Σύγκλητος ΕΛΜΕΠΑ: Οι νέες αντιστοιχίες τμημάτων θα προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των «νέων» Τμημάτων

Δημοσίευση: 01/07/2020

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύγκλητος ΕΛΜΕΠΑ: Οι νέες αντιστοιχίες τμημάτων θα προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των «νέων» Τμημάτων

Oλα τα «νέα» Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ έχουν Προγράμματα Σπουδών που έχουν εγκριθεί από τη Σύγκλητο και είναι αντίστοιχα με εκείνα των «παλαιών» Τμημάτων άλλων ΑΕΙ, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις πολύ πιο σύγχρονα και αναλυτικά

Η  άρση της ακαδημαϊκής αντιστοιχίας των «νέων» Τμημάτων με τα «παλαιά» θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των «νέων» Τμημάτων, καθώς στη χώρα μας η ακαδημαϊκή αντιστοίχιση είναι προϋπόθεση για την επαγγελματική.

Αυτό τονίζει, σε ανακοινωθέν,  η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και  ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠαιδείαΣ να ανακαλέσει την Υπουργική Απόφαση πριν τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων του 2020, να στηρίξει όλα ανεξαιρέτως τα Πανεπιστημιακά Τμήματα σεβόμενη το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων (όλα τα Προγράμματα Σπουδών εγκρίθηκαν από τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων), αλλά κυρίως τις φιλοδοξίες και τα όνειρα των χιλιάδων φοιτητών που επέλεξαν τα «νέα» αυτά Τμήματα.

Παράλληλα η Σύγκλητος καλεί το ΥΠΑΙΘ να προχωρήσει στην άμεση εκκίνηση των διαδικασιών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για την ακαδημαϊκή αντιστοίχιση των πενταετών Προγραμμάτων Σπουδών των Τμημάτων των Σχολών Μηχανικών με εκείνα των Πολυτεχνικών Σχολών άλλων ΑΕΙ της ημεδαπής, καθώς αυτές έχουν καθυστερήσει για ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος.

Τέλος, οι Συγκλητικοί του ΕΛΜΕΠΑ δηλώνουν ότι   θα υπερασπιστούν “με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου και των φοιτητών μας”.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

Η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), στη συνεδρίαση με αρ. πράξης 33/01.07.2020, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την αντίθεσή της στην Υπουργική Απόφαση με αρ. 77275/Ζ1 (ΦΕΚ 2549/τ.Β’/25.6.2020) με την οποία ορίζονται οι νέες «Αντιστοιχίες Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2020-2021».

Για πρώτη φορά, λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, διαχωρίζονται τα ακαδημαϊκά Τμήματα σε «παλαιά» και «νέα», δίχως απολύτως καμία τεκμηρίωση, γεννώντας πολλές σκέψεις και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της «κατηγοριοποίησης» Πανεπιστημιακών Τμημάτων που έχουν τον ίδιο τίτλο και ομοειδή προγράμματα σπουδών.
Είναι απαραίτητο να μας κοινοποιηθεί, έστω και εκ’ των υστέρων, η εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕΕ), βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκε ο πρωτοφανής αυτός διαχωρισμός Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε «νέα» και «παλαιά».
Μάλιστα, στην κατηγορία των «νέων» Τμημάτων, επιλεκτικά, δεν συμπεριλήφθηκαν όλα τα Τμήματα των οποίων η ακαδημαϊκή λειτουργία ξεκίνησε μετά την ενιαιοποίηση του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τονίζεται ότι όλα τα «νέα» Τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ έχουν Προγράμματα Σπουδών που έχουν εγκριθεί από τη Σύγκλητο και είναι αντίστοιχα με εκείνα των «παλαιών» Τμημάτων άλλων ΑΕΙ, σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις πολύ πιο σύγχρονα και αναλυτικά.

Προκαλεί επίσης μεγάλη έκπληξη, το γεγονός ότι η κατηγοριοποίηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων γίνεται λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση του νόμου 4692/2020, όπου θεσπίστηκε «ακαδημαϊκό κριτήριο» («βάση μετεγγραφής», η οποία προκύπτει από τη βάση εισαγωγής ενός Τμήματος αφαιρουμένου του αριθμού των 2.750 μορίων) ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μετεγγραφών, ανεξαρτήτως κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων. Συνεπώς δεν υφίσταται περαιτέρω λόγος ανάσχεσης των μετεγγραφών από τα «νέα» στα «παλαιά» Τμήματα.

Είναι σαφές ότι η άρση της ακαδημαϊκής αντιστοιχίας των «νέων» Τμημάτων με τα «παλαιά» θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των «νέων» Τμημάτων, καθώς στη χώρα μας η ακαδημαϊκή αντιστοίχιση είναι προϋπόθεση για την επαγγελματική. Θέλει πράγματι το ΥΠΑΙΘ να δημιουργήσει νέες γενεές αποφοίτων χωρίς ουσιαστικά επαγγελματικά δικαιώματα, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες;

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να ανακαλέσει την Υπουργική Απόφαση πριν τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων του 2020, να στηρίξει όλα ανεξαιρέτως τα Πανεπιστημιακά Τμήματα σεβόμενη το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων (όλα τα Προγράμματα Σπουδών εγκρίθηκαν από τις Συγκλήτους των Πανεπιστημίων), αλλά κυρίως τις φιλοδοξίες και τα όνειρα των χιλιάδων φοιτητών που επέλεξαν τα «νέα» αυτά Τμήματα.

Καλούμε παράλληλα το ΥΠΑΙΘ να προχωρήσει στην άμεση εκκίνηση των διαδικασιών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για την ακαδημαϊκή αντιστοίχιση των πενταετών Προγραμμάτων Σπουδών των Τμημάτων των Σχολών Μηχανικών με εκείνα των Πολυτεχνικών Σχολών άλλων ΑΕΙ της ημεδαπής, καθώς αυτές έχουν καθυστερήσει για ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος.

Τέλος, δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου και των φοιτητών μας.

Σχόλια (12)

@Δεν περιμένω τίποτα
|

Να διαπιστώσουν τι;

@Apostolos 02 Ιουλ 2020 11:39
|

Γενικά είμαι μαζί σου με ίδια πορεία πάνω κάτω. Αυτό που θέλω να ζητήσω είναι η ίδια αφετηρία για όλους, όταν εγώ έγραψα εξετάσεις αποφάσισα να μείνω στο τμήμα ΤΕΙ το οποίο είχα περάσει, οι συμμαθητές μου που δεν πέρασαν ή πέρασαν σε "χειρότερες" (κατά την γνώμη των γονιών που έχουν και οικονομική άνεση) σχολές γράψαν άλλη μία ή και δύο φορές εξετάσεις και αποφοίτησαν από πολυτεχνείο, άρα και μόνο από αυτό είναι καλύτεροι από εμένα.
Η αλλαγή του Γαβρόγλου βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση δηλαδή όλοι να έχουν την ίδια αφετηρία και να αναδειχθούν ανταγωνιζόμενοι στον στίβο της εργασίας.

@Apostolos
|

Θέλεις να μας πεις ότι ο Ελληνικός Λαός είναι ενημερωμένος για την κάθε πτυχή της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει ένα κόμμα και μετά το ψηφίζει;
Ωραίο ανέκδοτο πειτε και άλλα τέτοια.
Ένας φοιτητής ΠαΔΑ τον Μάιο του 2019 διαμαρτυρόταν για την μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή των πενταετών προγραμμάτων από τον Γαβρόγλου σε παρατήρηση συναδέλφου του - αστεισμού - ότι θα χάσουν τις εκλογές και ότι η ΝΔ θα καταργήσει τα πενταετή άρα πρέπει να ψηφίσει την ίδια κυβέρνηση για να ολοκληρώσει αυτό που άρχισε ο εν λόγω φοιτητής του απάντησε πως με τίποτα δεν θα ψήφιζε να παραμείνει η ίδια κυβέρνηση.
Και μου λές ότι η γιαγιά μου στα Γρεβενά ασχολείται με την εκπαιδευτική πολιτική της κάθε κυβέρνησης; Αυτοί μιλάνε με πιασάρικα συνθήματα και άντε να καταλάβεις, καταλαβαίνεις αφού έχει γίνει και αυτό όχι εύκολα.
Ψήφισε ο Ελληνικός Λαός.

Ενιαίο Πανεπιστήμιο Κρήτης
|

Υπάρχει Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης, οι σχολές του πρώην ΤΕΙ Κρήτης θα έπρεπε να ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο ΑΕΙ Κρήτης.

Πρώτα πρέπει να καθοριστεί πόσες και ποιες σχολές χρειάζεται η χώρα, και μετά να αξιολογηθούν τα προγράμματα σπουδών. Σε κάθε περίπτωση 400 τμήματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και τμήματα με ίδιο αντικείμενο στην ίδια περιφερειακή πόλη (πχ. Ηράκλειο ή Πάτρα) είναι πλεονασμός.

Για κάθε περιοχή με λιγότερο από 1 εκατομμύριο κατοίκους πρέπει να λειτουργεί 1 Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, με όλες τις σχολές σε δύο ή το πολύ τρεις πόλεις. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη να συνενωθούν σε δύο ή τρια ΑΕΙ (πχ. ΕΚΠΑ, Οικονομικό, Πολυτεχνείο)

Apostolos
|

@ΠΕ19

Συνάδελφε πλέον είμαστε ΠΕ86 όλοι και ΠΕ19 και οι ΠΕ20. Ακόμα και εκεί βάζατε διαφοροποιήσεις γιατί κάποτε γράψατε καλύτερη Έκθεση ιδεών στις Πανελλήνιες? Σου τα γράφω εγώ διότι με 19 Φυσική, 19,5 Χημεία, και 15 Μαθηματικά αποφάσισα να σπουδάσω στο ΤΕΙ Αθήνας Πληροφορική διότι δεν είχε η οικογενειά μου τα χρήματα να με στείλει πχ στην Κρήτη ή στο εξωτερικό, και διότι ήθελα να σπουδάσω Πληροφορική και όχι κάτι άλλο.
Τα h-index και citations που αναφέρεις θα ήταν διαφορετικά αν τα ΤΕΙ μπορούσαν να κάνουν διδακτορικά. Αυτοί κάνουν όλη την δουλειά, το ξέρω καλά διότι έκανα ΚΑΙ διδακτορικό. Δεν μπορείς να συγκρίνεις ένα Πανεπιστήμιο με 50 χρόνια ιστορία που μπορούσε να κάνει διδακτορικά από την 1η μέρα με το ΤΕΙ που του δόθηκε η δυνατότητα να κάνει διδακτορικά μετά το 2013. Τι index να προλάβουν να κάνουν?

Πανεπιστήμια
|

Σε άλλες χώρες, οι άνθρωποι τους πολιτικούς τους θαυμάζουν, εμείς εδώ στην Ελλάδα τους πολιτικούς μας τους βρίζουμε. Με τις βλακείες που πράττουν, λογικό είναι.

Πε19
|

H μετατροπή τμημάτων ΤΕΙ σε Πολυτεχνεία ή γεωπονικές σχολές εν μία νυκτί είναι απαράδεκτο. Από την άλλη τμήματα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από πανεπιστημιακά τμήματα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών από την ΑΔΙΠ και μετά αντιστοίχηση των τμημάτων και απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Όσο οι μεν το αποφεύγουν και οι δε κρύβονται πίσω από προεκλογικές νυκτερινές εγκρίσεις προγραμμάτων σπουδών τόσο είναι επιζήμιο για όλους.
Υ.Γ.
Τμήματα Ηλεκτρολόγων Τ.Ε. μετατράπηκαν σε 1 βράδυ σε τμήματα Φυσικής, εκεί υπάρχουν τα προβλήματα όχι σε τμήματα με <h-index> 13 και >40000 citation.

Apostolos
|

@observator

Είναι σωστό αυτό που γράφεται ότι οι απότομες αλλαγές χρειάζονται πολιτικές στήριξης. Ο Γαβρόγλου προφανώς θα στήριζε τις αλλαγές που ο ίδιος είχε κάνει και θα έβγαζε διαφορετικές αντιστοιχίες από αυτές που βγήκαν εφέτος, αλλά από το αποτέλεσμα των εκλογών μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο κόσμος είχε διφορετική γνώμη. Μπορεί οι άνθρωποι των ΤΕΙ να συμφωνούσαν με τις αλλαγές αυτές αλλά από ότι φάνηκε η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού είχε διαφορετική άποψη.

Βέβαια υπάρχει ένα θέμα με τις αντιστοιχίες. Ποιος τις αποφασίζει? Τις αποφάσισε η ΑΔΙΠ? Όχι, τις αποφάσισε η υπουργός. Εν το μεταξύ περυσι τα ίδια τμήματα είχαν άλλες αντιστοιχίες και εφέτος διαφορετικές. Πως έγινε αυτή η αλλαγή. Νομικά θα ισχύσουν οι πρώτες αντιστοιχίες και αυτοί που πέρασαν το 2019 θα έχουν νομικά ερίσματα για να δικαιωθούν.

Observator
|

Tα προγράμματα σπουδών στα πρωην Τμηματα ΤΕΙ θα κριθουν προς το τέλος
της 5-ετιας. Δεν μπορει να κριθει ενα πρόγραμμα μέχρι να πραγματοποιηθεί. Ολα θέλουν υπομονή. Τιποτε δεν ειναι αυτόματο, ούτε για τα τμηματα στην Καστοριά και τη Λαμία.

Φοιτητής-παλαιστής
|

Το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών των σχολών μηχανικών δείχνει το υψηλό επίπεδο που μπορουν να παρεχουν οι σχολές αυτές. Για το άτομο που μιλάει για τα ΤΕΙ, αλλά και κάθε των ΤΕΙ, το ΤΕΙ αποτελεί πλέον παρελθόν και το μεσογειακό είναι μια ανάπτυξη στο χώρο της εκπαίδευσης, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, η εξέλιξη δεν έκανε ποτέ πίσω ούτε θα κάνει. Το όλο ζήτημα παρουσιάζεται στον ρόλο της πολιτείας που δεν παίζει το ρόλο της ως και φορέας ανάπτυξης.

Observator
|

Mε τον Ν4485/2017 τα ΤΕΙ ήταν ήδη ΑΕΙ και οι διαφορές από τα Πανεπιστήμια ήταν σε λίγα σημεία, επειδή μέρος του προσωπικου των ΤΕΙ δεν ειχε διδακτορικο. Οι αποτομες αλλαγές χρειάζονται πολιτικές στήριξης των αλλαγων.

Δεν περιμένω τίποτα
|

Ήταν πολλαπλώς προτιμότερη η διατήρηση του στάτους των ΤΕΙ σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Αρκετοί ίσως το διαπιστώσουν στην πορεία καθώς θα περνάει ο χρόνος.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/68405/sygklitos-elmepa-oi-nees-antistoihies-tmimaton-tha-prokalesoyn-dysmeneis-epiptoseis-sta