04-08-2017,τ. Α ́).

Με την νομοθετική διάταξη θα ρυθμιστούν τα θέματα του προσωπικού της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), όπως έχει γίνει σε όλες τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις έως τώρα, με τρόπο που να μην θίγεται κανένα εργασιακό δικαίωμα των εργαζομένων και να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ένταξή τους στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Δήλωση της Αν. Κοσμήτορα ΕΣΔΥ

Ως Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας καταγγέλλω ανοίκειες μεθοδεύσεις, οι οποίες μέσω του τύπου (www.esos.gr) προσπαθούν να προκαταλάβουν αποφάσεις και να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην κατεύθυνση της διάλυσης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Η ΕΣΔΥ στα ενενήντα χρόνια της ιστορίας της έχει υπηρετήσει την προστασία και τη διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού της χώρας μας, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων. Αυτό το έχει επιτελέσει με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση και υπευθυνότητα στις δύσκολες ιστορικές συνθήκες για τη χώρα, όταν δεχόταν πλήγματα η υγεία και η ζωή του ελληνικού πληθυσμού. Με τη συσσωρευμένη επιστημονική γνώση και εμπειρία, που διαθέτει, παρέχει σήμερα μεταπτυχιακή εκπαίδευση και έρευνα και δημιουργεί στελέχη ικανά να υπηρετήσουν της υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας αλλά και τις υπηρεσίες υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από την ΕΣΔΥ, η οποία αντέδρασε θεσμικά, και όχι μέσω του τύπου για φθηνή δημιουργία εντυπώσεων. Στη σύσκεψη της 19ης Φεβρουαρίου 2019 η ΕΣΔΥ αντέδρασε δυναμικά στην πρόταση της Δ.Ε. του ΠΑΔΑ.

Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου, διατυπώθηκαν τα κύρια σημεία ενός εγχειρήματος ένταξης της ΕΣΔΥ στο ΠΑΔΑ, ενώ σημαντικά θέματα τελούν ακόμη υπό διαμόρφωση.

Ελπίδα Πάβη

Καθηγήτρια

Αναπληρώτρια Κοσμήτορας ΕΣΔΥ


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/61352/apofasi-sto-pan-dyt-attikis-entassetai-i-esdy-ethniki-sholi-dimosias-ygeias