Σαράντα έξι ημέρες μάθημα απέμειναν για τα Λύκεια και 53 για τα Γυμνάσια

Δημοσίευση: 26/02/2023

Τελευταία Ενημέρωση: 04/04/2024, 15:34

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Σαράντα έξι ημέρες μάθημα απέμειναν για τα Λύκεια και 53 για τα Γυμνάσια

Μισοάδειες οι τάξεις της Γ' Λυκείου από τον Μάρτιο

Σαράντα έξι ημέρες μάθημα για τα Λύκεια και 53 για τα Γυμνάσια απέμειναν , μέχρι τη  λήξη των μαθημάτων και την έναρξη των ενδοσχολικών και απολυτηρίων εξετάσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη  ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας.

Αν  αφαιρέσουμε και τις πολυήμερες εκδρομές τις οποίες έχουν προγραμματίσει πολλά Λύκεια , οι ημέρες μαθημάτων γι αυτούς είναι ακόμη λιγότερες.

Ειδικότερα τα μαθήματα  θα   λήξουν:

Στα Γυμνάσια  στις 30 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν    στις 15 Ιουνίου.

Στα   Λύκεια, οι μαθητές θα κάνουν τελευταία ημέρα μάθημα την  Παρασκευή 19 Μαΐου.

Για την Α' και  Β' Λυκείου  οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου και οι απολυτήριες για τη Γ' Λυκείου στις 30 Μαίου.

Το διδακτικό έτος  στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά  Σχολεία θα λήξει στις 15 Ιουνίου.

Το έτος κατάρτισης στα ΙΕΚ λήγει στις 30/6/2023.

Μισοάδειες οι τάξεις της Γ΄Λυκείου από τον Μάρτιο

Είναι πασίγνωστο σε όλους (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, υπουργείο) ότι από τον Μάρτιο και μέχρι τέλους της σχολικής χρονιάς, πηγαίνουν στο σχολείο μόνο όσοι μαθητές, λόγω λανθασμένου υπολογισμού, «ξόδεψαν» πολλές από τις 114 απουσίες τους.

Στην πράξη οι τάξεις είναι (τουλάχιστον) μισοάδειες, ενώ σε πολλά σχολεία, δεν παρουσιάζεται ούτε το ¼ των μαθητών της Γ’.

Αυτή η «περίεργη» κατάσταση μολονότι έχει εντοπιστεί, έχει σχολιαστεί, έχει «καταδικαστεί», παραμένει άθικτη εδώ και πολλά -πολλά χρόνια.

Η θέση της Ν. Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως για το φαινόμενο αυτός διατύπωσε την ακόλουθη θέση:

"Κάθε χρόνο παρατηρείται το φαινόμενο κάποιοι μαθητές να επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι μετά το Πάσχα εάν έχουν απουσίες  για να διαβάσουν.. Αν έχουν απουσίες. Αυτό είναι δικό τους θέμα Εφόσον επιτρέπει αυτή τη στιγμή το σύστημα  στη βάση των απουσιών".

Κάποιες φορές, στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να εκτονώσουν  τη δυσαρέσκεια, υπόσχονται ότι θα κάνουν μια ομοιόμορφη κατανομή των απουσιών, στο σύνολο του σχολικού έτους.

Όμως, πολύ σύντομα όλες οι υποσχέσεις ξεχνιούνται και η «παράδοση» συνεχίζεται.

Κ. Γαβρόγλου: Καρκινικό κύτταρο

“Αυτό είναι σαν ένα κύτταρο καρκινικό που έχει φάει την Γ Λυκείου και τώρα πάει στη Β Λυκείου”, είχε σχολιάσει το γεγονός ο πρώην υπουργός Παιδείας , Κώστας Γαβρόγλου.

"Ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων

Θυμίζουμε ότι  η Άννα Διαμαντοπούλου ως υπουργός Παιδείας  παρότι, τότε, είχε εξαγγείλει επισήμως ότι θα βάλει τέλος σ' αυτό το φαινόμενο , για λόγους που η ίδια γνωρίζει έκανε πίσω .

Η κ. Διαμαντοπούλου είχε κάνει λόγο     για "βεβαιώσεις" από γιατρούς  (σ.σ. τότε υπήρχαν οι δικαιολογημένες απουσίες) που συχνά χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς, προκειμένου να "δικαιολογηθούν" οι απουσίες των παιδιών τους στα σχολεία.

Μάλιστα, είχε χαρακτηρίσει  "ντροπή" το "καθεστώς" των ψεύτικων βεβαιώσεων, που προσκομίζει το παιδί στο σχολείο του, εν γνώσει των γονέων, για να δικαιολογήσει την απουσία του και να μην έχει επιπτώσεις.

"Δηλαδή, ένα παιδί 18 χρόνων, αλλά και μικρότερης ηλικίας, μαθαίνει ότι μπορεί να έχει πλαστές βεβαιώσεις και μάλιστα από το δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Σχόλια (7)

Γιάννης
|

Κουραστήκαμε να ακούμε τα ίδια κάθε χρόνο. Μα η γ λυκείου είναι μόνο το φροντιστηριο.

Εδώ να σε δω παραστάσεως κεραμεως
|

Τι εκανες
Τι πέτυχες
Πανηγύρισε λίγο
Πες τι καλή που είσαι
Περηφανευσου λίγο
Βαλε και τον κουλη να σε αποθεώνει
Που είσαι
Γιατι δε μιλάς
Βγες στα κανάλια
Τα κατάφερες όλα
Φτάνει η σιωπηλότατα σου
Καμάρι

Είναι πολλά τα 7 Άρη
|

Θα είχε πάντως ενδιαφέρον μια 4ετης στατιστική έρευνα, για το τζίρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης κατά την περίοδο της κάθε κυβέρνησης. Ποιος θα την κάνει όμως άραγε? Άλλες (100δες) έρευνες-στατιστικές-γκάλοπ γίνονται για πολύ λιγότερο σοβαρά θέματα.

ΠΕ19
|

Αν κάποιος θεωρεί ότι είναι καλύτερα να μην έρχεται σχολείο και να κάνει το δικό του προγραμματισμό τι πρόβλημα υπάρχει ???
Από τη μια βάζουν ΕΒΕ και άλλα παλαβά και από την άλλη θέλουν να είναι παρόντες στο σχολείο μαθητές να κάνουν Αγγλικά, Θρησκευτικά και γυμναστική !!!!
Τα δικά σας παιδιά στις τελευταίες μέρες της Γ Λυκείου πως θα τα αποφορτίζατε με το να κάνουν αγγλικά και Ιστορια κορμού ή με μια βόλτα.

Hello!
|

Δεν πειράζει!!! Τα φροντιστήρια να είναι καλά!!! Αυτά δεν αδειάζουν ποτέ, αφού οι πολιτικές του υπουργείου το μόνο που καταφέρνουν είναι να τους στέλνουν συνεχώς πελατεία!!! Εξετάσεις, τεστ, βαθμοί και παπαγαλία είναι η καλύτερη συνταγή για να γεμίσουν τα φροντιστήρια. Ποιος υπουργός θα θελήσει να αλλάξει την κατάσταση;

Η κυβέρνηση δεν άλλαξε τα πάντα λοιπόν …
|

Ποια κυβέρνηση θα αδειάσει τα φροντιστήρια και θα γεμίσει τα σχολεία;
Σε ποια χώρα;
Εδώ πάντως αποκλείεται
μέχρι το τέλος
του δικομματισμού.

Αντώνης
|

Κάθε χρόνο γράφετε το ίδιο άρθρο. Αφού κανείς δεν ΄θέλει να αλλάξει η κατάσταση, τι ασχολείστε; Υποκρισία στο φουλ από όλους!


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/82165/saranta-exi-imeres-mathima-apemeinan-gia-ta-lykeia-kai-53-gia-ta-gymnasia