Σύγκλητος ΕΚΠΑ: Αντισυνταγματική η φύλαξη των Πανεπιστημίων από όργανα που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα

Δημοσίευση: 14/01/2021

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Σύγκλητος   ΕΚΠΑ: Αντισυνταγματική η φύλαξη των Πανεπιστημίων από όργανα που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα

Η Σύγκλητος προτείνει η φύλαξη να ανατεθεί αποκλειστικά και μόνο σε μόνιμο πανεπιστημιακό προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να έχει την απαραίτητη εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και τις αναγκαίες αρμοδιότητες

Α. Η ανάθεση της φύλαξης σε όργανα που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και δεν ελέγχονται από αυτήν, θα μπορούσε να αντιβαίνει στον συνταγματικά κατοχυρωμένο τρόπο διοίκησης του Πανεπιστημίου, αλλά κυρίως στην ειδική αποστολή του.

Β. Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο η αντιμετώπιση της παραβατικότητας ποινικής φύσεως ανήκει στην αρμόδια
δύναμη της πολιτείας.

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοινωθέν η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ (συνεδρίαση  22/12/2020), και :

Δηλώνει ότι η ανάγκη ενισχυμένης και διαρκούς φύλαξης των χώρων του Πανεπιστημίου (στο ΕΚΠΑ ιδιαίτερα στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου) είναι υπαρκτή και ότι το πρόβλημα πρέπει επειγόντως να επιλυθεί με τρόπο αποτελεσματικό και οριστικό.

Αναγνωρίζει ότι ο έλεγχος εισόδου σε κτήρια του Πανεπιστημίου είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να εφαρμοστεί. Θα πρέπει να εξεταστεί η εφαρμογή της σε συγκεκριμένα κτήρια ειδικού ενδιαφέροντος (εργαστήρια με ειδικό εξοπλισμό, βιβλιοθήκες, χώροι διοίκησης κ.λπ.), δεδομένου ότι θα υπάρξουν πρακτικά προβλήματα τα οποία θα απαιτηθεί να αντιμετωπιστούν (ουρές φοιτητών, καθυστερήσεις, συνωστισμοί κ.λπ.).

Προτείνει η φύλαξη να ανατεθεί αποκλειστικά και μόνο σε μόνιμο πανεπιστημιακό προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να έχει την απαραίτητη εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και τις αναγκαίες αρμοδιότητες, ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην ιδιαιτερότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος.  

Υπογραμμίζει ότι ο Ίδρυμα (και ιδιαίτερα η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου) έχει ανάγκη φύλαξης σε εικοσιτετράωρη βάση και προς τούτο απαιτείται η δημιουργία υπηρεσίας φύλαξης με ικανό αριθμό προσωπικού. Τα ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της υπηρεσίας φύλαξης θα αποτελούν βασική συνιστώσα της ακαδημαϊκής ζωής και θα πρέπει να είναι και να αισθάνονται μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, η οποία τους έχει αναθέσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Η εν λόγω υπηρεσία θα αποτελεί μονάδα του Πανεπιστημίου και θα υπάγεται στη Σύγκλητο, το Πρυτανικό Συμβούλιο και τον Πρύτανη του Ιδρύματος.

Κρίνει ότι διατάξεις πειθαρχικού περιεχομένου δεν έχουν θέση σε νομοσχέδιο περί φύλαξης των ΑΕΙ. Το σχετικό θέμα συνδέεται με το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και θα έπρεπε να ρυθμίζεται εσωτερικά από τα Πανεπιστήμια στη βάση γενικών διατάξεων για τη σύνταξη σχετικών κανονισμών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κατευθύνσεις, αρμοδιότητες και διαδικασίες.

Επαναλαμβάνει το αίτημά της για επιπλέον χρηματοδότηση, απαραίτητη για την ενίσχυση των υπαρχουσών υπηρεσιών φύλαξης.

Σχόλια (6)

ΜΙΚ
|

Οι πρυτάνεις να περιοριστούν στο ακαδημαϊκό τους έργο. Θέλουν κι άλλο προσωπικό για κλητήρες και όχι για την ασφάλεια των ΑΕΙ. Δεν τολμούν να πιάσουν το τηλέφωνο να φωνάξουν την αστυνομία και το ξέρουν πολύ καλά. Ας αφήσουν τη δουλειά αυτή λοιπόν για κάποιους καταλληλότερους.

Μελος δεπ
|

Συγχαρητηρια στις απαντήσεις Ριρικος και απο 'το ακουσαμε και αυτό"
Φαινεται πως καποιους τους αρεσει το μπαχαλο.

ΞΑΝΘΟΣ
|

Το νομοσχέδιο έχει γκρίζα σημεία στο συγκεκριμένο θέμα. Αντί οι πανεπιστημιακοί να κάνουν διορθωτικές προτάσεις.....τα όργανά τους δείχνουν να τάσσονται ανοιχτά υπέρ της ανομίας και του μπάχαλου.
ΤΩΡΑ καταλαβαίνει η Ελληνική κοινωνία γιατί άνθισε, συντηρήθηκε και φούντωσε η παραβατικότητα στα ΑΕΙ.
Είναι ντροπή το παραμύθι ότι οι νόμοι δεν πρέπει να ισχύουν παντού και προς κάθε κατεύθυνση.......και είναι μεγαλύτερη ντροπή να το υποστηρίζουν πνευματικοί άνθρωποι.....

Ριρίκος
|

Άρα λοιπόν το πρόβλημα τόσα χρόνια ήταν ότι τα πανεπιστήμια δεν είχαν ειδικούς φρουρούς. Αν είχαν, και τους όριζε η Σύγκλητος, θα τους έδινε εντολή να σπάσουν τα άβατα και τις καταλήψεις. Όποιος το πιστεύει ειλικρινά αυτό απατάται οικτρά. Η δουλειά των πανεπιστημίων δεν είναι η αστυνόμευση. Η δουλειά της αστυνομίας δεν είναι η εκπαίδευση. Όπως σε όλα τα σημεία της επικράτειας μπορεί να πάει η αστυνομία, μπορεί να πάει και στο πανεπιστήμιο. Τώρα αν η αστυνομία αποφάσισε να ντύσει μερικούς στα ..πράσινα και να τους βαφτίσει ΟΠΠΙ είναι δικό της θέμα. Το υπουργείο Παιδείας απλά έδωσε το ΟΚ να έχουν βάση μέσα στο ίδρυμα. Αν δεν αρέσει αυτό, ας έχουν βάση ακριβώς απ΄έξω. Δεν μπορώ να δω λογική σε αυτό που λέει η Σύγκλητος.

"μόνιμο"; "πανεπιστημιακό"; "…
|

Μην παίζουμε με τις λέξεις, το μόνο "μόνιμο πανεπιστημιακό προσωπικό" που μπορεί να υπάρξει είναι εργολαβικοί υπάλληλοι μερικής απασχόλησης με 400 ευρώ το μήνα, ίδιοι ακριβώς με αυτούς που ήδη απασχολούνται στα ιδρύματα, και ήδη αποτελούν μονάδα του Πανεπιστημίου που υπάγεται στη Σύγκλητο, το Πρυτανικό Συμβούλιο και τον Πρύτανη του Ιδρύματος (διαβάστε τις σχετικές συμβάσεις). Δεν είναι μόνιμοι, δεν είναι πανεπιστημιακοί και δεν αποτελούν προσωπικό του πανεπιστημίου. Δεδομένου δε του πενιχρού προϋπολογισμού, τυχόν νέες προσλήψεις φύλαξης ίσως γίνουν σε βάρος των άλλων κατηγοριών εργολαβικών υπαλλήλων όπως της καθαριότητας και της συντήρησης υποδομών.

Η δε χρήση και κατάχρηση της έννοιας του αυτοδιοίκητου έχει φτάσει τα όρια του τοτέμ και ταμπού. Τα ΑΕΙ δεν μπορούν ούτε να αυτοδικήσουν, ούτε να υποκαταστήσουν την εκτελεστική εξουσία, πολλώ δε μάλλον να σφετεριστούν το μονοπώλιο της επιβολής του νόμου (ιδίως την χρήση βίας όταν χρειάζεται). Ενώ η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προσφέρεται να αναλάβει εκείνη την ευθύνη της επιβολής του νόμου και να συγκεντρώσει πάνω της όλα τα πυρά, δεν μπορώ να αντιληφθώ με ποιο σκεπτικό οι Πρυτάνεις απεμπολούν αυτή την προσφορά. Μήπως ζηλεύουν την δόξα και την δημοσιότητα του Πρύτανη με την κρεμασμένη ταμπέλα;

Δεν θέλω να κάνω πικρόχολο σχόλιο, αλλά εξηγήστε μας πώς είναι δυνατόν να προκύψουν διαφορετικά αποτελέσματα, επαναλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς πράγματα;

το ακούσαμε κι αυτό
|

Γιατί δεν το φρόντισαν νωρίτερα να το λύσουν εφόσον τον θεωρούν αντισυνταγματικό; Φοβάστε το συνωστισμό στα εργαστήρια και θα υπαρχουν καθυστερήσεις στο μάθημα; Επειδή αναφέρεται ότι θα πρέπει να αισθάνονται μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ήθελα να ρωτήσω αν αισθάνονταν το ίδιο και οι κουκουλοφόροι ή οι καταληψίες.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/71168/sygklitos-ekpa-antisyntagmatiki-i-fylaxi-ton-panepistimion-apo-organa-poy-den-anikoyn