Παρέμβαση του ECNAIS για το “μίνι” Σχέδιο Νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση

30/03/2016

Άκουσε το άρθρο

Την  ανοικτή επιστολή του   Εuropean Council of National Associations of Independent Schools, (αντιπροσωπευτικό όργανο της ανεξάρτητης μη κρατικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη-αναγνωρίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μη-κυβερνητική οργάνωση με συμβουλευτικό καθεστώς)  που αναφέρεται στο «μίνι» Σχέδιο Νόμου για την ιδιωτική εκπάιδευση, το οποίο ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης θα καταθέσει μέχρι αύριο, προς ψήφιση, στη Βουλή, έδωσε στη δημοσιότητα Ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ).

Με την επιστολή  το ECNAIS  δηλώνει “την ξεκάθαρη υποστήριξή του απέναντι στα Ελληνικά Ιδιωτικά Σχολεία, στις προσπάθειές τους να εμποδίσουν τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, να καταστεί νόμος”.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 
Ανοικτή επιστολή προς την Ελληνική Κυβέρνηση, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα, τα Ελληνικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και τον Τύπο.
Χάγη, 29 Μαρτίου 2016.

Το ECNAIS (www.ecnais.org) αποτελεί ΜΚΟ με αναγνωρισμένο συμβουλευτικό καθεστώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το ECNAIS είναι μια μη πολιτική, μη θρησκευτική, διεθνής ένωση των εθνικών ομοσπονδιών των ανεξάρτητων σχολείων από όλη την Ευρώπη, η οποία υποστηρίζει τον πλουραλισμό και την αποκέντρωση των εθνικών εκπαιδευτικών συστημάτων, ως μέσον για την ενδυνάμωση της κοινωνίας, και το γονεϊκό δικαίωμα επιλογής σχολείου, όπως αυτό περιγράφεται στο άρθρο 14 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή η ανοικτή επιστολή στοχεύει να εκφράσει τις σοβαρές μας ανησυχίες για το προτεινόμενο νομοθετικό άρθρο 40 από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, το οποίο αν εφαρμοστεί θα υπονομεύσει σοβαρά τον πλουραλισμό και την ελευθερία της εκπαίδευσης μέσα στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, θα μεγεθύνει τον συγκεντρωτικό του χαρακτήρα, πρακτικά θα αναιρέσει την αποτελεσματικότητα των Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων και τέλος θα μειώσει δραστικά τις διαθέσιμες στους γονείς εκπαιδευτικές επιλογές.

Όπως αντιλαμβανόμαστε το προτεινόμενο άρθρο 40 προβλέπει τα ακόλουθα:

Εδάφια 1 και 2. Απαγορεύει στα ιδιωτικά σχολεία να προσφέρουν υπηρεσίες άτυπης εκπαίδευσης και εξωδιδακτικά προγράμματα. Η παροχή φροντιστηριακών μαθημάτων και μαθημάτων ξένων γλωσσών, έξω από το υποχρεωτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας απαγορεύεται. Αυταπόδεικτα η διάταξη αυτή παραβιάζει την επαγγελματική και εκπαιδευτική ελευθερία των ιδιωτικών σχολείων, περιορίζει το εύρος των προσφερόμενων επιλογών προς μαθητές και γονείς και επιπρόσθετα, αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει εκατοντάδες εργαζόμενους στα ιδιωτικά σχολεία (εκπαιδευτικούς και άλλους) στην ανεργία.

Εδάφιο 8. Σοβαρά διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια εισάγονται, τα οποία εμποδίζουν τα ιδιωτικά σχολεία να εφαρμόζουν πρόσθετες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές και λοιπές δραστηριότητες, πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο υποχρεωτικό βασικό πρόγραμμα του Υπουργείου. Με την πρόβλεψη αυτή τα ιδιωτικά σχολεία θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση συγκρινόμενα ακόμη και ως προς τα δημόσια σχολεία, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν τέτοια εμπόδια. Για άλλη μια φορά η επαγγελματική και εκπαιδευτική ελευθερία των ιδιωτικών σχολείων παραβιάζεται, ενώ το εύρος των προσφερόμενων επιλογών προς μαθητές και γονείς μειώνεται και αν η πρόβλεψη εφαρμοστεί εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι για την προσφορά αυτών των δράσεων θα χάσουν τις δουλειές τους.

Εδάφιο 10. Εισάγονται αναδρομικά ρήτρες μονιμότητας για τους εκπαιδευτικούς στα ιδιωτικά σχολεία. Εισάγεται διοικητική παρέμβαση που επηρεάζει το δικαίωμα διαμόρφωσης της σύμβασης εργασίας ως προς το περιεχόμενο και την διάρκειά της και εισάγονται και νομοθετικοί και διαδικαστικοί περιορισμοί στο δικαίωμα λύσης μιας σύμβασης εργασίας. Η πρόβλεψη αυτή αναιρεί το δικαίωμα των ιδιωτικών σχολείων να αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς τους και να επιλέγουν τους καλύτερους εκπαιδευτικούς για τους μαθητές τους. Αυτό πραγματικά αποτελεί το πιο σοβαρό πλήγμα στη λειτουργική και εκπαιδευτική ελευθερία των ιδιωτικών σχολείων, χωρίς την οποία παύουν πλέον να είναι ιδιωτικά σχολεία. Προφανώς το ECNAIS αντιτίθεται με θέρμη στις προαναφερθείσες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αντιστρατεύονται τον δικό του πυρήνα αξιών.

Το ECNAIS καλεί όλους εκείνους στην Κυβέρνηση, στη Νομοθετική εξουσία, στα Πολιτικά Κόμματα, στα ΜΜΕ και στον Τύπο στην Ελλάδα, που πιστεύουν σε ένα πλουραλιστικό εκπαιδευτικό σύστημα, που υποστηρίζουν το θεμελιώδες γονεϊκό δικαίωμα επιλογής στην εκπαίδευση και που εκτιμούν την ελευθερία στην εκπαίδευση ως το θεμέλιο της δημοκρατικής κοινωνίας πολιτών, να σηκώσουν την φωνή τους ενάντια σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση.

Τέλος, το ECNAIS  δηλώνει την ξεκάθαρη υποστήριξή του απέναντι στα Ελληνικά Ιδιωτικά Σχολεία, στις προσπάθειές τους να εμποδίσουν τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, να καταστεί νόμος.

Ειλικρινά δικός σας,

Simon J. Steen
Πρόεδρος του ECNAIS

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ