Ανοιχτή επιστολή του Γ. Σαλαμούρα προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου

Δημοσίευση: 08/04/2019

Τελευταία Ενημέρωση: 08/04/2019, 16:59

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Ανοιχτή επιστολή  του Γ. Σαλαμούρα προς τον υπουργό Παιδείας   Κ. Γαβρόγλου

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Σχολείων είναι το όργανο το οποίο  απαρτίζεται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ρυθμίζει όλα τα θέματα που αφορούν στα Ευρωπαϊκά σχολεία δηλαδή τα σχολεία στα οποία φοιτούν κατά βάση τα τέκνα των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κομισιόν).

Η προεδρία ασκείται διαδοχικά από ένα κράτος-μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης και κάθε φορά για μία περίοδο ενός σχολικού έτους. Το Ανώτατο Συμβούλιο συνέρχεται σε τακτικές συνεδριάσεις δύο φορές για κάθε σχολικό έτος. Η δεύτερη συνεδρίαση πραγματοποιείται πάντα στη χώρα η οποία ασκεί την προεδρία.  

Από το 1999 μέχρι και το 2016  προσέφερα τις υπηρεσίες μου στα ευρωπαϊκά σχολεία από δύο διαφορετικές θέσεις, από αυτή του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στα Ευρωπαϊκά Σχολεία, δηλαδή ως μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου  των Ευρωπαϊκών Σχολείων και του Επιθεωρητή Πρωτοβάθμιας Κύκλου.

Δυστυχώς, τον Ιούλιο του 2016,  ο προκάτοχός σας κ. Φίλης με απομάκρυνε  άκομψα και παρά τη θετική πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ευρωπαϊκών Σχολείων κ. Κ.KIVINEN.(Φινλανδία), αλλά αυτό δεν είναι η αιτία για την σύνταξη της παρούσας επιστολής.

Με την έναρξη της προσφοράς των υπηρεσιών μου στα Ευρωπαϊκά Σχολεία κατά το σχολικό έτος 1999-2000   η Ελλάδα είχε την προεδρία στο Ανώτατο Συμβούλιο (περίοδος κατά την οποία τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 15 ).

Η διαδοχική  άσκηση της προεδρίας έφερε ξανά την Ελλάδα στην άσκηση αυτής  κατά το τρέχον σχολικό έτος 2018-2019.

Ο λόγος για τον οποίο σας απευθύνω δημόσια την επιστολή αυτή, όπως θα φανεί και στη συνέχεια και από το περιεχόμενό της,  είναι για να καταδείξω τη μικροψυχία και την κομματική εμπάθεια που χαρακτηρίζει την  ηγεσία  του Υπουργείου Παιδείας       που  αρνήθηκε στο πρόσωπό μου  μία επίσημη τιμητική πρόσκληση, ως είθισται, μετά από 17 χρόνια προσφοράς άμισθων υπηρεσιών στα ευρωπαϊκά σχολεία, (οι εκπρόσωποι είτε στο ανώτατο συμβούλιο είτε στα συμβούλια επιθεωρητών εργάζονται στα πλαίσια του Εθνικού τους χρόνου και αμείβονται από τον με τον Εθνικό τους μισθό) προκειμένου να παρευρεθώ και να χαιρετήσω τους μέχρι χθες συνεργάτες μου στα ευρωπαϊκά σχολεία γιατί, προφανώς, έκρινε ότι δεν ανήκω στον κύκλο των δικών μας.

Περίμενα Κύριε Υπουργέ ότι το αξιόλογο έργο μου, όπως το πιστοποιούν τα αρμόδια θεσμικά όργανα των Ευρωπαϊκών Σχολείων, θα μπορούσε να νικήσει τις αγκυλώσεις που προκαλούν τα μικροκομματικά συμφέροντα και ανούσιες ιδεοληψίες και  θα είχα τη δυνατότητα να απευθύνω θεσμικά ένα χαιρετισμό, και βεβαίως χωρίς καμία δαπάνη του δημοσίου, στα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου με τα  οποία  μέχρι πρότινος είχα συνεργαστεί μαζί τους και  για 17 συναπτά έτη όπως προανέφερα.

Δυστυχώς όμως Κύριε Υπουργέ τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι έτσι γιατί, πολλές φορές όπως στην περίπτωσή μου, κυριαρχεί η κομματοκρατία  που διέπεται από την  αντίληψη ότι αυτός που  είναι δικός μας τον θέλουμε και τον τιμούμε,  αν όμως  δεν είναι δικός μας, είτε κάνει καλά τη δουλειά του είτε όχι, τον πετάμε στα σκουπίδια.

Λυπάμαι που αναγκάστηκα να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή μου και να είστε σίγουρος ότι δεν το κάνω για να προβάλω το πρόσωπό μου  αφού ποτέ δεν το έκανα και το ξέρουν καλά όλοι όσοι συνεργάσθηκαν μαζί μου σε όλη αυτή την περίοδο.

Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται μόνο και μόνο για  να αναδείξω τη θεσμική περιφρόνηση η οποία εκφράζεται στο πρόσωπό μου.
 
Ευτυχώς που τα Ευρωπαϊκά όργανα, κατά τη διάρκεια που προσέφερα τις υπηρεσίες μου, με τίμησαν και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Προσέφερα τις υπηρεσίες μου στα Ευρωπαϊκά σχολεία έτσι όπως έπρεπε και ουδέποτε χρησιμοποίησα τις προσωπικές ή κομματικές προτιμήσεις  σε βάρος ή όφελος άλλων γιατί πραγματικά εργάστηκα με ζήλο  και παρά το γεγονός ότι άλλαξαν κυβερνήσεις και υπουργοί παρέμεινα και προσέφερα τις υπηρεσίες μου, άμισθα επαναλαμβάνω, εκτός από μία μικρή παρένθεση (διακοπή για ένα έτος και επιστροφή μετά από ένσταση) η οποία ήταν το αποτέλεσμα απόφασης κάποιου άλλου υπουργού που είχε τη λογική του προκατόχου σας.

Συνεπώς, σκοπός της δημοσιοποίησης  της επιστολής αυτής,  είναι να βοηθήσει  να μην ξανασυμβεί  στο μέλλον κάτι ανάλογο. Έχω την πεποίθηση ότι το πνεύμα της επιστολής κινείται προς την κατεύθυνση της εφαρμογής μιας πρακτικής   η οποία θα βασίζεται στην αξιοκρατία, τη συνέπεια και το έργο που παρέχει  κάθε δημόσιος λειτουργός. Αυτός είναι ο στόχος μου και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα κοκκινίσουν  από ντροπή τα πολιτικά μάγουλα κάποιων για να αποφασίζουν με αντικειμενικά κριτήρια που θα είναι προς το συμφέρον όλων.

Με την προσήκουσα τιμή
Γεώργιος Σαλαμούρας
Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Δημ. Εκπαίδευσης, τ. Αρχηγός της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στα Ευρωπαϊκά Σχολεία και Επιθεωρητής Πρωτοβάθμιου Κύκλου Ευρ. Σχολείων.

Σχόλια (2)

Γ.ΣΑΛΑΜΟΥΡΑΣ
|

Νίκο Σαλτερή, ευχαριστώ για το σχόλιό σου αλλά δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία σου όσον αφορά την πρότασή σου.
Δυστυχώς, οι υπεύθυνοι του Υπουργείου σκέφτονται πολύ διαφορετικά.

Νίκος Σαλτερής
|

Δυστυχώς, η δημόσια διοίκηση του Ελληνικού Κράτους, λόγω μακρόχρονης υπαγωγής της στα κόμματα εξουσίας, χθές, σήμερα και πολύ φοβάμαι και αύριο, δεν έχει θεσμική μνήμη και λειτουργεί άλλοτε πρόχειρα, άλλοτε εμπαθώς και άλλοτε καταστροφικά ακόμα και για το διεθνές προφίλ της χώρας. Τι πιο ωραίο και ευρωπαϊκό, με την ουσιατική έννοια της λέξης, σε μια θεσμική τελετή να παραβρέθεί ο ex δίπλα στον νυν και να χαιρετίσει. Τι μήνυμα θα έδινε κάτι τέτοιο στους λοιπούς Ευρωπαίους για τη χώρα μας. Ελπίζω να υπάρχει χρόνος να διορθωθεί η παράλειψη και να σταθούν δίπλά δίπλα το χτες με το σήμερα στο συγκεκριμένο χώρο, ώστε να δοθεί το μήνυμα ότι το αύριο αυτής της χώρας μπορεί να είναι πραγματιά διαφοετικό από το χτες της.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/62124/anoihti-epistoli-toy-g-salamoyra-pros-ton-ypoyrgo-paideias-k-gavrogloy