Δικαίωση για τους έξι Λαρισαίους διευθυντές σχολείων

Δημοσίευση: 11/05/2019

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δικαίωση για τους έξι Λαρισαίους διευθυντές σχολείων

Άκυρη η απόφαση της π. ΠΔΕ Ε. Αναστασοπούλου

Το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας με την αρ. 86/2019 απόφασή του ακύρωσε ως μη νόμιμη την απόφαση 14466/15-12-2017 - που δημοσιεύθηκε στη διαύγεια - της τέως Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης κ. Αναστασοπούλου Ελένης, με την οποία ανακαλούσε την τοποθέτησή μας σε θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων, με την αιτιολογία ότι προβήκαμε σε προσωρινή αποθήκευση-οριστικοποίηση της δήλωσης επιλογής σχολικών μονάδων μετά τη λήξη της προθεσμίας της 12ης νυχτερινής της 25ης -7-2017.

Το δικαστήριο ερεύνησε και έκρινε επί της ουσίας την υπόθεση και κάνοντας δεκτή την αίτηση ακύρωσης που καταθέσαμε, αποφάσισε ότι οι ηλεκτρονικές μας δηλώσεις κατατέθηκαν εμπρόθεσμα, καθώς δεν υπήρξε έλλειψη επιμέλειας εκ μέρους μας στην κατάθεση των δηλώσεών μας. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο, όντες τόσα χρόνια προσεκτικοί στην άσκηση των καθηκόντων μας ως εκπαιδευτικοί και διευθυντές;

Είχαν προηγηθεί αποφάσεις του Συμβουλίου Αναστολών του ίδιου δικαστηρίου και είχε ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης  της τέως Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης έως την έκδοση οριστικής απόφασης. Έτσι εμείς υπηρετούμε χωρίς διακοπή στις θέσεις ευθύνης που νόμιμα και δίκαια μας τοποθέτησε η υπηρεσία μας.

Είχαμε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή πάνω στο θέμα αυτό και είπαμε προς κάθε κατεύθυνση με δελτία τύπου ότι έχουμε δίκαιο, και αυτό αποδείχθηκε δικαστικά.
     
Όλο αυτό το διάστημα, που αγωνιστήκαμε για τη δικαίωσή μας και την προσωπική μας αξιοπρέπεια που θίχθηκε βάναυσα από δημοσιεύματα και ενέργειες ελάχιστων ατόμων, οι συνάδελφοι στάθηκαν δίπλα μας και μας περιέβαλαν με εμπιστοσύνη. Δικαιώσαμε έτσι το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Λάρισας, την πλειοψηφία της ΕΛΜΕ Λάρισας, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Κων/νος Κούμας, τους εκατοντάδες γονείς και μαθητές, καθώς και αυτούς – εν ενεργεία και συνταξιούχους συναδέλφους - που  δημόσια πήραν θέση υπέρ μας. Τους ευχαριστούμε θερμά. Όπως ευχαριστούμε θερμά και τον νομικό μας συμπαραστάτη κ. Θωμά Παπαλιάγκα.
    
Τους ελάχιστους που επιχείρησαν να “παίξουν” συνδικαλιστικά και προσωπικά παιχνίδια σε βάρος μας και σε βάρος της αξιοπρέπειάς μας, λυπούμαστε που τους απογοητεύσαμε. Έπαιξαν κι έχασαν. Η απόφαση του δικαστηρίου βάζει οριστικό τέλος στις επιδιώξεις τους.

Οι δικαιωθέντες διευθυντές

1) Παπατόλιας Ιωάννης Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Φαλάνης.
2) Ντελής Χρήστος Διευθυντής του Γυμνασίου & Λ.Τ. Αρμενίου
3)Τέλιος Λεωνίδας Διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Λάρισας
4) Παππάς Θεόδωρος Διευθυντής του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας
5) Διβάνη Ελένη Διευθύντρια του 12ου Γυμνασίου Λάρισας
6) Πατσίδης Αντώνιος Διευθυντής του Γυμνασίου Γόννων.

Σχόλια (8)

Προβληματισμός
|

Επί του δημοσιεύματος των έξι διευθυντών κάποια σύντομα σχόλια:
1. Δεν αναφέρεται ούτε το σκεπτικό ούτε το διατακτικό της απόφασης.
2. Η αναφορά ότι οι έξι αιτήσεις ήταν εμπρόθεσμες προσκρούει στο ότι η ΔΔΕ Λάρισας ήταν εκείνη που τις χαρακτήρισε ως εκτός της προβλεπόμενης προθεσμίας, με έγγραφο της προς την ΠΔΕ Θεσσαλίας, γεγονός που οδήγησε στην λήψη της 14466/15-12-2017 απόφαση της ΠΔΕ Θεσσαλίας. Οι υπόλοιποι 160 και πλέον υποψήφιοι διευθυντές του Ν. Λάρισας δεν αναφέρθηκαν, διότι προφανώς ήταν εμπρόθεσμοι.
3. Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής λειτουργούσε παρατύπως και καθ’ όλη τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών της 26ης Ιουλίου 2017, χωρίς την πρόβλεψη της ύπαρξης επιλογής «Οριστικοποίηση» ή «Υποβολή», με ευθύνη της αρμόδιας διοικητικής αρχής.
4. Η αναφορά ότι οι συγκεκριμένοι διευθυντές είναι επί χρόνια προσεκτικοί και επιμελείς προσομοιάζει ως επίκληση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου.
Τελικά όλοι όσοι επιθυμούν να ασκήσουν εκπαιδευτική διοίκηση οφείλουν να τηρούν τους κανόνες που ισχύουν για όλους, προκειμένου να μην παρουσιάζονται φαινόμενα ανισότιμης μεταχείρισης των υποψηφίων.

sxoliastis
|

@Εκ/κοςΛαρισας, @ΠΕ13
Υπάρχει πληθώρα αποφάσεων & σχετική νομολογία του ΣΤΕ όπως π.χ αιτήσεις στον ΑΣΕΠ, που δικαίωσε αιτούντες των οποίων οι ενστάσεις είχαν απορριφθεί, γιατί δεν ευθύνονταν για την ακολουθητέα διαδικασία που είχε κενά και ασάφειες. Από προηγούμενες ανακοινώσεις των έξι διαβάσαμε ότι δεν υπήρχε οριστικοποίηση και ότι τις αιτήσεις τους τις είχαν καταθέσει εμπρόθεσμα, όπως τελικά φαίνεται ότι δέχθηκε και το δικαστήριο.
Τα λάθη πού βρίσκονται;
1. Δεν έγινε πρώτα η ΕΔΕ και με βάση τις διαπιστώσεις να πάρει ο ΠΔΕ την όποια απόφαση. Απ΄ ότι ακούγεται το πόρισμα δεν δημοσιεύθηκε ακόμη!!
2. Δεν κλήθηκαν οι έξι να ενημερώσουν τον ΠΔΕ πριν την απόφαση. Ενδεχομένως όλα να είχαν αποφευχθεί και η περίπτωση να έμοιαζε σαν αυτές του ΑΣΕΠ που προανέφερα. Δεν έγινε καμιά ΕΔΕ εκεί στον ΑΣΕΠ για όλες αυτές τις περιπτώσεις, ούτε διώχθηκε κανείς και οι ενδιαφερόμενοι αποκαταστάθηκαν.

ΠΕ13
|

Αν υπήρξε «έλλειψη επιμέλειας» οπως αποφάνθηκε το δικαστήριο δικαίως η ΠΔΕ διέταξε ΕΔΕ. Αποδόθηκαν ευθυνες; Υπήρξε πειθαρχική δίωξη; Μηπως υπάρχει και ποινικό σκέλος;
Δηλαδή το Διοικ Εφετείο δέχεται ότι δεν ευθύνεται ο διοικούμενος για την «έλλειψη επιμέλειας» της διοικησης ; Σε τι συνίσταται η «έλλειψη επιμέλειας»;

Εκ/κος Λαρισας
|

Η παρακάτω παράγραφος λέει αρκετά : «οι ηλεκτρονικές μας δηλώσεις κατατέθηκαν εμπρόθεσμα, καθώς δεν υπήρξε έλλειψη επιμέλειας εκ μέρους μας στην κατάθεση των δηλώσεών μας»
1. Κατατέθηκαν εμπρόθεσμα: οριστικοποιήθηκαν όμως εμπρόθεσμα; Όχι
2. Δεν υπήρξε έλλειψη επιμέλειας εκ μερους μας: υπήρξε έλλειψη επιμέλεια από αλλους; Ναι, από τους υπεύθυνους για την τήρηση κσι διαφύλαξη της διαδικασιας κατάθεσης και ελέγχου της ορθότητας αυτών
Ας περιμένουμε την απόφαση ...

Gate1
|

Η έννοια του εκπροθεσμου τι ρόλο παίζει σε μια διαδικασία;
Επιδέχεται και διαφορετική ερμηνεία;

Πλατάρος Γιάννης
|

@sxoliastis Αν η δικαίωση των Διευθυντών είναι καθαρή και όχι λ.χ. «λόγω αμφιβολιών» τότε έχει ευθύνη η τέως Περιφερειακός και υπόκειται σε ενδεχόμενες αγωγές. Δεν έχω καμία απολύτως πληροφόρηση και μόνον οι από κοντά πρωταγωνιστές μπορούν να γνωρίζουν (π.χ. αν άλλαξαν κάποιοι καταθέσεις κτλ )
Πάντα υπάρχει μια εξήγηση της πρωτόδικης και δευτερόδικης απόφασης ( «πρωτόδικη» εννοώ την Διοικητική πειθαρχική)
Μπορεί να ζητάω πολλά ως εξ αποστάσεως θεατής της υπόθεσης, αλλά αυτή την διαφοροποίηση θέλω να μάθω , που μπορεί και με προσεκτική ανάγνωση αποφάσεων, να μην μπορείς να ....καταλάβεις! Όλα αυτά από καθαρά νομικής φύσεως περιέργεια και τίποτε άλλο...

sxoliastis
|

Αγαπητέ Γιάννη γιατί δεν ρωτάς την ΠΔΕ τι έγινε το πόρισμα της ΕΔΕ; Εκεί δεν κατέθεσαν όλοι τα στοιχεία τους; Το δικαστήριο απ ότι φαίνεται εκρινε ότι οι διευθυντές ήταν εμπρόθεσμοι. Αυτό δεν ήταν το ζητούμενο όσον αφορά τους ίδιους; Τι δεν καταλαβαίνεις απο την ανακοίνωση; Άλλωστε απο την εμπειρια σου ξέρεις ότι τα νομικα κείμενα των ΔΕΦ δεν συγκρίνονται μ εκείνα των ΕΔΕ.

Πλατάρος Γιάννης
|

Είναι φοβερό να γίνεται ένα τέτοιο θέμα, να μας απασχολεί τόσο καιρό και στο τέλος με τον θόρυβο των ανακοινώσεων κανείς να μην καταλαβαίνει τι έγινε ή φέρεται ότι έγινε, αν έγινε, πώς έγινε, πώς αποδείχθηκε ότι δεν έγινε, γιατί ακύρωσε η τέως Περιφερειακός τις τοποθετήσεις κτλ . Τεράστιος θόρυβος ασαφούς πληροφορίας.
Παρακολουθώ το θέμα ως απλός αναγνώστης και δεν κατάλαβα τίποτα.
Θ α μας διευκόλυνε ένα λινκ με την απόφασή όταν καθαρογραφεί .
Επειδή έχουμε και βαθείς γνώστες εδώ, για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, ας μας εξηγήσουν τι έγινε ή τι δεν έγινε ή τι απεδείχθη ή όχι στην Λάρισα, αλλιώς τζάμπα διαβάζουμε τις ανακοινώσεις.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/62600/dikaiosi-gia-toys-exi-larisaioys-dieythyntes-sholeion