Χ. Κεφαλίδου: «Χωρίς συγγράμματα οι φοιτητές έναν μήνα πριν την έναρξη της εξεταστικής»

Δημοσίευση: 16/12/2020

Τελευταία Ενημέρωση: 16/12/2020, 19:21

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Χ. Κεφαλίδου: «Χωρίς συγγράμματα οι φοιτητές έναν μήνα πριν την έναρξη της εξεταστικής»

1.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αποσταλούν επιτέλους τα απαραίτητα συγγράμματα στους φοιτητές;

2.    Το Υπουργείο γνώριζε ήδη από το προηγούμενο εξάμηνο τα προβλήματα που είχαν προκύψει με τη διανομή των συγγραμμάτων. Σε ποιες ενέργειες προχώρησε ώστε να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις της προηγούμενης περιόδου; Γιατί φτάσαμε ένα μήνα πριν την εξεταστική και τα συγγράμματα δεν έχουν φτάσει ακόμη στους φοιτητές;

3.    Εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών τη στήριξη του κλάδου των εκδοτών βιβλίων οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστια ζημία λόγω των συνεχών lockdowns; Ποιες είναι οι μέριμνες που έχει δρομολογήσει το Υπουργείο ώστε να βοηθηθεί ο κλάδος του ελληνικού βιβλίου και να επιβιώσει κάτω από τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που έχει επιβάλλει η πανδημία;

Στα παραπάνω τρία ερωτήματα καλείται να απαντήσει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, ύστερα από ερώτηση , που καθέσε στη Βουλή η  τομεάρχης παιδείας του κινήματος Αλλαγής  Χαρά Κεφαλίδου, στη οποία τονίζει τα εξής:

  • Χωρίς συγγράμματα παραμένουν οι φοιτητές των Πανεπιστημίων της χώρας σχεδόν έναν μήνα πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου του χειμερινού εξαμήνου. Οι αιτήσεις κατατέθηκαν εγκαίρως (η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε στις 5/11/20 και η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 22/11/20) όμως μέχρι σήμερα τα συγγράμματα δεν έχουν διανεμηθεί κατ’ οίκον στους φοιτητές.
  • Την ίδια στιγμή οι βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Άρα ουσιαστικά οι φοιτητές έχουν ως μοναδικό υλικό μελέτης τις σημειώσεις από την εξ αποστάσεως, ασύγχρονη διδασκαλία. Όμως αυτό αντιβαίνει στην πανεπιστημιακή εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία βασίζεται στην έρευνα, την τεκμηρίωση και τη χρήση πολλαπλών πηγών. Επίσης, αρκετοί φοιτητές λόγω οικονομικών δυσκολιών, έλλειψης του απαιτούμενου τεχνολογικού εξοπλισμού ή/ και σύνδεσης στο διαδίκτυο δεν έχουν καταφέρει να παρακολουθήσουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα.
  • Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα που εγείρουν οι Εκδότες Επιστημονικών Βιβλίων οι οποίοι διαμαρτύρονται γιατί ενώ στο προηγούμενο lockdown  «έβαλαν πλάτη» και πραγματοποιήθηκε η κατ’ οίκον διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές, επωμίστηκαν αποκλειστικά το σχετικό κόστος. Συγκεκριμένα, την περασμένη άνοιξη, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας οπότε και αποφασίστηκε με κρατική εντολή για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας η αναστολή λειτουργίας των βιβλιοπωλείων, το Υπουργείο Παιδείας επέβαλε στους εκδότες επιστημονικών βιβλίων την κατ’ οίκον αποστολή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές όλης της χώρας αλλά και της Κύπρου. Συνολικά, 1.160.000 βιβλία ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα και έφτασαν στα σπίτια των φοιτητών. Η διανομή πραγματοποιήθηκε μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών καθώς η παραλαβή τους μέσω των σημείων διανομής, δηλαδή των βιβλιοπωλείων, δεν μπορούσε να γίνει λόγω του lockdown.Το κόστος ανήλθε στα 3 εκατομμύρια ευρώ και επιβάρυνε αποκλειστικά τους εκδότες.
  • Σήμερα, εν όψει του χειμερινού ακαδημαϊκού εξαμήνου, το Υπουργείο Παιδείας καλεί και πάλι τους εκδότες να διανείμουν κατ’ οίκον τα συγγράμματα στους φοιτητές με το κόστος να ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ χωρίς όμως να έχει στηρίξει οικονομικά το κόστος τους πρώτου lockdown. Με απλά λόγια την κοινωνική πολιτική που οφείλει να ασκήσει το επίσημο κράτος και το χρέος του για παροχή δωρεάν παιδείας, την επωμίζεται ο εκδοτικός χώρος, ο οποίος έχει ήδη υποστεί τεράστια οικονομική ζημία από τα επαναλαμβανόμενα lockdowns και την υποχρεωτική, λόγω πανδημίας, αναστολή λειτουργίας των βιβλιοπωλείων ή την πολύ περιορισμένη λειτουργία τους με όρους click- away.
  • Ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων με συνεχείς επιστολές του προς τον Πρωθυπουργό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση του χώρου και επισημαίνει την αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής, κρατικής παρέμβασης για τη διάσωση του ελληνικού βιβλίου.
  • Παράλληλα, στη δύσκολη αυτή κατάσταση έρχεται να προστεθεί η τεράστια αδυναμία των εταιρειών ταχυμεταφορών να εξυπηρετήσουν, λόγω της εκτόξευσης της ζήτησης κυρίως από την αύξηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών. Το δεδομένο όμως αυτό καθιστά την έγκαιρη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων ακόμη πιο αβέβαιη, με σοβαρό πλέον το ενδεχόμενο οι φοιτητές να μην παραλάβουν έγκαιρα τα απαραίτητα για την εξεταστική τους βιβλία.

Σχόλια (2)

Mark
|

@Τασος

Δεν έχει σημασία, τα συγγράμματα πρέπει και πάλι να έρθουν. Υποτίθεται μέχρι τις 11 Γενάρη το πολύ θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση τους...πότε θα τα λάβουν? Όλα τότε, τις τελευταίες μέρες? Και η εξεταστική δεν είναι Φεβρουάριο, μέσα Ιανουαρίου αρχίζει στα περισσότερα Τμήματα των Πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές είναι οι μεγάλοι χαμένοι φέτος, όλο τους αγνοούν, ασχολούνται όλοι μόνο με τα σχολεία. Αυτά τουλάχιστον επέστρεψαν για ένα διάστημα στο χώρο τους. Τα Πανεπιστήμια έκλεισαν από τον Μάρτιο και δεν άνοιξαν ξανά ούτε για μία μέρα. Τα παιδιά "σπουδάζουν" από τη γωνία του παιδικού τους δωματίου μέσω λαπτοπ αποκλειστικά και δίνουν εξεταστικές της πλάκας. ΠΡΕΠΕΙ αρχές Γενάρη να επιστρέψουν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, όχι μέχρι Πάσχα 2021 να είναι κλειστά πάλι. Δεν είναι σπουδές αυτό.

Σημειωτέον, γνωρίζω Παιδαγωγικό Τμήμα που οι σημερινοί τεταρτοετείς φοιτητές του δεν έχουν κανει ουτε ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ποτέ τους! Οι Πρακτικές ξεκινάνε σαυτό κανονικά στο 3ο έτος αλλά λόγω πανδημίας δεν έγινε τίποτα. Θα φτάσουν να πάρουν πτυχίο το καλοκαίρι του 2021 και ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ. Ίσως για τα μάτια του κόσμου να κάνουν μερικές μέρες τον Μαιο... Ωραίοι πτυχιούχοι.

Τασος
|

Πρέπει να ανοίξουν τα πανεπιστήμια μετά τις γιορτές και να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις του Φεβρουαρίου. Δεν έχει νόημα.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/70818/h-kefalidoy-horis-syggrammata-oi-foitites-enan-mina-prin-tin-enarxi-tis-exetastikis