Ωράριο Διδασκαλίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών

Δημοσίευση: 03/10/2019

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ωράριο Διδασκαλίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Οι ώρες διδασκαλίας που ανατίθενται σε έναν ιδιωτικό εκπαιδευτικό στο υποχρεωτικό Ε.Ω.Π.Δ. της σχολικής μονάδας στην οποία υπηρετεί, δεν καθορίζουν τις μηνιαίες αποδοχές του. Οι τελευταίες, καθορίζονται βάσει του διδακτικού ωραρίου του διοριστηρίου τους και συνομολογούνται στη σύμβαση εργασίας που συνάπτουν με τον εργοδότη τους. Το δε ύψος των αποδοχών δεν πρέπει να υπολείπεται του ύψους των αποδοχών που κατά νόμο λαμβάνουν οι ομοιόβαθμοι και του αυτού μισθολογικού κλιμακίου δημόσιοι εκπαιδευτικοί.

Αυτό αναφέρει έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προς τη ΔΔΕ Β Αθήνας, ενώ σημειώνονται τα εξής

(α). Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με διοριστήριο πλήρους απασχόλησης λαμβάνουν τις αντίστοιχες αποδοχές με αυτές των δημόσιων εκπαιδευτικών του αυτού βαθμού και μισθολογικού κλιμακίου. Κατά τούτο,οι αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εξομοιώνονται πλήρως με τις αποδοχές των δημοσίων εκπαιδευτικών ισχύουν κάθε φορά(μεταξύ άλλων, ΣτΕ 255/2011).

Περαιτέρω όπως έχει νομολογηθεί (μεταξύ άλλων, η αρίθμ. 140/2016 απόφαση του Αρείου Πάγου), οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μπορούν, με συμφωνία συναπτόμενη μεταξύ αυτών και των εργοδοτών τους, να λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές από εκείνες που κάθε φορά ισχύουν για τους δημόσιους εκπαιδευτικούς του αντίστοιχου μισθολογικού κλιμακίου.

Όμως, σε καμία περίπτωση, οι αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν μπορεί να υπολείπονται των αποδοχών των δημοσίων εκπαιδευτικών του αυτού μισθολογικού κλιμακίου.

(β) Οι αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που δεν έχουν διοριστήριο πλήρους απασχόλησης είναι ανάλογες με τις ώρες του διδακτικού ωραρίου που αναφέρεται στο διοριστήριό τους, το οποίο εκδίδεται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης μετά από πρόταση των νομίμων εκπροσώπων των ιδιωτικών σχολικών μονάδων.

(γ) Οι αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, κατ ́ αντιστοιχία με αυτές των δημοσίων, δεν καθορίζονται βάσει του πραγματικού διδακτικού ωραρίου που τους ανατίθεται στο υποχρεωτικό Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας (Ε.Ω.Π.Δ.) της σχολικής μονάδας, αλλά βάσει του διδακτικού ωραρίου που καθορίζεται στο διοριστήριό τους.

Το αυτό διδακτικό ωράριο, που αναφέρεται στο διοριστήριο, συνομολογείται και στη σύμβαση ιδιωτικού δικαίου που καθορίζει νομικά την εργασιακή σχέση που συνδέει τους δύο ιδιώτες αντισυμβαλλόμενους (εργοδότης/ ιδιοκτήτης ιδιωτικής σχολικής μονάδας – εργαζόμενος/ιδιωτικός εκπαιδευτικός), ενώ οποιαδήποτε μεταβολή των όρων εργασίας που συνομολογήθηκαν (όπως, ιδίως, μείωση του ανατιθέμενου διδακτικού ωραρίου στο Ε.Ω.Π.Δ. με σκοπό την μείωση των νόμιμων αποδοχών) αποτελεί μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του εκπαιδευτικού από τον εργοδότη τους.

(δ) Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, το διδακτικό ωράριο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν συμπληρώνεται αποκλειστικά και μόνο από το υποχρεωτικό Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας (Ε.Ω.Π.Δ.) που είναι υποχρεωμένη η ιδιωτική σχολική μονάδα να ακολουθεί, αλλά μπορεί να συμπληρώνεται με εγκεκριμένες παρεκκλίσεις (εντός του υποχρεωτικού Ε.Ω.Π.Δ.) ή/και πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες πέραν του ωρολογίου προγράμματος (όπως, ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενίσχυση της γλωσσομάθειας κ.λ.π.).

Πέραν αυτών, το διδακτικό ωράριο που καθορίζεται στο διοριστήριο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μπορεί να συμπληρώνεται με το συντονισμό άλλων εκπαιδευτικών του αυτού εκπαιδευτικού κλάδου, με την ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αθλητικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις και δραστηριότητες που οργανώνονται από τη σχολική μονάδα, καθώς και με διοικητικό έργο.

(ε) Η συμπλήρωση των ωρών του διοριστηρίου ενός εκπαιδευτικού είναι ευθύνη της Δ/νσης της ιδιωτικής σχολικής μονάδας, στην οποία ο νομοθέτης (ν. 682/1977, όπως ισχύει) καταλείπει  ευρύτατη διακριτική ευχέρεια ως προς τη συμπλήρωσή του, καθώς, όπως αναλυτικώς εκτέθηκε ανωτέρω, επιτρέπει (με τη διαδικασία του άρθρου 4, παρ. 2, 3 και 4) παρεκκλίσεις και πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες πέραν του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος, και πλήθος άλλων σχολικών δράσεων και δραστηριοτήτων (σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 4.β’), προς όφελος των μαθητών της σχολικής μονάδας.

(στ) Περαιτέρω, όπως συνάγεται από τις διαδοχικές μεταβολές της κείμενης νομοθεσίας και ιδίως μετά την κατάργηση της περίπτωσης α’ της παρ. 4 του άρθρου 27 του ν.682/1977, όπως είχε προστεθεί με την παρ. 14 του άρθρου 47 του ν.3848/2010, η οποία (κατάργηση) επήλθε με την παρ. 12 του άρθρου 56 του ν.4472/2017 (Α’ 74), η μείωση των ωρών του διοριστηρίου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν προβλέπεται πλέον στη σχετική κείμενη νομοθεσία και δεν επιτρέπεται από αυτή.

Εξαίρεση αποτελούν οι ενιαύσιες τροποποιήσεις του διδακτικού ωραρίου στις περιπτώσεις αιτημάτων των νομίμων εκπροσώπων των σχολικών μονάδων για ανάθεση επιπλέον ωρών από τις ώρες του διοριστηρίου των εκπαιδευτικών με μειωμένο διδακτικό ωραρίου, για την υλοποίηση εγκεκριμένων παρεκκλίσεων, πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, διοικητικού έργου, συντονισμού κλάδου κ.ο.κ. (σύμφωνα με το άρθρο 27, παρ. 4, περ. β του ν.682/77). Σε αυτές τις περιπτώσεις, μετά την περάτωση των δράσεων ή/και δραστηριοτήτων, το διοριστήριο προσαρμόζεται στον προηγούμενο αριθμό διδακτικών ωρών όπως ίσχυαν πριν την ενιαύσια τροποποίησή του.
 Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει στο έγγραφο ότι “οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είναι αποκλειστικά αρμόδιες να ενημερώσουν τους νόμιμους εκπροσώπους των ιδιωτικών σχολικών μονάδων για το σύνολο των εναλλακτικών τρόπων συμπλήρωσης των διοριστηρίων των εκπαιδευτικών που υπάγονται σε αυτές, καθώς και για τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειές τους σε περιπτώσεις καταργήσεων τμημάτων, τάξεων ή σχολικών μονάδων, εφόσον διαπιστώνεται πραγματική αδυναμία συμπλήρωσης των διοριστηρίων”.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/64423/orario-didaskalias-idiotikon-ekpaideytikon