Εγκαινιάστηκε η νέα αναβαθμισμένη Αίθουσα Μαρτίνου του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ

Δημοσίευση: 22/10/2019

Τελευταία Ενημέρωση: 22/10/2019, 23:13

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Εγκαινιάστηκε η νέα αναβαθμισμένη Αίθουσα Μαρτίνου του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας   Π. Παυλοπούλου, πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα εγκαίνια της αίθουσας του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που αναβαθμίστηκε με δωρεά των Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Η αίθουσα φιλοξενεί τη δωρεά αρχαιολογικής συλλογής από την κυρία Ελένη Μαρτίνου προς το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης.

Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, υποδέχθηκε ένα σημαντικότατο σύνολο αρχαίων έργων: τη δωρεά της κυρίας Ελένης Μαρτίνου που περιλαμβάνει 855 αντικείμενα χρονολογούμενα από την πρωτοκυκλαδική έως και την πρωτοβυζαντινή περίοδο. Ως μουσειακά εκθέματα πλέον τα αντικείμενα αυτά ξεκινούν ένα νέο κύκλο ζωής, που θα φωτίσει αλλιώς και τις προηγούμενες! Τέχνεργα φτιαγμένα κυρίως από πηλό, μπρούντζο και μάρμαρο, αλλά και άργυρο, χρυσό, μόλυβδο, ξύλο και ύαλο, αντιπροσωπευτικά όλων των περιόδων και των πολιτισμών που άνθισαν στον ελλαδικό χώρο αλλά και εκτός αυτού, συμπληρώνουν την ήδη πλούσια συλλογή του Μουσείου και υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά,  εκτίθεται πλέον στη νέα, αναβαθμισμένη Αίθουσα Μαρτίνου που δημιουργήθηκε με δωρεά της Μαρίνας και του Θανάση Μαρτίνου.

Κατά την προσφώνησή του ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι "τα σημερινά εγκαίνια της αναβαθμισμένης αίθουσας Μαρτίνου γίνονται, όπως όλοι γνωρίζετε, με αφορμή την πρώτη παρουσίαση στην εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα, αλλά και στο ευρύ κοινό, μιας γενναιόδωρης χειρονομίας της κ. Ελένης Μαρτίνου, της δωρεάς οκτακοσίων πενήντα πέντε αρχαίων αντικειμένων. Η δωρεά των αρχαίων τεχνέργων συνοδεύεται από μία εξίσου σημαντική δωρεά υψηλής αισθητικής προθηκών και υλικοτεχνικής υποδομής από τον κ. Θανάση και την κ. Μαρίνα Μαρτίνου για τη στέγαση και έκθεση του μεγαλύτερου μέρους των αντικειμένων αυτών".

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στη γενικότερη παράδοση και σημασία των δωρεών για την Παιδεία και κατέληξε αναφέροντας ότι "παραδίδουμε σήμερα μια νέα, σύγχρονη αίθουσα και ένα μουσείο που πληροί τους κανόνες ασφαλούς φύλαξης των αρχαίων και ευχερούς εκπαίδευσης ενός μεγάλου αριθμού φοιτητών και στο οποίο, πολλά έχουν να γίνουν ακόμη, αλλά το άνοιγμα εξωστρέφειας που παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό, μας πείθουν ότι το μέλλον του προβλέπεται ευοίωνο".

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη, από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου, και από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εγκαινίασε την έκθεση και μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Η παρουσίαση της συλλογής έγινε από τον Διευθυντή του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πλάτωνα Πετρίδη, ενώ ακολούθησε αντιφώνηση από την κυρία Ελένη Μαρτίνου και τον κύριο Αθανάσιο Μαρτίνο.

Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ λειτουργεί καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 4.30 μ.μ. στο 2ο όροφο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Έως τις 30 Νοεμβρίου 2019, εκτός από τις ένδεκα μόνιμες διδακτικές συλλογές του, φιλοξενεί τις περιοδικές εκθέσεις «Χρόνος Αναπλήρωσης – Τοπία του Αγρινίου» του εικαστικού Βασίλη Παπαγεωργίου και «Οι Ζωγράφοι της Κυριακής της Φιλοσοφικής».

 


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/64698/egkainiastike-i-nea-anavathmismeni-aithoysa-martinoy-toy-moyseioy-arhaiologias-kai