Δ.Μιχαηλίδου: Διεύρυνση της πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας

Δημοσίευση: 28/08/2023

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Δ.Μιχαηλίδου: Διεύρυνση της πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας

Το νέο ωράριο αφορά στο σύνολο των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων σε όλη τη χώρα

Διεύρυνση της πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας προβλέπεται με  απόφαση την οποία υπέγραψε η   υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, για το σχολικό έτος 2023-2024, οι μαθητές των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων όπου εφαρμόζεται το αναβαθμισμένο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα αποχώρησης όχι μόνο στις 15.50’ ή στις 17.30’, αλλά και στις 14.55’, προς διευκόλυνση των γονέων και κηδεμόνων.

Διευκρινίζεται ότι το νέο ωράριο αφορά στο σύνολο των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων σε όλη τη χώρα.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Στόχος μας είναι η διαρκής ποιοτική αναβάθμιση των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων αλλά και η διευκόλυνση και η ευελιξία των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών. Γι’ αυτό και για  τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες, προχωρούμε στην διεύρυνση της δυνατότητας πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και από τις 14.55’. Ενισχύουμε με κάθε τρόπο την εμπιστοσύνη στο ολοήμερο σχολείο, στηρίζοντας τους εργαζόμενους γονείς και τις οικογένειές τους».

Σχόλια (30)

ΜΑΡΙΑ
|

Με τα νηπιαγωγεια γιατι οχι???Αντεχουν τα παιδακια μεχρι τις 16.00?Ας δωθει η επιλογη και εκει,δεν καταλαβαινω γιατι τετοιος διαχωρισμος.

Βαλια
|

Εχει δεν εχει γονιος παιδι στο δημοτικο, τα παιδακια που ξεκινούν το νηπιαγωγειο τους είναι απαραιτητο ολη αυτη η νεα για εκεινα καθημερινοτητα να τους ερθει οσο πιο βατα γινεται.... και ΟΧΙ να μενουν ωρες ατελειωτες σε μια αιθουσα ... για εκεινα που αντιλαμβάνονται το χρονο διαφορετικα πρεπει να τα βοηθήσουμε απο την αρχη να αγαπησουν το σχολειο και τη μαθηση ....! Η ευελιξία του ωραρίου ειναι απαραίτητη να υπάρχει και στο νηπιαγωγείο..!!

ΣΤΕΡΓΙΟΣ
|

Διαλύεται το Ολοήμερο Σχολείο και ξεφυτρώνουν ιδιωτικά ΚΔΑΠ.... Η αλλαγή αυτή βασίστηκε και κάποιο πόρισμα μελέτης του ΙΕΠ, ή όχι, ή μήπως σε προτάσεις κάποιον "συμβούλων εκπαίδευσης";

@@@αποχώρηση στις 12.15
|

Ο παιδαγωγικός και διδακτικός ρόλος του διευρυμένου ολοήμερου ειδικότερα και της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παιδείας γενικότερα αποτυπώνεται από το μέγεθος της παραπαιδείας στη χώρα μας. Πουθενά αλλού στον πολιτισμένο κόσμο τα παιδιά δε χρειάζονται φροντιστήρια για το σχολείο, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ΚΔΑΠ, αθλητικές δραστηριότητες κλπ.

Οπότε ναι θα μου επιτρέψετε να προτιμήσω να βολεύονται τουλάχιστον οι γονείς με τις δουλειές τους για να μπορούν να πληρώνουν όλα τα έξτρα ιδιωτικά που θα χρειαστούν και ας ξεβολεύονται λίγο οι εκπαιδευτικοί.

Αυτή η αντίδραση πάντως για τον ορισμό μια ενδιάμεσης αποχώρηση μου είναι εντελώς ακατανόητη. Με τι έχει να κάνει, δε συμπληρώνουν ωράριο οι νηπιαγωγοί; Δε βγαίνουν παραπάνω θέσεις για προσλήψεις αναπληρωτών;

Ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω αλλά θεωρώ αδιανόητο να ενοχλεί τόσο πολύ η αποχώρηση των νηπίων στις 15:00.

@@ αποχώρηση στις 12.15.
|

Χαίρομαι που συμφωνείς. Άρα το πιο σημαντικό είναι να βολεύονται οι γονείς. Αυτό είναι το μείζον, και όχι ο παιδαγωγικός και διδακτικός ρόλος του διευρυμένο ολοήμερου.

ΞΑΝΘΟΣ
|

Δυστυχώς οι πολιτικοί μας είναι παντελώς αδιάφοροι για την ουσία και ενδιαφέρονται , ΜΌΝΟ ,να γίνονται αρεστοί στους ψηφοφόρους τους.
Ωραία να φεύγουν τα παιδιά όποτε θέλουν.....ΚΑΝΈΝΑ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΌΠΩΣ ΣΤΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥΣ.
Το ολοήμερο σχολείο το πληρώνει ο Ελληνικός λαός για να προσφέρει στα παιδιά περισσότερα πράγματα από μια απλή φύλαξη.
Αν θέλουμε μόνο φύλαξη , ας το ονομάσουμε Φύλαξη και παιχνίδι μετά το σχολείο, ΔΗΛΑΔΗ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΙ....!!!

@Αποχώρηση στις 12.15
|

Αν υπάρχουν αρκετοί τυχεροί που σχολάνε από τη δουλειά τους γύρω στις 11:30 να το συζητήσουμε. Πέρα από την ειρωνεία, είναι προφανές ότι για τα νηπιαγωγεία τα ωράρια λειτουργίας είναι προβληματικά. Μέχρι τις 13:15 οι ώρες είναι ελάχιστες και κανένας δεν έχει ολοκληρώσει την εργασία του, ενώ στις 16:00 οι ώρες είναι πάρα πολλές (υπάρχουν υπάλληλοι που δουλεύουν πρωί - απόγευμα σε καταστήματα, άλλοι που εργάζονται από πολύ νωρίς το πρωί κλπ), Συνεπώς, ναι θα πιέσουμε ώστε να υπάρχει μια ενδιάμεση ώρα αποχώρησης για παιδιά και συγγνώμη αν σας ταλαιπωρούμε.

Αποχώρηση στις 12.15
|

Εγώ, και κάποιοι φίλοι μου, θέλουμε να παίρνουμε τα παιδιά μας από το σχολείο 12.15. Μας βολεύει καλύτερα.Γίνεται; Αν μαζευτούμε αρκετοί και πιέσουμε θα μπορέσει να γίνει;

ΠΕ 60
|

Δε δημιουργείται κανένα πρόβλημα με το ωράριο των νηπιαγωγών ακόμη κι αν σχολάσουν στις 3 όλα τα παιδιά. Αν και απίθανο. Αντί για τις 12.10 μπορεί να έρχεται στις 11.10 για εκπαιδευτικό ή διοικητικό έργο. Αν μπαίνει στην τάξη στις 11.10 που θα είναι και η άλλη νηπιαγωγος θα μπορεί να γίνει συνδιδασκαλια κάτι που συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες. Ή να κάνει διοικητικό έργο από τις 3 μέχρι τις 4. Ξέρετε υπάρχει πολλή διοικητική εργασία και στο νηπιαγωγείο.

Γέλιο και κλάμα... ατελείωτο
|

Τι είναι το ολοήμερο Δημοτικό. Φύλαξη, καθ' ότι όλα όσα γίνονται είναι προς διευκόλυνση των πελατών γονέων ψηφοφόρων και όχι προς διευκόλυνση - εκπαίδευση των παιδιών. Άλλωστε που να εξηγείς τώρα ότι το διευρυμένο ωράριο στο ολοήμερο Δημοτικό έχει να προσφέρει κατι στον μαθητή. Άσε που κοστίζει και από πάνω.
Μην ακούσω κανέναν να λέει για αναβαθμίσεις και μπούρδες ξανά γιατί συνεχώς πέφτουμε από τα σύννεφα και στο τέλος σίγουρα θα χτυπήσουμε

Νηπιαγωγεία
|

Προφανώς και πρέπει η ενδιάμεση αποχώρηση να ισχύει και στα νηπιαγωγεία. Είναι τόσο αυτονόητα απαραίτητη που δεν έχει νόημα καν να ανταλλάσσουμε επιχειρήματα για αυτό το θέμα. Το ωράριο των νηπιαγωγών δε χρειάζεται να επηρεαστεί, μπορούν να παραμείνουν στο νηπιαγωγείο για να προετοιμάσουν τις δραστηριότητες της επόμενης μέρας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως γονείς νηπίων είναι να επικοινωνήσουμε μαζικά με το υπουργικό και πολιτικό γραφείο της υφυπουργού και να κάνουμε σαφές ότι το θέμα αφορά τεράστιο ποσοστό οικογενειών. Αν ξεκινήσουμε άμεσα θα ισχύσει από σίγουρα από αυτή τη χρονιά, δε χρειάζεται αλλαγή νόμου αλλά μια απλή εγκύκλιος. Αν το esos μπορούσε να βοηθήσει θέτοντας και αυτό ένα διευκρινιστικό ερώτημα, ακόμα καλύτερα.

Jimmys
|

Με το να μπορούνε οι γονείς να πάρουνε τα παιδιά τους που έχουν στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο και να μην πηγαινοέρχονται, αυτός που θα το αποφασίσει θα πρέπει να έχει έρθει και αυτός σε αυτήν κατάσταση. Δηλαδή να έχει παιδιά στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο.

@παιδοτοπος
|

Τωρα το καταλαβες εσυ οτι ειναι παιδοφυλαξη ; Όχι οταν καταργησαν τον υπευθυνο ολοημερου κ καθε μερα εχουν τα παιδια διαφορετικοι ;

@Γονεας
|

Λόγω ωραρίου νηπιαγωγων . Τα πάντα είναι αριθμοί, νούμερα για το Υπουργείο. Κι όχι για διευκόλυνση του συνόλου. Δεν τους βγαίνουν τα νούμερα στο νηπιαγωγείο. Σας το λέω πολύ απλοϊκά, απλουστευμενα: αν σχολασουν πχ όλα τα παιδι στις 3:00 η νηπιαγωγος πού θα συμπληρώσει τη μία της ώρα ( 3:00-4:00). Ενώ ο δάσκαλος συμπληρώνει το πρωί σε τάξη.

Τηλεμαχος
|

Μαρεσει που ζηταγατε να φτιαξουμε τμήματα του Ολοημερου στο myschool μες στο καλοκαίρι...και τώρα...φτου κι απ την αρχή. Κατά τα άλλα θέλετε αξιολόγηση. Αχ... Έλληνα δε βλέπεις...αχ...

Ασπασία Αθηνα
|

Είδαμε ότι δε βγαίνουν τα νούμερα...οι αριθμοί... και τα μαζεύετε. Δεν μπορούσατε απ το καλοκαίρι να μας τα πείτε αυτά???? Πριν κλείσει η χρονιά η σχολική εννοω.

Χρήστος Αττική
|

Όταν οι εκπ/κοι και οι διευθύνσεις σας λέγαμε τον Ιούνιο ότι είναι εγκληματικό να μην υπάρχει αποχώρηση στις 15:00 εσείς κλασικά σφυρίζατε κλεφτικα. Τώρα όμως αλλάζει πολύ το τοπίο. Αλλάζουν κατά πολύ οι ώρες, τα τμήματα κλπ

Βασίλης
|

Αφού το κατάλαβαν έστω και αργά πάλι καλά.

ΠΕ 60
|

Το ίδιο πρέπει να γίνει και στα Νηπιαγωγεία. Παλεύουμε και εξηγούμε στους γονείς ότι εμείς εφαρμόζουμε το νόμο ή παρανομούμε όταν υπάρχει ένταση με τους γονείς και υπάρχει σοβαρός λόγος. Μήπως να υπενθυμίσουμε ότι τα νηπιαγωγεία ανήκουν κι αυτά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και είναι ο κυματοθραύστης για όλα τα προβλήματα;

ΕΛΕΝ
|

Να εξυπηρετήσετε τους γονείς που σας ψηφίζουν και σκασίλα σας μεγάλη για την παιδαγωγική διάσταση του ολοήμερου. Συνεχίστε έτσι σταθερά ,την υποβάθμιση και την απαξίωσή του. Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από τη ΝΔ.

Τα νηπιαγωγεία;
|

Καιρός είναι να αποφασιστεί το αντίστοιχο και στα νηπιαγωγεία. Έχουμε κάθε χρόνο γονείς να παρακαλάνε να πάρουν τα παιδιά τους από τις 15:00 μαζί με τα μεγαλύτερα παιδιά τους του δημοτικού, έχουμε παιδιά που κουράζονται αλλά δεν κοιμούνται και τα κρατάμε υποχρεωτικά στο σχολείο, αν και οι γονείς μπορούν να τα παραλάβουν αφού σχολάνε μετά τις 14:00, έχουμε στριμωγμένα ολοήμερα 18 και 20 παιδιών ενώ θα μπορούσε έστω προς το τέλος της ημέρας (που είναι όλοι κουρασμενοι) να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Κάνατε το δημοτικό κέντρο διερχομένων, αποδεικνύετε περίτρανα ότι δεν σας ενδιαφέρει ο εκπαιδευτικός θεσμός του ολοήμερου, παρά μόνο ο παιδοφυλακτικός του χαρακτήρας. Εμπρός λοιπόν, μια υπογραφή μακριά είναι η πρόωρη αποχώρηση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου...

Μαμά νηπίου
|

Ας γίνει το ίδιο και για το νηπιαγωγείο

Κώστας
|

@Γονέας, Εύλογη η απορία. Στα Νηπιαγωγεία είναι περισσότερο απαραίτητο!

@ριστεία, όχι αστεία
|

Άλλη μια νομοθετική πρωτοβουλία της πρωην υπουργαρας που πάει κουβά. Άριστα.

Aris Dewey
|

Σωστή είναι η απόφαση... Υποχρεωτική παραμονή στο ολοήμερο δεν εξυπηρετεί κανέναν στόχο...

Γονέας
|

Πολύ σωστή απόφαση. Το ολοημερο πρέπει να παρέχει ευελιξία.

Νηπιαγωγεία
|

Προς διευκόλυνση των γονιών το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται και στα νηπιαγωγεία. Είναι επείγον να νομοθετηθεί. Πολλοί έχουν παιδιά σε νήπια και δημοτικά και δεν μπορούν να επωφεληθούν

Γονέας
|

Γιατί δεν κάνουν το ίδιο και για τα ολοήμερα νηπιαγωγεία;

Παιδότοπος;
|

Πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα του ολοήμερου όταν κάθε μία ώρα έχει αποχώρηση; Πώς θα γίνει προγραμματισμός και θα τεθούν μαθησιακού στόχοι; Το ολοήμερο δεν είναι φύλαξη παιδιών. Δεν είναι παιδότοπος. Μάλλον η νέα ηγεσία δεν έχει κατανοήσει βασικά πράγματα για την εκπαίδευση

Ελένη
|

Για να διευκολύνετε τους γονείς η για να γλιτώσετε καμία ώρα;


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/84451/dmihailidoy-dieyrynsi-tis-prooris-apohorisis-ton-mathiton-sta-oloimera-dimotika-sholeia