Γράμμα στην υπ. Παιδείας: Άμεση διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων‼!

Δημοσίευση: 25/04/2020

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Γράμμα στην υπ. Παιδείας: Άμεση διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων‼!

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμοι κύριοι Προȉστάμενοι, Διευθυντές, Αρμόδιοι της διενέργειας των Πανελλαδικών Εξετάσεων,
Αξιότιμοι Εκπαιδευτικοί,
Αξιότιμοι γονείς και μαθητές Γ’ Λυκείου,

Ως εκπαιδευτικός αλλά και ως μητέρα υποψηφίου αρχικά θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου και το άγχος μου για την ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων και για την επαναλειτουργία των τμημάτων της Γ΄Λυκείου.

Αυτή τη στιγμή γνωρίζω ότι πρώτιστο μέλημα όλων είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Και το επόμενο μέλημά σας η ασφαλής διενέργεια και διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αναρωτιέμαι όμως:  

1.    Μήπως δεν πρέπει να ανοίξουν καθόλου τα σχολεία και ειδικά τα τμήματα της Γ΄Λυκείου; Είμαι βέβαιη ότι οι εκπαιδευτικοί θα τηρήσουν όλους τους κανόνες δημόσιας υγιεινής μέσα στις σχολικές αίθουσες. Στα διαλείμματα όμως τι θα γίνει; Πώς θα κρατηθούν μακριά ο ένας από τον άλλον μαθητές 18 χρονών που έγκλειστοι τόσο καιρό θα βρεθούν ξανά μαζί με τους συμμαθητές τους; Πώς θα περιοριστούν από το να μην συγκεντρώνονται πάνω από 10 άτομα; Και αν νοσήσουν τόσο αυτοί όσο και οι καθηγητές τους; Δεν θα χαθεί η ευκαιρία ασφαλούς διεξαγωγής των εξετάσεων; Εξάλλου όλοι γνωρίζουμε αν και δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε ανοιχτά ότι η πλειονότητα των μαθητών θα πάει σχολείο μόνο τις πρώτες ημέρες. Μετά λόγω απουσιών που έχουν κρατήσει θα παραμείνουν στο σπίτι τους. Επομένως μήπως θα ήταν πιο ασφαλές να προσέλθουν στα σχολεία τους μόνο και μόνο για τις εξετάσεις;

2.    Η Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Ασύγχρονη και Σύγχρονη) δεν έχει καλύψει την ύλη;

Ήδη αφαιρέθηκε ένα μεγάλο ποσοστό που θεωρώ ότι όλα ή σχεδόν όλα τα σχολεία την έχουν καλύψει. Ακόμα και σχολεία που οι εκπαιδευτικοί δεν ακολούθησαν το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών. Ή σχολεία που οι Αναπληρωτές άργησαν να τοποθετηθούν.

3.    Ακούστηκαν απόψεις από πολίτες για μετάθεση των Πανελλαδικών στα τέλη Αυγούστου ή ακόμη και για ακύρωσή τους. Έλεος!!! Αυτές οι απόψεις ναι μεν είναι σεβαστές αλλά εντείνουν απεριόριστα το άγχος τόσο των υποψηφίων όσο και εμάς, των οικογενειών τους. Δεν μπορεί άλλο η ελληνική οικογένεια να αντέξει περαιτέρω οικονομικό και ψυχολογικό κόστος το οποίο θα προκύψει από μια ενδεχόμενη τόσο μεγάλη παράταση ή ακύρωση!!! Σίγουρα οι συνθήκες μέσα με τέλη Ιουλίου δεν θα είναι οι καλύτερες (ζέστη, έλλειψη ανεμιστήρων ή κλιματιστικών των σχολικών αιθουσών).

Τουλάχιστον όμως θα δοθεί ένα τέλος στην αγωνία όλων. Αν για παράδειγμα υπήρχε μία μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών δεν θα διενεργούνταν οι Πανελλαδικές τον Ιούλιο; Εξάλλου δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση από τους ειδικούς ότι το πρόβλημα της πανδημίας θα έχει ξεπεραστεί τον Αύγουστο. Τέλος πώς θα διενεργηθούν οι εξετάσεις τέλη Αυγούστου όταν το ακαδημαȉκό έτος αρχίζει 10 Οκτωβρίου και μέχρι τότε πρέπει να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και των Ειδικών μαθημάτων, η βαθμολόγηση των γραπτών, η ανακοίνωση των βάσεων, η εγγραφή των μαθητών στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα;

4.    Ως προς το επιχείρημα ότι δεν επαρκεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται σε όλη την διαδικασία της άμεσης διεξαγωγής τους αφού ένα μεγάλο ποσοστό ανήκει στις Ομάδες Υψηλού Κινδύνου ή στις Επαθείς Ομάδες ας λάβουμε υπ΄όψιν μας τα ακόλουθα:

Φυσικά και πρέπει να εξαιρεθούν εκπαιδευτικοί που ανήκουν είτε στις Ομάδες Υψηλού Κινδύνου είτε στις Ευπαθείς Ομάδες. Η αντικατάστασή τους όμως μπορεί να γίνει όχι μόνο με Αναπληρωτές αλλά και με τους Καθηγητές των Τμημάτων Ένταξης και όλων της Ειδικής Αγωγής. Ακόμη και οι Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως και το Διοικητικό Προσωπικό Διευθύνσεων και Περιφερειών μπορεί να χρησιμοποιηθεί!!! Κυρία Υπουργέ, σας παρακαλώ , στείλτε σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και σε όλα τα Σχολεία Εγκύκλιο που να απαγορεύει την απαλλαγή Εκπαιδευτικών από τον ορισμό τους ως Επιτηρητών με ιατρική γνωμάτευση ιδιώτη γιατρού γεγονός που όλοι γνωρίζουμε ότι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου οι φάκελοι των εκπαιδευτικών που έχουν υποκείμενα νοσήματα κατατίθενται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Επομένως γνωρίζουν μέχρι τώρα ποιοι πρέπει να εξαιρεθούν!!! Ας μην εξαιρεθεί κανείς εκτός βέβαια και αν προκύψει κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο να πιστοποιείται από Δημόσιο Νοσοκομείο!!!

Ας κληθούμε, λοιπόν, ΟΛΟΙ να συμμετάσχουμε στην διεξαγωγή τους!!!

5.    Τέλος, παρακαλώ όλους όσοι δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενοι να σταματήσουν να εκφράζουν πότε θεωρούν την καταλληλότερη ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών. Τα παιδιά τρομάζουν διαβάζοντας απόψεις των αναρμοδίων αφού φοβούνται ότι το άγχος και η αγωνία τους δεν θα λάβει τέλος. Μην παίζετε με την ψυχολογία τους γιατί είναι έτοιμα να καταρρεύσουν τόσο αυτά όσο και εμείς που προσπαθούμε να τα στηρίξουμε. Οι αντοχές τους, οι αντοχές όλων μας έχουν πλέον δυστυχώς τελειώσει!!! Σεβαστείτε το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά βρίσκονται από την αρχή «στο μάτι του κυκλώνα»!!! Έχουν καταβάλλει αγώνα δρόμου όχι μόνο την τελευταία διετία αλλά και  τις προηγούμενες 10 σχολικές χρονιές!!! Έχουν καταβάλλει αγώνα δρόμου να εξασκηθούν σε νέα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (π.χ. Λογοτεχνία, Κοινωνιολογία, σε υπέρογκη ύλη...)

Αφήστε τους!!! Αφήστε μας!!!

Ας διεξαχθούν λοιπόν οι εξετάσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα!!!

Συγγνώμη για την μακροσκελή επιστολή μου!!!

Σας ευχαριστώ πολύ!!!
Με εκτίμηση
ΨΥΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ/ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ              

 

Σχόλια (14)

Δημήτρης
|

Αγαπητή κ. φιλόλογε, τα παιδιά "έχουν καταβάλλει" και παρακάτω ξανά "έχουν καταβάλλει" , Πού σπουδάσατε φιλολογία .... και οι μαθητές σας τι σάς φταίνε;

ANDREW
|

Ανοιγει ΜΟΝΟ η Γ Λυκειου στις 17 Μαιου. Μαθήματα για 2 εβδομάδες και στις 8 Ιουνιου αρχιζουν οι Πανελλαδικες, πριν μας προλάβει κάποια νέα έξαρση της επιδημίας.

ΔΕ
|

Ως εκπαιδευτικός και μητέρα υποψηφίου και εγώ, θέλω να δηλώσω την άποψή μου: το καλύτερο θα ήταν να μη ξεχάσουμε τους λίγους μαθητές που δεν τελείωσαν την ύλη και γι' αυτούς να ανοίξουν τα σχολεία και με εντατικά μαθήματα εκεί που υπάρχει ανάγκη ολοκλήρωσης της ύλης. Πιστεύω ότι την επανάληψη οι υποψήφιοι θα την ολοκληρώσουν μόνοι τους και μπορούν διαδικτυακά να γράψουν τα διαγωνίσματα που θα τους στείλουν οι καθηγητές τους. Απ' την άλλη το καλύτερο είναι η ημερομηνία των εξετάσεων να μην ξεφεύγει πολύ από το συνηθισμένο, δηλαδή 15-30 Ιουνίου. Την παραπάνω άποψη τη συμμερίζονται όλοι οι υποψήφιοι μαθητές που γνωρίζω και μιλώ μαζί τους πολύ συχνά.

Γεωργιος
|

Να μη μιλάει ο κάθε άσχετος ζητά η συναδέλφισσα, η άσχετη με επιδημίες και λοιμώξεις. Προσπαθεί να οδηγήσει τις αποφάσεις σε επιλογές που βολεύουν την πραγματικά δύσκολη δική της συνθήκη. Ας περιοριστεί στην αποτύπωση της απελπισίας της. Τις αποφάσεις θα τις πάρουν οι έχοντες την κατάρτιση και την ευθύνη. Τα αποτελέσματα διαφορετικής συμπεριφοράς τα "εισπράττουν" ευάλωτοι συνάνθρωποι και γιατροί στη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και αλλού. Αυτό που μ' εξοργίζει όμως είναι η θέση για τους πραγματικά ευπαθείς. Είμαι 55 ετών και λόγω αιματολογικής φύσης επίκτητη ασθένεια παίρνω ανοσιοκατασταλτικά. Ειλικρινά με καλεί υπό αυτές τις συνθήκες να επισκεφθώ νοσοκομείο για να πάρω το χαρτί; Προτιμώ να πάω στο σχολείο και να "φύγω" από μαθητή. Αυτή η εμμονή σε ένα σύστημα εκπαιδευτικό, που μας αρρωσταίνει πνευματικά και σωματικά (στρες, αγωνία, απελπισία, καθιστική ζωή για ανθρώπους ηλικίας 18 ετών) είναι επικίνδυνη. Δρόμοι υπάρχουν πολλοί στη ζωή. Αρκεί να τους καλλιεργήσουμε και να πάρουν αξία. Η κόρη μου η μεγαλύτερη με 18,9 μέσο όρο με ρωτά αν θα επιμείνω στην προοπτική σπουδών. Της λέω, πως είναι αξιοπρεπές οποιοδήποτε επάγγελμα, αρκεί να μη σταματήσει να γυμνάζεται και να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία. Της λέω, πως προτιμώ να γίνει μια τίμια κομμώτρια ή μια καλή μαγείρισσα πάρα ένας αδίστακτος δικηγόρος, γιατρός ή πολιτικός μηχανικός. Σε κάθε περίπτωση αυτή θα αποφασίσει και δεν
θα γίνουμε "εμείς". Εκφράσεις από γονείς, πόσο δε από συναδέλφους, όπως: "έχουμε εξετάσεις", "τα καφέραμε", "αγχωθήκαμε", "ξενυχτήσαμε" κ. ά. υποδηλώνουν διαθέσεις χειραγώγησης των παιδιών μας μέχρι τα γεράματα τους. Να αφήσουμε τα παιδιά μας να απελευθερωθούν, να παίξουν, να χαρούν... αυτά τα χρόνια κι αυτές τους οι λαχτάρες δε θα ξαναρθούν. Ας εργαστούμε κι ας αγωνιστούμε για μια κοινωνία που θα προσφέρει ευκαιρίες σε όλα και θα τα σέβεται ανεξάρτητα από την υπηρεσία που θα της προσφέρουν.

foros1
|

@ΑΣΕΠΙΤΗΣ
μια λύση θα ήταν να επιστρέψει ΜΟΝΟ η γ' λυκείου για δύο εβδομάδες, ΧΩΡΊΣ ΑΠΟΥΣΙΟΛΟΓΙΑ, ώστε να καλυφθούν οι οποίες περιπτώσεις μη κάλυψης της ύλης, και αμέσως μετά αποτελέσματα για όλες τις τάξεις χωρίς εξετάσεις και προετοιμασία των πανελλαδικών. Για τις πανελλαδικές μάλιστα θα πρέπει να υπολογιστεί ίσως και διπλάσιος χρόνος προετοιμασίας και υλοποίησης λόγω των ειδικών συνθηκών.

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

Σωστή η τοποθέτηση περί του χρόνου, αλλά αυτό το "...και τις προηγούμενες 10 σχολικές χρονιές!!!", είναι κάπως εκτός τόπου και χρόνου, θυμίζει κλασικά "χαϊδέματα" αυτιών, συνήθη λαϊκισμό. Για πια προσπάθεια μιλάτε, αγαπητή συνάδελφε; Το Γυμνάσιο και οι δύο τάξεις του Λυκείου είναι -κατά την προσφιλή ρήση των παιδιών- ένα "καφενείο". Ποια αξιολόγηση και αξιοκρατία υφίσταται; Η ήσσων προσπάθεια, που έχει γίνει ευχολόγιο, προετοιμάζει υπεύθυνους -και ικανούς να ανταποκριθούν στην πραγματικότητα της ζωής- πολίτες; Κρύβοντας την σκληρή πραγματικότητα και ανάγοντας τα πάντα στο μηδέν θεωρούμαστε "καλοί" εκπαιδευτικοί; Ποτέ τα άκρα δεν έφεραν λύσεις. Με όλη μου την εκτίμηση, μην αναμειγνύετε τα πάντα ωσεί "ex maxima cathedra" ομιλούντες... Θυμηθείτε, εν προκειμένω, την, εν ακρότητι αρετής, αριστοτελική μεσότητα.
Όλα τα λεγόμενα με σεβασμό, απάδων κάθε πολιτικής-κομματικής ιδεολογίας, και, κυρίως, ιδεοληψίας. Εξάλλου, αυτά μας οδήγησαν στο χάος...
Ευχαριστώ

ΑΣΕΠΙΤΗΣ
|

@ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ
αυτό καλό μου παιδί είναι πολύ σοβαρό....πρέπει να διερευνηθεί αρμοδίως....

Χρυσα
|

Οι μαθητές της γ λυκείου την υλη την έχουν τελειώσει από το Μάρτιο στα φροντιστήρια καιι πριν το κλείσιμο τους! Έλεος με την επανάληψη στο σχολείο έχει δίκιο η φιλόλογος σ όσα γράφει!!!!

Κώστας
|

Μπράβο πολύ σωστή προταση.Αν ανοίξουν τα σχολεία και σε ένα μήνα έχουμε 1000 κρούσματα μεταξύ των 100000 περίπου υποψηφίων και εκπαιδευτικών μπορεί να σκεφτεί κανείς τι θα συμβεί;

Χ. Σ.
|

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο μια εκπαιδευτικός να λέει να μην εκφράζουν γνώμη άνθρωποι που δεν είναι εμπλεκόμενοι για το πότε να γίνουν πανελλήνιες ενώ η ίδια είναι φιλόλογος.
Την απόφαση οφείλουν και πρέπει να πάρουν οι επιστήμονες λοιμωξιολόγοι και γιατροί!!
Από εκεί και πέρα.. Μαθητές, καθηγητές, γονείς, φοιτητές μπορούμε μόνο να συζητάμε και να κάνουμε εικασίες με βάση αυτά που μας λένε οι ειδικοί. Και από αυτά που λένε ειδικοί παγκοσμίως, πρέπει να μην βιαζόμαστε και να κάνουμε πολύ προσεχτικες κινήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές χώρες ακυρώθηκαν οι αντίστοιχες πανελλήνιες και οι εξεταστικές θα γίνουν είτε online με (προφανώς) ανοιχτές σημειώσεις, είτε με παραδωση απαλλακτικης εργασίας.
Καλά τα έχουμε πάει έως τώρα ως Ελλάδα, μην τα χαλάσουμε τελευταία στιγμή..

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ
|

ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΗΝΑ.ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΥΛΗΣ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΟΝΤΑΣ ΣΕ ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.ΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΑΣ ΜΗ ΓΡΑΨΟΥΝ.ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥΓΓΡΑΣΤΗΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Μητέρα
|

Τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρότερα, πρέπει να μείνουν στο σπίτι. Πιο ασφαλές, λόγω καραντίνας, για τους παππουδες-γιαγιαδες, παρά να τα συνοδεύουν οι τελευταίοι προς κι από το σχολείο.
Αλλά ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά, ακόμα και της Γ Λυκείου είναι ικανά να διασπείρουν τον ιό. Έτσι οι Πανελλήνιες θα τιναχτούν στον αέρα.
Ποιο είναι το ζητούμενο; Να γίνουν πειράματα με τα παιδιά και τις οικογένειές τους;

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΑΞΗΣ
|

Η ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ. ΟΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΛΟΣ ΜΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΣ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΘΜΙΔΕΣ. Η ΥΛΗ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΧΤΕΙ ΩΣ ΤΙΣ 10 /3 / 2020

ΑΣΕΠΙΤΗΣ
|

πέρισυ είχαμε από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα (δημόσια και ιδιωτική) διαγωνίσματα προσομοίωσης...φέτος θα έχουμε τις επιστολές....αφήστε τους ειδικούς να πάρουν τις αποφάσεις τους και στο τέλος θα κριθούν...εκτός και αν κάποιοι είστε.....λαγοί!!!!


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/67242/gramma-stin-yp-paideias-amesi-diexagogi-ton-panelladikon-exetaseon