Μέτρα προστασίας και κανόνες λειτουργίας δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 16/09/2020

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Μέτρα προστασίας και κανόνες λειτουργίας δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης

Παραβάσεις κανόνων λειτουργίας δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης - κυρώσεις

Μέτρα προστασίας και κανόνες λειτουργίας δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ:

1. Οι διοικήσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης, των Ανωτέρων Επαγγελματικών Σχολών Χορού, των Ωδείων και Μουσικών Σχολών, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, των Ερασιτεχνικών Σχολών Χορού, και των λοιπών εκπαιδευτικών δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα προσήκοντα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των μαθημάτων και των εν γένει δραστηριοτήτων τους. Στις διατάξεις της παρούσας δεν υπάγονται τα μουσικά και καλλιτεχνικά γυμνάσια και λύκεια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

2. Ειδικές απαιτήσεις και απαγορεύσεις για τη λειτουργία των δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης του άρθρου πρώτου, σύμφωνα και με τις από 13.5.2020, 27.5.2020, 5.6.2020, 11.6.2020, 18.6.2020 και 3.9.2020 εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 είναι οι ακόλουθες:

α. Επιτρέπεται, η διδασκαλία και η χρήση πνευστών οργάνων (είτε πρόκειται για πανελλαδικές και απολυτήριες εξετάσεις, είτε για διδασκαλία), με την τήρηση υποχρεωτικής περιμετρικής απόστασης δύο (2) μέτρων μεταξύ του εκπαιδευτή και του εκπαιδευόμενου και με υποχρεωτική τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο χρήση μάσκας κατά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έκαστος δεν χρησιμοποιεί το πνευστό όρ- γανο. Η ίδια υποχρεωτική περιμετρική απόσταση ισχύει και στην περίπτωση ύπαρξης ακροατηρίου.

β. Επιτρέπεται η χρήση κρουστών οργάνων με υποχρεωτική για τον εκπαιδευτή χρήση μη ιατρικής προστατευτικής μάσκας ή και προαιρετική χρήση κατασκευής πετάσματος (διαχωριστικού).

γ. Επιτρέπεται η φωνητική διδασκαλία ως εξής:

γα. Όταν η διδασκαλία λαμβάνει χώρα ατομικά γίνεται υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής προστατευτικής μάσκας από τον εκπαιδευτή, απόσταση δύο (2) μέτρων ή και προαιρετική χρήση πετάσματος (διαχωριστικού).

γβ. Όταν η διδασκαλία λαμβάνει χώρα σε χορωδία γίνεται υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής προστατευτικής μάσκας από τον εκπαιδευτή ή και προαιρετική χρήση πετάσματος (διαχωριστικού) και τηρείται υποχρεωτικά απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των μελών της χορωδίας και χρησιμοποιείται από έκαστο των μελών μάσκα καθ’ ό χρόνο δεν γίνεται χρήση της φωνής.

δ. Στις αίθουσες διδασκαλίες και στους λοιπούς κλει- στούς χώρους των ανωτέρω δομών καλλιτεχνικής εκπαί- δευσης τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.

ε. Επιβάλλεται ενδελεχής και συχνός καθαρισμός και η τοπική απολύμανση όλων των μουσικών οργάνων και όλων των επιφανειών που αγγίζονται από μαθητές- σπουδαστές και δασκάλους-καθηγητές.

στ. Επιβάλλεται συχνός αερισμός ανά δεκαπέντε (15) λεπτά διαρκείας τουλάχιστον πέντε (5) λεπτών ο κάθε αερισμός.

ζ. Σε περίπτωση μαθητών μονωδίας ή/και πνευστών οργάνων, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι υποχρεωτική η διενέργεια μαθημάτων εξ αποστάσεως.

η. Λαμβάνεται μέριμνα για χρήση κατά το δυνατόν μεγαλύτερους και φυσικά αεριζόμενους χώρους.

3. Στους χώρους γραφείων, διοικητικών και άλλων υπηρεσιών των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των φορέων της παρ. 1 τηρείται ελάχιστη απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των εργαζομένων.

4. Το διδακτικό έτος των μουσικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (ωδείων, μουσικών σχολών, σχολών βυζαντινής μουσικής), τα οποία διέπονται από το β.δ. 11/1957 (Α ́ 229) και το β.δ. 16/1966 (Α ́ 7), δύναται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του εκάστοτε φορέα, να εκκινήσει νωρίτερα από την 25η Σεπτεμβρίου και πάντως μετά την 14η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

5. Η Διοίκηση των φορέων και των επιχειρήσεων της παρ. 1 φροντίζει ώστε να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών, σπουδαστών, δασκάλων, καθηγητών και εργαζομένων, ιδίως σε σχέση με τον φυσικό αερισμό των αιθουσών διδασκαλίας, την αποφυγή συγχρωτισμού και την τήρηση των οδηγιών καλής υγιεινής χεριών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Παραβάσεις κανόνων λειτουργίας δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης - κυρώσεις

1. Στις επιχειρήσεις και στους φορείς   που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας επιβάλλεται, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο από χίλια (1.000) έως τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως τριάντα (30) ημέρες, σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί:

2. Στην περίπτωση των εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες  , επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και στους φορείς του εν λόγω άρθρου για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

3. Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες  , επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/69433/metra-prostasias-kai-kanones-leitoyrgias-domon-kallitehnikis-ekpaideysis