Τι "κρύβει" η νέα διάταξη για το υποχρεωτικό 30ωρο των εκπαιδευτικών

Δημοσίευση: 09/01/2018

Τελευταία Ενημέρωση: 10/01/2018, 07:27

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Τι "κρύβει" η  νέα  διάταξη για το υποχρεωτικό 30ωρο των εκπαιδευτικών

Στο ν. 1566/1985 (Α΄ 167) που αντικαθίσταται αναφέρει σαφέστατα η παραμονή ..."για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου" ... Στη καινούργια διάταξη αυτή η πρόταση απουσιάζει.

Σε καμία περίπτωση η νέα διάταξη για το υποχρεωτικό 30ωρο   δεν είναι ίδια επί της ουσίας με αυτή που ίσχυε στον νόμο   1566/1985 (Α΄ 167) ,που αντικαθίσταται.

Συγκεκριμένα στην    παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) που  αντικαθίσταται  αναφέρει σαφέστατα η παραμονή ..."για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου" ...

Στη καινούργια διάταξη που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, αυτή  η πρόταση απουσιάζει και αναφέρει "

«Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως ...." .

Δηλαδή, η παραμονή είναι τελικά υποχρεωτική για προσφορά και άλλων υπηρεσιών δίνοντας κάποια παραδείγματα (όπως ....).

Η λέξη "όπως" δεν εξαντλεί τα παραδείγματα, αντίθετα, αφήνει τον κατάλογο ανοικτό, με ότι αυτό σημαίνει.

Η νέα τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία για το υποχρεωτικό 30ωρο την εβδομάδα  των εκπαιδευτικών στο σχολείο που έχει ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης  η  παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) αντικαθίσταται ως εξής:

«8. Oι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα και με την επιφύλαξη της παρ. 2 του Κεφ. ΣΤ του άρθρου 11, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών  που ανατίθενται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου και συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως

  • η προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων,
  • η διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων,
  • η καταχώρηση- ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών,
  • η συμμετοχή στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση εορταστικών, αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων,
  • ο προγραμματισμός και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου,
  • η επικοινωνία με δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου,
  • η συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα,
  • οι παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών,
  • η επίβλεψη σχολικών γευμάτων,
  • η ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων,
  • η τήρηση βιβλίων του σχολείου και η εκτέλεση διοικητικών εργασιών.

Με την επιφύλαξη της περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (Α΄ 112), από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσεται ο γονέας παιδιού μέχρι δύο ετών

ΤΙ ΙΣΧΥΕ

Η  παρ. 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) που τροποποιείται, προέβλεπε τα εξής΅

«Όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τους στις εργάσιμες ημέρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε γιορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου και εκτέλεση διοικητικών εργασιών. Κάθε εκπαιδευτικός παραμένει υποχρεωτικά στο σχολείο, τις εργάσιμες ημέρες πέρα από τις ώρες διδασκαλίας, για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που του έχει ανατεθεί από τα όργανα διοίκησης του σχολείου όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή 30 ώρες την εβδομάδα, με την επιφύλαξη της παρ. 2 της περιπτ. ΣΤ του άρθ. 11. Από τις πρόσθετες αυτές υπηρεσίες απαλλάσσονται οι μητέρες παιδιών μέχρι δύο ετών. Τα δύο τελευταία εδ., της προηγούμενης παρ., εφαρμόζονται ανάλογα και για τους δασκάλους.»

Το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του τονίζει, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα:

Α. Το υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών δεν μεταβάλλεται και παραμένει ως έχει εδώ και 33 χρόνια, δηλαδή στις 30 ώρες, όπως έχει οριστεί από τον νόμο 1566 του 1985.

Β. Η τροποποιούμενη διάταξη απαριθμεί τις υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο για την εκτέλεση των οποίων οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά στο σχολείο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, πέρα από τις ώρες διδασκαλίας.

 

Σχόλια (36)

Mr Νίκος
|

Απαντήσεις για Εφη:
..πως να ετοιμαζουν το υλικο για τους μαθητες;. Με 1 υπολογιστη(που σερνεται); πως θα βρισκουν το υλικο τους, περιμενοντας στην ουρα για να χρησιμοποιησουν αυτον τον μοναδικο υπολογιστη;
Απ. με το λάπτοπ που το κράτος τους αγόρασε και τους επιμόρφωσε να χρησιμοποιούν στην επιμόρφωση ΤΠΕ Α επιπέδου. Αν τον χάλασαν, να αγοράσουν άλλο. Το σχολείο να φροντίσει για wifi αν δεν έχει ήδη.

...κανεις να μη δουλεψει εκτος ωραριου. ...Η ποιοτητα της μαθησης και γνωσης των παιδιων τους θα πεσει κατακορυφα και τελικα θα τους ερθει μπουμεραγκ...
Απ. Σοβαρά; Αυτό ακριβώς θα οδηγήσει σε εξωτερική αξιολόγηση και οι εκπαιδευτικοί που ρίχνουν την "ποιότητα της μάθησης" θα αντικατασταθούν από νέους συναδέλφους που και δικά τους λάπτοπ θα έχουν και όρεξη για δουλειά.
Καλύτερα να αφήσουμε τις χαζομάρες και να φερθούμε σαν επαγγελματίες

ph
|

Μπράβο η αριστερά.........

Ελένη
|

@ΑΓΗ, γράψε και για τη μισθολογική διαφορα καθηγητή Λυκείου με δάσκαλο η Νηπιαγωγο ! Αλλά στην Ελλάδα ΜΟΝΟ οι συντεχνίες Νομοθετουσαν (νομοθετούν;) Και ζητάνε ίδιο ωράριο για όλους που δεν ισχύει σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα , αντίθετα σχεδόν σε όλες ισχύουν , λιγότερο ή περισσότερο, οι μισθολογικές διαφορές που αναφέρεις.

geo@petran
|

Kαλα βρε petran, εννοεις αυτα που γραφεις; ο τσιπρας νομοθετησε και θα εφαρμοσει, ο μητσοτακης ειναι ο φταιχτης; ποσο σανο ακομα εχεις στις αποθηκες σου; αυτη τη γραμμη σου εδωσε ο στράτος και σου ειπε να την ακολουθησεις για χιλιους τοννους σανο ακομα; Ή να πιστεψουμε οτι οι θεσμοι θελουν να καθομαστε στο σχολειο για να ερθει η αναπτυξη στην Ελλαδα; Οπως εβαλε σε ολα χερι ο τσιπρας (2 μνημονια ακομα, ιδιωτικοποιησεις, τηλεοπτικα καναλια, απεργιες, υπερταμειο για 99 χρονια, μειωση αφορολογητου, αυξηση ΦΠΑ, τουρκους ικετες και αλλα ων ουκ εστι αριθμος), ετσι θα βαλει χερι και σε εμας, ετοιμαζοντας το εδαφος για να μας στειλει πακετο στους Δημους και αυτο ειναι ενα απαραιτητο βημα. Ή τυφλος εισαι ή εθελοτυφλεις, αλλά οι υπολοιποι τα εχουμε πλεον τα ματια μας ανοιχτα.

Εφη
|

Ποια εποπτικα μεσα να χρησιμοποιουν οι εκπαιδευτικοι και πως να ετοιμαζουν το υλικο για τους μαθητες; Με 1 υπολογιστη(που σερνεται) στο γραφειο εκπαιδευτικων στο οποιο υπαρχουν 30 ατομα; Και στο οποιο υπαρχουν 8 γραφεια και φυσικα δεν χωρανε καρεκλες για τοσα ατομα; Ουτε δορθωμα γραπτων δεν θα μπορει να γινει. 1 γραφειο αντιστοιχει σε 3,5 ατομα. Και πως θα βρισκουν το υλικο τους, περιμενοντας στην ουρα για να χρησιμοποιησουν αυτον τον μοναδικο υπολογιστη; Ειναι για γελια και για κλαματα η κατασταση. Αφου θελουν τους εκπαιδευτικους δημοσιους υπαλληλους να θυμισω κατι. Κανενας δημοσιος δεν παιρνει δουλεια στο σπιτι. Λοιπον κανεις να μη δουλεψει εκτος ωραριου. Οχι κοροιδιες και κοροιδα. Και τοτε θα δουμε οσους παραπονουνται για το ωραριο των εκπαιδευτικων. Θα δουμε τι θα προλαβαινουν οι εκπαιδευτικοι να κανουν στο σχολειο. Η ποιοτητα της μαθησης και γνωσης των παιδιων τους θα πεσει κατακορυφα και τελικα θα τους ερθει μπουμεραγκ. Η παραμονη στο σχολειο δεν σημαινει ποιοτητα αλλα υποβαθμιση. Και οσοι γονεις το υποστηριξαν θα δουνε τις συνεπειες δυστυχως, στα παιδια τους. Εδω ισχυει η γνωστη παροιμια. Οποιος σκαβει το λακκο του αλλουνου... Και οποιος λαος δεν σεβεται τους δασκαλους του, δεν του αρμοζει "λευτερια".

ΑΓΗ
|

Για ενημερωση των εκπαιδευτικων.
Ωραρια γερμανων εκπαιδευτικων.
Ξαδερφος μου γερμανος ειναι καθηγητης σε γυμνασιο.
Καθε χρονο(Σεπτεμβριο) οι εκπαιδευτικοι διαλεγουν το ωραριο τους που κυμαινεται απο 10-12 ωρες εως 28 ωρες. Τις 10-12 ωρες η διευθυνση του σχολειου τις βαζει σε 2 μερες και τις υπολοιπες μερες ειναι στα σπιτια τους και μεγαλωνουν τα παιδια τους. Δεν υποχρεουνται ως δημοσιοι υπαλληλοι καθε μερα να ειναι στην υπηρεσια τους. Οι γερμανοι-μου ειπε-που σεβονται τον εαυτο τους παιρνουν 17 ωρες ωραριο. Οσοι παιρνουν 28 ωρες μπαινουν σε νοσοκομειο για 1 μηνα δημοσιο(πιο αργα) ή ιδιωτικο(πιο γρηγορα) για την αναλογη φροντιδα(π.χ.ασκησεις antistress, κουρα...), διοτι δεν αντεχεται. Δεν εχουν θεμα αναρρωτικων αδειων. Λειπουν συχνα απο το σχολειο. Για παραδειγμα, με φαρυγγιτιδα λειπουν 1 εβδομαδα. Οταν του ειπα οτι στην Ελλαδα εχουν οι εκπαιδευτικοι 6 μερες αναρρωτικη ετησιως απο ιδιωτη γιατρο, απλως τρελλαθηκε! Του φανηκε απιστευτο. Καθε 5-6 το πολυ χρονια(ακομα και νωριτερα) παιρνουν το επονομαζομενο "Σαββατιανο"! Παιρνουν αδεια 1 ετους για να ξεκουραστουν. Το κρατος τους πληρωνει απο τα δικα τους χρηματα κανοντας τους περικοπες στα επομενα ετη. Παιρνουν ομως τα ενσημα τους. Για ωραριο 28 ωρων ειναι ο μισθος 3000€ καθαρα και σε μικροτερο ωραριο ο μισθος ειναι αναλογος. Το λυκειο μπορει να παιρνει και γυρω στα 1000€ παραπανω. Ο μισθος του καθηγητη λυκειου ειναι(σιγουρα) το λιγοτερο 500-600€ περισσοτερα απο τον καθηγητη του γυμνασιου. Υπολογιστε 3500-3600€ το λιγοτερο. Οι αναπληρωτες πληρωνονται και το καλοκαιρι. Οταν μια αναπληρωτρια γεννησει παιρνει αδεια για 1 ετος οπως οι μονιμες καθηγητριες και επιπλεον πληρωνεται. Δεν υπαρχει υποχρεωτικο ωραριο παραμονης στην υπηρεσια. Οταν τελειωσουν τη διδασκαλια και την οποια εργασια εχουν , φευγουν.
Προς γνωσιν..

petran
|

Τίποτα δεν αλλάζει. Ο Μητσοτάκης είναι εκείνος που θα μας αλλάξει τα φώτα να καταλάβουμε τι εστί βερίκοκο!!!

Mr Νίκος
|

Κατ αρχάς, το esos έχει δίκιο. Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ούτε νομικός ούτε φιλόλογος για να το καταλάβει. Ο νέος νόμος λέει ότι ο εκπαιδευτικός θα μένει στο σχολείο 30 ώρες την εβδομάδα. Για να ρίξει μια γέφυρα για ξεκάρφωμα, λέει διευκρινιστικά ότι .. θα μένει για να κάνει διάφορα πράγματα... και για να λύσει και την απορία προσθέτει ...όπως...
Φυσικά μπορεί να κάνει και άλλα πράγματα εκτός από τα παραδείγματα, το θέμα είναι ότι δεν θα φεύγει πριν κλείσει το σχολείο.
Το ίδιο βέβαια γίνεται και σε άλλες χώρες, αν δεν έχεις δουλειά, πράγμα σπάνιο, διαβάζεις το αστυνομικό σου μυθιστόρημα, πίνεις τον καφέ σου αλλά δεν φεύγεις, για να βγεις ακόμη και για μισάωρη δουλειά παίρνεις άδεια.
Όσο για τα αντεπιχειρήματα του τύπου "δεν έχουμε μισθούς, υπολογιστές, γραμματεία, γραφεία" και τα συναφή, οπότε "δεν το δεχόμαστε, τέρμα" ακόμη και αν τα είχαμε, πάλι δεν θα το δεχόμασταν. Όπως δεν θα δεχόμασταν την αύξηση διδακτικού ωραρίου, τη μείωση μισθού κ.α, αλλά τα δεχτήκαμε.
Θυμάστε κάποτε που μας πλήρωναν για να επιμορφωθούμε στις ΤΠΕ; θυμάστε που κάναμε απεργίες γιατί οι ετήσιες αυξήσεις !!! στο μισθό μας, ήταν μικρότερες του πληθωρισμού; Αν δεν τα θυμάστε είναι επειδή είστε νέοι, σε λίγο καιρό όμως δεν θα θυμάται κανείς

Τ.Κ9
|

Ο Σύριζα δεν θα υπογράψει την εγκύκλιο για εφαρμογή του νόμου.ok
Ο Σύριζα δεν θα υπόγραφε μνημόνια, δεν θα έκοβε συντάξεις,δεν θα έκοβε επιδόματα(πετρελαίου,πολυτεκνικά) δεν,δεν,δεν....
Δυστυχώς έχετε πλέον παρελθόν.
Αρχίστε να σκέφτεστε τι θα λέτε όταν χάσετε την εξουσία.Γιατί το μόνο τελικά που σας ενδιέφερε ήταν η κατάληψη της εξουσίας με κάθε τρόπο.

Θανασης
|

@ΓΙΩΡΓΟΣ
Οι γονείς θα προσέρχονται συγκεκριμένες ώρες ώστε να μην διαταράσσονται οι προγραμματισμένες εργασίες, ή κατόπιν ραντεβού.-

Δημήτρης
|

Έχει απόλυτο δίκιο το ESOS. Είναι ενδεικτική η απαρίθμηση, γιατί αν δεν ήταν η πρόταση θα διατυπωνόταν ως "για την προσφορά και άλλων υπηρεσιών που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, που είναι οι παρακάτω ...". Το "όπως" έχει τη σημασία του π.χ. Βέβαια μένει να δούμε αν θα καταργήσει και άλλες διατάξεις που σχετίζονται μ' αυτό, όπως π.χ. το καθηκοντολόγιο (ΦΕΚ 1340/16-10-2002), όπου σαφώς ορίζεται τι γίνεται σε περίπτωση απουσίας εκπαιδευτικού. Πάντως, αν υπάρξουν εγκύκλιοι και προεδρικά διατάγματα αυτά να τα περιμένουμε από Σεπτέμβρη. Εκεί μπορεί να οριστούν π.χ. 4 ώρες συνάντηση με του γονείς, 5 υποχρεωτικές αναπληρώσεις τον χρόνο, 1 υποχρεωτική εβδομαδιαία συνεδρίαση (άνετα στο γυμνάσιο με το 32ωρο) κ.λπ. Μέχρι τότε, Καλό Πάσχα και Καλό Καλοκαίρι !

Στράτος
|

@SL^2
Για τρίτη φορά γράφω ότι διευκρινιστική εγκύκλιος δεν θα εκδοθεί τώρα, οπότε πρακτικά τίποτε δεν αλλάζει προς το παρόν. Αργότερα, με έναν άλλο Υπουργό, με μια άλλη κυβέρνηση... μπορεί να έρθει μια διευκρινιστική, εφαρμοστική εγκύκλιος και μπορούμε να υποθέσουμε τι θα γράφει...

SL^2
|

Η ερμηνεία του "όπως ..." που δίνεται στην παρούσα ανάρτηση είναι αυθαίρετη. Είναι μια άποψη, που δεν σημαίνει ότι είναι και η σωστή. Το "όπως ..." δε σημαίνει απαραίτητα ότι η αναφορά των υπηρεσιών που προσφέρουν οι εκπ/κοί πέραν του διδακτικού τους ωραρίου είναι ενδεικτική και ότι σ' αυτές οι δντές θα μπορούσαν να προσθέσουν και άλλες. Διότι αν ίσχυε κάτι τέτοιο έπρεπε στο νόμο ν' αναφέρεται σαφώς δηλ να έγραφε "όπως ενδεικτικά: ...". Μπορεί βέβαια αυτό να διευκρινιστεί με μια εγκύκλιο, αλλα απο μόνο του δεν προκύπτει. Αλλα και αν ακόμη διευκρινιστεί με μια εγκύκλιο στην κατεύθυνση της ερμηνείας που δίνει το esos, τότε αυτή η εγκύκλιος θα είναι ανακόλουθη με την ανακοίνωση που εξέσωσε χθες το υπουργείο παιδείας, που για αυτό το σημείο αναφέρει: "Η τροποποιημένη διάταξη απαριθμεί τις υπηρεσίες που συνδέονται με το γενικότερο εκπ/κό έργο για την εκτέλεση των οποίων κλπ". Μιλάει σαφώς για απαρίθμηση και όχι ενδεικτική απαρίθμηση! Είναι σαφέστατο και δεν υπονοεί ότι υπάρχουν οι απαριθμούμενες και ενδεχομένως και κάποιες άλλες υπηρεσίες.

ΓΙΩΡΓΟΣ
|

ΑΠΟΡΙΑ : Οι γονείς, πλέον, θα επισκέπτονται, για ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο και φοίτηση των παιδιών τους, το σχολείο οποιαδήποτε ώρα λειτουργίας του ;; Θα βρίσκει εκεί όλους τους εκπαιδευτικούς όπως σε οποιαδήποτε Δημόσια υπηρεσία; Θα ήθελα μια άποψη από όσους υποστηρίζουν ότι "σιγά, τίποτε δεν θα ισχύσει αφού κάτι τέτοιο προβλεπόταν και παλιότερα"

@Στράτος
|

SILBER ALERT.Τώρα @Στράτο το έγραψα σωστά.Μαθαίνω γρήγορα.Πάντως στη ζωή μου ούτε υποστήριξα ποτέ αντισυνταγματικούς νόμους όπως εσύ,ούτε ειρωνεύτηκα συναδέλφους που ήθελαν να καταφύγουν στην δικαιοσύνη για να βρουν το δίκαιο τους και πάνω από όλα δεν έγινα απολογητής ή υπερασπιστής καμίας κυβέρνησης και καμίας εξουσίας ,γιατί όλες οι εξουσίες παράγουν τα ίδια αποτελέσματα.Δεν συνεχίζω γιατί είναι χάσιμο χρόνου να σε απαντώ.

Καρράς
|

Και τέσσερα σχολεία και 30 ώρες δεν προλαβαίνω αγαπημένε μου υπουργέ μετακινούμε 524 χιλιόμετρα την εβδομάδα για να σας προλάβω, ένα τσιγάρο δρόμος…. Θα κόβω δρόμο μέσα από τα κοτέτσια στα χωρία και τις μπουγάδες.

γιαννης
|

Θα λειτουργεί 30 ώρες το καλοριφερ;γιατί μέχρι τώρα λειτουργεί στην καλύτερη 10 ώρες,μετά φοράμε ο,τι έχουμε και κάνουμε αναπηδήσεις για να μην παγώσουμε.
Όταν αναθέτει ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ τι εννοεί;θα βάζουμε τα χέρια στις τσέπες και θα κοιτάμε πώς τρώνε οι μαθητές;ποιος θα σερβίρει;ποιος θα μαζεύει τα αποφάγια;ποιος θα καθαρίζει τα θρανία-τραπέζια;
Έχουν όλα τα σχολεία σχολικά γεύματα;Κάποιοι θα πάρουμε δεύτερη ειδικότητα,αυτή του ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΟΥ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ.

Δασκαλος
|

Δηλαδή όλα αυτά - τις υπηρεσίες όπως ονομάζονται εδώ- τα κάναμε μέχρι τώρα μόνο μέσα στο ωράριο διδασκαλίας μας; Πως έχουνε την εντύπωση ότι δουλεύουν τόσα χρόνια τα σχολεία;
Δεν έχουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί ανάγκη από οποιαδήποτε παιδιάστικη εγκύκλιο εκφοβισμού για να κάνουμε τη δουλειά μας. Όσο για την λεγόμενη 'προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων'...ας γελάσουμε πως θα γίνεται αυτό με 1-2 υπολογιστές για το σύνολο των εκπαιδευτικών και την παντελή έλλειψη αντίστοιχης βιβλιογραφίας στα σχολεία...

Στράτος
|

Για πολλούς σχολιαστές που λένε ότι δεν αλλάζει τίποτε ή θέτουν ερωτήματα για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου και ελέγχου τήρησης του 30ωρου, επαναλαμβάνω: Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί, η ΝΔ θα εφαρμόσει!

Και για να εξηγούμαι. Μετά την ψήφιση κάθε νόμου ακολουθεί, όταν κρίνεται απαραίτητο, εφαρμοστική εγκύκλιος που ρυθμίζει λεπτομέρειες, ερμηνεύει το νόμο, κάνει σαφείς τις διατάξεις του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως μνημονιακή υποχρέωση οδηγείται στην ψήφιση του 30ωρου και παντού διατρανώνει - σε συνεντεύξεις του Υπουργού, με Δελτίο Τύπου - ότι τίποτε επί της ουσίας δεν αλλάζει. Προφανώς καμία εφαρμοστική εγκύκλιος δεν θα ακολουθήσει. Αυτή θα εκδοθεί λίγους -ή περισσότερους- μήνες αργότερα από την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη που, όπως ο ίδιος δήλωσε, θα μεταρρυθμίζει το κράτος επειδή ο ίδιος το κρίνει σωστό και όχι επειδή του το υποδεικνύουν οι Θεσμοί. Πώς πιστεύετε ότι θα ερμηνεύσει το νέο νόμο για το 30ωρο;

Και κάτι επί προσωπικού (μην το διαβάζετε όσοι δεν έχετε χρόνο για χάσιμο).
Αγαπητέ, "SILBER ALLERT" την επόμενη φορά που θα με αναζητάς γράψε τουλάχιστον σωστά το μήνυμα αναζήτησης: SILVER ALERT. Πολύ κρύο στις Άλπεις, φίλε μου. Πολύ καλύτερος ο καιρός πίσω στο Μαρούσι.

Μ
|

@Στρατο τι γινεται με τις επιλογες με εναν του ΑΣΕΠ και αλλους εξι διορισμενους στα συμβουλια επιλογης;Δημιουργειτε κομματικο στρατο;Τι θα κανετε με τους Διευθυντες Εκπαιδευσης και τους Σχολ.Συμβουλους που ειναι στα 37/χρονια υπηρεσιας και θελουν να ειναι παλι υποψηφιοι;

Μιχάλης
|

Με το ν/σ η πολιτεία τιμωρεί τους εκπ/κούς γιατί:
1. αυξάνει το ωράριό τους σε 30 ώρες με ταυτόχρονη μείωση του μσθού τους
2. τους υποχρεώνει να μένουν στο σχολείο για να διορθώσουν διαγωνίσματα ή να ετοιμάσουν διαγωνίσματα ή για άλλες εργασίες ενώ γνωρίζει ότι δεν υπάρχει υποδομή στα σχολεία για κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν υπολογιστές και γραφεία για να δουλέψουν οι εκπαιδευτικοί.
Προσωπικά δεν είμαι αντίθετος να παραμένω στο σχολείο 30 ώρες αρκεί να μου δημιουργήσει τις προυποθέσεις και τις συνθήκες να δουλέψω. Χρειάζομαι ένα Η/Υ και ένα γραφείο, που δεν τα έχω τώρα. Μετά από αυτό στο σπίτι δεν θα μεταφέρω δουλειά του σχολείου. Τελεία και παύλα.
Ας μάθει ο κος υπουργός ότι οι εκπαιδευτικοί δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες στο σπίτι για να διορθώσουν ή να φτιάξουν διαγωνίσματα . Στο σπίτι χρησιμοποιούν τον δικός τους Η/Υ, τον δικό τους εκτυπωτή, τις δικές τους κόλλες κ.λ.π. Τώρα όλα αυτά πρέπει να τα διαθέσει το σχολείο. Περιμένουμε κε υπουργέ τους Η/Υ, τους εκτυπωτές τις κόλλες , τα γραφεία .....να έρθουν στα σχολεία. Είδομεν!!!

Kostas
|

Σιγά σιγά αυτές οι ώρες θα γίνουν και διδακτικές. Να δούμε πόσο θα αντέξει ένας εκπαιδευτικός μέσα στο γνωστό ιδιαίτερο εργασιακό περιβάλλον του σχολείου (φωνές , φασαρία, καθημερινή προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτικών συμπεριφορών, άγχος λόγω της ευθύνης όσο αφορά στην ασφάλεια των μαθητών ).

TSIFLIKAS
|

@ΠΟΛΙΤΗΣ
ΚΙ ΕΓΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΛΛΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕ ΘΕΛΕΙ! ΤΗΣ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΣ ΔΩΣΩ ΤΟ ΝΕΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΠΕΤΑΞΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ...

kpapatrian
|

η ανάθεση συγκεκριμένων εργασιών στο 30ωρο έγινε με στόχο να καταργηθεί η γραμματειακή υποστήριξη έτσι ώστε όσοι εκπαιδευτικοί περισσεύουν να μεταταχθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες ..... θα κλάψουν μανούλες....

NM
|

Στο σχολείο μου δεν χωράμε όλοι να κάτσουμε γύρω από το τραπεζάκι στο κλουβί που ονομάζεται γραφείο δασκαλων. Θα μας κτίσει καινούριο σχολείο ο Αλέξης;

ΠΟΛΙΤΗΣ
|

Εγώ θα μείνω στις εξαιρέσεις ...
Αν λοιπόν, είσαι γονέας παιδιού μέχρι 2 ετών, τότε δεν κάνεις τίποτα από τα παρακάτω:

-προετοιμασία του εποπτικού εκπαιδευτικού υλικού και των εργαστηριακών ασκήσεων,
-διόρθωση εργασιών και διαγωνισμάτων,
-καταχώρηση- ενημέρωση της αξιολόγησης των μαθητών,
-προγραμματισμό και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου,
-συνεργασία με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο ίδιο τμήμα ή που διδάσκουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα,
-παιδαγωγικές συναντήσεις για την κατάρτιση ομαδικών ή εξατομικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης συγκεκριμένων μαθητικών ομάδων ή μαθητών,
-ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων

Με άλλα λόγια, δεν κάνεις τίποτα πέρα από μάθημα και τα υπόλοιπα (παραπάνω), στα κάνουν οι συνάδελφοί σου!!!

Δεν πα να έχω μεγαλώσει, βάζω μπρος και γι άλλο παιδί, θα περάσω δυο χρόνια ζάχαρη, για τους άλλους δεν ορκίζομαι (οι άνθρωποι είναι για τρελό γέλιο).

@ΕΚΠ
|

Ναι, ήταν το φοβικό σύνδρομο της αριστεράς που κράτησε τον Αρβανιτόπουλο και έβγαλε μόνο 3000 σε διαθεσιμότητα Ιούλιο μήνα και επιστράτευσε το σύνολο των εκπ/κών της Δ/θμιας πριν καν προκυρηχθεί απεργία. Αν δεν ήταν ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ τι θα έκανε δηλαδή? Εκτέλεση με κλήρωση 1 στους 10 εκπαιδευτικούς στη μέση της πλατείας?

Δ
|

Δεν αλλάζει τίποτα. Το ίδιο με άλλα λόγια. Για να ακουστεί ότι κάτι αλλάζουν. Τα προβλήματα στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται. Πάλι θα μένουν αυτοί που θέλουν, οι φιλότιμοι!

geomad
|

Και πάλι δημιουργούνται αρκετά ερωτηματικά και δημιουργούνται διαφορετικές ερμηνείες όπως φαίνεται από σχόλια σε προηγούμενο άρθρο.
- Οι ώρες είναι διδακτικές ή 8πμ-2μμ= 6ώρες.
- Πως θα ελέγχεται η εφαρμογή του ωραρίου.
- Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας έχουν μικροδιαφορές στην ώρα έναρξης - λήξης (πολλές φορές λόγω μετακινήσεων μαθητών). Σε ιστοσελίδα σχολείου έχω δει ωράριο από 8:15 έως 13:35. Θα αναγκάζεται να μένει ο εκπαιδευτικός μέχρι τις 2:00μμ;
- Τι θα γίνεται όταν ο εκπαιδευτικός θέλει να λείψει για λίγο (μια ώρα για παράδειγμα);
- Για κάπνισμα οι εκπαιδευτικοί βγαίνουν από το σχολείο (χρησιμοποιούνται διάφορες πρακτικές). Πως θα υπολογίζεται αυτός ο χρόνος;
- Με τις υπερωρίες τι θα γίνεται; Θα ισχύουν τα ίδια;
- Με τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται την ίδια μέρα σε δεύτερο σχολείο (ή και σε τρίτο αν υπάρχει τέτοια περίπτωση) και δεν συμπληρώνουν 6 ώρες;
και πολλά άλλα ερωτηματικά σε περίπτωση το υπουργείο θέλει το "υποχρεωτικά" να έχει ουσιαστική εφαρμογή.

SILBER ALLERT
|

SILBER ALLERT-ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ;
Τον λένε Στράτο και είναι εκπαιδευτικός-σχολιαστής του ΣΥΡΙΖΑ στο εσος.Έχει εξαφανιστεί εδώ και μέρες μη σχολιάζοντας τίποτε.Στον τελευταίο σχολιασμό του δήλωσε ότι είναι σε σαλέ στις 'Αλπεις και δεν έχει σήμα.Παρακαλείτε όποιος τον δει να ενημερώσει σχετικά τους ενδιαφερόμενους.Η γνώμη του για 30ωρο,συγχωνεύσεις,αξιολογήσεις ,επιλογές στελεχών ,συνέντευξη κας Μπαζιάνα και άλλα είναι σημαντική γιατί εκφράζει τις απόψεις του Υπουργείου και του ΣΥΡΙΖΑ.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/54921/ti-kryvei-i-nea-diataxi-gia-ypohreotiko-30oro-ton-ekpaideytikon