Καμία δέσμευση από τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο

Δημοσίευση: 17/04/2019

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καμία δέσμευση από τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο

Νικηφόρος Κωνσταντίνου
Πρόεδρος ΟΛΜΕ

Την Τρίτη 16/4/2019 έγινε συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στην εισαγωγική τοποθέτησή μου αναφέρθηκα στα ακόλουθα ζητήματα:

1.    Άρση των συνεπειών της διαθεσιμότητας. Πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα των συναδέλφων μας που ήταν σε διαθεσιμότητα τη  διετία 2013-15 για την καταβολή του ποσού του 25% των αποδοχών τους  για το διάστημα της διαθεσιμότητας και του υπολογισμού του στις  συντάξιμες αποδοχές. Αποτελεί θέμα πλήρους και ηθικής δικαίωσης. Υπάρχει δε ο νόμος 4472/2017, κεφ. Θ, άρθρο 153, παρ. 5 που αναφέρει χαρακτηριστικά: «… Αν ο λειτουργός ή ο υπάλληλος επιστρέφει στα καθήκοντά του μετά από τη θέση του σε διαθεσιμότητα με υπαιτιότητα της Υπηρεσίας, για το διάστημα αυτό καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών του.» και θα πρέπει να εφαρμοστεί. Αίτημα λοιπόν για άμεση εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου ή νέα νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα. Οι συνάδελφοί μας επίσης για τη μη παραγραφή του αιτήματος αλλά και για άσκηση πίεσης κατέθεσαν αιτήσεις καταβολής του υπολοίπου ποσού των νόμιμων αποδοχών στις οικείες Δ.Δ.Ε.

2.    Πολιτική λύση στη διεκδίκηση των αναδρομικών. Η απόφαση του ΣτΕ για την κατάργηση των Δώρων και του επιδόματος αδείας θα είναι οριστική και τελεσίδικη μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την 1η/2/2019 και εφόσον κρίνει αντισυνταγματική την περικοπή αυτών θα αφορά όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους. Διεκδικούμε πολιτική λύση και αναδεικνύουμε τις ευθύνες της Κυβέρνησης που έως τώρα «κρύβεται» πίσω από αποφάσεις Δικαστηρίων και δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Ενημέρωσα τον υπουργό ότι πάνω από το 90% των συναδέλφων μας «αναγκάστηκαν» να προσφύγουν δικαστικά εξαιτίας της μη τοποθέτησης της Κυβέρνησης στο πρόβλημα.

3.    Άμεση καταβολή των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων. Με τις υπ’ αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε παράνομη και αντισυνταγματική η κατάργηση των ανωτέρω επιδομάτων, επειδή έγινε δεκτό, ότι ο 13ος και 14ος μισθός συνιστούν περιουσιακό δικαίωμα του εργαζόμενου και συμβάλλουν στην αξιοπρεπή διαβίωσή του. Μετά τις αποφάσεις αυτές επιβάλλεται να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή αυτών των δώρων.

4.    Διεύρυνση του δικαιώματος επιδόματος ενοικίου από του Δήμους τουριστικών περιοχών και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Έχει κατατεθεί σχετική τροπολογία στο Υπ. Οικονομικών για άρση της αδικίας αλλά παραμένει «παγωμένη» λόγω ενστάσεων.

Στα παραπάνω ζητήματα ο κ. Τσακαλώτος τοποθετήθηκε ακολούθως:

1.    Υπάρχουν δημοσιονομικοί περιορισμοί που δεν μας επιτρέπουν να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα. Τα προηγούμενα χρόνια είχε δοθεί προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας. Μπορούμε να δούμε το θέμα των εισφορών που δεν αποδόθηκαν και θα υπάρξει επικοινωνία με την υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου για να δοθεί λύση. Θα σας απαντήσω οριστικά σε 15 μέρες.

Δεν θα υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση (νόμος ή εγκύκλιος) για την απόδοση του υπόλοιπου ποσού (25%).

Θα κοιτάξουμε στον προϋπολογισμό του 2020 (κατατίθεται 1η Οκτωβρίου 2019) να δεσμεύσουμε ένα σχετικό κονδύλι από το υπ. Παιδείας για το 25% των αποδοχών που δεν αποδόθηκαν τα χρόνια της διαθεσιμότητας.

2.    και 3. Περιμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή. Είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε όταν θα προκύψει. Έχουμε συζητήσει με τους Θεσμούς αλλά δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σας πω.

4.    Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις τουριστικές περιοχές. Θέλουμε να δώσουμε συνολική λύση που θα αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους που μετακινούνται σε αυτές τις περιοχές (γιατρούς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς,…). Δεν θα πρέπει να είναι μόνο για τους αναπληρωτές αλλά και για τους μόνιμους.

Το γενικό συμπέρασμα που βγήκε από τη συνάντηση ήταν ότι ο υπουργός που πρώτη φορά συναντούσε την ΟΛΜΕ δεν δεσμεύτηκε για λύσεις στα προβλήματα που του θέσαμε, ούτε όσον αφορά:
-    τους συναδέλφους μας στη διαθεσιμότητα που έχουν γίνει «μπαλάκι» ανάμεσα στα υπουργεία παιδείας και οικονομικών,
-    τους χιλιάδες συναδέλφους μας που αναγκάστηκαν να προσφύγουν δικαστικά για τα αναδρομικά που δικαιούνται,
-    το σύνολο των καθηγητών που περιμένουν την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για άμεση απόδοση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων,
-    τους μόνιμους εκπαιδευτικούς που περιμένουν διεύρυνση της απόφασης για απόδοση επιδόματος ενοικίου όχι από τα οικονομικά διαθέσιμα των Δήμων (όπως προβλέπει ο νόμος) αλλά από αυτά της Κυβέρνηση όπως θα έπρεπε κανονικά.

Στη συνάντηση εκτός άλλων μελών του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ήταν ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών στη διαθεσιμότητα.

Σχόλια (1)

T.Τ.
|

Είναι βέβαιο ότι πρέπει να καταβληθεί το 25% των αποδοχών που δεν αποδόθηκαν για την περίοδο της διαθεσιμότητας. Τα χρήματα να εξοικονομηθούν από το χωρίς αμοιβή διδακτικό έργο (10 ώρες την εβδομάδα) που θα προσφέρουν οι αιτούντες στα ΔΙΕΚ και άμισθη συμμετοχή σε ομάδες εργασίας βαθμολογικών κέντρων, κλπ μέχρι να μηδενιστεί με συμψηφισμό ο χρόνος της διαθεσιμότητας.
Να μη ξεχνάμε ότι λόγω νεοφιλελεύθερων επιλογών κάποιων, οι εκπαιδευτικοί αυτοί επιβάρυναν το Δημόσιο ταμείο με το 75% των αποδοχών, τους χωρίς να εργάζονται και στη θέση τους προσελήφθησαν ωρομίσθιοι μέχρι την αποφοίτηση των μαθητών στις ΕΠΑΣ. Για τη ζημία αρκετών εκατομμυρίων που προκλήθηκε στο Δημόσιο, την οποία καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι με περικοπές δώρων, υπερφορολόγηση, μείωση συντάξεων, κλπ κανείς δεν απολογήθηκε και κάποιοι από τους υπαίτιους κουνάνε και το δάκτυλο.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/62322/kamia-desmeysi-apo-ton-yp-oikonomikon-eykleidi-tsakaloto