Το Παν. Κρήτης τίμησε τον Γ. Στουρνάρα

Δημοσίευση: 31/05/2019

Τελευταία Ενημέρωση: 31/05/2019, 16:04

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Το Παν. Κρήτης  τίμησε τον Γ. Στουρνάρα

Το χρυσό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης απένειμε ο Πρύτανης του Ιδρύματος Οδ. Ζώρας στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Η  εκδήλωση πραγματοποιήθηκε , στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Συνεδρίου Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Διεθνούς Χρηματοδότησης.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΥΤΑΝΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΧΡΥΣΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συμπληρώσει 90 χρόνια λειτουργίας. Από το μακρινό 1928, όταν ιδρύθηκε η Τράπεζα, μέχρι σήμερα  η Τράπεζα αντιμετώπισε άλλοτε τρέχοντα προβλήματα κι άλλοτε μείζονες κρίσεις και επαπειλούμενες καταστροφές. Η επιτυχής αντιμετώπιση αυτών από πλευράς της   χαρακτηρίζονται  από μία σταθερά που διέπει την λειτουργία της: την προσήλωση στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, μέσα από την εξασφάλιση και διασφάλιση της νομισματικής και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ως βασικών πυλώνων  για την εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και μεγέθυνσης της Ελληνικής Οικονομίας.

Διαβάζοντας τις ετήσιες εκθέσεις των Διοικητών της στην ιστορική διαδρομή της από το 1928 έως σήμερα φαίνεται σαφώς η ανεξάρτητη κριτική στάση που κατά κανόνα τηρούσε η Τράπεζα, η οποία οφειλόταν και στην ισχυρή προσωπικότητα και το κύρος των κατά καιρούς Διοικητών της, ενώ η συνέχεια των αναλύσεών της επιβεβαιώνει και τη διαχρονικότητα ορισμένων βασικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. Η αντιμετώπιση αρκετών από αυτές παραμένει στην ημερήσια διάταξη και σήμερα.

Η πλήρης κατοχύρωση της ανεξαρτησίας του ιδρύματος το 1998, ενόψει της ένταξης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση αποτέλεσε νέο ορόσημο για τον θεσμικό της ρόλο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανεξαρτησία των Κεντρικών Τραπεζών παρά τις όποιες επιστημονικές ή πολιτικές αμφισβητήσεις έχει αποδειχθεί ότι όπου υλοποιήθηκε δεν πέτυχε μόνο τον στόχο της  σταθερότητας των τιμών αλλά εξασφάλισε και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της οικονομίας και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στα πλαίσια αυτά η Τράπεζα της Ελλάδος στη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, ανταποκρίθηκε με επιτυχία στο ρόλο της για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία παραμένοντας ανεξάρτητη από πολιτικές ή επιχειρηματικές παρεμβάσεις.

Ταυτόχρονα όμως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στον θεσμικό της ρόλο αλλά παράλληλα μέσω του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης συμβάλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

Η λειτουργία και η οργάνωση του Ιστορικού Αρχείου, της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Τράπεζας, η διαχείριση και ο εμπλουτισμός των συλλογών της Τράπεζας σε νομίσματα, πίνακες, αντικείμενα τέχνης, βιβλία, των περιοδικών εκδόσεων καθώς και των ηλεκτρονικών πηγών, η εξυπηρέτηση του κοινού και των ερευνητών, η διενέργεια ερευνών που σχετίζονται με την ιστορία της Τράπεζας και τις συλλογές της, οι εκδόσεις και οι επιστημονικές δημοσιεύσεις πρωτότυπου υλικού, η διοργάνωση περιοδικών και μόνιμων εκθέσεων με υλικό από τις συλλογές, η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνεδρίων και σεμιναρίων, η συμμετοχή σε ελληνικούς και διεθνείς φορείς με συναφή αντικείμενα και η συνεργασία με αυτούς, η οργάνωση, ο εκσυγχρονισμός, η διαχείριση και η εφαρμογή συστημάτων πληροφορικής που υποστηρίζουν το έργο του Κέντρου.

Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην παραγωγή έρευνας και τη διεθνή προβολή του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Θα ήταν  παράλειψη να μην αναφερθώ και στον ρόλο του διοικητή της Τράπεζας. Μια θέση που την λάμπρυναν στο παρελθόν με την παρουσία τους εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ο Ξενοφών Ζολώτας ή ο Παναγής Παπαληγούρας για να αναφθούμε μόνο στους πολύ παλαιότερους.  Πάντα, ο διοικητής της ΤτΕ ήταν η φωνή της σύνεσης και της λογικής στα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας μολονότι η γνώμη του και οι προειδοποιήσεις του δεν ήταν πάντα ευπρόσδεκτες ή αρκούντως βολικές.

Σε εσάς προσωπικά κε Διοικητά, έλαχε ο κλήρος να αναλάβετε αυτό τον ρόλο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την χώρα. Φρονώ ότι το κάνατε με την σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και την επιστημονική επάρκεια που απαιτείται και παρά το όποιο κόστος, όπως πραγματικά αρμόζει σε δημόσιους λειτουργούς. Με την έννοια αυτή είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που τιμούμε στο δικό σας πρόσωπο την συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος στην σύντομη αυτή τελετή.

Πρέπει βέβαια να τονίσω ότι ως Πανεπιστήμιο Κρήτης είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που φιλοξενούμε το 23ο Διεθνές Συνέδριο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Διεθνούς Χρηματοδότησης και είναι τιμή μας που η Τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε αυτό το γεγονός για να εορτάσει τα ενενήντα χρόνια από την ίδρυσή της. Η σύνθεση των συμμετεχόντων στο Συνέδριο, η πολυμορφία της θεματολογίας αλλά και των προσεγγίσεων είναι μια ελπίδα για το μέλλον. Αν αυτά τα ζητήματα και οι εναλλακτικές (οσοδήποτε αιρετικές, αλλά πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένες) δεν συζητούνται σε χώρους πανεπιστημιακούς με το αναγκαίο ακαδημαϊκό ήθος, το υψηλό επίπεδο διαλόγου και με στόχο την προσέγγιση της αλήθειας, που αλλού θα ήταν πιο κατάλληλος τόπος ή πιο κατάλληλο κοινό;

Ο Γιάννης Στουρνάρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης το 1974 και αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το οποίο απέκτησε Master και Διδακτορικό (MPhil 1980, DPhil 1982) με ειδικότητα στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική. Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εργάστηκε από το 1981 έως το 1985 ως Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s. Παράλληλα εργάστηκε ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών του ιδίου Πανεπιστημίου με ειδικότητα στην αγορά πετρελαίου και τις επιπτώσεις των πετρελαϊκών κρίσεων στην παγκόσμια οικονομία. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εργάστηκε ως Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (1986-1989) σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής, και της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής. Την περίοδο εκείνη εκπροσωπούσε την Τράπεζα της Ελλάδος ως αναπληρωματικό μέλος στις Συνόδους των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1989. Διδάσκει Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική, ενώ έχει  δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά σε τομείς όπως : μακροοικονομία, θεωρία άριστης φορολογίας, δυναμική δημόσιου χρέους, Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ενεργειακά οικονομικά, νομισματική πολιτική, στρεβλώσεις των χρηματοπιστωτικών συστημάτων. Τα επιστημονικά και επαγγελματικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους εξής τομείς: μακροοικονομική θεωρία, οικονομική πολιτική, διεθνή οικονομικά, δημόσια οικονομικά, νομισματική πολιτική, οικονομικά των τραπεζών, αξιολόγηση επενδύσεων, επιπτώσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στην οικονομία, στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, επιπτώσεις των ατελειών του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην πραγματική οικονομία, ενεργειακά οικονομικά.

Στις 17 Μαΐου 2012, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου ανέλαβε το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στις 26 Ιουνίου 2012 ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Στις 27 Ιουνίου ορκίστηκε στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/62864/pan-kritis-timise-ton-g-stoyrnara