Ευνοϊκή ρύθμιση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψηφίων περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών

Δημοσίευση: 09/09/2021

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ευνοϊκή ρύθμιση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψηφίων   περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών

Εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.).

Με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και την παρουσιάζει το esos ειδικά  και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι  Γενικών και  Επαγγελματικών Λυκείων:

α)του Δήμου Ανατολικής Σάμου,

β) του Δήμου Δυτικής Σάμου,

γ) του Δήμου Ελασσόνας και

δ) του Δήμου Τυρνάβου,

που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών και οι οποίοι  υπέβαλαν αίτηση δήλωση και συμμετείχαν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2021, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α.).

Το δικαίωμα αυτό ισχύει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του σχολικού έτους 2020-2021 καθώς και για τους αποφοίτους, οι οποίοι υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση στα Λύκεια των ανωτέρω περιοχών και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2021.

Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται και για μαθητές και αποφοίτους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ, οι οποίοι κατοικούν μονίμως στις ως άνω περιοχές και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2021 ακόμα και εάν υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής σε Λύκειο άλλης περιοχής ή σε άλλη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για τα δικαιολογητικά θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας.

Το ειδικό ποσοστό αποδίδεται στους υποψηφίους ανά κατηγορία Λυκείου ως εξής:

  •     Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των Ημερήσιων ΓΕΛ, αποδίδεται ποσοστό 0,62% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (Α.Ε.Α).
  •     Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερήσιων ΕΠΑΛ αποδίδεται ποσοστό 1,30% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι.
  •     Για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων των εσπερινών ΕΠΑΛ αποδίδεται ποσοστό 1,32% καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων της κατηγορίας τους σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι.

Σχόλια (3)

Την εχουμε καταλαβει
|

Καμια ευαισθησια απο την υπουργο! Το απεδειξε εμπρακτα φετος. Παραμυθια, νομιζει οτι εχουμε τα χρηματα τους.

μπάχαλο παντού
|

απαράδεκτη διάταξη όπως πάμπολλες (διαφωνώ με την ΕΒΕ -και μαζί σου ανήσυχε , σπάνια, γιατί είσαι πολύ σωστός σε πολλά - αλλά θελοντας κάτι πιο ριζοσπαστικό -κλείσιμο σχολών ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ χτες)

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

Δεν με πείθει η επιλεκτική "ευαισθησία" της υπουργού, αν λάβω τοις μετρητοίς τις εξηγήσεις της για την εκατόμβη που προκάλεσε στους φετινούς υποψηφίους. Κι αυτό, γιατί το πανελλήνιο έχει πληγεί και με το παραπάνω από την πανδημία, πράγμα που αυτομάτως καθιστά κάθε περιοριστικό μέτρο αυτομάτως ανέντιμο και αντικοινωνικό για τη συγκεκριμένη συγκυρία. Κι όμως τα έκανε όλα αυτά εν καιρώ πανδημίας στην πιο αδικημένη γενιά υποψηφίων εδώ και δεκαετίες!
Κι επιπλέον έχω κι άλλη μια ένσταση: Πόσο ακριβές είναι αυτό το "καθ' υπέρβασιν του αριθμού εισακτέων" που επικαλείται; Έχω την εντύπωση ότι πουθενά δεν καλύφθηκε ο αριθμός εισακτέων, άρα δεν πρόκειται για καμία υπέρβαση, παρά για μια ελάχιστη κάλυψη των κενών θέσεων!
Και να κάνω και μια πρόβλεψη: Σύντομα θα ανακοινωθούν κι άλλες "υπερβάσεις" με διάφορες δικαιολογίες. Το πράγμα προφανώς πήρε διαστάσεις που δεν υπολόγιζαν στο υπουργείο και - ως συνήθως - τρέχουν εκ των υστέρων να συμμαζέψουν τα ερείπια της καταστροφικής τους πολιτικής, για να σώσουν κάπως τα προσχήματα...


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/74449/eynoiki-rythmisi-gia-tin-eisagogi-sta-aei-ypopsifion-periohon-poy-ehoyn-pligei-exaitias