Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. - Η Ευρωπαϊκή Διάκριση

Δημοσίευση: 14/01/2020

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. - Η Ευρωπαϊκή Διάκριση

Εύσημα για το πρόγραμμα «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ» απέδωσε στην ετήσια έκθεση για τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει το «Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας» ως το παράδειγμα καλής πρακτικής του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) για τη «Διάδοση των προγραμμάτων μαθητείας σε όλη τη χώρα σαν πορεία προς την αριστεία» τόσο σε εθνικό επίπεδο (factsheet_el) όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (factsheet_eu). Η υποστήριξη του ΕΚΤ ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια EUR.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  συγχαίρει και ευχαριστεί την εκπαιδευτική κοινότητα που στήριξε το θεσμό της μαθητείας των αποφοίτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης, τις επιχειρήσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που έδωσαν την ευκαιρία σε νέους να αποκτήσουν εμπειρία σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας καθώς και τους μαθητευόμενους για την αποδοχή και αξιοποίηση του θεσμού.

Τέλος, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επισημαίνει την εξαιρετική διαχείριση του προγράμματος από τα στελέχη του Τμήματος Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. και Μάθησης στο χώρο Εργασίας σε συνεργασία με την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ-Τομέας Παιδείας και δεσμεύεται για την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού.

Σχόλια (9)

ΣΤΕΦΑΝΟΣ
|

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ/Α ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Η ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΕΠ

Μαθητεία στα ΙΕΚ
|

Ας μεταφέρουν τις θέσεις μαθητείας σε όσους φοιτούν στα Δημόσια ΙΕΚ, ποιο είναι το πρόβλημα;

Να νομίζουμε ότι με 9 μήνες επιδοτούμενης μαθητείας βοηθάμε τα νέα παιδιά να βρουν εργασία είναι αστείο.

Επιδοτούμενη μαθητεία
|

Αντί να πηγαίνουν κατευθείαν στα ΙΕΚ και να έχουν πτυχίο επιπέδου 5, και να μεταφερθούν εκεί οι πόροι για πρακτική άσκηση.

Ό,τι καλύτερο: Προϋπηρεσία 9 μηνών για να βγαίνει μετά το 60% άνεργοι, και χωρίς απολυτήριο Γενικού Λυκείου μόνο βελτίωση δεν είναι. Ζήτηση για τεχνικούς οχημάτων και βρεφονηπιοκόμους και υπαλλήλους τουρισμού;

Κατερίνα Καλ.
|

Οι ΕΠΑΣ έχουν καταργηθεί. Τα ΕΠΑΛ δεν είναι ισότιμα με τα ΙΕΚ. Τα ΕΠΑΛ παρέχουν πτυχίο επιπέδου 4 σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελμάτικών προσόντων κατόπιν ενδοσχολικών εξετάσεων, ενω τα ΙΕΚ επιπέδου 5 μετά από εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ. Ο θεσμός της μαθητείας διαρκεί 9 μήνες όπου οι μαθητευόμενοι εργάζονται και μαθαίνουν 4 μέρες την εβδομάδα στο χώρο εργασίας και 1 ημέρα παρακολουθούν μαθήματα στα ΕΚ.
Μετά το πέρας του 9μήνου μπορούν να δώσουν εξετάσεις στον ΕΟΠΠΕΠ και να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε επίπεδο 5.
Είναι ίσως ότι καλύτερο έχει γίνει στην επαγγελματική εκπαίδευση.
Υ.Σ. Οι μαθητευόμενοι κατά τη διάρκεια της μαθητείας έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και αναγνώριση του 9 μήνου σαν προϋπηρεσία, που όπως ξέρουμε όλοι ζητάνε....
Ευκαιρία για ανεύρεση εργασίας....

Ανεργία
|

Με ανακυκλώσεις ανειδίκευτων εργαζομένων (μαθητεία) δε λύνεται το πρόβλημα. Στην Ελλάδα η ανεργία αποφοίτων επαλ είναι στο 60%

Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα
|

Αποφοιτος ΕΠΑΛ

Δεν χρειάζεται να συγχωνευτούν τα επα.λ με τα ι.ε.κ. Απλούστατα, να καταργηθούν τα επα.λ. Όπως, επίσης, να καταργηθούν και οι επα.σ.
Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αρκούν τα γυμνάσια, τα γενικά λύκεια και τα ι.ε.κ. Απλώς, στις εγκαταστάσεις των επα.λ θα πρέπει να ιδρυθούν δημόσια ι.ε.κ.

Τα ΕΠΑ.Λ ΚΑΙ ΕΠΑ.Σ δεν χρειάζονται να υπάρχουν, από την στιγμή που έχουμε γενικά λύκεια και ι.ε.κ. Αφού στο ίδιο επίπεδο ανήκουν όλα αυτά. Απλούστατα, να υπάρχουν περισσότερα ι.ε.κ. Τα ι.ε.κ στην πραγματικότητα δεν θεωρούνται ανώτερα από τις επαγγελματικές σχολές, για να πούμε ότι χρειάζονται. Π.χ βοηθός νοσηλευτής βγαίνεις και από επα.σ και από ι.ε.κ. Ας βγαίνεις μόνο από ι.ε.κ. Πιο το πρόβλημα;

Αποφοιτος ΕΠΑΛ
|

Οντως τα τελευταια χρονια στην Ελλαδα οταν ακουμε για ποιοτικη αναβαθμιση σε καποιον τομεα του Δημοσιου ταυτοχρονα αυτη η φραση ισουται κυριως με ποσοτικη υποβαθμιση (σε χρημα,σε πρωσοπικο κ.α. ) και ποσο μαλλον στην εκαπαιδευση και πολυ περισσοτερο στον τομεα της Επαγγελματικης Εκπαιδευσης και Καταρτησης ισως στο προσεχες μελλον να δουμε καταργηση ειδικοτητων και τομεων στα ΕΠΑΛ ,μειωση του εκπαιδευτικου πρωσοπικου στην
Επαγγελματικη Εκπαιδευση και Καταρτηση,περιορισμος στον αριθμο των μαθητων που θα μπορουν να επιλεγουν καποιον τομεα-ειδικοτητα στα ΕΠΑΛ οπως και μειωση για τους εκπιαδευομενους- σπουδαστες στα Δημοσια ΙΕΚ και ισως καποια στιγμη να δουμε τη συγχωνευση των ΕΠΑΛ και των Δημοσιων ΙΕΚ σε μια νεα δομη που μπορει να της δωσουν οποιοδηποτε ονομα η οποια θα μπορει να παρεχει εναν πολυ ελαχιστο αριθμο θεσεων σε εκπαιδευομενους-σπουδαστες και οι υπολοιποι οσοι μπορου στον ιδιωτικο τομεα.Μακαρι ολα αυτα να μην συμβουν ομως χλωμο φαινεται.

Αντινεοφιλελευθερος
|

Το προγραμμα «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ» ηταν αρχικα εργο της Κυβερνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επι υπουργειας Γαβρογλου το 2017 οπου και αρχισε να εφαρμοζεται για πρωτη φορα , για να μην ξεχνανε οι παλιοι και να μαθαινουν οι καινουργιοι.Ας ελπισουμε τουλαχιστον οτι η δεσμευση της τωρινης ηγεσιας του Υπουργειου Παιδειας «για την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού» μακαρι να μην υπονοει περικοπες στη χρηματοδοτηση, δραστικη μειωση εκαπιδευτικου πρωσωπικου ,τη δραστικη μειωση του αριθμου των μαθητων -εκπαιδευομενων στο συγκεκριμενο προγραμμα αλλα και στα ΕΠΑΛ γενικοτερα μεσω των οποιων αλλαγων θα επιφερει η τωρινη Κυβερνηση στη Δευτεροβαμια Επαγγελματικη Εκπαιδευση και στην Παιδεια γενικοτερα, και αλλα μετρα για την Επαγγελματικη Εκπαιδευση που εντασονται στα πλαισια μιας αντιλαϊκης και νεοφιλελευθερης πολιτικης.

«Προγράμματα μαθητείας ... σαν πορεία προς την αριστεία»
|

Εδώ γελάμε!!! Η μαθητεία δημιουργεί αρίστους!!!! Προτείνω μάθημα και το Πάσχα για περισσότερους άριστους μαθητές!!!


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/65734/metalykeiako-etos-taxi-mathiteias-epal-i-eyropaiki-diakrisi