Διαμαρτυρία για την «απουσία» της Αγωγής Υγείας από το νέο οργανόγραμμα και το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας

Επιστολή στον υπουργό Παιδείας του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας

28/09/2014

Άκουσε το άρθρο

Κύριε Υπουργέ

Μετά τις εξελίξεις στο Υπουργείο Παιδείας επιθυμούμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας λύπη για τον «αφανισμό» του όρου της Αγωγής Υγείας από τις περιγραφές των δράσεων και τις ονομασίες των τμημάτων που θα συντονίζουν και θα διευθύνουν τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η Αγωγή Υγείας αποτελεί πάντα την αιχμή του δόρατος σε όλα τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα, καθώς τα αντικείμενά της αφορούν άμεσα τη ζωή και την υγεία των παιδιών.

Σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα, άρθρα, συνέδρια, παρουσιάσεις, τοπικές, εθνικές ή διεθνείς «εκστρατείες», διαφημίσεις και δράσεις που αναφέρονται στην πρόληψη, πρωτοστατεί ο θεσμός της Αγωγής Υγείας (ΗΕΑLTH EDUCATION). Στην Ελλάδα οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας- εδώ και δεκαπέντε χρόνια τουλάχιστον- προσέφεραν τα μέγιστα στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας, το άνοιγμα του Σχολείου στην κοινωνία και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού σε θέματα που αναδεικνύονται σήμερα ως τα πιο φλέγοντα και ουσιώδη κοινωνικά ζητήματα.

Έτσι η αντιμετώπιση της βίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι διαφυλικές σχέσεις, η συναισθηματική αγωγή, η υγιεινή διατροφή, οι εξαρτήσεις, η ασφάλεια στο διαδίκτυο και τα ατυχήματα φαίνονται ως προτεραιότητα τόσο στο σχεδιασμό του Θεσμού του «Κοινωνικού Σχολείου», που εμπλέκει άμεσα τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας / Σχολικών Δραστηριοτήτων, όσο και σε κάθε εκδήλωση που εκφράζει τις σημερινές ανάγκες που διαγράφονται. Άλλωστε τα θέματα αυτά αναγνωρίζονται και αναγράφονται στα Τμήματα Σπουδών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νέο οργανόγραμμα, αλλά εντελώς ασύνδετα και χωρίς να έχουν τη συνοχή που απαιτείται.

Ο συντονισμός στην ανάπτυξη των θεματικών αυτών από τους Υπευθύνους της Αγωγής Υγείας/ Σχολικών Δραστηριοτήτων/Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων είναι απαραίτητος. Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και προτείνουμε να υπάρξει Τμήμα Αγωγής Υγείας στη δομή του Υπουργείου Παιδείας για την πραγματική κάλυψη των αναγκών στις πολύ σημαντικές και ευαίσθητες θεματικές ενότητες που θα κρίνουν την ποιότητα της ζωής μας τα επόμενα χρόνια.

Αυτό δε θα έχει θετικές επιπτώσεις μόνο στους ανθρώπους και την Παιδεία μας αλλά και στην εικόνα της χώρας μας καθώς τα αποτελέσματα και τα παράγωγα αυτών των προγραμμάτων γίνονται γνωστά και αναγνωρίζονται διεθνώς.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία που προάγει προς το καλύτερο το μέλλον των μαθητών/τριών μας.

Για το Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Ιωαννίδης Γιώργος Παπαδοπούλου Μαρία

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ