Αλ. Τσίπρας: Κόβει 40.000 μαθητές ο πρωθυπουργός που δεν έχει περάσει ούτε απέξω από ελληνικό Πανεπιστήμιο

Δημοσίευση: 27/08/2021

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αλ. Τσίπρας: Κόβει 40.000 μαθητές ο πρωθυπουργός που δεν έχει περάσει ούτε απέξω από ελληνικό Πανεπιστήμιο

Αλ. Τσίπρας Πρόεδρος  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 

Με τη σημερινή ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια, πιστοποιείται ο κυβερνητικός εμπαιγμός χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους: 40.000 νέοι και νέες μένουν εκτός Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μισοί περίπου από αυτούς εξαιτίας του νέου συστήματος εισαγωγής με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που αποφάσισε να θεσπίσει φέτος, εν μέσω πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης.

Τέτοια κατάφωρη αδικία γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων.

Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει περάσει ούτε έξω από τα ελληνικά πανεπιστήμια και που έχει την οικονομική δυνατότητα να στέλνει τα παιδιά του απευθείας στο εξωτερικό για σπουδές, αποφασίζει να «κόψει τα φτερά» χιλιάδων μαθητών που επέλεξαν να σπουδάσουν στην πατρίδα τους, έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, με τα περυσινά δεδομένα θα ήταν επιτυχόντες, κάποιοι από αυτούς αρίστευσαν κιόλας, παρόλα αυτά απέτυχαν.

Απέναντι στην κυβερνητική επιλογή «πανεπιστήμια για λίγους, κολέγια με δίδακτρα για τους πολλούς», δεσμευόμαστε ότι η ΕΒΕ, που στέρησε το όνειρο από χιλιάδες μαθητές, θα καταργηθεί από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Αδιαπραγμάτευτος πολιτικός μας στόχος: Η δυνατότητα να μπορούν να σπουδάζουν όλες και όλοι που θα θελήσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Μετά τη σημερινή σφαγή εισακτέων, είναι σαφές ότι εφόσον ο κ. Μητσοτάκης αδιαφορεί, κάποιος πρέπει να μεριμνήσει και για την «εγκατάσταση» των Ελλήνων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, με τρόπο που να αρμόζει στις επιδόσεις τους, στον κόπο και στις θυσίες των ίδιων και των οικογενειών τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη που είναι ισοδύναμη με το αύριο της χώρας μας.

Σχόλια (44)

πονηρούλη τιραντάκια
|

"Κ. Μητσοτάκης προς A. Τσίπρα: Οταν εσείς μπήκατε στο ΕΜΠ κάποιοι άλλοι δεν μπήκαν γιατί προφανώς έγραψαν χειρότερα από εσάς-στις Πανελλαδικές!!!"
Από εδώ https://www.esos.gr/arthra/73923/k-mitsotakis-pros-tsipra-otan-eseis-mp…
στην Βουλή.

Προφανώς λοιπόν εσείς ξέρετε κάτι παραπάνω από τον ΠΘ. Αλλά τότε γιατί δεν μιλάτε ευθέως και αφήνονται να αιωρούνται ...
Τι αφήνεται να αιωρείται; Πώς το λέμε αυτό που κάνετε; Και από που το ψαρέψατε; Από ποια θολά νερά;

Χωρίς τιράντες
|

Κατανοώ το ακαδημαϊκό σας ενδιαφέρον αλλά στο δια ταύτα, πιστεύετε ότι θα άλλαζε σε κάτι τον τίτλο ή και την ουσία του δημοσιεύματος?

@Χωρίς τιράντες
|

Ρώτησα αν πέρασε κατευθείαν ή πήρε μεταγραφή και από πού;

Χωρίς τιράντες
|

@ΤΙΡΑΝΤΑΚΙΑΣ Ο ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ
Το ότι ο πρωθυπουργός σπούδασε στην Αμερική, το αναφέρετε ως κάποιο επίτευγμα-κατόρθωμα-πλεονέκτημα?
Το ότι ο πρώην πρωθυπουργός σπούδασε και πήρε το πτυχίο του από το ΕΜΠ, το αναφέρετε ως μειονέκτημα(γιατί δεν γνωρίζετε τη σειρά εισαγωγής του)?
Εάν με έλεγαν κι εμένα Μητσοτάκη, όχι στην Αμερική αλλά και στο φεγγάρι θα μπορούσα να σπουδάσω και να πάρω πτυχίο.
Τέλος, τα δίδυμα του Κ. Καραμανλή πέρασαν φέτος και τα δύο με Πανελλαδικές σε Ελληνικά Πανεπιστήμια. Εύχομαι να προκόψουν και να κάνουν καριέρα στις επιστήμες τους και να μην ασχοληθούν με την πολιτική.

@@@ΒΡΑΣΙΔΑΣ
|

Εννοειτε απο μια σχολη που σχετιζεται με την υγεια, να σπουδασουν δασολογοι ή ψηφιακες τεχνες σε δυο πολεις. Οι βασεις ανεβηκαν πολυ λογω εβε. Εσεις προσπαθειτε να δικαιολογησετε με ανουσια επιχειρηματα.

@ @@Βρασίδας
|

Συγγνώμη, έχετε σχέση με τις πανελληνιες; Δώσατε φέτος εξετάσεις; Είδατε τα αποτελέσματα; μελετήσετε τότε πίνακες του Παιδείας; Γιατί μάλλον δεν το ξέρετε το σύστημα!

Λοιπόν, πάλι, οι μ.ο. 9,5 που λέτε δεν ήταν αποκλεισμένοι από το να κάνουν μηχανογραφικό! Ειχαν δικαίωμα να δηλώσουν αρκετά τμήματα και κυρίως τα κοινά με το 4ο πεδίο, που είχε ΕΒΕ στο 8,27! Προφανώς δεν μπορούσαν να μπουν οπουδήποτε, αλλά με τόσα λίγα δεν θα έμπαιναν και λόγω βάσης (όχι μόνο εβε). Η ιατρική ήταν ένα παράδειγμα, αλλά και πάλι δεν το καταλάβατε. Οπότε, ξανά, αν μιλάμε μόνο για ΓΕΛ, ο τελευταίος μπήκε με 7141 μόρια (και από ΕΠΑΛ 5645, αντίστοιχα). Αυτά τα νούμερα είναι θεωρώ αρκετά μικρότερα από το 9,5!

Παρακαλουνται να μην σχολιάζουν άτομα που δεν σχετίζονται με τις πανελλήνιες και δεν ξέρουν το σύστημα και παραπληροφορουν, γιατί παρασύρουν λανθασμένα και τους ενδιαφερόμενους και τους αγχωνουν περισσότερο.

@@Βρασιδας
|

Μα τι λετε; Με 9,5 δεν αφησαν να κανουν μηχανογραφικο. Πληροφορηθειτε και να ειστε αντικειμενικος και η ειρωνια απαραδεκτη περι ιατρικης. Λιγο σεβασμος στη προσπαθεια τους επιβαλλεται.

Τι άλλο θα ακούσουμε
|

Πολύ χρήσιμη η σύγκριση, μας ενδιαφέρει πολύ γιατί συνεισφέρει στη συζήτηση.

Όποιος επιτύχει όγδοος (και πάνω) στο τμήμα ΗΜΜΗ του ΕΜΠ, τότε να τον κάνουμε ΠΘ...

ΤΙΡΑΝΤΑΚΙΑΣ Ο ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ
|

Ο πρωθυπουργός σπούδασε στην Αμερική. Ο πρώην πρωθυπουργός τη σειρά εισαγωγής στο ΕΜΠ είχε; Μπορείτε να απαντήσετε κύριε; Εγώ ήμουν όγδοος στο τμήμα ΗΜΜΗ του ΕΜΠ. Εσείς;

@γενικοτητες
|

Το θεμα ειναι να μη θεσπιζεις αντιπαιδαγωγικα τιμωρητικα μετρα επειδη δε σε αφορουν!

γενικότητες
|

Το θέμα δεν είναι να περνάς απέξω ή να κάθεσαι μόνιμα απέξω αλλά να σπουδάζεις και να πειραματίζεσαι εντός των πυλών του πανεπιστημίου.

η πραγματικότητα είναι άλλη
|

Όχι λαϊκισμούς αλλά λόγο με επιχειρήματα και προοπτικές, όχι ρητορική μίσους και διχασμού. Όχι δεν μπορούμε να έχουμε τμήματα και ΑΕΙ σε κάθε χωριό δε μπορεί να μπούνε όλοι στο πανεπιστήμιο. Δε μας φταίνε τα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό ας μη γίνονται στόχος. Μπορεί ο καθένας να σπουδάσει με υποτροφία παντού σε όλο τον κόσμο. Ας μη χαϊδεύουμε αυτιά όσων έγραψαν 2 και 4 και λέμε ότι κόβονται τα φτερά. Είναι οκ να εισάγονται με 650 μόρια;

@ Βρασίδας
|

Από τα ημερήσια ΓΕΛ είναι 7.141 μόρια και από τα ημερήσια ΕΠΑΛ 5.645 μόρια (οι δύο πολυπληθέστερες κατηγορίες υποψηφίων). Άρα "κόπηκαν γραπτά του 9,5" από τα ΑΕΙ δεν ισχύει. Τώρα αν εννοείτε ότι με 9,5 δεν μπήκε σε κάποιο συγκεκριμένο τμήμα (π.χ. ιατρική ή οπουδήποτε στο ΕΜΠ), εντάξει ας ξαναπροσπαθήσει διαβάζοντας λίγο περισσότερο.

Thalis
|

Διαπιστώνω από τα σχόλια που έχουν ήδη γίνει, ότι υπάρχει σύγχυση μεταξύ της ΕΒΕ και της βάσης του 10.
Το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχουν δικλείδες για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, δεν δικαιολογεί την προχειρότητα σχεδιασμού της ΕΒΕ και κυρίως το χρόνο εισαγωγής της.

Η ζημιά της κυβέρνησης από την Κεραμέως είναι τεράστια....

Βασίλης
|

Πέρασαν σε δημόσια ΙΕΚ κι ας έγραψαν 3 και 4! Ποιο είναι το κατηγορητήριο;

Αγανακτισμενη καθηγητρια
|

Ναι Αλεξη ...να τους βαλεις ολους μεσα στα πανεπιστημια.ειχα μαθητη που τον εβαζα να διαβαζει αρχαια για να μπορει να τα διαβασει.περασε ιστορικο με 8.5...!!!!εχουν περασει 12 χρονια.πτυχιο δεν πηρε.χαμενος στις σπουδες και οι γονεις στα εξοδα.αν δεν εμπαινε θα εβρισκε τον δρομο του 12 χρονια τωρα και δεν θα ηταν αιωνιος φοιτητης.αν το παρει ποτε το πτυχιο θα ψηνει γυρους στο συνταγμα.γιατι για να διδαξει δεν ειναι σε θεση..και εσυ που κοπτεσαι για αυτους τους φοιτητες του 07 και του08 παρτους να κανουν ιδιαιτερα ..ετσι για να τους βοηθησεις Αλεξη μεγαλοψυχε

@@@@
|

Σε κάποιους αρέσει ο λαϊκισμός και όχι η αλήθεια. Λυπάμαι η πραγματικότητα είναι άλλη.

@Χιλλιανος επαναστατης
|

Δεν ειναι κακο να σπουδαζεις στο εξωτερικο αν διαθετεις χρηματα, το απαχθες ειναι να καταδικαζεις παιδια τη πιο δυσκολη χρονια, με τοσες δυσκολιες, διοτι το δικο σου ειναι εξασφαλισμενο! Μη δικαιολογειτε οσα δε γινεται να δικαιολογηθουν!

Αναισθησια οχι αστεια
|

Καμια ενσυναισθηση, καμια κατανοηση, σε μια περιοδο πρωτογνωρη. Ζησατε ποτε με 534 ψιχουλα? Και εβε να υπαρχει, ο χρονος ηταν λαθος.

Μαρια
|

Συγχαρητηρια. Δεν ειναι λαϊκισμος, αποκατασταση αδικιας λεγετσι. Ο χρονος για εβε ηταν λαθος, ομως με αναισθησια δε διστασαν, και στο τελος εφευγε χαρουμενος για Αμερικη αφου για αλλους ηταν η εβε.

Μαρία
|

Αφού το Πανεπιστήμιο είναι η μόνη πηγή μόρφωσης και όλοι πρέπει να μπαίνουν, γιατί βάλατε Υπουργό Παιδείας τον Φίλη που δεν έχει πτυχίο Πανεπιστημίου;

Αδιόρθωτοι...
|

Ακόμα και σε χώρες με ελεύθερη εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, δεν πηγαίνουν ΟΛΟΙ! Για πολλούς λόγους επιλέγουν διαφορετικές διαδρομές επαγγελματικής αποκατάστασης.
Είστε η σύγχρονη έκφραση του λαϊκισμού και ευτυχώς της μόνιμης αντιπολίτευσης. Ακόμα και το ΚΚΕ καλύτερα....

Νίκος
|

Έχει δίκιο ο Αλέξης. Γιατί να μην μπαίνουν δηλαδή με 1 2 και 3; Πως θα δουλέψουν τώρα τα σουβλατζίδικα της επαρχίας; Πως θα νοικιάζουμε τα σπίτια μας; Τι σημασία έχει άλλωστε που δεν θα πάρουν ποτέ πτυχίο και θα χάσουν 4-5 χρονάκια από τη ζωή τους; Η μαμά όμως θα λέει ότι ο γιόκας πέρασε πανεπιστήμιο. Ψηφίζω Αλέξη δαγκωτό.

Πανεπιστημιοποίηση ΤΕΙ
|

Μην ξεχνάμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΝ) έκανε το μεγάλο βήμα της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ -μάλιστα χωρίς να έχουν ευθύνη για την ίδρυση όλων αυτών των τμημάτων- και έτσι έληξε αυτή η αδικία για δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που γεννήθηκαν μετά το 1998.

Να αναγνωρίζουμε την ευθύνη όλων: Στο έργο του Γαβρόγλου πάτησε η Κεραμέως και απογειώθηκε!

πρόοδος όχι αστεία
|

Όταν γίνουν κυβέρνηση θα καταργήσουν την ΕΒΕ και θα μπαίνουν όλοι στο πανεπιστήμιο λένε. Δηλαδή για το μεταφραστικό θα μπορούμε και με 2 στις γλώσσες να πετύχαίνουμε, στα ΤΕΦΑΑ χωρίς σχέση με τη γυμναστική, στα μουσικά χωρίς γνώση μουσικής....ωραία πράγματα! Αφήστε που θα περάσουν και οι αποτυχόντες όλων των ετών από το 2019!

γονιός κι εκπαιδευτικός
|

Δε γίνεται αναφορά στους επιτυχόντες αλλά εστιάζοντας για ευνόητους λόγους στους επιτυχόντες δημόσιων ΙΕΚ που δεν αναφέρει, κάνει επίθεση προσωπική στα παιδιά του Πρωθυπουργού για τις σπουδές στο εξωτερικό λες και δεν γνωρίζουν από ιδιωτικά σχολεία και κολλέγια. Σα να είναι κατακριτέο. Αναφέρει λέξεις όπως σφαγές.. και αναφέρουν ότι οι μισοί κόπηκαν που δεν ισχύει. Ποια φτερά κόπηκαν δε μας λένε όταν γράφεις 2 και 3; Τέτοια αντιπολίτευση ΄θέλουμε;

περί σφαγής και άλλα
|

Καμία ευχή στους επιτυχόντες αλλά ουσιαστικά η ρητορική, ίδια καιρό τώρα , εστιάζεται στους αποτυχόντες δηλ σε αυτούς που έγραψαν κάτω του του 9. Κ

ακατανόητο
|

Δηλαδή μας λέει ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα μπορούν να σπουδάζουν όλοι ανεξάρτητα από το τι θα γράψουν; Δηλαδή πάμε για κατάργηση πανελλαδικών; Αυτό το πιστεύετε; ή λόγια αέρα. Αν θυμόμαστε δεσμεύτηκε (;) ότι θα περάσουν και αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια απέτυχαν. Να δούμε πού θα τους βάλουν .Ίσως θα ιδρύσουν τμήματα με ένα φεκ.

Χιλλιανός επαναστάτης
|

Επομένως και ο Αλέξης δεν πρέπει να ξεστομίζει ούτε κουβέντα για δημόσια εκπαίδευση, αφού κι εκείνος προτιμά την ιδιωτική για τα δικά του παιδιά.Θα μας τρελάνει;

@Απορια
|

Θα τη καταργησει οπως οταν πηρε πισω τη δημ.αστυνομια που ειχε διωξει η κυβερνηση Σαμαρα με υπουργο τον κ.Μητσοτακη! Ετσι φανταζομαι!


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/74250/al-tsipras-kovei-40000-mathites-o-prothypoyrgos-poy-den-ehei-perasei-oyte-apexo-apo