Τροπολογία: Οι πτυχιούχοι των νέων Γεωπονικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα

Δημοσίευση: 25/11/2021

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τροπολογία: Οι πτυχιούχοι των νέων Γεωπονικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα

Με νομοθετική ρύθμιση επεκτείνεται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου στους πτυχιούχους των νέων Τμημάτων Γεωπονικής της χώρας, που ιδρύθηκαν με τους νόμους ένταξης των ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου

Σε νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα Πέμπτη 25/11, εντάχθηκε νομοθετική ρύθμιση  (υπουργική τροπολογία) με την οποία επεκτείνεται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου σε όλους τους πτυχιούχους των Τμημάτων γεωπονικής κατεύθυνσης που λειτουργούν σήμερα στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση καλύπτεται ένα χρόνιο θεσμικό έλλειμμα που αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπόνων. Ειδικότερα, μέχρι σήμερα ήταν αδύνατη η άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου, από τους πτυχιούχους πανεπιστημιακών Τμημάτων παρότι ολοκλήρωσαν (ή πρόκειται να  ολοκληρώσουν) επιτυχώς προπτυχιακό πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών γεωπονικής κατεύθυνσης και έλαβαν (ή πρόκειται να λάβουν) πτυχίο γεωπόνου, διότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία νομοθετική πρόβλεψη. 

Η ρύθμιση αφορά τα κατωτέρω νέα πανεπιστημιακά Τμήματα γεωπονικής κατεύθυνσης, που ιδρύθηκαν και λειτουργούν σήμερα με τις διατάξεις των νόμων 4559/2018 (Α’ 142), 4589/2019 (Α’ 13) και 4610/2019 (Α’ 70):

  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας,
  • Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας,
  • Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos.gr, η πρωτοβουλία για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος ανήκει στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο έδρασε σε συντονισμό με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφού ελήφθη η συναίνεση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως.    

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Σχόλια (10)

Τελικά το πηραν πίσω
|

Τελικά η τροπολογία αποσύρθηκε. Προφανώς λόγω πιέσεων αλλά η κυβέρνηση και ο υπουργός είναι έκθετοι. Όμως είναι θέμα χρόνου να ψηφιστεί γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν απόφοιτοι γεωπόνοι 5ετών τμημάτων δίχως επαγγελματικά δικαιώματα. Όμως υπάρχει τεραστιο θέμα για τα πανεπιστήμια που πρέπι να πάρουν επίσημα θέση για να μην εκτείθενται στους φοιτητές τους.

@Κωστας
|

Καλά από ποιόν πλανήτη ήρθες, δεν έχεις αντιληφθεί ότι τα ΤΕΙ δεν υφίσταται εδώ και 2 χρόνια;

@ΚΩΣΤΑΣ
|

Ας ξεκαθαρίσουμε. Μιλάμε για 5ετελις σχολές όχι 4ετείς ΤΕΙ. Οι πρώτοι απόφοιτοι των τεως ΤΕΙ που συνέχισαν στο πανεπιστήμιο πήραν επιπλέον μαθήματα και ολοκλήρωσαν κι αυτό τον κύκλο. Επίσσης σε αυτά φοιτούν ήδη 2 φουρνιές εισακτέων. Στην τροπολογία επίσης αναφέρονται και τα ήδη υπάρχοντα γεωπονικά και τα υπόλοιπα που καταγράφονται παραπάνω. Είναι σαφές.

ΚΩΣΤΑΣ
|

@Κώστας. Όχι λάθος έχεις. Τα 2 τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπάρχουν ως ΑΕΙ εδώ και 15 χρόνια. Τι ακριβώς διακαιώματα πήραν τώρα δεν γνωρίζω.

@ΚΩΣΤΑΣ
|

Αυτό ακριβώς συμβαίνει. Για σκεφτείτε πόσα και πόσα παιδιά σπούδασαν ακριβώς το ίδιο αντικείμενο σε ΤΕΙ (στα ίδια κατουσιαν τμήματα) και δεν απόκτησαν ποτέ επαγγελματικά δικαιώματα, και ορισμένοι τυχεροί, φοιτητές ΤΕΙ και αυτοί, που βρέθηκαν την κατάλληλη στιγμή στο ίδιο χώρο, τώρα θα απολαμβάνουν πλήρεις δικαιώματα.
Η Θεά Τύχη πάνω από όλα.

Γιώργος Τ.
|

Θα ήθελα παρακαλώ να μου εξηγήσει κάποιος , τι σημαίνει πρακτικά η παραπάνω τροπολογία για έναν απόφοιτο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σχολής Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος.
Σας ευχαριστώ!

@Κώστας
|

Προφανώς εννοείς αυτα που δημιουργήθηκαν εκ νέου και δεν αναφέρονται. Όσα αναφέρονται στην τροπολογία υφίσταντο όντως, αλλά ως ΤΕΙ. Συμμόρφωση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία απλά.

ΚΩΣΤΑΣ
|

Δεν ξέρω αν οι σχολιαστές αντιλαμβάνονται τι σημαίνει η τροπολογία βλέποντας τα σχόλια τους. Τα τμήματα που αναφέρονται, υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχουν σχέση με το νόμο Γαβρόγλου. Τα Γεωπονικά τμήματα πρώην ΤΕΙ που δημιουργήθηκαν με το νόμο Γαβρόγλου δεν αναφέρονται. Έχω την αίσθηση ότι η τροπολογία αυτή υποδηλώνει πως πρόθεση του Υπουργείου είναι οι απόφοιτοι των τμημάτων αυτών να μην χαρακτηριστούν ποτέ ως "Γεωπόνοι"

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
|

Συγχαρητήρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την πρωτοβουλία του. Αν και τέτοια θέματα θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συνεργασίας όλων των ενδιαφερόμενων πανεπιστημίων. Ας πιέσουν τώρα για την αξιολόγησή τους ως integrated master.

george
|

Πράγματα αυτονόητα αποτελούν στη χώρα μας είδηση. Έπρεπε να έχει γίνει από καιρό όπως επίσης και η αξιολόγησή τους ως integrated master.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/75613/tropologia-oi-ptyhioyhoi-ton-neon-geoponikon-tmimaton-ton-panepistimion-tis-horas