Η τηλε-εκπαίδευση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, θα είναι υποχρεωτική από τη ερχόμενη εβδομάδα. Από το μέτρο της τηλε-εκπαίδευσης εξαιρούνται “μόνο οι κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων φοιτητών”.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς, εξειδικεύοντας τα νέα μέτρα , λόγω της πανδημίας.
Όσον αφορά τα σχολεία ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα λειτουγήσουν κανονικά και προβλέπεται η χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και στα δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ
Τι αλλάζει, από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί και για ένα μήνα;
Ξεκινάμε λοιπόν με τα λεγόμενα οριζόντια μέτρα.
Γιατί η μάσκα σε συνδυασμό με την τήρηση αποστάσεων αποτελεί αυτή τη στιγμή το καλύτερο μέσο προστασίας που έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Γιατί αν όλοι φοράμε μάσκα και τη φοράμε σωστά, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι απειροελάχιστη.
Να σημειωθεί ότι η επιβίβαση πλέον στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν επιτρέπεται χωρίς τη χρήση μάσκας.
Στόχος του μέτρου, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, είναι να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές άσκοπες συναθροίσεις, που ευνοούν τη μετάδοση του ιού.
Να σημειωθεί ότι του μέτρου εξαιρούνται προφανώς οι μετακινήσεις για λόγους εργασίας και λόγους υγείας.
Γιατί με την τηλε-εργασία διασφαλίζεται η συνέχεια της επαγγελματικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται η υγεία εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά και των οικογενειών τους.
Ανακεφαλαιώνουμε, λοιπόν! Σε όλη τη χώρα ανεξάρτητα του επίπεδου υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας κάθε περιοχής, ισχύουν τα εξής:
Δεύτερη σημαντική αλλαγή. Από την Τρίτη τα 4 επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας συγχωνεύονται σε 2 επίπεδα κατά τον ακόλουθο τρόπο:
Με τα νέα αυτά δεδομένα, η κατάταξη των 74 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, σύμφωνα και με την αρμόδια για τον Χάρτη επιτροπή των λοιμωξιολόγων, διαμορφώνεται από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για 14 ημέρες ως εξής:
Στο επίπεδο Α’-Επιτήρησης (κίτρινο) κατατάσσονται οι ακόλουθες 47 Περιφερειακές Ενότητες:
Αιτωλοακαρνανίας, Άνδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής (πλην της Σαλαμίνας), Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου
Στο επίπεδο Β’-Αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) κατατάσσονται οι υπόλοιπες 27 Περιφερειακές Ενότητες:
Όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην της Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική
Δηλαδή από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, 47 βρίσκονται στο επίπεδο Α-επιτήρησης (κίτρινο) και 27 στο επίπεδο Β-αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).
Ας δούμε τώρα αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύουν σε καθένα από τα δύο επίπεδα, δηλαδή στο επίπεδο Α’-Επιτήρησης (κίτρινο) και το Επίπεδο Β’-Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο).
Όσον αφορά στον αθλητισμό, στο επίπεδο Α’ (στις κίτρινες περιοχές) προβλέπονται:
Στο επίπεδο Β’ (δηλαδή στις κόκκινες περιοχές) προβλέπεται:
Για τα κλειστά μουσεία, στο επίπεδο Α’(κίτρινο) προβλέπονται τα εξής:
Ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), η λειτουργία τους αναστέλλεται.
Όσον αφορά στα γυμναστήρια, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:
Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), αναστέλλεται κάθε λειτουργία των γυμναστηρίων.
Όσον αφορά στη λειτουργία των Δικαστηρίων, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) ισχύουν τα ακόλουθα:
Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα λειτουργίας και διεξαγωγής δικών που θα περιγράφονται αναλυτικά στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί.
Σχετικά με τις Εμποροπανηγύρεις και τις Κυριακάτικες αγορές, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται συμμετοχή 50% των πωλητών με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων, ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), αναστέλλεται συνολικά η λειτουργία τους.
Όσον αφορά στην εστίαση, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:
Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), προβλέπεται πλήρης αναστολή λειτουργίας, με εξαίρεση το take away και το delivery.
Σχετικά με τα καταστήματα τροφίμων (όπως super market, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία) και στα δύο επίπεδα προβλέπεται:
Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) και μόνο, προβλέπεται επίσης η λειτουργία των καταστημάτων αυτών και το Σαββατοκύριακο.
Όσον αφορά στη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης (συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων και μπαρ), στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:
Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), η λειτουργία τους αναστέλλεται.
Για τις κινηματογραφικές προβολές, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:
Ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), οι κινηματογραφικές προβολές αναστέλλονται.
Για τα κομμωτήρια και τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, προβλέπονται τα εξής και για τα δύο επίπεδα:
Για τα ΚΥΤ προσφύγων, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται μετακίνηση των φιλοξενουμένων σε ποσοστό μέχρι 15% ανά ώρα, με ανώτατο όριο τους 750 φιλοξενούμενους ημερησίως και πάντα με βάση τις οδηγίες του διοικητή.
Ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) ισχύει αναστολή εξόδου.
Όσον αφορά στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:
Ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) προβλέπεται:
Στο μεν επίπεδο Α’ (κίτρινο), στα ταξί επιτρέπονται μέχρι 3 επιβάτες, ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) επιτρέπεται ένας μόνο επιβάτης.
Επίσης στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), επιτρέπονται μέχρι 3 άτομα στα ΙΧ (με εξαίρεση τις οικογένειες).
Για τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα, προβλέπεται
Για τους παιδότοπους (στεγασμένους) στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:
Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), αναστέλλεται η λειτουργία των παιδότοπων.
Αναφορικά με τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα, προβλέπονται τα εξής:
Όσον αφορά τώρα στις συναθροίσεις, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται
Η λήψη μέτρων για τον περιορισμό των συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας.
Στις συναθροίσεις του επιπέδου Α’ (κίτρινου) μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 50 άτομα, τηρώντας απόσταση υποχρεωτικά 1,5μ.
Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) προβλέπεται αναστολή όλων των δημόσιων συναθροίσεων στο πλαίσιο των Συνταγματικών προβλέψεων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Για τους συναυλιακούς χώρους, τις θεατρικές παραστάσεις και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπονται τα εξής:
Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) προβλέπεται αναστολή της προσέλευσης κοινού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση.
Σχετικά τώρα με τη διοργάνωση συνεδρίων και εκθέσεων, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται:
Στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), η συγκεκριμένη δραστηριότητα αναστέλλεται.
Στα σχολεία προβλέπεται η χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και στα δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.
Τέλος, για τους χώρους λατρείας, στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) προβλέπεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι. Ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο), επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές και λειτουργίες.
Κλείνοντας και επειδή πολλές φορές έχουμε αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την εφαρμογή τους, θα ήθελα να υπενθυμίσω στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τον αριθμό 1520 της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόσο για καταγγελίες για παράβαση των υγειονομικών μέτρων, όσο και για πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία των επιχειρήσεων σε κάθε επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου.
Σύνδεσμοι
[1] https://www.esos.gr/katigories/tritovathmia
[2] https://www.esos.gr/katigories/tritovathmia/eidisis-tritovathmia-ekpaidefsi
[3] https://www.esos.gr/katigories/tritovathmia/nomothesia-tritovathmia-ekpaidefsi
[4] https://www.esos.gr/katigories/tritovathmia/gnomodotiseis-tritovathmia-ekpaidefsi
[5] https://www.esos.gr/tags/nikos-hardalias
[6] https://www.esos.gr/tags/koronoios
[7] https://www.esos.gr/tags/sholiko-etos-2020-21
[8] https://www.esos.gr/tags/akadimaiko-etos-2020-21
[9] https://www.esos.gr/comment/reply/70104/196078
[10] https://www.esos.gr/comment/reply/70104/196072
[11] https://www.esos.gr/comment/reply/70104/196065
[12] https://www.esos.gr/comment/reply/70104/196059
[13] https://www.esos.gr/comment/reply/70104/196036
[14] https://www.esos.gr/comment/reply/70104/195964
[15] https://www.esos.gr/comment/reply/70104/195948
[16] https://www.esos.gr/comment/reply/70104/195942
[17] https://www.esos.gr/comment/reply/70104/195908
Σχόλια (9)
@Θύμιος,ναι γτ αλλιως που τους χανεις που τους βρισκεις τους φοιτητες στα αμφιθεατρα ειναι.Προσωπικα εχω δει στις τηλεδιασκεψεις τοσους οσους δεν εχω δει 3 χρονια τωρα στην σχολη.
Οι φοιτητές δεν έρχονται στη σχολή, αλλά την αράζουν στα μαγαζιά και στις πλατείες χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας. Είναι χαζό να λέμε ότι προστατεύουμε την υγεία τους προσφέροντας μια απομίμηση πανεπιστημίου.
Με χαρακτηριστική άνεση ορισμένοι θεωρούν ότι η υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών σε σχολεία και πανεπιστήμια μπορεί να συνεχιστεί με την κάλυψη των εξ αποστάσεως διαλέξεων.
Η υγεία των φοιτητών εξαρτάται και από τις σπουδές τους, και μάλιστα το κοινωνικό και επαγγελματικό μέλλον τους: είτε θα είχαν γίνει επενδύσει για την εκπαίδευση εδώ και 20 χρόνια, ώστε να ακολουθήσουν το υβριδικό μοντέλο του εξωτερικού (σεμινάρια και φροντιστήρια σε ολιγομελείς ομάδες / μικρές τάξεις έως 15 μαθημάτων) είτε πρέπει να επιτρέψουν τουλάχιστον να λειτουργούν τα ΑΕΙ κανονικά.
Αδιαφορούν παντελώς για τις επιπτώσεις στη νέα γενιά μαθητών και φοιτητών, με μέτρα που δεν προσφέρουν κανένα όφελος στον περιορισμό του ιού αφού οι μετακινήσεις μεταξύ νομών στη χώρα παραμένουν ελεύθερες.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ,
ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ? ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΤΗ ? ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ , ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ,ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ , ΑΥΤΟΙ ΟΧΙ , ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΣΤΙΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ??
ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ?
Μα καλα ποτε θα βγει η υπουργικη αποφαση για τα πανεπιστημια,να ξερουμε τι θα κανουμε αυριο?Να παμε η να μην παμε στα νοσοκομεια για την κλινικη μας ασκηση.
Κακώς υπάρχει η εξαίρεση για τους τελειόφοιτους. Έπρεπε η εξ αποστάσεως να εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις στα προπτυχιακά. Μόνη πιθανή απόκλιση θα μπορούσε να είναι όσα μεταπτυχιακά διαθέτουν κάτω των 30 εγγεγραμμένων φοιτητών ανά έτος, πράγμα που θα σήμαινε πως ειδικά στα επιλογής μαθήματα η παρακολούθηση θα ήταν ασφαλέστατη. Εξάλλου αν είχαμε διά ζώσης τώρα πολλά πανεπιστήμια θα ήταν σε κατάληψη, βολεύει κανέναν μια τέτοια εξέλιξη;
Πολύ ορθή η απόφαση για τα πανεπιστήμια. Δεν καταστρέφεται κανείς και τίποτα.
Ας μπει μπροστά η υγεία των φοιτητών και όχι τα σουβλάκια.
Με ποια λογική εξαιρούνται οι κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων ;
Αυτοί δεν κολλάνε ή δεν μεταδίδουν τον ιό ;
Νιώθω ότι γίνεται μια απεγνωσμένη προσπάθεια να περάσει μια (ψευδ)αίσθηση κανονικότητας στα Ελληνικά ΑΕΙ, αλλά δυστυχώς τα κρούσματα δείχνουν την πραγματική αλήθεια.
Είτε μας αρέσει σαν μέλη ΔΕΠ, είτε όχι, η υγεία έρχεται πάνω από όλα. Εκεί τελειώνει η συζήτηση, όλα εξ αποστάσεως για όλους για να προστατεύσουμε την υγεία μας. Ακαδημαϊκά θέματα, όπως αποτελεσματικότητα διδασκαλίας, πιθανή αντιγραφή στις εξετάσεις κτλ κτλ κτλ, έρχονται τριτοτέταρτα μπροστά στην υγεία όλων μας.
Μην καταστρέφετε τον προγραμματισμό όλων των πανεπιστημίων, των φοιτητών και των οικογενειών τους. Αφήστε στο επίπεδο Α ελευθερία να αποφασίσει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα. Ολιγάριθμα τμήματα μεταπτυχιακών προγραμμάτων και προπτυχιακών εργαστηρίων μπορεί να συνεχίσουν δια ζώσης.