Live : Οι ανακοινώσεις για τα υποχρεωτικά self test των μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών- Σε πρώτη φάση μόνο τα Λύκεια θα επαναλειτουργήσουν δια ζώσης

Δημοσίευση: 02/04/2021

Τελευταία Ενημέρωση: 02/04/2021, 18:07

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Live  : Οι ανακοινώσεις για τα υποχρεωτικά self test των μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών- Σε  πρώτη φάση  μόνο τα Λύκεια θα επαναλειτουργήσουν δια ζώσης

Το esos συνδέθηκε διαδικτυακά για να παρακολουθήσετε ζωντανά τις ανακοινώσεις.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα ανακοινωθούν από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαραδαλιά:

Α. Οι διαδικασίες προμήθειας των self test από μαθητές, εκπαιδευτικούς και φοιτητές.

Β. Η βεβαίωση ότι  έγινε  self test μία φορά την εβδομάδα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε κάθε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (μάθημα, εργαστήρια κλπ).

Γ. Η βεβαίωση θα προσκομίζεται στο σχολείο για μαθητές και εκπαιδετικούς και στο Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές.

Δ. Τα self test θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα στο σπίτι με οδηγίες που θα λαμβάνονται  από το φαρμακείο.

Το esos συνδέθηκε διαδικτυακά για να παρακολουθήσετε ζωντανά τις ανακοινώσεις:

Στο μεταξύ την ερχόμενη Τετάρτη θα συνέλθει εκ  νέου η Επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας για να εισηγηθεί το άνοιγμα των σχολείων, ενδεχομένως στις 12 Απριλίου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της  υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή και της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αρ. Πελώνη προτεραιότητα στη δια ζώσης λειτουργία θα δοθεί στα Λύκεια.

Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο να ανοίξουν μαζί Γυμνάσια και Λύκεια.

Ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη

Στο μεταξύ ψηφίστηκε στη Βουλή η διάταξη που καθιστά υποχρεωτικά τα τεστ για κορωνοϊό για τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στα δια ζώσης μαθήματα   καθώς και στις εξετάσεις (Πανελλαδικές, προαγωγικές, απολυτήριες κλπ.).

Ειδικότερα το άρθρο 96 του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε , προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπει τα εξής:

Άρθρο 96
Υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 και σε κάθε περίπτωση έως την 31η.7.2021, η έλλειψη του ο- ποίου διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, δύναται να ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας κατά του κορωνοϊού COVID-19, ως προϋπόθεση συμμετοχής των μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται δια ζώσης, η προηγούμενη διαπίστωση, μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, ότι οι ανωτέρω δεν έχουν βρεθεί θετικοί σε δοκιμασία διαγνωστικού ελέγχου.

Με όμοια απόφαση δύναται να ορίζεται για το ίδιο χρονικό διάστημα η προηγούμενη υποβολή σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 ως προϋπόθεση συμμετοχής στις πάσης φύσεως εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Με τις κοινές αποφάσεις των προη- γούμενων εδαφίων καθορίζονται η διαδικασία και οι φορείς διενέργειας του ελέγχου, η δυνατότητα υποβολής σε αυτοέλεγχο, η συχνότητα υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο, ο τρόπος διάθεσης των διαγνωστικών δοκιμασιών, ο τρόπος βεβαίωσης της υποβολής σε έλεγχο και των αποτελεσμάτων του, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.

Υποχρεωτικά τα τεστ  και για τους εκπαιδευτικούς

Διάταξη η οποία καθιστά υποχρεωτικά τα τεστ  κορωνοϊού COVID-19 για τους εκπαιδευτικούς , ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ειδικότερα, η διάταξη  έχει ως εξής:

1. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, και σε κάθε περίπτωση έως την 31η.7.2021, δύναται να ορίζεται, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, με κοινή απόφαση τoυ Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας κατά του κορωνοϊού COVID-19, ως προϋπόθεση προσέλευσης στον τόπο παροχής εργασίας ή άσκησης του λειτουργήματος των εν γένει απασχολουμένων, η προηγούμενη διαπίστωση, μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID - 19, ότι ο απασχολούμενος δεν έχει βρεθεί θετικός σε δοκιμασία διαγνωστικού ελέγχου.

Η υποχρέωση αυτή μπορεί να προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως στους κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών (χερσαίων, ακτοπλοϊκών και αερομεταφορών) και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, ως εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

2. Οι εργοδότες, οι, κατά περίπτωση, νόμιμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, τα αρμόδια όργανα των ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ., τα αρμόδια όργανα των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και οι απασχολούμενοι, ευθύνονται για την τήρηση της υποχρέωσης της παρ. 1.

3. Με την απόφαση της παρ. 1 καθορίζονται η διαδικασία και οι φορείς διενέργειας του ελέγχου, η δυνατότητα υποβολής σε αυτοέλεγχο, η κάλυψη της σχετικής δαπάνης, η συχνότητα υποβολής σε διαγνωστικό ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, ο τρόπος διάθεσης των διαγνωστικών δοκιμασιών, ο τρόπος βεβαίωσης της υποβολής σε έλεγχο και των αποτελεσμάτων του, ο τρόπος και η διαδικασία αναγγελίας των αποτελεσμάτων, οι διοικητικές κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν και τα όργανα επιβολής τους, κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να υπαχθεί στην υποχρέωση του παρόντος, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρό ντος.

Σχόλια (17)

Ευδοκία
|

Θα συμφωνήσω με τον γονιό που λέει ότι δεν θέλουν τα παιδιά να πάνε σχολείο και ότι κοντευουμε να πεθάνουμε από το άγχος μας. Όλη τη χρονιά είναι μπροστά από μια οθόνη. Η τηλεκπαίδευση "προχωράει καλά" τα διαβάσματα είναι παραπάνω από όσα κάνανε στο παρελθόν με την δια ζώσης εκπαίδευση οπότε εξηγηστε μας ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΠΑΡΑΤΑΘΕΙ Η ΧΡΟΝΙΑ;;;;;;;;;;
τη στιγμή μάλιστα που στα περισσότερα μαθήματα ΈΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΏΣΕΙ ΤΗΝ ΎΛΗ!!!!!
Άσε ποια τα παραμύθι με τα self test!!!! Όπως ανοίξανε και ξανά κλείσανε έτσι θα γίνει και τώρα. Και με πολύ μεγάλο κίνδυνο! Ας τελειώσουμε φέτος χωρίς εξετάσεις με την τηλεκπαίδευση όπως ξεκινήσαμε

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΟΡΑΠΤΣΙΔΗΣ
|

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΆΤΑΞΗ ΣΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ..ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ΦΎΛΑΚΕΣ...

Γονιος
|

Συγνωμη νομιζετε οτι τα παιδια θελουν να πανε στα σχολεια τους;!! Οκ το καταλαβαινω για τα λυκεια ειδικα την τριτη λυκειου που δινει κανονικα εξετασεις!! Αλλα οι μαθητες των γυμνασιων και των δημοτικων ειναι πολυ ευκολο να κολλησουν και μετα να κολλησουν ολους του υπολοιπους! Νομιζετε οτι οι γονεις θελουν να στειλουν τα παιδια τους σχολειο, νομιζετε οτι δεν φοβουνται για την ασφαλεια τους!! Οχι,να μην πανε και στο κατω-κατω να μην δωσουν και εξετασεις(γυμνασια και 1η/2 λυκειου)! Επισης νομιζετε οτι βοηθανε τα διπλα διαγωνισματα και τα εβδομαδιαια τεστ, εμενα το παιδι μου κοντευει να πεθανει απο το αγχος!!! Τα παιδια χρειαζονται χαλαρες συνθηκες μαθησης!Δηλαδη για να τα πανε καλα πρεπει να γραφουν συνεχεια τεστ και διαγωνισματα και να εχουν και το αγχος των εξετασεων;!!! Α και να πω και αυτο!! Αυξησαν και τα μαθηματα των εξετασεων!! Ε ενταξει πια ελεος!!! Καλα αυτη τη δυσκολη περιοδο βρηκανε; Αυτα ειχα να πω. Ευχομαι να πανε ολα καλα και να τελειωσει πια αυτη η κατασταση!!

Δύσκολα..
|

"Σταθερή η πανδημία στην Ευρώπη, τάση σταθεροποίησης, μείωση εισαγωγών, μικρή επιβάρυνση, έχει σταθεροποιητικες τάσεις" αυτές είναι μερικές από τις εκφράσεις από την καθ.Παιδιατρικής, και τον επίκ.καθηγητή στη σημερινή ενημέρωση, εν μέσω αυτής της κατάστασης. Και αλατοπίπερο..τα self tests με τα οποία θα στείλουν τα παιδιά των 16-18 ετών, που μέχρι χτες είχαν την ίδια πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό, στις γνωστές σχολικές αίθουσες! Θα τα στείλουν σε αίθουσες μαζί με 50αρηδες εκπαιδευτικούς και θα επιστρέφουν στο σπίτι στους 50αρηδες γονείς, που όλοι αυτοί ανήκουν σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πιο ευάλωτη κατηγορία...

Τρέλα πουλάτε?
|

Κλείσατε τα πανεπιστήμια με 500 κρούσματα ενώ κάναμε τεστ, μοριακό μάλιστα για να μπούμε στα νοσοκομεία και μας ανοίγεται με 3000 με τεστ της πλάκας?Ποια η διαφορά δλδ?

Μια κουβέντα ...
|

... είπαμε, μην το δένετε και κόμπο ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπ/κών σήμερα Παρασκευή. Από αύριο θα αρχίσουν να εμβολιάζονται καμιά 30αριά κάθε μέρα και σιγά σιγά το καλοκαίρι, θα έχει φτάσει έτσι κι αλλιώς η σειρά μας μαζί με εκείνους του γενικού πληθυσμού, θα ολοκληρωθεί. Να μη λέτε ότι δεν μας προσέχει το υπουργείο μας! Όσο για το μικρό ποσοστό συμμετοχής ας μην παραξενευτούν αν μικρύνει κι άλλο μπροστά στη θέα του εμβολίου της az.

Γονιός
|

Έκαναν τα self test σημαία, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι αποτυπώνουν μόνο την συγκεκριμένη στιγμή( κι αυτή στον βαθμό που μπορούν βέβαια). Όλοι γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία... Τι θα γίνει με τα ψευδώς αρνητικά; Πού μας ζητούν να στείλουμε τα παιδιά; Αν ο πρωθυπουργός και το υπουργείο έπεσαν μέσα στην παγίδα της αδιέξοδης πολιτικής τους, πρόβλημά τους!!!! Υπάρχουν ακόμη νοήμονες άνθρωποι που δεν παραμυθιάζονται με "πυροτεχνήματα". Να αφήσουν τα παιδιά να τελειώσουν με ασφάλεια την χρονιά τους. Δεν τους ακολουθούμε.

Γονιός
|

Ο καθένας τα δικά του. Λοιπόν, τα πράγματα είναι απλά. Τα self tests απλά διαπιστώνουν την νόσο. Δεν είναι εμβόλια. Επομένως μέχρι να έλθει η ημέρα που θα γίνεται το test, όποιος είναι θετικός θα διασπείρει. Άρα το κακό θα έχει ήδη συντελεστεί. Από εκεί και πέρα μπαίνουν κι άλλες παράμετροι, όπως η αξιοπιστία αυτών των test, η ειλικρίνεια των γονέων, η σωστή χρήση, η νοοτροπία πολλών γονέων να αντιμετωπίζουν το σχολείο ως parking για τα παιδιά τους, η απέχθεια των μεγαλύτερων παιδιών στην καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ, τα πολυπληθή τμήματα, η αναγκαστική αδυναμία τήρησης του προαπαιτούμενου των αποστάσεων, η αναγκαστική συνύπαρξη αρνητών και μη, η αναγκαστική έκθεση των ευπαθών παιδιών, η αναγκαστική έκθεση των ευπαθών και μεσηλίκων γονέων μέσω των παιδιών τους, η μη χρήση μάσκας από μια μεγάλη μερίδα παιδιών στα διαλείματα, η εξαίρεση των θετικών παιδιών κι εκπαιδευτικών κι όσων είναι στενές επαφές από την εκπαιδευτική διαδικασία. Κι όλα αυτά καθημερινά επί πολλές ώρες την ημέρα. Μιλάμε για παιδιά που το αίμα τους βράζει και δεν σκέπτονται τις συνέπειες. Και το κυριότερο, ΔΕΝ είναι όλα τα παιδιά έξω. Ρίξτε μια ματιά στις πλατείες τα Σαββατοκύριακα. Θα δείτε 30; 40; 50; Όταν σε μια περιοχή φοιτούν στα σχολεία όλων των βαθμίδων 1500-2000 παιδιά. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε αυθαίρετες γενικεύσεις για να στηρίξουμε το αφήγημά μας. Είναι άλλο πράγμα η επιλογή των λίγων φίλων για έναν περίπατο με μέτρα, και άλλο η αναγκαστική συνύπαρξη-συνωστισμός σε κλειστό χώρο με κάθε καρυδιάς καρύδι. Η επικοινωνιακή εμμονή της υπουργού θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως θέλει να λύσει. Παιδαγωγικά και ψυχολογικά. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την αποσυμπίεση από όλη αυτή την δοκιμασία. Όχι την όξυνση ούτε την παράτασή της!!!!!!!!!!

Απορια
|

Ανακοινώθηκε ότι σήμερα Παρασκευή 2 Απριλίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών(όσων επιθυμούν και έχουν δηλώσει) με τα εμβόλια που περισσεύουν.Ισχυει;Ξεκίνησε;η μήπως είναι μόνο λόγια;Το esos θα μπορούσε να μας πληροφορήσει διότι νομίζω ότι είναι πολλοί οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται.Θεωρω ότι ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να συζητάμε για άνοιγμα των σχολείων!!

Νίκος
|

Δείτε αν θέλετε στα γραφήματα του καθηγητή Σαρηγιάννη 1/4/2021 τί έρχεται.
Μέχρι 17 Απρίλη συνεχής άνοδος με τρομακτικό ρυθμό αύξησης χωρίς να φαίνεται καν επιπέδωση μέχρι τότε.
Μετά συζητάμε για άνοιγμα;

Αναστασία
|

Έστω ότι είναι όλοι οι γονείς και οι μαθητές υπεύθυνοι άνθρωποι και κάνουν το τεστ και το κάνουν και σωστά. Πώς θα διαχειριστείτε τα 15.000 κρούσματα που θα ανακοινωθούν την επόμενη μέρα; Θα μπούμε στο βαθύ κόκκινο όλοι και θα κάτσουμε σπίτι μας άλλες 14 μέρες με επιπλέον περιορισμούς; Ήμουν πάντα από τους φανατικούς των τεστ και του ανοίγματος. Όχι όμως με 4.000 κρούσματα ημερησίως και όχι να γίνεται το τεστ με ευθύνη του πολίτη. Θα ανοίξουμε για 10 ημέρες (όσοι μείνουν ανοικτοί για αυτό το διάστημα) και θα πάμε πίσω ένα μήνα. Μην ακούτε αυτό που λένε ότι είναι όλοι έξω. Όχι δεν είναι. Βλέπετε εσείς καθημερινά 1.000.000 παιδιά στο δρόμο; Και όσα βγαίνουν έχουν περιορισμένο κύκλο επαφών και για λιγότερη ώρα από το 8-2 στο σχολείο. Αφήστε το, μα η χρονιά ούτως ή άλλως καταστράφηκε. Ας ανοίξουμε μετά το Πάσχα, που θα έχουν προχωρήσει και οι μεβολιασμοί, για όσο διάστημα μας παίρνει να κάνουμε καμιά επανάληψη μπας και μάθουν τίποτα. Τη γλυτώσαμε τόσο καιρό, τώρα στο τέλος θα αρρωστήσουμε; Το καλό θα ήταν να είχατε πάρει μέτρα το Σεπτέμβρη για να μπορέσουμε να μείνουμε ανοιχτά μέχρι τα Χριστούγεννα. Τώρα είναι αργά!

Αθηνά
|

Δλδ,για να καταλάβω,δεν μας αφήσατε να κάνουμε την κλινική μας άσκηση με 300 κρούσματα,αλλά με 4000 ημερησίως δεν υπάρχει πρόβλημα.Μας βάλατε να δηλώσουμε να έρθουν τα βιβλία σπίτι μας για να τα παραλάβει ποιος ακριβώς αν δεν θα είμαστε εμείς εδώ?Οι διακοπές του Πάσχα αρχίζουν τέλος Απρίλη και τελειώνουν αρχές Μάη,δεν θα κάνουμε διακοπές?Θα κατέβουμε για 2 βδομάδες και ξανά πίσω μετά?Τα τεστ θα τα κάνουμε πριν μπούμε στο νοσοκομείο αλλά για να ταξιδέψουμε χιλιάδες παιδιά στον τόπο σπουδών μας όλα καλά?Πλάκα έχετε...

Γεώργιος
|

Αν πραγματικά σήμερα υπάρχει η υπευθυνότητα στο να γίνεται το τεστ όπως λέτε να γίνει.
Αν όμως δεν υπάρχει η σιγουριά για την υπευθυνότητα τότε απλά, κουβέντα γίνεται.
Γράφω έτσι διότι προσωπικά αλλά βλέπω εξω στις πόλεις.
Στην ελληνική τηλεόραση τα βλέπω.
Στα δελτία ειδήσεων τα ακούω.
Πως λοιπόν να υπάρχει σιγουριά;

ΛΕΟ
|

Δηλ.τα πανεπιστήμια ανοίγουν ή όχι;

Ας είμαστε σοβαροί
|

Όποιος θέλει να ενημερωθεί για την πραγματική ευαισθησία-ειδικότητα- αξιοπιστία των τεστ αντιγόνου (self test), καλό είναι να διαβάσει ΕΠΩΝΥΜΕΣ αναφορές των ειδικών και όχι ανώνυμα άρθρα-ρεπορτάζ κλπ που παραπλανούν και θολώνουν τα νερά. Πχ την ανάλυση του καθηγητή μοριακής βιολογίας του ΕΚΠΑ κου Σπανάκη. Καλό και χρήσιμο είναι να μην παραμυθιαζόμαστε με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Κ.Γ.
|

Να ανοίξουν όλες οι τάξεις των λυκείων. Αφήστε τα δημοτικά με την τηλεκπαίδευση. Μια χαρά είναι. Ούτε να προφυλαχτούν μπορούνε ούτε να κρατήσουν τα μέτρα.

alexis pappas
|

μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει το άνοιγμα με υπεύθυνη δήλωση του γονιού οτι το παιδί είναι καλά


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/72296/live-oi-anakoinoseis-gia-ta-ypohreotika-self-test-ton-mathiton-foititon-kai