Η Σύνοδος Πρυτάνεων για την εισβολή κουκουλουφόρων στο γραφείο του Πρύτανη του ΟΠΑ

Δημοσίευση: 30/10/2020

Τελευταία Ενημέρωση: 30/10/2020, 14:29

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Η Σύνοδος Πρυτάνεων για την εισβολή κουκουλουφόρων  στο γραφείο του Πρύτανη του ΟΠΑ

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων και των Προέδρων των Δ.Ε. των Α.Ε.Ι. της χώρας, καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη, στον οποίο εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της.

Καμία έκφραση βίας δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια. Η νομοθεσία ορίζει σαφώς πώς αντιμετωπίζονται εγκληματικές πράξεις που απειλούν την ανθρώπινη ζωή και προσβάλλουν την δημόσια περιουσία. Όμως, εν προκειμένω, πράξεις τυφλής βίας μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου, συνιστούν απειλή για την ίδια την Δημοκρατία, παραβιάζοντας το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας στην επιστήμη, έρευνα και διδασκαλία.

Λιγοστοί γνωστοί- άγνωστοι έχουν διαρκή στόχευση να καταλύουν το ακαδημαϊκό άσυλο, με την ελεύθερη δημοκρατική έκφραση, τη γνώση και τη διακίνηση ιδεών να διώκονται μέσα στον ίδιο τον φυσικό τους χώρο.

Απομονωμένες μειοψηφίες επιχειρούν να μετουσιώσουν τα πανεπιστήμια σε ορμητήρια ανομίας. Βρίσκουν σταθερά απέναντί τους σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα και κάθε δημοκρατικό πολίτη της ελληνικής κοινωνίας.  

Για το Προεδρείο της Συνόδου

Καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ
Καθ. Ζήσης Μαμούρης, Πρύτανης ΠΘ
Καθ. Σπύρος Κιντζιος, Πρύτανης ΓΠΑ

Σχόλια (3)

Το φίδι βγήκε από το αυγό και απειλεί
|

Πανεπιστημιακή αστυνομία εδώ και τώρα! Αυτή η εφιαλτική εικόνα πρέπει να ξυπνήσει την κοινωνία.

Υπεράνω..
|

Τελικά κάποια ανακοίνωση για τις άδικες μειώσεις μισθών των πανεπιστημιακών δασκάλων θα κάνετε; Για το επίδομα αλληλεγγύης μηπως;

Ναι, αλλά
|

Αξιότιμοι κύριοι Πρυτάνεις, σε όλα συμφωνούμε πλην της τελευταίας παραγράφου. Αναλυτικά: Δεν πρόκειται για "απομονωμένες μειοψηφίες". Οι ακραίες εξωκοινοβουλευτικές φοιτητικές παρατάξεις αποτελούν αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία του λεγόμενου φοιτητικού κινήματος, και με τον αριθμό τους και με τον αντιεξουσιαστικό λόγο και τα συνακόλουθα έργα κάνουν κουμάντο σε όλες τις σχολές, αγνοώντας όλους τους εσωτερικούς ή εξωτερικούς κανονισμούς. Δεύτερον, ο όρος "επιχειρούν" υπονοεί ότι δεν τα καταφέρνουν, ενώ γνωρίζουμε όλοι την πραγματικότητα. Τρίτον, η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να είναι σύσσωμη και να επικροτεί τις αποφάσεις των Συγκλήτων και των Πρυτάνειων για όσα περιστατικά διαρρέουν στα ΜΜΕ, αλλά δεν βρίσκεται ενεργά "απέναντί τους", γιατί δεν είναι η δουλειά τους η απάντηση στον ασύμμετρο πόλεμο που διεξάγεται καθημερινά. Τέλος, οι δημοκρατικοί πολίτες δεν "είναι απέναντι" αλλά μάλλον συμπαθούν και μερικοί ζηλεύουν αυτά τα "παιδιά" που έχουν το πλεονέκτημα της ατιμωρησίας στην όποια ακραία ή και παράνομη έκφραση της αντίθεσής τους στο "σύστημα".

Δεν χρειαζόμαστε λεκτική συμπαράσταση, δεν χρειαζόμαστε παρηγορητικά λόγια, δεν χρειαζόμαστε βαρυσήμαντες δημοκρατικές αποφάσεις συνόδων, χρειαζόμαστε πράξεις. Όσο συνεχίζει το καθεστώς της ατιμωρησίας θα βλέπουμε όλο και χειρότερες καταστάσεις. Ο λαός λέει "δώσε θάρρος στο χωριάτη και θα σου ανέβει στο κρεβάτι". Και το μόνο που κάνουμε εδώ και δεκαετίες είναι να τους δίνουμε θάρρος.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/70079/i-synodos-prytaneon-gia-tin-eisvoli-koykoyloyforon-sto-grafeio-toy-prytani-toy-opa