Πρωθυπουργός: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει πολιτικό κόστος

Δημοσίευση: 27/07/2021

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πρωθυπουργός: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει πολιτικό κόστος

“Η  απόφασή μας να επιβάλουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν είναι μια δημοφιλής απόφαση. Είναι μια δύσκολη απόφαση. Είναι μια απόφαση η οποία έχει- και το αναγνωρίζουμε - πολιτικό κόστος. Είναι μια δυσάρεστη απόφαση. Μια απόφαση η οποία “ταράζει τα νερά” της εκπαίδευσης, διότι πράγματι έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που μπαίνουν σε πανεπιστημιακές σχολές”.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στη Βουλή, κατά τη σημερινή συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου παιδείας και τόνισε τα εξής:

  • Είναι μια απόφαση η οποία, κατά την άποψή μας, είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο διότι αποτέλεσε μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος.
  • Να θυμίσω ότι όλα όσα κάνουμε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αποτέλεσαν μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος.
  • Κάναμε πολλαπλές ημερίδες για την Παιδεία.
  • Μίλησα πολλές φορές και για το ζήτημα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το δημόσιο σχολείο, για την ανάγκη να δώσουμε παραπάνω ελευθερία στους εκπαιδευτικούς, να διευρύνουμε το γνωστικό αντικείμενο των σχολείων, να εισάγουμε την έννοια της αξιολόγησης.
  • Τίποτα από όλα αυτά δεν πρέπει να σάς είναι ξένο.
  • Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως συνεπής με αυτά τα οποία δεσμεύτηκε να κάνει.
  • Είχαμε δεσμευτεί να επιβάλλουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής και το πράξαμε με έναν τρόπο πολύ πιο σωστό από αυτόν που είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, όταν έχει μπει μια ελάχιστη βάση του 10 και δίνοντας στα ίδια τα πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, την δυνατότητα να καθορίσουν τα ίδια, μέσα σε ένα εύρος, το ύψος της βάσης εισαγωγής. Κρίνοντας τα ίδια ποια είναι τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία θα ήθελαν με κάποιο τρόπο να επιβραβεύσουν.

Σχόλια (49)

Βίκυ
|

Πρωθυπουργός: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έχει πολιτικό κόστος.
Κάτι πρέπει να πάθετε κι εσείς........

Δρ ΕΔΙΠ
|

Για ριχτε μια ματια στον υπολοιπο κοσμο οπου υπαρχουν χωρες οπου στα Πανεπιστημια περνανε 1 στους 10 ή 8 ή 5 ή 3 και σε μας η εγγραφη στο Πανεπιστημιο ειχε γινει σχεδον υποχρεωτικη. Τα Πανεπιστημια ειναι για αυτους που εχουν διαθεση, ορεξη για πολυ δουλεια και τουλαχιστον στις θετικες επιστημες που υπαρχουν τα μαθηματικα , μαθηματικη ικανοτητα που δεν ειναι καθολου δεδομενη για το μεσο πληθυσμο. Τερμα τα πτυχια με κλαψα. Να μαθει ο νεος να εχει αξιοπρεπη συμπεριφορα και οχι να εθιστει στο εθνικο μας σπορ που ειναι το ρουσφετι.

η ΝΔ είναι απολύτως συνεπής, ΑΛΛΑ
|

και απέραντα σκληρή, άδικη, ανέντιμη συμπεριφορά προς την οικογένεια με παιδιά.

@ ανήσυχο
|

ο επόμενος υπουργός της συγκυβέρνησης μάλλον θα καταργήσει - ελπίζω- το σύνολο του εκτρώματος. και ελπίζω επίσης η συναλλαγη να έχει γίνει και να είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο (έτοιμο έτοιμο, όχι μετά από διετία και αν...)

Legend
|

Οι καλοί και άριστοι δεν αποκλείονται όπως προσπαθείτε να μας πείσετε!! Δεν περνούν στην 1η επιλογή τους. Οκ! Έχει σε τόσες πόλεις τα ίδια και τα ίδια τμήματα. Οι συνθήκες ήταν ίδιες για όλους και κάποια παιδιά παρά τις δυσκολίες τα κατάφεραν καλύτερα από κάποια άλλα! Μπράβο σε όλα τα παιδιά λοιπόν και τέλος. Κλάψα, παρακάλια, γονυπετεία δεν αρμόζουν σε νέους ανθρώπους έτοιμους να ζήσουν ανεξάρτητοι. Συνέλθετε!

Κε πρωθυπουργέ και κα υπουργέ
|

Τα χρηματά σας και η ο τροπος που μεγαλώσατε δεν σας αφήνουν να καταλάβαιτε τα προβλήματα των οικογενειών ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ. Γιατί να αφήσετε τόσες κενές θέσεις? Ας πάνε στα κολλέγια θα μου λέγατε.

@τι κλάψα και κακό είναι αυτό?
|

Η κακία σας ξεχειλίζει. Κάποιες οικογένειες πέρασαν πολύ δύσκολα αφου η κυβέρνηση επέβαλε να ζήσουμε με 534 ψίχουλα, χωρις σχολείο και το βάρος του εγκλεισμού. Σταματήστε να ειρωνεύεστε τις προσπάθειες των παιδιών. Δε θέλουμε χατήρια ούτε κράτος νταντά, αλλά ενα κράτος που θα συναισθάνεται τις ιδιαίτερες συνθήκες και τα δυσβάσταχτα προβλήματα των πολιτών, αλλά δυστυχώς συναισθάνονται τα προβλήματα των κολλεγιαρχών.

Ηταν αδικη, ανεντιμη
|

Η συμπεριφορα σας , απαραδεκτη στα παιδια φετος. Πληγωσατε παιδια εσκεμμενα και θα συγκινηθουμε με το πολιτικο σας κοστος?

Μητέρα
|

Ναι πράγματι το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο, ο Σεπτέμβρης έρχεται...

@Apostolos
|

<<Ο στόχος τους είναι τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.>>
Πόσο δίκαιο έχεις. Αλλά επειδή κάποιοι βολεύονται ή δεν τους αφορά άμεσα, αφήσαμε να φτάσει η κατάσταση εδώ.
Ελάχιστη λοιπόν βάση εισαγωγής, σε όλους αυτούς που διαλύσαν τις ζωές μας. Είναι μια δέσμευση απ΄όλους εμάς και θα κρατήσουμε το λόγο μας, όπως ισχυρίζονται ότι έκαναν κι εκείνοι.

Ποσο χαζους μας θεωρειτε;
|

Να σας λυπηθουμε, ειστε σοβαρος, εσεις μας λυπηθηκατε για το κοστος στις οικογενειες μας και δε μιλω για το οικονομικο που ειναι μεγαλο και φυσικα δε το ζησατε ποτε σας, αλλα για το ψυχολογικο κομματι που ειναι το πιο επωδυνο; Μη μας υποτιματε αλλο. Αρκετα.

Ειπατε θα κανετε διορθωσεις?
|

Και τα παιδια που αδικησατε φετος, δεν υπαρχουν, ειναι ενος κατωτερου Θεου; Φυσικα, αφου δεν αφορουν τα δικα σας!

Οι καταστασεις της ζωης μας
|

Μας κανουν ευαισθητους, να αγγιζουμε τους ανθρωπους. Δεν ειστε καλος σε αυτο.

Αν ησασταν στη θεση μας
|

Κυριε πρωθυπουργε; Με τα ψυχολογικα των παιδιων χιλιαδων οικογενειων λογω εγκλεισμου; Σκεφτειτε το. Αν η αδιαφορια σας αφηνει.

Κυριε, ειστε απων.
|

Καμια κινηση, εστω μικρη διορθωση να δειξεις οτι ακους, νοιαζεσαι. ΕιΣΑΙ ΑΠΩΝ απο τα προβληματα των πολιτων.

Ντροπη σας
|

Συνεχιζετε να μιλατε για βαθμολογιες του 2. Μας θεωρειτε μειωμενης αντιληψης. Ντροπη για τη συμπεριφορα σας φετος.

Τι κλάψα και κακο ειναι αυτο;;;
|

Επιτέλους οσοι έγραψαν κατω απο την ΕΒΕ η να ξαναδώσουν η να μάθουν καμια τεχνη! Τα ΑΕΙ πληρώνονται απο τους φορους μας Ανταποδοτικά μέσω της επιστήμης των αποφοίτων που παρέχεται πάλι πίσω στους πολίτες της δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα!!! Ουτε βήμα πίσω!!!

Πολιτικο κοστος
|

Το κοστος στις ψυχες των νεων τμεσα στην πανδημια το σκεφτηκατε ποτε;

Κε Μητσοτακη
|

Δωστε θεσεις στα παιδια. Απο πετρα ειναι η καρδια σας; Το καλο επιστρεφει.

Ενας ανθρωπος του Θεου
|

Βοηθαει οσο περισσοτερα παιδια γινεται. Μη κανετε κακο, μετα απο ο,τι περασαν.

Κυριε πρωθυπουργε
|

Η κακια ξεχειλιζει. Το κρατος πρεπει να ειναι διπλα στους πολιτες οταν οι συνθηκες το απαιτουν. Ειδικα οταν μιλαμε για παιδια. Κριμα να υπαρχουν ανθρωποι που δεν βλεπουν διπλα τους

@κύριε πρωθυπουργέ
|

Κύριε ή κυρία, το κράτος δεν είναι για να μας κρατάει απ'το χεράκι και να μας κάνει τα χατήρια. Δεν θέλουμε κράτος-ντατά. Το κράτος τροφοδοτείται από την εργασία μας και τα χρήματά μας και δε θέλουμε να τα "πετάει" στη δήθεν εκπαίδευση μαθητών του 3 και του 5 ή έστω αρκετά κάτω του μέσου όρου. Ας σταματήσουμε κάποτε να κλαιγόμαστε και ας μάθουμε στα παιδιά μας να προσπαθούν ξανά και καλύτερα.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ
|

ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΈ
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ
ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΜΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΕ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΒΓΑΛΤΕ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΕΒΕ,
ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟΨΥΧΟΣ, ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Μα τι λέτε?
|

Μα δείξτε λίγη ανθρωπιά, κατεβείτε και κοιτάξτε τους απλούς πολίτες. Δεν έχουμε τα χρήματά σας κε πρωθυπουργέ!

Κύριοι της κυβέρνησης,
|

είναι αθλιο να προτιμάτε άδεια θρανία παρά με παιδιά.Σα να μην έχετε παιδιά! Δεν ηθικό ούτε τίμιο.

κύριε πρωθυπουργέ
|

Δείξτε ότι δεν είστε από πέτρα, μιλάμε για παιδιά. Κάντε λίγο πίσω, σίγουρα θα αισθανθείτε καλύτερα, αλλά και εμείς που σας ψηφίσαμε. Δεν είναι τρομερό να βοηθήσετε λίγα περισσότερα παιδιάκια να κάνουν μηχανογραφικό.

Apostolos
|

Ο στόχος τους είναι τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Θέλουν με την επόμενη αναθεώρηση να καταργήσουν το άρθρο 16. Προκειμένου να το πετύχουν αυτό θέλουν πολλούς νέους εκτός δημοσίων ΑΕΙ. Θα μειώσουν και τις θέσεις και μετά θα φωνάζουν όλοι να έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν σε ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο-Κολλέγιο.
Εκτός αυτού μπορεί να καταργήσουν και την δωρεά δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και να βάλουν δίδακτρα στα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ όπως έκαναν με τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών.
Α και κάτι ακόμα προς του Πανεπιστημιακούς: Τόσα χρόνια λέτε ότι οι θέσεις στα Πανεπιστήμια είναι πολλές και πρέπει να μειωθούν αλλά μια χαρά βρήκατε θέσεις στα ξενόγλωσσα που έχουν δίδακτρα!!

ΕΒΕ; άδικη αλλαγή..
|

Η επιβολή ΕΒΕ φέτος αδικεί υποψήφιους και διαφοροποιεί το σύστημα των εξετάσεων:
1. Οι ΕΒΕ δεν ορίστηκαν από την αρχή της σχολικής χρονιάς, αλλά μετά την ολοκλήρωση των πανελληνίων εξετάσεων.
2. Η ΕΒΕ ενός τμήματος στην ουσία αποτελεί το πρώτο φίλτρο που δίνει τη δυνατότητα δήλωσης για την εισαγωγή στο τμήμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ένας υποψήφιος να έχει παραπάνω μόρια από τη βάση ενός τμήματος, αλλά να μην μπορεί να το δηλώσει.
3. Οι ΕΒΕ δεν είναι προσαρμοσμενες με τους συντελεστές βαρύτητας των βασικών μαθημάτων. Άρα διαφοροποιειται ο τρόπος εισαγωγής και στο πρώτο επίπεδο της δήλωσης ενός τμήματος, καταργούνται τα βασικά μαθήματα. Μία δυσάρεστη έκπληξη για αρκετούς υποψήφιους στο τέλος της χρονιάς.
4.. Οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα των ΑΕΙ καθορίζοταν και από τη ζήτηση που είχαν τα τμήματα. Οπότε με τις ΕΒΕ καθορίζεται μια ελάχιστη βάση χωρίς να υπολογίζεται η ζήτηση, αλλά και χωρίς να ορίζεται ελάχιστη βάση στα βασικά μαθήματα ενός τμήματος
5.Πχ το μαθηματικό τμήμα του ΑΠΘ έχει ΕΒΕ14,38, που σημαίνει ένας υποψήφιος έχει δικαίωμα να το δηλώσει, μόνο αν έχει άθροισμα βαθμών (στα 4 μαθήματα) τουλάχιστον 14,38χ4=57, 52. Επομένως αν υποψήφιος έχει τους βαθμούς :18 στα μαθηματικά, 14 στη φυσική, 13 στη γλώσσα και 11 στη χημεία, Μ Ο. =14, Δεν μπορεί να δηλώσει το μαθηματικο του ΑΠΘ, ενώ έχει συγκεντρώσει παραπάνω απο1000 απο την περσινή βάση. Τι Κρίμα!!!

Χουρμαδια
|

Χαχαχαχα μέχρι τις εκλογές να δείτε πολιτικά κόστη...!!!!!

@Μαρια
|

Με τόσες δυσκολίες πέρασαν το πολυνομοσχεδιο έκτρωμα!!!!!!!!


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/73920/prothypoyrgos-i-elahisti-vasi-eisagogis-ehei-politiko-kostos