Ακόμη δεν έχουν πάει εκπαιδευτικοί στα σχολεία Ικαρίας και Φούρνων

Δημοσίευση: 03/10/2019

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Ακόμη δεν έχουν πάει εκπαιδευτικοί στα σχολεία  Ικαρίας και  Φούρνων

Στην περιοχή μας,   αναφέρει σε ανακοινωθέν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων, παρά τις συνεχόμενες πιέσεις μας από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ακόμα και μετά τη Β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, τα προβλήματα παραμένουν.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ:

Μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου  που χρειάζεται υποστήριξη από Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) είναι αποκλεισμένη σπίτι της καθώς δεν υπάρχει εκπαιδευτικός  ΕΒΠ! Το αποτέλεσμα; Η μαθήτρια δε πηγαίνει στο σχολείο ενώ η μητέρα αντιμετωπίζει προβλήματα με τη δουλειά της καθώς αναγκάζεται να υποστηρίζει τη μαθήτρια ενώ είναι υποχρέωση του κράτους.

Στον κάδο των αχρήστων πετούν αθλητική και καλλιτεχνική παιδεία, αφού χωρίς γυμναστή παραμένει το 1ο και το 2ο Δ.Σχ. Ραχών, χωρίς μουσικό το 2ο Δ.Σχ. Αγίου Κηρύκου, ενώ οι μαθητές δε έχουν εκπαιδευτικό Εικαστικών στο 2ο Δ.Σχ. Αγίου Κηρύκου και Ευδήλου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός να πλήττονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αφετέρου να μη λειτουργεί ή να υπολειτουργεί το ολοήμερο στα περισσότερα σχολεία. Και στην περιοχή των Φούρνων οι φετινές προσλήψεις ειδικοτήτων είναι λιγότερες από πέρσι.

Βέβαια, το γεγονός ότι προσλαμβάνονται ελάχιστοι εκπαιδευτικοί  ειδικοτήτων (Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή, Πληροφορική και Ξένες Γλώσσες) δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Κάθε χρόνο, οι ώρες των προσληφθέντων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα σχολεία, ενώ οι ίδιοι οι συνάδελφοι αναγκάζονται να μεταφέρονται κάθε μέρα (ή και την ίδια) σε άλλο σχολείο του νησιού.

Η εικόνα στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, σαφώς και δεν είναι καλύτερη.

Εκτός από τη μαθήτρια που δεν έχει στήριξη από ΕΒΠ, δεν έχει προσληφθεί εκπαιδευτικός ΕΑΕ για παράλληλη στήριξη στο 2ο Δ. Σχ. Ραχών, ενώ το Ειδικό Δ.Σχ. Ικαρίας υπολειτουργεί, χωρίς  ΕΒΠ, φυσικοθεραπεία, κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ:

Το πρόβλημα των μεταφορών στο νησί παραμένει άλυτο, απειλώντας για ακόμη μια φορά πολλούς μαθητές με αποκλεισμό και κάνοντάς μας να αμφιβάλλουμε, τονίζει ο Σύλλογος,  για την ασφάλεια των μεταφερόμενων παιδιών. Δεν είναι καινούρια κατάσταση η μετ’ εμποδίων μετακίνηση μαθητών με ακατάλληλα μέσα και η προσέλευση-αποχώρησή τους εκτός σχολικού ωραρίου, όπως για παράδειγμα στο 2ο Δ. Σχ. Ραχών και το 2ο Δ. Σχ. Αγίου Κηρύκου.

Από το 2016, 4 μαθητές από το Μηλιωπό και το Μονοκάμπι δεν μεταφέρονται στο Δ. Σχ. Καραβοστάμου, ενώ το δικαιούνται. Η ίδια κατάσταση ισχύει στο Δ. Σχ. και Νηπιαγωγείο Ευδήλου όπου οι μαθητές από την Αρέθουσα, το Αυλάκι και το Κεραμέ, αν και δικαιούνται δωρεάν μετάφορά, μεταφέρονται από τους γονείς.

Αντίστοιχα, μαθητής από το Αμάλου, δε μεταφέρεται στο Δ.Σχ. Καρκιναγρίου. Στο Δ. Σχ. Ξυλοσύρτη, το λεωφορείο αφήνει τους μαθητές πάνω στον κεντρικό δρόμο καθώς δε μπορεί να προσεγγίσει το σχολείο, με αποτέλεσμα οι μαθητές να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, μαθητής του Ειδικού Δ. Σχ. Ικαρίας δε μεταφέρεται καθόλου στο σχολείο και παραμένει σπίτι του!

ΥΠΟΔΟΜΕΣ:

Οι υλικοτεχνικές υποδομές των περισσότερων σχολείων παρουσιάζουν διαφόρων ειδών ελλείψεις, ενώ τα κτιριακά προβλήματα στα σχολεία μας είναι πολλά και χρόνια.

Τα περισσότερα σχολεία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ή μικρότερα κτιριακά προβλήματα, που χρήζουν άμεσων επισκευών.
Σχολικές μονάδες της Ικαρίας συνεχίζουν να στεγάζονται σε προκατ, πως τα περισσότερα παιδιά κάνουν μάθημα, τρώνε μεσημεριανό κι αν βρέχει, κάνουν διάλειμμα και γυμναστική στην ίδια αίθουσα, πάνω στο ίδιο θρανίο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έλλειψη αίθουσας για να στεγάσει το Τμήμα Ένταξης (Τ.Ε.) στο 2ο Δ.Σχ. Αγίου Κηρύκου, με αποτέλεσμα οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να κάνουν μάθημα πίσω από ένα παραπέτασμα μαζί με άλλη τάξη και να μην δέχονται σωστή και επαρκή ειδική διαπαιδαγώγηση.

Σχόλια (4)

Αναπληρώτρια
|

Να διορίσουν μόνιμους, να αυξήσουν και το μισθό, να τους βρουν και σπίτια και να δεις πως θα πάνε!

Κώστας
|

Καλά κάνουν και δεν πάνε εκπαιδευτικοί, ούτε στην Ικαρία, Κάρπαθο, Σύμη κλπ. Αν ο αναπληρωτής πάιρνει 1000 € το μήνα καθαρά και πρέπει να δώσει 450-500€ για ενοίκιο (χωρίς απόδειξη) γιατί να πάει;;;; Βλέπετε το κράτος έχει χρήματα και αποζημειώνει σε κάθε μετακίνηση μόνο τους ένστολους.

Πανος
|

Και στα Δωδεκάνησα.

Σημαιοφόρος χωρίς κλήρωση
|

Αυτά είναι τα σημαντικά, όχι ποιος θα κρατάει τη σημαία σε μια παρέλαση.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/64426/akomi-den-ehoyn-paei-ekpaideytikoi-sta-sholeia-ikarias-kai-foyrnon