Μοριοδοτούμενο Εξ Αποστάσεως Πρόγραμμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη» από το ΕΚΠΑ

Δημοσίευση: 21/07/2021

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μοριοδοτούμενο Εξ Αποστάσεως Πρόγραμμα  «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη» από το ΕΚΠΑ

Απονέμεται Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ

Μεταξύ των 14 θεματικών ενοτήτων που θα ενταχθούν στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων της χώρας το προσεχές σχολικό έτος είναι και η Οικολογία - Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομία.

Με την κλιματική αλλαγή και τα οικολογικά προβλήματα να παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερη διάσταση, ο ρόλος που διαδραματίζει η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο σύγχρονο σχολείο είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς πέρα από την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, στόχος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι η ανάπτυξη και η καλλιέργεια της κριτικής, δημιουργικής και συστημικής σκέψης των μαθητών, και κατ’ επέκταση η διαμόρφωση ενεργών πολιτών, ικανών να αμφισβητούν, να διεκδικούν και να δημιουργούν σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνία. 

Το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) προσφέρει αυτό το διάστημα τη δυνατότητα αίτησης  στο Μοριοδοτούμενο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης  «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη». Η έναρξη των μαθημάτων έχει οριστεί στις 27/9/2021.

Βασικός σκοπός του μοριοδοτούμενου αυτού προγράμματος είναι να καλύψει θεωρητικά αλλά και πρακτικά κενά τα οποία αφορούν στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, στο πλαίσιο των Επιστημών της Αγωγής. Ειδικότερα, εστιάζει στην εκπαίδευση και κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού, στον σχεδιασμό, την οργάνωση, την υλοποίηση και την αξιολόγηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) / Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ε.Α.Α.) της τυπικής, μη τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης. Επιδιώκει τη συστηματική έρευνα στο πεδίο της Π.Ε/Ε.Α.Α. με βασική στοχοθεσία την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, την παραγωγή νέων ιδεών και την ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων και τεχνικών.

Οι ενδιαφερόμενοι, μέσα από την συμμετοχή τους σε αυτό το πρόγραμμα, θα μπορέσουν να αποκτήσουν ουσιαστική επιμόρφωση σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, ώστε να βοηθηθούν στο έργο του σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων Π.Ε./Ε.Α.Α. στο σχολείο τους με επιτυχία, σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα, να συνδυάζουν τη γνώση σε θεωρητικό και εφαρμοσμένο επίπεδο με την εμπειρία και την ακαδημαϊκή έρευνα, προκειμένου να βελτιώσουν τα επαγγελματικά τους προσόντα και να εμπλουτίσουν το επαγγελματικό τους έργο με νέες διεπιστημονικές προσεγγίσεις στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και επικοινωνία.

Αποσκοπεί στην παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δημόσιας και ιδιωτικής), σε στελέχη της εκπαίδευσης, σε πτυχιούχους τμημάτων που οδηγούνται στο εκπαιδευτικό επάγγελμα (Παιδαγωγικά τμήματα, Τμήματα Νηπιαγωγών, Φιλοσοφικές Σχολές, Σχολές Κοινωνικών Σπουδών, Σχολές Θετικών Επιστημών κ.ά.) και σε όποιον ενδιαφέρεται να επιμορφωθεί σε σχετικά θέματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους αποφοίτους καθηγητικών σχολών και ενδιαφερόμενους να διοριστούν στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, αφού σύμφωνα με το Νόμο 4589, τεύχος 13, της 29ης Ιανουαρίου 2019, άρθρο 57, εδάφιο α.ιι («Κριτήρια αξιολογικού πίνακα εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης»), μοριοδοτούνται με δύο μονάδες («επιμόρφωση Α.Ε.Ι. ή άλλου φορέα του δημόσιου τομέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών που πραγματοποιήθηκε σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά (7) μηνών: δύο (2) μονάδες»).

Απονέμεται Πιστοποιητικό Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Ντρίνια Χαρά, Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα: https://elearningekpa.gr/courses/periballontiki-ekpaideusi-ekpaideusi-gia-tin-aeiforo-anaptuksi


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/73827/moriodotoymeno-ex-apostaseos-programma-perivallontiki-ekpaideysi-ekpaideysi-gia-tin