Υφ. Εθν. Άμυνας:Τα πτυχία των ΑΣΣΥ δεν είναι ισότιμα με τα πτυχία των ΤΕΙ

Δημοσίευση: 25/02/2021

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υφ. Εθν. Άμυνας:Τα πτυχία των  ΑΣΣΥ δεν είναι ισότιμα με τα πτυχία των ΤΕΙ

Οι Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ τα ΤΕΙ ανήκουν στην ανώτατη βαθμίδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αυτό ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκ. Στεφανής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Αντ.  Μυλωνάκη, και σημειώνει τα εξής:

  • Ως εκ τούτου, η ισοτιμία των πτυχίων των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), με τα πτυχία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τεχνολογικού Τομέα, δεν καθίσταται εφικτή σε πρακτικό επίπεδο, δεδομένου ότι, η ένταξή τους στην αντίστοιχη βαθμίδα δικαιολογείται από παράγοντες, όπως είναι η διαφορετική διάρκεια της απαιτούμενης φοίτησης για την ολοκλήρωση των σπουδών, η διαφορετική οργανωτική τους δομή, αλλά και ο ειδικότερος εκπαιδευτικός σκοπός, που εξυπηρετεί η κάθε κατηγορία ιδρύματος.
  • Σε κάθε περίπτωση όμως η αναβάθμιση των σπουδών των ΑΣΣΥ αποτελεί διαρκή επιδίωξη αλλά και στόχο του ΥΠΕΘΑ, με απώτερο σκοπό την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των Σχολών, προκειμένου αυτοί να εκπληρώνουν ευδοκίμως την αποστολή τους, ως στελέχη των ΕΔ. Συναφώς, η εξομοίωση των πτυχίων των ΑΣΣΥ με τα πτυχία των ΤΕΙ, δεν θα μπορούσε να αποτελεί τον αποκλειστικό γνώμονα αλλά και την μοναδική αναγκαία συνθήκη, για την επίτευξη της αναβάθμισης τους.
  • Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα με τα ως άνω εκτεθέντα, η όποια τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, που καθορίζει τη λειτουργία των ΑΣΣΥ, με σκοπό την περαιτέρω αναβάθμισή τους, επιβάλλεται να αποσκοπεί πρωτίστως στην εκπλήρωση του ειδικότερου εκπαιδευτικού σκοπού τους, ο οποίος συνίσταται στην απόδοση Μονίμων Υπαξιωματικών υψηλού επιπέδου κατάρτισης και επιχειρησιακής ικανότητας, ικανών να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους στην ομαλή λειτουργία των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχόλια (7)

G.Ar
|

Τα πτυχία ΤΕΙ αποτέλεσαν στόχο εξομοίωσης από όλους σχεδόν τους αποφοίτους ανωτέρων επαγγελματικών σχολών. Έτσι πέρασαν απίστευτες διατάξεις περί ισοτιμίας πτυχίων ανωτέρων σχολών προς αυτά των ΤΕΙ. Δικαιολογημένα λοιπόν και οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ ζήτησαν να "πάρουν" και αυτοί λίγο από ΤΕΙ. Δυστυχώς ήταν άτυχοι διότι τα 2,5 έτη δε μπορούν να έχουν status Bachelor ή πρώτου ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών. Θα προσπαθήσουν ξανά αφού πρώτα τα κάνουν τριετή. Εκεί θα προκύψει και το μεγάλο μπάχαλο: Τα πτυχία ΤΕΙ είναι πτυχία ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα ασχέτως έτους κτήσεως, όμως αρκετά πτυχία ανωτέρων σχολών 3 ετούς διάρκειας είναι ισότιμα πρός πτυχία ΤΕΙ. Έτσι όλες αυτές οι διατάξεις είναι ανίσχυρες διότι τροποποιούν το άρθρο 16 του Συντάγματος με απλούς νόμους. Πρόκειται περί νομικού τυχοδιωκτισμού με σκοπό την υφαρπαγή ψήφων.

Observator
|

TEI δεν υπάρχουν, ομως υπάρχουν πτυχια ΤΕΙ.

Mike
|

Καλύτερα για εσάς να μην πάρετε ισοτιμία με ιδρύματα με μηδενικά επαγγελματικά δικαιώματα. Ανύπαρκτα ιδρύματα για τον εκάστοτε υπουργό παιδείας.
Ζητήστε ισοτίμηση με τα 3ετή κολλέγια μπας και σωθείτε...αυτά ξέρουν να στηρίζουν

Thomas Paschalis
|

Ζητάτε που ζητάτε ισοτιμία, τουλάχιστο ζητήστε την με τα πανεπιστήμια. Δε σας ενημέρωσε κανείς πως δεν υπάρχουν πλέον ΤΕΙ? Ας ενημερώσει κάποιος και τον υπουργό

Άκης
|

Δεν υπάρχουν ΤΕΙ πια!

Απαρεμφατος
|

Για την ιστορια οι σχολες υπαξιωματικων δεχονταν μαθητες αποφοιτους δημοτικου μετεπειτα και μεχρι να ενταχθουν στις πανελλαδικες εξετασεις μεσα δεκαετιας του 90 δεχονταν μαθητες αποφοιτους Α' λυκειου με 9μηνη εκπαιδευση στην σχολη.Πως αλλαξαν ομως τα πραγματα με την ανεργια και πηραν αερα τα μυαλα καποιων.Τα ΤΕΙ εγιναν το 2001 ΑΤΕΙ ΑΝΩΤΑΤΑ αλλα το κρατος παρανομει μου φαινεται διοτι στο μισθολογιο του δημοσιου καλα κρατει το ΤΕ και ΠΕ και αν δεν υπαρξει δικαστικη αποφαση ετσι θα μεινει γιατι συμφερει μισθολογικα.Ας κινηθουν νομικα οι αποφοιτοι ωστε να υπαρξει τελεσιδικη αποφαση ντροπη πια.

Μάνος
|

Πω πω θράσος που το έχουν ορισμένοι, τις πρώην διετείς σχολές μονίμων υπαξιωματικών, που πρόσθεσαν ένα χρόνο να ζητανε και ισοτιμία με 4ετη ΑΕΙ. Περιμένετε τουλάχιστον να ιδρυθούν τα 3ετη ΤΕΙ και ξαναδοκιμάζετε την τύχη σας...


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/71788/yf-ethn-amynasta-ptyhia-ton-assy-den-einai-isotima-me-ta-ptyhia-ton-tei