Σύγκλητος Παν.Μακεδονίας: Οι θέσεις επί του Σχεδίου Νόμου για τη βάση εισαγωγής, ανώτατο όριο φοίτησης και πανεπιστημιακή αστυνομία

Δημοσίευση: 22/01/2021

Τελευταία Ενημέρωση: 22/01/2021, 17:32

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύγκλητος   Παν.Μακεδονίας: Οι θέσεις επί του Σχεδίου Νόμου για τη βάση  εισαγωγής, ανώτατο όριο φοίτησης και πανεπιστημιακή αστυνομία

Ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην υπ’ αριθμ. 12/22.1.2021 συνεδρίασή της, σε συζήτηση που έγινε κατέληξε στα παρακάτω σημεία:

1.      Με βάση την πάγια θέση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, να έχουν λόγο στον προσδιορισμό του αριθμού των εισακτέων αξιολογεί τη θέσπιση σταθμισμένης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια ως κίνηση σε θετική κατεύθυνση. Κρίνει δε ότι η ρύθμιση αυτή οφείλει να συνδυαστεί με μέτρα σημαντικής μείωσης για του αριθμού των μετεγγραφών. Θεωρεί ωστόσο, πως η εν λόγω ρύθμιση δεν θα έχει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του αριθμού των κατ’ έτος εισαγομένων στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και γι’ αυτό ζητεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει σε ξεχωριστή πρωτοβουλία ουσιαστικής μείωσης του αριθμού των εισακτέων στα Τμήματά του, δεδομένης της θέσης όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου για μείωση του αριθμού των εισακτέων.

2.      Αναγνωρίζει πως υπάρχουν σημαντικά ζητήματα όσον αφορά τη φύλαξη και την προστασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καθώς και όσων φοιτούν και εργάζονται σε αυτά. Θεωρεί πρόσφορο κάθε μέτρο το οποίο συμβάλλει στη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και εμπίπτει στο πλήρες αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Το ειδικό σώμα φύλαξης και προστασίας των Πανεπιστημίων το οποίο τυχόν δημιουργηθεί οφείλει, οψέποτε ανακύψουν ζητήματα, να αναφέρεται αποκλειστικά στον Πρύτανη. Η χρηματοδότηση του σώματος φύλαξης και προστασίας οφείλει να αναληφθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Όσον αφορά την ελεγχόμενη είσοδο, πιστεύουμε πως τα σχετικά θέματα θα πρέπει να ρυθμίζονται σε Κανονισμό του Πανεπιστημίου και να αφορά στα κτίρια διοίκησης και σε χώρους με εξοπλισμό. Προβληματίζεται από τη δημιουργία γραφειοκρατικών διοικητικών δομών σε θέματα ασφάλειας τα οποία απαιτούν νέους υλικούς και ανθρώπινους πόρους.

3.      Αναγνωρίζει την ανάγκη θεσμοθέτησης πειθαρχικών διατάξεων όσον αφορά παραπτώματα φοιτητών, συγκρότησης πειθαρχικών οργάνων και πρόβλεψης και επιβολής ποινών. Πιστεύει ωστόσο ακράδαντα ότι η αντιμετώπιση των σχετικών ζητημάτων άπτεται του πυρήνα του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ως εκ τούτου, θεωρεί αναγκαίο οι ανάλογες διατάξεις να περιληφθούν στον υπό εκπόνηση Κανονισμό του Πανεπιστημίου.

4.      Θεωρεί αναγκαία τη θέσπιση ενός ανώτατου χρονικού ορίου σπουδών και συνηγορεί στη λήψη μέτρων για μείωση της φοιτητικής διαρροής. Κρίνει αναγκαία την έναρξη διαλόγου με αυτόν τον σκοπό, ο οποίος οφείλει να περιλάβει ζητήματα όπως βελτίωση της σχέσης διδασκόντων – διδασκομένων, μείωση των εγγραφών των ειδικών κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των μετεγγραφών και θέσπιση ανώτατου ορίου επανάληψης της εξέτασης ανά μάθημα.

Σχόλια (4)

Πανεπιστήμια Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών
|

Είναι προφανές πως στην Αττική μπορεί να δημιουργηθεί ένα ενιαίο Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, στα πρότυπα του LSE, στο οποίο θα ενταχθούν οι σχολές του ΟΠΑ, του ΠΑΠΕΙ, του Πάντειου, του Χαροκοπείου, καθώς και οι αντίστοιχες σχολές των πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιώς (ΠΑΔΑ).

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη μπορεί να παραμείνει το ΑΠΘ και ένα ιδρυθεί ένα ενιαίο Πανεπιστήμιο Οικονομικών Σπουδών σαν μετεξέλιξη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και σε αυτά τα δύο να ενταχθούν όλες οι σχολές του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το ΔΙ.ΠΑ.Ε άρχισε να λειτουργεί μόλις το 2008 (χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013) και με ειδίκευση στην παροχή μεταπτυχιακών προγραμμάτων σε αλλοδαπούς φοιτητές, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω του ΑΠΘ και το νέου ΑΕΙ (ΠΑΜΑΚ).

Επίσης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μπορεί να ενωθεί με το Πολυτεχνείο Αθηνών (ΕΜΠ) και να απορροφήσουν τις σχολές Μηχανικών και Επιστήμης Τροφίμων (πχ. Οινολογίας) των πρώην ΤΕΙ και της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Τέλος, η Σχολή Γραφιστικών Τεχνών να ενταχθεί στην Ανώτατη Σχολών Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Με αυτο τον τρόπο, δημιουργούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη 3 + 2 ενιαία ΑΕΙ με 25-30 τμήματα χωρίς επικάλυψη γνωστικών αντικειμένων με πολλαπλές ομοειδείς πανεπιστημιακές σχολές (Μηχανικών, Πληροφορικής, Διοίκησης και Οικονομίας, Γεωτεχνικών Επιστημών κ.α.), που θα καλύψουν πλήρως την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς να προκληθεί αναστάτωση στους φοιτητές και να εξασφαλίσει ισότιμη μεταχείριση όλων των νέων εισακτέων.

Παράλληλα, θα εξοικονομηθούν πόροι (θέσεις προσωπικού, χρηματοδότηση) που θα διατεθούν κατά προτεραιότητα στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, τα οποία επίσης θα διαθέτουν όλες τις σχολές με έδρα σε δύο ή τρεις πόλεις στη Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και Κρήτη.

Σάκης
|

Συμφωνώ δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πανεπιστήμια που δεν υπηρετούν τον όρο "Πανεπιστήμια", αλλά ειδικεύονται σε μια μόνο επιστήμη

Θεματικά ΑΕΙ
|

@ΠΕ01.....ΠΕ90. Θεματικά ΑΕΙ !! Δεν το'χα ξανακούσει. Ωραίο!. Συμφωνώ.

ΠΕ01.....ΠΕ90
|

Αργήσατε να στηρίξετε την Κυβέρνηση.
Τα θεματικά ΑΕΙ πρέπει να κλείσουν.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/71279/sygklitos-panmakedonias-oi-theseis-epi-toy-shedioy-nomoy-gia-ti-vasi-eisagogis-anotato