Κορωνοϊός: Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές για το εξωτερικό 28-2-20 έως και 13-3-20

Δημοσίευση: 28/02/2020

Τελευταία Ενημέρωση: 02/03/2020, 08:54

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κορωνοϊός: Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές για το εξωτερικό  28-2-20 έως και 13-3-20

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή της υπουργού Ν. Κεραμέως.

Υπογράφηκε σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας Ν. Κεραμέως και Υγείας Β. Κικίλια, με την οποία αναστέλλονται όλες οι οργανωμένες σχολικές εκδρομές για το εξωτερικό από σήμερα 28 Φεβρουαρίου μέχρι και 13 Μαρτίου.

Η απόφαση επικαλείται τις εξαιρετικές δυσκολίες στην ιχνηλάτηση  των επαφών με επιβεβαιωμένα κρούσματα στο εξωτερικό και προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας .

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

Την αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών με προορισμό χώρες του εξωτερικού , μετά από  εισήγηση της ειδικής   ομάδας εμπειρογνωμόνων  και την σύμφωνη γνώμη της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως , ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

“Περαιτέρω, με την εισήγηση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων και με τη σύμφωνη γνώμη της Υπουργού Παιδείας, επεκτείνεται το μέτρο της προσωρινής αναστολής οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών σε όλες τις εκδρομές του εξωτερικού, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση επαφών, επιβεβαιωμένων περιστατικών στο εξωτερικό” δήλωσε ο κ. Τσόδρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε και σήμερα εδώ και για την βοήθεια που δίνετε στην ενημέρωση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος. Ο κύριος Τσιόδρας έχει το λόγο.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλό μεσημέρι σε όλους. Όπως είδατε ανακοινώθηκε το πρωί το τέταρτο περιστατικό της νόσου στην Πατρίδα μας, που επίσης αφορά ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας.

Η ιχνηλάτηση των επαφών τής ασθενούς συνεχίζεται και προληπτικά ανεστάλη η λειτουργία σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής.

Περαιτέρω, με την εισήγηση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων και με τη σύμφωνη γνώμη της Υπουργού Παιδείας, επεκτείνεται το μέτρο της προσωρινής αναστολής οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών σε όλες τις εκδρομές του εξωτερικού, λόγω των εξαιρετικών δυσκολιών στην ιχνηλάτηση επαφών, επιβεβαιωμένων περιστατικών στο εξωτερικό.

Επίσης, εδώ θέλω να τονίσω, ότι συνεχίζουμε την επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης επαφών για τα προηγούμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα και την παρακολούθηση της υγείας των στενών επαφών.

Όπου υπήρξε υποψία έως σήμερα, διενεργήθη εργαστηριακός έλεγχος που ήταν αρνητικός. Κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί, είναι ότι η αναστολή άλλων μαζικών συγκεντρώσεων στην Πατρίδα μας δεν κρίνεται απαραίτητη.

Δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζόμενης μετάδοσης του ιού στην κοινότητα στην Ελλάδα. Ο λόγος που ανεστάλη το καρναβάλι, είναι επιδημιολογικός, έχει να κάνει με τη συνάθροιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και την πιθανότητα διασποράς στην επικράτεια περιστατικών μεταδόσεως της νόσου.

Παρά το γεγονός ότι παγκοσμίως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν άτομα με συγκεκριμένο επιδημιολογικό ιστορικό έκθεσης ή ταξίδι στη συγκεκριμένη περιοχή, η επιδημία επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες και παρουσιάζονται όλο και περισσότερο φαινόμενα μετάδοσης στην κοινότητα, όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης.

Ο κόσμος σιγά–σιγά ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Τέλος, παρακαλούμε να σέβεστε την ατομικότητα και την προσωπικότητα των ασθενών μας και των οικογενειών τους αυτήν την ευαίσθητη στιγμή.

Θέλω να μας βοηθήσετε σε αυτό και θα δώσω το λόγο στον Υπουργό Υγείας για ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.

Β.ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να ζητήσω από όλους, να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε σωστά το μήνυμά μας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Είναι σημαντικό οι συνάνθρωποί μας αυτοί που έχουν κάποια άλλη υποκείμενη νόσο ή είναι ηλικιωμένοι, να μπορέσουν να έχουν τη σωστή πληροφόρηση. Και επειδή ο νέος αυτός ιός, όπως και ο ιός της γρίπης, επηρεάζει σοβαρότερα τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους, τονίζω την ανάγκη προστασίας αυτών των συμπολιτών μας.

Μιλάμε για συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Για αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, μύτη, στόμα, για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

Μιλάμε για αποφυγή των κοντινών επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο και, πάνω απ’ όλα, για την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξουμε στους ειδικούς, τους επιστήμονες, για την πληροφόρησή μας και τη φροντίδα μας.

Ειδικά για αυτές οι ομάδες των συμπολιτών μας, το τονίζω μετ’ επιφάσεως, σε ό,τι έχει να κάνει με όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες υπάρχουν στη χώρα και όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες. Τον καιρό που άλλες φορές είναι καλός άλλες κακός, την υγρασία, τη συνεύρεση σε χώρο με ανθρώπους οι οποίοι έχουν ήδη το κοινό κρυολόγημα και ούτω καθ’ εξής.

Και σας παρακαλώ πάρα πολύ κυρίες και κύριοι, να βοηθήσετε να περάσετε το μήνυμα, ειδικά για αυτές τις ομάδες του πληθυσμού. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ακολουθεί σύσκεψη με την Υπουργό Παιδείας, την κυρία Νίκη Κεραμέως. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Σχόλια (24)

Γονέας
|

Επιτέλους αφού υπάρχουν ανεύθυνοι γονείς και εκπαιδευτικοί ας βγει το υπουργείο να απαγορεύσει τις εκδρομές. Δημοτικό από νησί έρχεται στην Αθήνα γιατί θα υπάρχουν "συνοδοί" και "οι γονείς δεν θέλουν να χάσουν τα χρήματα που έδωσαν". Υπάρχει κανένας υπεύθυνος εκεί στο υπουργείο παιδείας; υπάρχει πρόνοια ; υπάρχει κράτος;

Γονεας
|

Τι προβλεπετε για τις εκδρομές εξωτερικου προγραμματισμένες γα μετα τις 13/03? Kανεις δεν παίρνει θέση επίσημα και σχολείο και πρακτορείο που έχουν προκαταβολες πετάνε την μπάλα στους γονείς να υπογραψου για ακυρώσεις και να χάσουν τα χρηματά τους. Κερδοσκοποι που στην αναμπουμπουλα χαίρονται. ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ για αυτο το θέμα επιτέλους.

ΓΟΝΕΑΣ
|

Να ανασταλούν άμεσα και οι εκδρομές εσωτερικού ως προληπτικό μέτρο για να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά μας.

oikoniki
|

@Georgios Chatz

Άνοιξε το ΦΕΚ......

Georgios Chatz.
|

μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει που αναφέρεται οτι η αναστολή ισχύει μέχρι τις 13 Μαρτίου????
Γιατί πουθενά και καννας δεν το αναφερει...ούτε το υπουργείο υγείας ούτε το παιδείας....
Απο το esos.gr μπορείτε να μας απαντήσετε που το βρήκατε και το αναφέρετε???

Α.Χ. Εκπαιδευτικός
|

Τι προβλέπεται να γίνει με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις στο εξωτερικό που έχουν προγραμματιστεί στο τέλος τού Μάρτη; Θα υπογραφεί νέα απόφαση; Καταλαβαίνει το υπουργείο τι αναστάτωση επικρατεί στα σχολεία αυτή τη στιγμή;

ΧΡΗΣΤΟΣ Α.
|

Όλοι ( τουριστικοί πράκτορες, αεροπορικές εταιρίες, ξενοδόχοι, κλπ ) θέλουν το κόστος των ακυρώσεων των πανάκριβων εκδρομών, εκπαιδευτικών επισκέψεων στην Ευρώπη να το επωμιστούν οι γονείς των μαθητών!

Το Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας κι όποιοι άλλοι πρέπει να στηρίξουν τους γονείς για να μην υπάρξουν επιπλέον και οικονομικά θύματα του Κορωνοϊού! Ακόμη ούτε μια δήλωση στήριξης των χιλιάδων γονέων - κηδεμόνων. Είναι απαράδεκτο μάλιστα να έχει γίνει ακύρωση του ταξιδιού εβδομάδες πριν και να μην υπάρχει επιστροφή των χρημάτων ! Τα δικαιώματα του ταξιδιώτη στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. φαίνεται δε θέλουν ούτε να τα ξέρουν !

Γονιός
|

Πρέπει να ανασταλούν όλες οι εκδρομές και στο εσωτερικό όπως στο εξωτερικό. Μπορεί κανείς να μας διασφαλίσει ότι τα παιδιά μας δεν κινδυνεύουν να αρρωστήσουν στο αεροδρόμιο ή στο αεροπλάνο για να ταξιδέψουν σε κάποιο μέρος της χώρας? Άμεσα πρέπει το υπουργείο να εκδώσει νέα διαταγή για να καλυφθούν και να προφυλαχθούν όλα τα παιδιά και όχι μόνο αυτά που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Όταν ο ΠΟΥ προειδοποιεί δεν μπορούμε να βγάζουμε επιλεκτικά διαταγές. Αν δεν είναι συνωστισμός τόσοι επιβάτες μέσα σε ένα αεροπλάνο, τότε τι είναι? Επιτέλους δεν είναι όλα μόνο θέμα χρημάτων!

oikoniki
|

Ελεύθερος
Εγώ απευθύνθηκα σε αυτούς που μιλάνε για αποζημιώσεις. Διάβασε τα σχόλια να δεις. Όσο για το παραδακι που φυσάω..αχ και ναξερες. Τα εύκολα συμπεράσματα και οι εξυπνακισμοι θα μας φάνε. Ας είναι.......
Η λογική λέει, ότι προβλέπουν τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί. Έκτακτη περίπτωση είναι.

Sofia
|

Το υπουργείο να πάρει θέση για τα χρήματα που έχουν δώσει οι γονείς για τις εκδρομες που ανεσταλησαν.

Ανθή
|

Επιβάλλεται να ανασταλούν άμεσα και οι εκδρομές εσωτερικού ως προληπτικό μέτρο για να μην κινδυνεύσουν τα παιδιά μας σε προορισμούς όπου έχουν εμφανιστεί ή θα εμφανιστούν κρούσματα.

Γιωργος
|

Σωστη η αναστολη αλλα παραλληλα επρεπε να υπαρ χει ρητη αναφορα για αοοζημιοωσεις. Οι μαθητες του σχολειου μου εχουν πληρωσει27000 ευρω. Χαθηκαν τα χρηματα? Δεν υπαρχει καμια δυνατοτητα διεκδικησης γιατι μιλαμε για αναστολη και οχι για αοαγορευση λογω ανωτερας βιας. Τα πρακτορεια εχουν προπληρωσει τα αεροπορικα και οι εταιριεα δεν επιστρεφουν χρηματα γιατι οι πτησεις γινονται. Εμεις θα ημαστανν τωρα στο αεροπλανο. Επισης τα πρακτορεια εχουν συμβολαια με τα ξενοδοχεια ζτο εξωτερικο που δενν μπορουν ννα τα αθετησουν λογω αναστολης.

Ελεύθερος
|

Ο Steve τα είπε όλα.

@oikonomiki Δεν μίλησε κανείς για αποζημιώσεις, αλλά για επιστροφή χρημάτων, και αυτή, μοιραία, καθίσταται αδύνατη εν όλω. Αλλά άμα το φυσάτε το παραδάκι, τί σας μέλει;

Στέφανος
|

Τα χρήματα θα επιστραφούν με την απόφαση του Υπουργείου. Αυτοί οι γονείς όμως που επιμένουν να γίνουν οι εκδρομές έχουν αναρωτηθεί σε τι κίνδυνο θέτουν τα παιδιά τους, τους οικείους τους (κυρίως παππούδες και γιαγιάδες) και τους καθηγητές που θα έχουν την μέριμνα 20 μαθητών ο καθένας; Επιτέλους λίγο κοινή λογική και να μην τα βλέπουμε όλα μέσα από τα δικά μας μόνο γυαλιά.

oikoniki
|

Ας σοβαρευτούμε.... λέμε τωρα. Αστάθμητοι παράγοντες. Τι να κανουμε? Άλλωστε, ότι κι αν αποφασιστεί κάτι θα βρούμε να πούμε. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν....Αποζημιώσεις για εκδρομές που δεν έγιναν. Τι θα ακούσουμε ακομη

Συνοδός εκδρομής
|

Με τις εκδρομές στο εσωτερικό, τί θα γίνει; Το σχολείο μας φεύγει για Θεσσαλονίκη την άλλη βδομάδα, και δεν ξέρουμε πραγματικά τί να κάνουμε...

Γιατί καθυστερεί η ΚΥΑ;
|

Γιατί το ΥΠΑΙΘ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας αργοπορούν να εκδώσουν την απόφαση αναστολής των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό; Πόσο ακόμα θα καθυστερήσει η ΚΥΑ;

Ελένη
|

ΑΠΟΡΙΑ. θα προτιμούσατε για να μη χάσετε τα χρήματα σας να πάνε εκδρομή οι μαθητές ή τα παιδιά σας ακόμα και με μικρότερο κίνδυνο από όσο πιθανολογεί ο ΠΟΥ (ο οποίος παρεμπιπτόντως αναβάθμισε την απειλή για μετάδοση). Φαντάζομαι πως όλοι έχετε καλή εικόνα του συστήματος υγείας της χώρας μας και πλειοδοτείτε υπέρ του ενδεχομένου να αντέξει τη λογική του Έλληνα κάνω ότι γουστάρω, δεν ακολουθώ κανένα κανόνα, όλα καλά θα πάνε και αν δεν πάνε δεν θα πάθω εγώ κακό αλλά ο διπλανός μου... Αν τα παιδιά πηγαίναν το ταξίδι πάλι τα λεφτά θα 'χάνονταν'. Ωστόσο, ελπίζω να βρεθεί κάποια ενδιάμεση λύση. Ούτε εγώ επιθυμώ να χάσω την προκαταβολή που έδωσα για το ταξίδι των παιδιών μου αλλά δεν τα αξιολογώ όσο η υγεία τους.

ΝΙΟΒΗ
|

Έλεος!!!!Είναι δυνατόν; Μόνο τα χρήματα μας ενδιαφερουν; Η υγεία, η ταλαιπωρία παιδιών -συνόδων (αν παρουσιαστεί κάτι σχετικό με "κορονοιο", καραντίνα κτλ), η ΕΥΘΥΝΗ που αναλαμβάνουν οι καθηγητές; ;; Ποια θέση λαμβάνουν στους προβληματισμούς μας; Ορθώς βγήκε αυτή η απόφαση και μάλιστα αργοπορημένα, γιατί ήδη κάποια σχολεία αναχώρησαν σήμερα (αλήθεια τι θα γίνει με αυτά; ;;)! Και για οσους κόπτονται για τις αποζημιώσεις, εφόσον υπάρχει ΥΑ, τα πρακτορεία θα επιστρέψουν χρήματα (έχουν ασφάλεια που καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις. .)

ΧΜ
|

Τι γίνεται με τα χρήματα που πλήρωσαν οι γονείς για τα παιδιά τους; Δεν θα πρέπει να δοθεί λύση;

Ερωτήματα
|

Θέλουμε ακριβή ημερομηνία. Απαραίτητη για τη ρήτρα του ασφαλιστικού συμβολαίου.

Γονέας
|

Τα χρήματα των εκδρομών που έχουν εξοφληθεί πλήρως από τους μαθητές ποιος θα τα επιστρέψει ή θα τα χάσουν ;

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ
|

Η ασφάλεια και η υγεία των μαθητών ασφαλώς και έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις οικονομικές παραμέτρους και να προβεί σε αποζημίωση των μαθητών για τα χρήματα που κατέβαλαν είτε άμεσα είτε μέσω των ταξιδιωτικών γραφείων λόγω της ακύρωσης των προγραμματισμένων εκδρομών στο εξωτερικό.

Steve
|

Ποιος πληρώνει τη ζημιά σε τόσα εισιτήρια/ξενοδοχεία κτλ? Χαθήκαν erasmus, εκπαιδευτικές, πολυήμερες. Γιατί; Για 2-5 κρούσματα;

Δλδ όταν ξαναεπιτραπούν θα έχει σταματήσει η εξάπλωση; Μετά το άνοιγμα των σχολείων σε 14 μέρες (για όσα έκλεισαν) ο κίνδυνος θα έχει εκλείψει; Κανένας μαθητής όλο αυτό το διάστημα δεν θα είναι φορέας;

Αξίζει αυτός ο ιός με τόσο λιγότερα θύματα από την κοινή γρίπη τέτοια κινητοποίηση και φασαρία;


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/66385/koronoios-anastellontai-oles-oi-sholikes-ekdromes-gia-exoteriko-28-2-20-eos-kai-13-3-20