Διανομή κατ’ οίκον τα συγγράμματα των φοιτητών μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς αποφάσισαν οι εκδότες

Δημοσίευση: 29/03/2020

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Διανομή κατ’ οίκον τα συγγράμματα των φοιτητών μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς αποφάσισαν οι εκδότες

Σκέψεις, ή προτάσεις για ηλεκτρονικές πλατφόρμες με ανάρτηση του περιεχομένου των βιβλίων σε βάση ψηφιακής βιβλιοθήκης είναι νομικά απαγορευτικές, πρακτικά ανεφάρμοστες, τεχνικά διάτρητες και εκπαιδευτικά ατελέσφορες

Την άμεση διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές, μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, με την υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον, αποφάσισαν  σήμερα Έκτακτη διαδικτυακή  Γενική Συνέλευση τα μέλη  του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (Σ.Ε.Ε.ΒΙ.), προκειμένου να  διασφαλιστεί η αποφυγή διασποράς του ιού.

Επίσης οι εκδότες αποφάσισαν:

Α.  Να επωμιστούν, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το μεγαλύτερο μέρος του υπέρογκου κόστους της προετοιμασίας, της συσκευασίας και της αποστολής των βιβλίων, έτσι ώστε οι φοιτητές να παραλάβουν εγκαίρως τα συγγράμματά τους, καθώς ήδη παρακολουθούν μαθήματα εξ’ αποστάσεως.

Β. Να συνεργαστούν με την εταιρεία ταχυμεταφορών (η οποία είναι ήδη συνδεδεμένη με το Π.Σ. Εύδοξος ως διανομέας), έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της, από παράδοση στο κατάστημα, σε κατ’οίκον παράδοση, διαδικασία η οποία απαιτεί τρεις ημέρες, (σύμφωνα με την ενημέρωση τους).

Όσον αφορά οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις, ή προτάσεις για ηλεκτρονικές πλατφόρμες με ανάρτηση του περιεχομένου των βιβλίων  σε βάση ψηφιακής βιβλιοθήκης, η Γενική Συνέλευση των εκδοτών έκρινε ότι είναι νομικά απαγορευτικές, πρακτικά ανεφάρμοστες, τεχνικά διάτρητες και εκπαιδευτικά ατελέσφορες.

Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι δεν εγκρίνεται η ανάρτηση ψηφιακού περιεχομένου για οποιαδήποτε χρήση.

Ενδεικτικά οι εκδότες αναφέρουν  τους ακόλουθους λόγους:

α) Σύμφωνα με τα Συμβόλαιά μας, δεν διαθέτουμε την απαιτούμενη άδεια χρήσης τόσο από τους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού όσο και από τους συγγραφείς (δηλαδή τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων). Οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα θα μας έφερνε αντιμέτωπους με αξεπέραστα νομικά προβλήματα ενώπιον διεθνών και εθνικών δικαστηρίων.

β) Αποτελεί βάσιμη επιχειρηματική επιλογή μας η μη διάθεση (σε ευρύτερα κανάλια ηλεκτρονικών πωλήσεων) των προϊόντων μας σε ψηφιακή μορφή, καθώς είναι διεθνώς γνωστό ότι δεν διασφαλίζεται η προστασία τους από την αλόγιστη διαφυγή ψηφιακού υλικού στο διαδίκτυο.

Οι εκδότες εξέφρασαν την πρόθεση να  συνεχιστεί ο διάλογος με την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., “προκειμένου να συνεργαστεί προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή, της παράδοσης κατ’ οίκον για κάθε φοιτητή. Ζητάμε να τηρήθει η (προφορική) δέσμευσή της για την αναγκαία συμμετοχή του Υ.ΠΑΙ.Θ στο τεράστιο κόστος”.

Σχόλια (7)

ηλεκτρονικά βιβλία υπάρχουν
|

όπως αναφέρθηκε παραπάνω υπάρχουν αυτή την στιγμή ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικά περιοδικά, Δεν χρειάζεται τέτοια πολυπλοκότητα. άντε να δηλώσουν τώρα οι χιλιάδες φοιτητές που θα βρίσκονται για να παραλάβουν τα βιβλία τους. Μην ξεχνάτε δεν είναι όλοι στα σπίτια τους, κάποιοι μένουν ακόμα σε εστίες, κάποιοι θα μετακινηθούν σε ξενοδοχεία, κάποιοι νοικιάζουν χώρους.
ΠΩΣ ακριβώς θα δηλωθεί ο τόπος παραλαβής??

Το υπουργείο ενδιαφέρεται να φτάσουν τα βιβλία στους φοιτητές ή ενδιαφέρεται να σταλούν οι έντυπες εκδόσεις. Στην δεύτερη περίπτωση θα υπάρξει μεγάλη αστοιχία...

Δυο μετρα και δυο σταθμα
|

Πραγματικά ανυπομονώ να δω τη θέση του υπουργείου! Μήπως πρόκειται να υποβαθμιστεί ξαφνικά ο κίνδυνος διασποράς του ιού μέσω κούριερ!

Ό,τι νά ναι
|

Το ξέρουμε ότι οι εκδότες "βλέπουν" τις μελλοντικές συνέπειες του διαμοιρασμού ηλεκτρονικών βιβλίων. Είναι όμως κρίμα να στέκονται κατώτεροι των περιστάσεων σε μια τέτοια περίοδο. Θα πρέπει να αναλογιστούν και τις συνέπειες της αποστολής των συγγραμμάτων με ταχυμεταφορικές: κόσμος να πηγαινοέρχεται (είτε υπάλληλοι είτε φοιτητές), ιοί που μεταφέρονται και μεταδίδονται και τεράστιο κόστος, στην κάλυψη του οποίου ζητούν να συμμετέχει και το Ελληνικό Κράτος (αυτό που ήδη τους πληρώνει για την αγορά των συγγραμμάτων). Κρίμα..

ΜΜ
|

Νομικά, ηθικά και πρακτικά για τους φοιτητές η απόφαση των εκδοτών αποτελεί την πλέον ορθή λύση. Η πολιτεία, που το τελευταίο διάστημα έδειξε πως μπορεί να βρίσκεται μπροστά από τα γεγονότα, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν για να στηρίξει και οικονομικά αυτήν την έκτακτη διαδικασία διανομής των συγγραμμάτων. Τα μαθήματα εξ' αποστάσεων χωρίς συγγράμματα στα χέρια των φοιτητών δεν δημιουργούν επαρκείς συνθήκες μάθησης.

Σημαντικό
|

Και τι γίνεται αν τα κούριερ δεν σου χτυπήσουν κουδούνι για να παραδώσουν το προιόν, ενώ είσαι στο σπίτι, αλλά απλώς αφήσουν χαρτάκι για να πας να το πάρεις μόνος σου από κει?

είμαστε στο 2020, έτσι???
|

υπάρχουν τεχνικές λύσεις ώστε μια ηλεκτρονική έκδοση να μην μπορεί να αντιγραφεί, να είναι διαθέσιμη για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αυτή την στιγμή μπορούμε να αγοράσουμε οποιοδήποτε βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή από όλες τις πλατφόρμες βιβλίων, οπότε τι διαφορετικό ισχυρίζονται Εδώ??

Οι λόγοι και είναι στενά συντεχνιακοί και δυστυχώς το υπουργείο είναι αιχμάλωτο.

νεάντερταλ
|

η απόφαση είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός την εποχή των παγετώνων....κρίμα, και έχουμε υπουργούς, υφυπρογούς κτλ για την ψηφιακή πολιτική, κάνουμε μαθήματα από απόσταση ΑΛΛΑ τα βιβλία τα θέλουμε σε χαρτί...μήπως να βάζουμε μάσκα και. γάντια για να τα διαβάζουμε...Κρίμα


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/66842/dianomi-kat-oikon-ta-syggrammata-ton-foititon-meso-etaireias-tahymetaforas-apofasisan