Πρωθυπουργός: Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια

Δημοσίευση: 31/10/2020

Τελευταία Ενημέρωση: 13/11/2020, 19:19

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Πρωθυπουργός: Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά

Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια, ανακοίνωσε   ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινό διάγγελμά του ενώ  για τα   σχολεία είπε πως  θα λειτουργήσουν  κανονικά .

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι από το μέτρο της τηλε-εκπαίδευσης εξαιρούνται “μόνο οι κλινικές και τα εργαστήρια των τελειόφοιτων φοιτητών”.

Όσον αφορά τα σχολεία ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι  προβλέπεται η χρήση μάσκας για τα παιδιά άνω των 4 ετών και στα δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Σημείωση του esos: Σήμερα ή αύριο αναμένεται η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τις λεπτομέρειες. Το esos θα δημοσιεύσει άμεσα την απόφαση μόλις εκδοθεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Συμπολίτες μου,

Είχα την πρόθεση να επικοινωνήσω μαζί σας από χθες. Εκδηλώθηκε, όμως, ο σεισμός στο Ανατολικό Αιγαίο και το ενδιαφέρον μου στράφηκε αμέσως στη Σάμο. Το νησί άντεξε. Αλλά, δυστυχώς, χάσαμε δύο παιδιά. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειές τους και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Η σκέψη μου, όπως και όλων μας, είναι μαζί τους, εκεί. Η φροντίδα του κράτους είναι εκεί. Και σε λίγο θα είμαι και εγώ εκεί.

Η Τουρκία μετρά, επίσης, πολλά θύματα και τεράστιες ζημιές. Επικοινώνησα ήδη με τον Πρόεδρο Erdogan. Τονίζοντας πως, πέρα από τις δυσκολίες στις σχέσεις μας, σε αυτές τις στιγμές προέχει η ενότητα των λαών μας. Γιατί, για εμάς, η προστασία της ανθρώπινης ζωής ξεπερνά σύνορα και διαφορές. Τον ευχαριστώ για τη θετική ανταπόκριση στο τηλεφώνημά μου.

Την ίδια ώρα, πάντως, η μεγάλη απειλή που πολιορκεί τη χώρα και τον πλανήτη παραμένει ο κορονοϊός. Πριν από ένα μήνα είχα εκφράσει την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε μαζί του, με προφυλάξεις που δεν θα διαταράσσουν ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική ζωή. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.

Το σημερινό μου μήνυμα είναι εκείνο που ήθελα εξαρχής να μην χρειαστεί να κάνω. Αλλά δεν επιτρέπεται να κλείσω τα μάτια στη σκληρή πραγματικότητα. Επιβάλλεται να θέσω εκ νέου την υγεία και την ασφάλεια των Ελλήνων πάνω από κάθε άλλη επιλογή. Αυτό είναι το χρέος που έχω και αυτό υπηρετώ.

Ύστερα από μία μακρά περίοδο σταθερότητας, τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και στη χώρα μας. Και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, σύντομα, η νέα επέλαση της πανδημίας θα κλονίσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δοκιμάζοντας όχι μόνο ασθενείς, αλλά και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας.

Είναι, λοιπόν, η ώρα των πολιτικών αποφάσεων. Και γι’ αυτές θα σας μιλήσω, θέλοντας και πάλι να προλάβουμε τα χειρότερα, που ήδη απλώνονται σε όλη την Ευρώπη. Μόλις προχθές άλλωστε, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διαπιστώσαμε πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση του δεύτερου κύματος του Cοvid-19, καθώς παντού ο εφιάλτης έχει επιστρέψει δριμύτερος.

Όπως την άνοιξη πετύχαμε ν’ αποκρούσουμε τον ιό και το καλοκαίρι επανεκκινήσαμε την οικονομία και τον τουρισμό, ελέγχοντας τις δυσκολίες, έτσι και τώρα οφείλουμε να κινηθούμε ξανά προληπτικά. Και με ένα δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο να διεκδικήσουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο. Με, όσο το δυνατόν, ομαλότερη κοινωνική ζωή και μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά των Χριστουγέννων και των γιορτών.

Γιατί, πράγματι, το τελευταίο τρίμηνο πορευτήκαμε με μικρές μόνο εκπτώσεις στις καθημερινές μας συνήθειες. Και τα καταφέραμε. Τα στοιχεία δείχνουν πως, ακόμα και σήμερα, η Ελλάδα είναι στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα στην Ευρώπη.

Θα ήταν λάθος, όμως, να επαναπαυθούμε σε αυτό. Γιατί όταν οι δραματικές εικόνες των γεμάτων νοσοκομείων, μας οδηγήσουν στη συνειδητοποίηση του μεγέθους του προβλήματος, τότε θα είναι αργά.

Δυστυχώς, ο κορονοϊός ξέρει να περνά από τις χαραμάδες της αμέλειας κάποιων λίγων, που υπονομεύουν την προσπάθεια των πολλών. Και ο καλός καιρός παύει να είναι σύμμαχός μας, καθώς σε λίγο θα περνάμε ολοένα και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους.

Γι’ αυτό και πρέπει να δράσουμε τώρα. Τώρα. Πριν λυγίσουν οι Μονάδες Εντατικής από το βάρος ζωών που κινδυνεύουν. Τώρα. Που έχουμε τη δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.

Τώρα. Που ξέρουμε ότι όταν λαμβάνουμε γρήγορα και στοχευμένα μέτρα αυτά αποδίδουν. Γιατί υπάρχουν πόλεις που μέσα σε λίγες μέρες ξεπέρασαν τον κίνδυνο. Ενώ άλλες, που δεν είχαν πρόβλημα και αδράνησαν, με αποτέλεσμα, αυτήν τη στιγμή να απειλούνται.

Φαίνεται ότι δεν καταφέραμε να τιθασεύσουμε τον εφησυχασμό από τη συλλογική επιτυχία της πρώτης φάσης. Όμως, ο πόλεμος με τον κορονοϊό δεν τέλειωσε. Και έτσι τώρα καλούμαστε σε μία ακόμα μάχη.

Συμπολίτες μου,

Από την Τρίτη το πρωί και για ένα μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.

Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα εξής:

Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί. Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Όχι συναθροίσεις. Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Με άλλα λόγια, οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. Γιατί εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται.

Πρόκειται για μία αναγκαία προσαρμογή της άμυνάς μας, καθώς η επίθεση του ιού εκδηλώνεται κατά κύματα. Και εμείς οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε εγκαίρως. Σε σύγκριση με την πρώτη φάση, τώρα η κυκλοφορία είναι ελεύθερη, χωρίς την ανάγκη αποστολής μηνυμάτων. Τα καταστήματα λιανικής παραμένουν ανοιχτά, η παραγωγή συνεχίζεται απρόσκοπτα και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Για να το πω διαφορετικά, δεν μιλάμε για συνολικό «πάγωμα» της καθημερινότητας. Γιατί θα το επαναλάβω: Ένα καθολικό lockdown αποτελεί το ύστατο βήμα, που θα πλήγωνε την οικονομία και την κοινωνία, ναρκοθετώντας παράλληλα την επόμενη μέρα της χώρας σε πολλούς τομείς.

Είναι μέτρα παρεμφερή με αυτά τα οποία θεσμοθέτησαν η Γαλλία και η Γερμανία, αφού όμως χτυπήθηκαν, προηγουμένως, από δεκάδες χιλιάδες κρούσματα. Και εδώ τα εφαρμόζουμε νωρίτερα, επιμένοντας να αντιμετωπίζουμε τον ιό όσο πιο γρήγορα μπορούμε ώστε να έχουμε εμείς, πάντα, την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για τον Νοέμβριο θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τους αρμόδιους Υπουργούς. Και μαζί του, ένα έκτακτο πρόγραμμα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων, που θα δοκιμαστούν από τους νέους περιορισμούς.

Θυμίζω ότι μέχρι σήμερα το κράτος αναπληρώνει τις αμοιβές που χάνονται εξαιτίας της πανδημίας. Συνεχίζει να καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές όσων χρειάστηκε να απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο. Ανέστειλε σχεδόν όλες τις οφειλές. Κι ενίσχυσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας με πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Η Πολιτεία έχει φροντίσει να διατηρεί αποθέματα, καθώς η κρίση αυτή εκδηλώνεται σε πολλά μέτωπα. Και θα σταθεί και πάλι δίπλα σε όποιους αντιμετωπίσουν προβλήματα τώρα. Με αποζημιώσεις, δάνεια, απαλλαγές και διευκολύνσεις που θα πλησιάσουν το 1,5 δισ.

Γιατί αν η ζωή παραμένει προτεραιότητα, η οικονομία δεν παύει να είναι αυτή που πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή για να την υπηρετεί.

Ξέρω ότι τα μέτρα αυτά είναι δύσκολα κυρίως για όσους εργάζονται στην εστίαση, στη διασκέδαση και στον πολιτισμό. Θέλω να ξέρετε ότι, όπως και την περασμένη άνοιξη, θα είμαστε κοντά σας. Κανείς, κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος.

Και, εφόσον τα μέτρα αποδώσουν, θα μπορέσουμε, στις αρχές του Δεκεμβρίου, να ζήσουμε σε ένα ομαλότερο περιβάλλον. Ακόμα πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι.

Συμπολίτες μου,

Κλείνω όπως άρχισα. Από την πρώτη στιγμή ήθελα να αποφύγω αυτό το μήνυμα. Το απαιτούν, όμως, οι συνθήκες. Οι λέξεις τελειώνουν. Και μαζί τους ελπίζω να τελειώνει και η αμφισβήτηση των πραγματικών δεδομένων.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, να αφήσουμε τους επιστήμονες έξω από κάθε αντιπαράθεση. Γιατί αν αμφισβητήσουμε την επάρκειά τους ή, ακόμα χειρότερα, αρχίσουμε να τους κατηγορούμε ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, τότε πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι.

Αν χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στους ειδικούς, θα υπακούσουμε πιο εύκολα στα κελεύσματα των εύκολων και απλοϊκών συνθημάτων. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους λίγους «ψεκασμένους». Αλλά και σε εκείνους που δικαιολογημένα είναι κουρασμένοι από αυτή την πολύμηνη περιπέτεια.

Η θεμιτή πολιτική κριτική ας περιοριστεί, λοιπόν, στους πολιτικούς. Εξάλλου, πρώτος εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεών μου. Δεν κρύφτηκα στα δύσκολα, δεν θα το κάνω τώρα. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων από όλους και από τον καθένα ξεχωριστά.

Η Πολιτεία σήμερα παρουσιάζει το σχέδιό της με στόχο να μείνουμε υγιείς, μέχρι το εμβόλιο να σημάνει το ξημέρωμα μιας νέας, φωτεινής πραγματικότητας. Η στιγμή εκείνη πρέπει να μας βρει όρθιους και ενωμένους. Έτοιμους να ξεπεράσουμε κι αυτή την εθνική δοκιμασία, όπως μόνο εμείς οι Έλληνες ξέρουμε. Το μπορούμε και θα το κάνουμε.

 

Σχόλια (47)

Legend
|

Παλαμάκια, αυτοπεριορίσου και φόρα τη μάσκα σου! Δεν χρειάζεται να με πληρώσει κανείς για να προστατεύσω την υγεία μου και των άλλων. Παρόλο που μου φέρνει απέχθεια το καθεστώς της Κίνας για τον περιορισμό των ελευθεριών δεν μπορώ να μην θαυμάσω την υψηλή κοινωνική ευθύνη που έδειξαν οι Κινέζοι πολίτες στην πανδημία. Και φαίνεται να χουν πάει καλά! Οι περισσότεροι εδώ θέλετε οδηγίες από τον Πατερούλη για να αναπνεύσετε! Μπορείτε να φερθείτε απλώς υπεύθυνα, χωρίς να σας λένε οι άλλοι τι να κάνετε. Όταν όμως δεν...πώς πρέπει να προστατευτεί το σύνολο; Η οικονομία στηρίζει όλα τα υπόλοιπα. Και την υγεία και την παιδεία. Δεν γίνεται να κλείσουν τα πάντα. Μακάρι να το αποφύγουμε...

Πολιτική των Αρίστων
|

Γιατί η υπουργός περιχαρής ανακοίνωνε πρωί, μεσημέρι, βράδυ ότι "οι φοιτητές θα επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο που είναι τα πανεπιστήμια"; Δεν ήξερε πού οδεύουμε; Οδήγησε σε οικονομικό εγκλωβισμό τις οικογένειες εκτελώντας κυνικά το κυβερνητικό σχέδιο επικοινωνιακής πολιτικής.

Αν έχεις ταλέντο
|

@ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Ένας άλλος πριν χρόνια, έλεγε μπροστά στις κάμερες σε 200εκατ. συμπολίτες του, ότι δεν ήξερε καμία Μόνικα.... Και πολλοί τον πίστεψαν κιόλα.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ
|

είναι εντελώς απαραδεκτο γιατροί της επιτροπης COVID19 να εισηγούνται να κλείσουν οι κλινικές και τα εργαστήρια των φοιτητών τους που είναι ολογομελεις πάντα ομάδες , πως δένει με το συνωστισμό όλο αυτό , απορώ πραγματικά πως εισηγηθηκαν κάτι τέτοιο και για ένα μήνα και ίσως παράταση και πότε θα αναπληρωθούν όλες αυτες οι κλινικές , προετοιμάζεται χάσιμο του εξημήνου μήπως
μπορεί να βγεί κάποιος να μας το εξηγήσει , το όλο σκεπτικό της απόφασης

@@Christos 15:38
|

Καταρχήν δεν έχω καμία σχέση με σπίτια όπως υπονοείς. Όπως έγραψα και σε άλλο μήνυμα α το πρόβλημα είναι η ανταλλαγή πληθυσμών. Μένω σε νησιωτική περιοχή με λίγα κρούσματα και τώρα θα επιστρέψουν φοιτητές από επιβαρυμένες περιοχές. Δεν έχω παιδί σε σπουδές αλλά το ίδιο θα έκανα. Θα του έλεγα να μείνει εκεί για να μας προστατέψει. Αυτά που λες για ενοίκια κτλ δεν τα καλαβαίνω. Αν ερχόταν ο γιος μου/κόρη μου από το μέρος που σπουδάζει πάλι θα πλήρωνα το ενοίκιο. Τι θα κάνω θα ξενοικιάσω, θα μετακομίσω και σε ένα μήνα που ενδεχωμένως λήξουν τα μέτρα πάλι να ψάχνω σπίτι?

Κατανάλωση πάνω από παιδεία
|

Πόσοι σχολιαστές σπουδάζουν ή έχουν παιδιά ηλικίας 18 έως 25 ετών; Πολύ εύκολα λαμβάνουμε αποφάσεις για το μέλλον και τις ζωές των άλλων, τα οποία θα αποδειχτούν αναποτελεσματικά αφού μέχρι τα Χριστούγεννα πάλι θα αρθούν ώστε να "κινηθεί" η αγορά.

Σχολεία και πανεπιστήμια υπολειτουργούν αντί να βρεθούν λύσεις για τους νέους. Φυσικά λύση δεν είναι οι διαλέξεις μέσω Η/Υ, χωρίς σεμινάρια και φροντιστήρια, λύση δεν είναι τα σχολεία να μην έχουν σταθερό πρόγραμμα. Ορισμένοι μιλούν διαρκώς για την αξία της ζωής αλλά αδιαφορούν για τις ζωές των άλλων, που θα ζήσουν και μετά από εμάς.

@Christos
|

Εντωμεταξύ ποιος θα παει να νοικιάσει το σπίτι του φοιτητή που θα επιστρέψει σπίτι του; Θέλει καθαρισμό, απολύμανση κτλ.. θα έπρεπε η κυβέρνηση να αφήσει να φύγει ο φοιτητης αφού δώσει στον σπιτονοικοκύρη τουλάχιστον 6 ενοίκια. Σωστά;

Παλαμακιας
|

@Legend01 Νοε 2020 09:13
Ατομική ευθύνη. Το καθεστώς δεν έχει καμία ευθύνη για τίποτα. Για όλα φταίει ο πολίτης. Άξια τα 22 μύρια τα ΜΜΕ. Πήρες κι εσύ κανένα ψίχουλο; Η πορεία του ιού δεν τελειώνει. Η πορεία όμως κάποιου άλλου τελειώνει σύντομα. Τα ελικόπτερα ζεσταίνουν μηχανές!!!

Thalis
|

@Δεν βγαίνει νόημα από τα μέτρα για τα ....
Από πού προέκυψαν τα 12 κρούσματα σε όλο το ΑΠΘ; Σε ένα μόνο τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας, όπου άνοιξαν εργαστήρια είχαμε 10.
Είναι δυνατόν να είχαμε μόνο 2 σε όλο το υπόλοιπο ΑΠΘ;

Xm
|

Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Οι μισοί δεν φορούσαν μάσκα και οι άλλοι μισοί την είχαν στο πηγούνι. Τα λουζόμαστε τώρα.

@@Christos
|

Δεν ξέρω ποιος είναι βλάχος και ποιος πονηρός. Διαμένω στη Λέσβο και αυτό που ξέρω και ζω είναι ότι πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα είχε σταθερά χαμηλά αριθμός μετά το μπουμ του Αυγούστου και τελευταίες 2 εβδομάδες πάλι έχουμε την ανηφόρα κυρίως λόγω φοιτητών που επέστραψαν στο Παν Αιγαίου. Διάβασε τοπική ειδησιογραφία. Και τώρα θα μας ξανασκάσουν οι Μυτιληνιοί από Θεσν/νίκη και Αθήνα αφού και τηλεδιάσκεψη έχουν και lockdown σε εστίαση οπότε πάλι θα επιβαρυνθούμε. Πες μου ένα λόγω που θα παραμείνει πχ ο Μυτιληνιός φοιτητής στη Αθήνα που δούλευε σερβιτόρος για να επιβιώσει. Θα τα μαζέψει και θα γυρίσει Μυτιλήνη. Δεν θέλει μυαλό να καταλάβει κάποιος ότι οι μετακινήσεις πληθυσμών μεταφέρουν και τον ιό.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
|

«Τα σχολεία δεν κλείνουν γιατί η κατάσταση εκεί είναι ελεγχόμενη και τα μέτρα τηρούνται» Δε θα μπω στη συζήτηση για το αν πρέπει να κλείσουν τα σχολεία. Υπάρχουν σοβαρά και σεβαστά επιχειρήματα και για τις δύο απόψεις. Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ... Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ... ΤΟ ΣΑΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ... Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση;;;; Αλήθεια τώρα;;;;;; Με μηδέν τεστ στα σχολεία;;;;; Με εκπαιδευτικούς που μπαίνουν σε δεκάδες τμήματα και πάνε σε πολλά σχολεία;;;; Με ολοήμερα που ανακατεύονται όλοι μαζί χωρίς μάσκες;;;; Με εικόνες χάους και συνωστισμού (ενίοτε χωρίς καν μάσκες) στο σχόλασμα;;;; Με τη θερμοκρασία να πέφτει σε λίγο και τα παράθυρα να μη μπορούν να μένουν ανοιχτά όπως μέχρι τώρα;;; Με πρωτόκολλα ανεφάρμοστα τύπου με το παραμικρό σύμπτωμα μένουμε σπίτι παιδιά και εκπαιδευτικοί;;;;; Θα ήταν πιο έντιμο και ειλικρινές να πουν απλά, ξεκάθαρα, ανοιχτά ότι τα βάλαμε στη ζυγαριά και ΤΟ ΠΙΘΑΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ κρίθηκε μικρότερο από το πιθανό κόστος στην οικονομία αν κλείσουν τα σχολεία... Να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει κάποιος και τελικά να σεβαστεί την απόφαση μιας νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης. ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΟΡΟΪΔΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ ΤΥΠΟΥ "ελεγχόμενη η κατάσταση στα σχολεία" και "τα μέτρα τηρούνται αποτελεσματικά εκεί γι' αυτό δεν έχουμε διασπορά" ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΞΟΡΓΙΖΕΣΑΙ... ΤΡΕΛΑΙΝΕΣΑΙ... ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΙΣ...

@Christos
|

Πονηρός ο βλάχος...αμ πώς?

Christos
|

Αν και η υποχρεωτική τηλεδιάσκεψη έχει νόημα για την αποφυγή συγχρωτισμού, παρόλα αυτά πάλι θα έχουμε μετακινήσεις φοιτητών εντός της Ελλάδας. Πολλοί θα είναι αυτοί που θα μετακινηθούν πάλι από τις Πανεπιστημιουπόλεις προς τα μέρη καταγωγής πχ από Θεσσαλονίκη και Αθήνα με υψηλό φορτίο προς πeριοχές με χαμηλό.
Δεν έχει λογική αυτό το πράγμα. Έπρεπε να γίνει τηλεδιάσκεψη και παράλληλα απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό εκτός εργασίας. Πχ ο Μυτιληνιός φοιτητής που σπουδάζει στην Αθήνα να παραμείνει στην Αθήνα και να μην έρθει Μυτιλήνη. Αλλιώς δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα το μέτρο.

Να δοθούν τα στατιστικά στοιχεία
|

Η επιτροπή covid και η κυβέρνηση διαθέτουν λεπτομερέστερα στατιστικά στοιχεία περί της διάδοσης του ιού, από ότι αυτά που ανακοινώνονται στα ΜΜΕ. Έτσι οι μεν εισηγούνται και οι δε λαμβάνουν a priori αποφάσεις, ερήμην του επιστημονικού κόσμου (ιατρική, πανεπιστημιακή, νομική, οικονομικοί κοινότητα). Για παράδειγμα, ποια είναι τα στατιστικά για κρούσματα είτε μόνον φοιτητών είτε στο καθένα πανεπιστήμιο που αιτιολογούν αυτά τα μέτρα (σε κόκκινες και πράσινες περιοχές ανεξαιρέτως)? Ποια είναι τα στατιστικά θανάτων ασθενών από άλλες αιτίες (εκτός covid) στα νοσοκομεία και γιατί κλείνουν τα χειρουργεία (κατά ποσοστό 80%). Μήπως είναι πολύ περισσότερα τα άλλα περιστατικά που καταλήγουν ημερησίως? Μήπως δεν έχουν αρκετό ιατρικό προσωπικό και τους μετακινούν στις μονάδες covid? Οι υπόλοιποι ασθενείς, πολλοί με χρόνιες και σοβαρές ασθένειες που χαροπαλεύουν καθημερινά (με ηλικίες 20-50), πως λογαριάζονται στο ισοζύγιο?
Δεν είναι δυνατόν τέτοια μέτρα ζωής και θανάτου για μεγάλες κατηγορίες ασθενών και πασχόντων εκτός covid, να αποφασίζονται ερήμην της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας (ιατρών, πανεπιστημιακών, νομικών, οικονομικών) στερώντας τους την πρόσβαση από τα λεπτομερή στατιστικά στοιχεία ώστε να έχουν και αυτοί οι επιστήμονες την δυνατότητα εισήγησης εναλλακτικών μέτρων προς την κυβέρνηση.
Η περίοδος του κατεπείγοντος και αγνώστου που υπήρχε την άνοιξη (στην αρχή της πανδημίας) έχει παρέλθει. Η επιστημονική κοινότητα της χώρας είναι ικανή να διαχειρίζεται, να αναλύει και να εξάγει συμπεράσματα για τα σωρευμένα ως τώρα συνολικά στατιστικά ασθενών - θανάτων, αξιολογώντας αυτά σε συνάρτηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται διεθνώς. Καιρός είναι να δημιουργηθεί μια Βάση Δεδομένων (με κωδικούς πρόσβασης) που θα υπάρχουν όλα τα στατιστικά ιατρικών περιστατικών-κρουσμάτων-θανάτων κλπ, ανά περιοχή, ηλικία, υπηκοότητα-ιθαγένεια, δίχως προσωπικά στοιχεία.
Μέτρα ζωής και θανάτου δίχως να συνοδεύονται από τεκμηριωμένες επιστημονικές αναλύσεις, όπου θα δημοσιοποιούνται όλα τα στοιχεία τους προς έλεγχο, δεν μπορούν να γίνονται πλέον αδιαμαρτύρητα αποδεκτά.

Legend
|

Αντί να γκρινιάζετε αυτοπεριοριστείτε! Λίγη ακόμη υπομονή. Τελειώνει η πορεία του ιού. Κουρασμένοι και μπερδεμένοι πολίτες. Κατανοητό. Ανεύθυνοι και επικίνδυνοι. Απαράδεκτο! Όλα έχουν ένα νόημα αν θέλεις να το δεις. Η αστοχία είναι που επιτρέπουν τη μετακίνηση από νομό σε νομό. Το άλλο ΣΚ Κόρινθος και Εύβοια θα είναι κόκκινες!! Τα νησιά μόνο θα γλιτώσουν το βαρύ φορτίο.

Δεν βγαίνει νόημα από τα μέτρα για τα ΑΕΙ
|

Αν παρατηρήσατε, δεν δημοσιεύονται καθόλου στοιχεία για τα κρούσματα στα ΑΕΙ. Κάπου διάβασα πριν 3-4 μέρες ότι στο ΑΠΘ, που έχει πάνω από 50.000 ενεργούς φοιτητές, εκ των οποίων σε λίγες σχολές έκαναν εργαστήρια δια ζώσης, υπήρξαν συνολικά μόνο 12 κρούσματα σε φοιτητές και προσωπικό. Αν ο αριθμός αυτός είναι τόσο χαμηλός και στα υπόλοιπα ΑΕΙ, δεν δικαιολογούνται τόσα αυστηρά μέτρα, εκτός αν ομολογούμε ότι τα μέλη ΔΕΠ και το εργαστηριακό προσωπικό των ΑΕΙ δεν είναι ικανά να ελέγξουν την τήρηση των μέτρων προστασίας. Γιατί στην δευτεροβάθμια οι καθηγητές θεωρούνται ικανοί ενώ στα ΑΕΙ τα μέλη ΔΕΠ δεν είναι ικανοί; Αν κάποιος γνωρίζει το σκεπτικό της πλήρους απαγόρευσης της δια ζώσης διδασκαλίας στα ΑΕΙ παρακαλείται να το δημοσιεύσει.

Αναρωτιέμαι
|

Δε σας καταλαβαίνω ορισμένους σχολιαστές; Τι θέλετε; Κλειστά σχολεία και παιδιά στα σπίτια ; Ο φοιτητής είναι υπεύθυνος του εαυτού του, βγαίνει μόνος του από το σπίτι λαμβάνει τα μέτρα του. Τα παιδιά όμως δε γίνεται να τα κλειδώνουμε μέσα για μήνες ακόμη. Εξάλλου η μέχρι τώρα πορεία λειτούργησε εξαιρετικά. Λίγα είναι τα κλειστά σχολεία Πανελλαδικά. Ορισμένοι είναι αντίρρηση στην αντίρρηση. Ας σοβαρευτούμε πια.

foros1
|

Οι ευπαθείς ομάδες των 50-δων και όλοι οι 60-δες γονείς μαθητών, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά απογοητευμένοι, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη καθόλου ότι ζουν αναγκαστικά μαζί.
Οι γονείς αυτοί πλέον, με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κινδυνεύουν (δυστυχώς) περισσότερο από την επαφή με τα ίδια τα παιδιά τους, αν είναι φορείς και, (ευτυχώς για αυτά), θα είναι πιθανότατα ασυμπτωτικα.
Είναι ΑΚΑΤΑΝΌΗΤΟ γιατί δεν επιλέγεται έστω για ένα μήνα η τηλεκπαίδευση.
Δεν μιλάμε για τους εκπαιδευτικούς, αυτοί ήταν πάντα τα μαύρα πρόβατα της κυβέρνησης και πλέον με πράξεις το δείχνει.

Σάκης
|

Ήταν αναμενόμενο ...Ο υπουργός θα έπρεπε να συμβουλευτεί την επιστημονική κοινότητα (της οποία ηγείται) για την πορεία της επιδημίας και να μην υποχρεώσει τα Πανεπιστήμια και τους γονείς να ξοδέψουν τόσο χρήματα για να οργανώσουν οι πρώτοι τα δια ζώσης μαθήματα και οι δεύτεροι να νοικιάσουν σπίτια κλπ.

@γονέας
|

Δεν είχατε κανέναν λόγο να νοικιάσετε σπίτι. Μπορούσατε να περιμένετε μια εν εξελίξει επιδεινούμενη κατάσταση. Οκτώβρη είχαμε ακόμα, δε χάθηκε ο κόσμος αν "χάνατε" κάποιες ώρες. Ειδικά, όταν υπάρχει και οικονομικό πρόβλημα...

Φοιτητικά ενοίκια
|

Να μεριμνήσει ο κος Πρωθυπουργός και για όλους αυτούς τους γονείς που έχουν εγκλωβιστεί νοικιάζοντας σπίτι, ενώ τα παιδιά τους φοιτούν εξ αποστάσεως.

Μέτρα προστασίας και εκπαίδευση
|

Η σοβαρή αντιπρόταση είναι τα μέτρα να είναι στοχευμένα στις ευπαθείς ομάδες και όχι σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών, δηλαδή την πλειονότητα των μαθητών και φοιτητών. Να δοθούν χρήματα για έκτακτη στελέχωση νοσοκομείων, ΜΜΜ και εκπαιδευτικών δομών - να γίνονται συχνά τεστ στον γενικό πληθυσμό, με δωρεάν συμμετοχή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Δεν υπάρχει κανένα όφελος με κλειστή εκπαίδευση όταν κυκλοφορούν όλοι είτε για εργασία είτε για τις βασικές ανάγκες. Δεν μπορεί να περιοριστεί ο ιός χωρίς τεράστιο κόστος για την κοινωνία και την παιδεία και ορισμένοι είναι πολύ πρόθυμοι οι νέοι 5 έως 25 ετών να πληρώσουν όσα θα έρθουν μετά το 2022.

ένα ερώτημα
|

1. Πώς θα επικαιροποιηθούν τα μέτρα στα σχολεία με τα ανοικτά παράθυρα χειμωνιάτικα;
2. Με τα κυλιόμενα διαλείμματα και τους μισούς μαθητές στο προαύλιο, όταν οι άλλοι μισοί κάνουν μάθημα, με ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες έχει θόρυβο και αναστάτωση. Ρώτησε κανείς αν μπορούμε να κάνουμε μάθημα;
Σε Λύκειο είμαι, και όχι, δεν θέλω να κλείσουν τα σχολεία. Θέλω απαντήσεις από αρμοδίους στα παραπάνω ερωτήματα, και μάλιστα εγκαίρως,

δούλεμα
|

και ο πεζός στο δρόμο, βαδίζοντας μόνος του και χωρίς να είναι κανείς κοντά του, από πού θα κολλήσει, από τον αέρα; τρώμε σανό, σίγουρα

Αστειότητες
|

Ένα ισοπεδωτικό μέτρο για τηλεκπαίδευση και όταν πρόκειται για διαλέξεις σε ολιγάριθμα τμήματα, για εργαστήρια και κλινικές θα είναι τραγικό.
Να αφήσει στα Πανεπιστήμια να κρίνουν τι μπορεί να κάνουν μέσα στο πλαίσιο που από την αρχή ήταν πολύ πιο περιοριστικό από τα σχολεία.

Εκπαιδευτικός
|

Οι ηλικίες 18-22 (φοιτητές) μεταδίδουν, ενώ 16-18 (μαθητές Λυκείου) όχι...τι άλλο θα ακούσουμε...

Βασιλική
|

Ένα πρόβλημα που δημιούργησε το Υπουργείο Παιδείας με τη γνωστή απόφαση 30-50 το ακύρωσε ο Πρωθυπουργός και μπράβο του. Ας τρέξουν τώρα να ανακαλέσουν την απόφασή τους, καθότι αρχήγου παρόντος...

δεν γινεται αλλιως
|

Το φοιτητη των 21 χρονων δεν μπορεις να τον κλεισεις στο δωματιο οπως τον μαθητη. Ετσι μετα απο τα βραδινα παρτι το πρωι θα τον εχεις στα εργαστηρια να μεταδωσει τον ιο στους αλλους φοιτητες και στους διδασκοντες των εργαστηριων. Τουλαχιστον αφου δεν μπορουμε να ελεγξουμε τα παρτι να μην ειναι την αλλη ημερα στα Πανεπιστημια. Αυτη ειναι η πραγματικοτητα , υπαρχει μια σοβαρη αντιπροταση περα απο τις γκρινιες ? Ζουμε τη εποχη μιας ιδιορυθμης δικτατοριας, της δικτακτοριας των ιων. Η Ιατρικη ενα χρονο τωρα αποδειχθηκε ανικανη να μας προστατευσει, ακομα προσπαθουν να καταλαβουν τον ιο. Τι μας μενει? Ο αυτοπεριορισμος τιποτε αλλο.

Λάθος η επιβολή καθολικής τηλεκπαίδευσης
|

Αυτή η διακοπτική λειτουργία ΟΝ-OFF (κλείσε-άνοιξε) δεν νοείται ως εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν έπρεπε να αποφασιστεί η επιβολή καθολικής τηλεκπαίδευσης ως μέτρο, γιατί δεν εμποδίζει σε τίποτα τα κορωνο-πάρτυ ενώ αντιθέτως καταστρατηγεί την εκπαιδευτική λειτουργία. Να αφήσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να αποφασίσουν τον τρόπο που παρέχουν εκπαίδευση, εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Αμφιβάλω αν (και απορώ πως μπορεί να) συμφώνησαν οι πανεπιστημιακοί της επιτροπής covid για αυτό το νέο μέτρο.
Η πολιτεία έχει χρέος να φροντίσει: 1) να μην χρησιμοποιούνται οι χώροι των πανεπιστημίων για έκνομες ενέργειες και 2) να επιτρέψει στα πανεπιστήμια να εφαρμόσουν μια ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία ανάλογα με τα μέτρα τους.
Αν μη τι άλλο, τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα να ανοίξει ο "ΕΥΔΟΞΟΣ" για τις δηλώσεις συγγραμμάτων, μήπως και παραλάβουν οι φοιτητές τα βιβλία τους μέχρι το τέλος Νοέμβρη, γιατί μόνον με τηλεδιάσκεψη δίχως τα αντίστοιχα συγγράμματα για μελέτη δεν νοείται εκπαίδευση.


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/70100/prothypoyrgos-pliris-tile-ekpaideysi-sta-panepistimia