Πανελλαδικές 2024: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Δημοσίευση: 25/12/2023

Τελευταία Ενημέρωση: 05/02/2024, 09:29

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πανελλαδικές 2024: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Οι Πανελλαδικές για τα ΓΕΛ αρχίζουν στις 31-5-24 και για τα ΕΠΑΛ στις 30-5-24

Δύο είναι οι αλλαγές για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2024 , οι οποίες ήδη ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, που  αφορούν   τις  προϋποθέσεις και όροι εισαγωγής στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών και η αντικατάσταση του  αγωνίσματος  Δρόμου 400μ. με τα 200μ. για τα αγόρια.

Οι Πανελλαδικές για τα ΓΕΛ αρχίζουν στις 31-5-24 και για τα ΕΠΑΛ στις 30-5-24.

Αναλυτικότερα πατήστε  εδώ  

Σχόλια (23)

2ο Ετης Φοιτητης
|

Περασα το 2022 στο Φυσικο και ειχα γραψει 15.200 (χωρις συντελεστες βαρυτητας).
Σκεφτομαι να κανω 4% για να μπω Στατιστικη στο Ο.Π.Α.. Ποιες πιστευετε ειναι οι ποιθανοτητες να περασω?

Ελευθερία
|

Σκεφτομαι να κανω 10% για ψυχολογια παντειου την οποια περσυ δεν επιασα για 180 μορια. Πιστευετε φετος υπαρχουν πιθανοτητες ;

Μ.Ο.
|

Καλημέρα. Ο γιος μου έδωσε πανελλήνιες το 2023. Πρώτος στοχος ηταν η "μηχανολογων μηχανικών" θεσσαλονικη .περασε χημικό αλλά δεν του αρεσε πολυ.Τα μόριά του είναι 17.090 μόρια για αυτό το τμήμα...υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν και τα μόρια αν κάνει το 10%;;; και τι πιθανότητες υπάρχουν να μπει φέτος...ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Poli
|

Θα υπάρξουν ευνοϊκά κριτήρια για τα παιδιά της Θεσσαλίας,

Γεωργία
|

Καλημέρα Η κόρη έγραψε Πανελλήνιες 2023 ...18.8 λατινικά, 19 ιστορία ,14,9 έκθεση και 17,3 αρχαια Κατάφερε να μπει Ψυχολογια Ιωαννίνων. Με το 10% έχει πιθανότητες να περάσει στη Ψυχολογια ΑΠΘ?

Πρώην μαθητής με αυτισμο
|

Καλησπέρα φέτος σκέφτομαι να κάνω 5% σοβαρών παθήσεων μιας και διαγνώστηκα Με Αυτισμο. Για να το κάνω θέλει δήλωση για παννεληνιες;

Γιωργιος
|

Οχι πηγα σε δυο σχολια και τα δυο μου ειπαν οτι για το 10% θα κανεις μηχανογραφικο οταν ανοιξει και για το 90% απλος πρεπει να πας να παρεις τους κωδικους

Γιωργος
|

Καλημέρα. Για το 10% του 2024 πρέπει να έχει γίνει και δηλωση συμμετοχής στις πανελλήνιες του 2024 τώρα?

Ε.Ρ.
|

@Φοιτητής
Τι εννοείτε ότι ο βαθμός ήταν 17550; Τα μόρια για κάθε τμήμα βγαίνουν με βάση τους συντελεστές του τμήματος. Άρα τα μόριά σας φέτος για την νομική ΑΠΘ θα είναι 17420. Και πιθανόν, αν λίγοι ή πολύ λίγοι απόφοιτοι δηλώσουν την νομική με το 10%, να μπορέσετε να περάσετε. Η βάση της νομικής ΑΠΘ το 2024 (με το 10%) θα εξαρτηθεί από το πόσοι υποψήφιοι θα την δηλώσουν και πόσα μόρια έχουν. Οπο΄τε και αυτή θα αλλάξει σε σχέση και με την περσινή (με το 90%) βάση, αλλά και με την περσινή (με το 10%) βάση.

Ε.Ρ.
|

@Φοιτήτρια
Έχω την εντύπωση ότι ξεκινάς από την αρχή. Πέρσι όμως ανηψιός μου πέρασε στη Νομική ΕΚΠΑ από την Νομική ΑΠΘ με το 10%, έχοντας περάσει όλα τα μαθήματα του πρώτου έτους, και του αναγνω΄ρίστηκε η φοίτηση, οπότε ξεκίνησε από το 2ο έτος. Οπότε, φαντάζομαι, ότι είναι και απόφαση του εκάστοτε τμήματος. Προφανώς, αν κάποια μαθήματα του πρώτου έτους δεν είναι κοινά, να χρειαστεί ο φοιτητής να τα δώσει. Ίσως καλύτερα να μιλήσεις και με την γραμματεία του τμήματος.

Φοιτητης
|

Σχετικά με το 10% ο βαθμός μας υπολογίζεται με τους συντελεστές η χωρίς .Για παράδειγμα π βαθμός μου ήταν 17550 αλλά για την νομική λόγω συντελεστών έπεφτε στα 17420.Ποιος από αυτούς τους δυο θα είναι έγκυρος για την νομική απθ

Φοιτητρια
|

Είμαι πρωτοετής φοιτητρια του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Κρητη εάν κάνω φέτος 10% για την εισαγωγη μου σε τμήμα Παιδαγωγικού Δημοτικής απλά άλλης περιοχής, θα ξεκινήσω από το δεύτερο έτος ή από το πρώτο ξανα; Καθώς θα είναι το ίδιο τμήμα

Σώστης
|

@Ενήλικας, δεν είναι άσχημη πρόταση, αν και εφόσον το απολυτήριο έχει αξία, δηλαδή να αφορά απόφοιτους με βαθμό 16 και πάνω. Αν άλλαζε το σύστημα εξετάσεων και για την έκδοση απολυτηρίου απαιτούνταν εξετάσεις εφ όλης της ύλης για βασικές γνώσεις κοινωνιολογίας, ιστορίας, μαθηματικών, φυσικών επιστημών, τεχνολογίας κλπ θα μπορούσαμε να συζητάμε την πρότασή σας για κατατακτήριες από αποφοίτους με μόνο το απολυτήριό τους, σε σοβαρή βάση!
Καλή ιδέα!

Ε.Ρ.
|

@Μ. Αθηνά
Σωστά, του χρόνου.

Μ.Αθηνά
|

Καλησπέρα .Η κόρη μου θα δώσει του χρόνου Πανελλήνιες για την Αστυνομία.Φετος πάει Δευτέρα Λυκείου.Στα αθλήματα του χρόνου θα διαγωνιστεί σωστά;Όχι φέτος

Ε.Ρ.
|

@πρωτοετής φοιτητής
Επιπλέον, δεν έχει βγει η εγκύκλιος για την αίτηση συμμετοχής, οπότε οι ημερομηνίες μπορεί να διαφοροποιηθούν και να μην είναι 29/11 μέχρι 12/12.

Ε.Ρ.
|

@πρωτοετής φοιτητής
Σε οποιοδήποτε λύκειο (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ ανάλογα) σας βολεύει. Στο εξεταστικό κέντρο αυτού του λυκείου θα δώσετε και εξετάσεις. Οι περισσότεροι απόφοιτοι, πάντως, πηγαίνουν στο σχολείο που αποφοίτησαν, αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

πρωτοετής φοιτητής
|

Που μπορώ να υποβάλλω την αίτηση για τη συμμετοχή μου στις Πανελλαδικές όταν δεν υπόκειμαι σε κάποιο σχολείο δευτεροβάθμιας; (έχω περάσει σε μία σχολή αλλά θέλω να δώσω δεύτερη φορά για μία καλύτερη επιλογή).
Ξέρω πως το όριο υποβολής είναι από 29 Νοε ως 12 Δεκ..

Ε.Ρ.
|

@Σχολείο
Πρόσβαση για την νομική υπάρχει μόνο μέσω των ΓΕ.Λ. Ο μαθητής που τελειώνει το ΕΠΑΛ έχει δικαίωμα από την επόμενη χρονιά, ως απόφοιτος πλέον, να κάνει αίτηση για τις πανελλαδικές των ΓΕ.Λ. όπου θα δηλώσει τις ανθρωπιστικές σπουδές. Είναι ο πιο σύντομος τρόπος. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει την χρονιά που είναι τελειόφοιτος. Το πόσο εύκολο είναι, βέβαια, να διαγωνιστεί στα αρχαία, αυτό είναι άλλο θέμα . Οι κατατακτήριες είναι επίσης ένας τρόπος, αλλά αφού περάσει και τελειώσει κάποια άλλη σχολή.

Σχολείο
|

Έχω μια απορία. Αν ένας μαθητής της τρίτης τάξης επαγγελματικού λυκείου
θέλει να σπουδάσει σε κάποιο τμήμα του πανεπιστημίου στο οποίο δεν
μπορεί να εισαχθεί από καμία ειδικότητα του ΕΠΑΛ, π.χ νομική, υπάρχει
κάποιος άλλος τρόπος να σπουδάσει σε ένα τέτοιου είδους τμήμα;
Ο ένας τρόπος είναι οι κατατακτήριες εξετάσεις για τους απόφοιτους
τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Άλλος τρόπος; Θα μου πείτε, ας πήγαινε σε
γενικό λύκειο αν ήθελε νομική ή μαθηματικά. Μπορεί να μην το γνώριζε όμως
και να μην ρώτησε.

Ενήλικας
|

Δεν θα γινόταν οι απόφοιτοι επαγγελματικου και γενικού λυκείου να περνάνε στο πανεπιστημιο με κατατακτηριες εξετασεις (δηλαδή πανεπιστημιακες εξετασεις σε τρία μαθήματα) σε οποιοδήποτε τμημα των πανεπιστημιων. Κάπως έτσι δεν γίνετε και με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

Ενήλικας
|

Λοιπόν, σε άλλα παλιότερα άρθρα στο esos
διάβαζα σπο σχολιαστές που έγραφαν πως δεν χρειάζονται οι πανελλαδικές εξετασεις και από άλλους οι οποίοι έγραφαν πως υπάρχουν οι πανελλαδικές μόνο για τον αριθμό των επιλεγοντων στα ΑΕΙ.

Σε άλλο άρθρο εκτος του esos από καθηγητη διάβαζα πως ο λόγος που υπάρχουν οι πανελλαδικές εξετασεις είναι πως αν δεν υπήρχαν οι πανελλαδικές, τοτε μέχρι και οι κακοί μαθητές θα μπαίνανε στα πανεπιστήμια, διότι όλοι οι μαθητές παίρνουν απολυτηριο λυκείου. δεν αρκεί το απολυτηριο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Από τους βαθμους των πανελλαδικων εξεταζομενων μαθημάτων θα φανεί η ικανότητα σου για το τάδε τμημα που θες να σπουδάσεις. Όντως, αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν οι πανελλαδικές εξετασεις.

Εγώ όμως προτείνω και ακόμα έναν τρόπο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Να μπορείς να εισαχθείς στο πανεπιστήμιο με κατατακτήριες εξετασεις, έχοντας μόνο απολυτήριο λυκείου. Δηλαδή οι κατατακτήριες να μην ισχύουν μόνο για τους αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Να ισχύουν και για τους αποφοίτους δευτεροβαθμιας (απόφοιτοι γενικού και επαγγελματικού λυκείου).

Γιατί όλα στο παρά 5';
|

Το ρεπερτόριο για το μάθημα "Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία" πότε θα ανακοινωθεί;


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/84815/panelladikes-2024-ola-osa-prepei-na-gnorizoyn-oi-ypopsifioi-gia-tin-eisagogi-stin