Μέλη ΔΕΠ: Δεν συνυπολογίζεται η άδεια ανατροφής τέκνου στην τριετή προϋπηρεσία για εξέλιξη

Δημοσίευση: 12/05/2022

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μέλη ΔΕΠ: Δεν συνυπολογίζεται η άδεια ανατροφής τέκνου στην τριετή προϋπηρεσία για εξέλιξη

Το χρονικό διάστημα των εννέα (9) μηνών της άδειας ανατροφής με αποδοχές που χορηγήθηκε στον...., Αναπληρωτή Καθηγητή , για την ανατροφή τέκνου του δεν συνυπολογίζεται στην τριετή προϋπηρεσία που απαιτείται για την εξέλιξή του ως μέλους Δ.Ε.Π. στην επόμενη βαθμίδα, όπως η τριετία υπολογίζεται από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της πράξης του Πρύτανη για διορισμό του στην βαθμίδα που υπηρετεί μέχρι την ημερομηνία της αίτησής του για εξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα.

Τη Γνωμοδότηση αυτή εξέδωσε το Γ΄τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ύστερα από το ακόλουθο ερώτημα Πρύτανη:

"Εάν η άδεια εννέα (9) μηνών με αποδοχές για ανατροφή τέκνου, που χορηγήθηκε στον ..., Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, συνυπολογίζεται στην τριετή προϋπηρεσία που απαιτείται για την εξέλιξή του στην επόμενη βαθμίδα, δεδομένου ότι η τριετία υπολογίζεται από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της πράξης του Πρύτανη για διορισμό του στην βαθμίδα που υπηρετεί μέχρι την ημερομηνία της αίτησής του για εξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα."

Ιστορικό

1.Δυνάμει της αριθμ. 2.. πράξης   του Πρύτανη του Πανεπιστημίου  ο ..διορίστηκε από εξέλιξη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή .Ακολούθως, δυνάμει της αριθμ. 5.. πράξης του Πρύτανη του  , χορηγήθηκε στον ..άδεια ανατροφής τέκνου διάρκειας εννέα (9) μηνών με αποδοχές .

Εν συνεχεία, ο... με την αριθμ. πρωτ. ..2 αίτησή του ζήτησε την εξέλιξή του στην βαθμίδα του Καθηγητή .

Με αφορμή τα παραπάνω και κατόπιν προβληματισμού που προέκυψε στο Τμήμα   της Σχολής   (όπως αυτός διατυπώνεται στο αριθμ. πρωτ. .. έγγραφο της Προέδρου του εν λόγω Τμήματος) διατυπώθηκε το ερώτημα ως προς τη δυνατότητα συνυπολογισμού στην τριετή προϋπηρεσία που απαιτείται για την εξέλιξη του ως άνω μέλους Δ.Ε.Π. στην επόμενη καθηγητική βαθμίδα της άδειας εννέα (9) μηνών με αποδοχές για ανατροφή τέκνου, ενόψει και των διατάξεων του άρθρου 4 παρ. 1γ ́ του ν.4405/2016 (Α ́ 129/13.07.2016) με τις οποίες αντικαταστάθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 1γ ́ εδ. α ́ του ν. 4009/2011 (Α ́ 195/06.09.2011).

Σχόλια (12)

ΔΕΠ
|

Σε μία χώρα με τέτοια υπογεννητικότητα θα έπρεπε να δίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα για απόκτηση παιδιού και όχι το κράτος να λειτουργεί τιμωρητικά, όπως σε αυτήν την περίπτωση

Παρατηρητής
|

Δεν έγινε και τίποτα τραγικό. Θα περιμένει 9 μήνες και θα υποβάλει το αίτημα για εξέλιξη όταν θα έχει πραγματικά 3 χρόνια στην προηγούμενη βαθμίδα.

Ντροπή
|

Μα σοβαρά τώρα; Δίνετε κίνητρα για να κάνει κανείς παιδί σε αυτή τη χώρα ή για να μην κάνει;

@Προνόμια για μέλη ΔΕΠ
|

Γιατί σε πολλές περιπτώσεις ΔΕΠ εκλέγονται σε μικρότερες βαθμίδες των ικανοτήτων και του προφίλ τους στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που όπως λέτε γίνεται αξιολόγηση γιατί πρέπει να υποχρεούται να παρέλθει τριετία; Αν κάποιος/κάποια θεωρεί ότι μπορεί να τα καταφέρει και στη διετία γιατί να απαγορεύεται; Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι ο ένας εκ των εφευρετών του γραφείου που βραβεύθηκε με το Νόμπελ Φυσικής όταν ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής. Το πανεπιστήμιό του στο ΗΒ (U.Manchester) εκίνησε αμέσως τη διαδικασία για προαγωγή σε καθηγητή 1ης βαθμίδας την επόμενη με΄ρα της βράβευσης. Αν ήταν πχ νεοεκλεγμένο μέλος ΔΕΠ επίκουρος καθηγητής στην Ελλάδα και το πανεπιστήμιό του ήθελε να του προσφέρει θέση ΔΕΠ 1ης βαθμίδας με βάση την κείμενη νομοθεσία θα χρειαζόταν: 3 χρόνια για μονιμοποίηση/προαγωγή σε αναπληρωτή + 1 χρόνο για τη διαδικασία=4. Μετά ακόμα 3 χρόνια για να μπορεί να αιτηθεί την προαγωγή σε πρωτοβάθμιο + 1 χρόνο για τη διαδικασία=4. Τελικά 8 χρόνια.

ΠΕ19
|

Ερώτηση. Ένα μέλος ΔΕΠ κατά τη διάρκεια της άδειας ανατροφής τέκνου μπορεί να κάνει έρευνα (πχ να δημοσιεύει) πράγμα που είναι μέρος των καθηκόντων του και ΣΩΣΤΑ δεν μετράει ο χρόνος αυτός για την εξέλιξή του. Με ποιά λογική με ποία έννοια δικαίου μετράει και μάλιστα ως μοριοδοτούμενο κριτήριο στην διδακτική υπηρεσία που μάλιστα η κύρια (και αποκλιστική) υποχρέωση είναι να κάνεις μάθημα στη τάξη.
Όπως έλεγε και ο εθνάρχης
Η ΕΛΛΑΣ είναι ένα απέραντο φρενοκομείο.

@Προνόμια για μέλη ΔΕΠ
|

Γιατί είναι παράλογο;
Δεν προάγεται -τυπικά- στην τριετία. Απλά έχει δικαίωμα να ζητήση την κρίση για εξέλιξη. Δεν είναι λογικό να δείξει τι μπορεί να κάνει σε μια τριετία για να πάρει την προαγωγή;

@Προνόμια για μέλη ΔΕΠ
|

Το παράλογο είναι η απαίτηση για προϋπηρεσία καθεαυτή. Δε γίνεται σε κανένα σοβαρό μέρος του κόσμου.

Πολυ σωστά
|

Από τη στιγμή που κάποιος ανατρέφει το παιδί του κάθεται στο σπίτι του συνεπώς δεν είναι παραγωγικός. Για ποιο λόγο λοιπόν πρέπει να εξελίσσεται σε βάρος κάποιου που τον ίδιο χρόνο δίνει γη και ύδωρ είτε πρόκειται για ανύπαντρη/ο η άτεκνη/ο συνάδελφο; Νομίζω οτι τετοιου ειδους προνόμια πρεπει να σταματήσουν. Ολοι ειμαστε ίσοι στον επαγγελματικό στίβο

Παιδιά
|

@Προνόμια για μέλη ΔΕΠ
με τη λογική ότι έχει φέρει ένα παιδί στον κόσμο με τη γυναίκα του και χρειάζεται να απέχει από την εργασία του για να το φροντίσει.

Δηλαδή τώρα θα τιμωρούνται κι όσοι κάνουν παιδιά σε μια χώρα με υπογεννητικότητα;

Polar_Fish
|

Διοτι ο νόμος δεν το αναφέρει. Η αδεια ανατροφης τέκνουν ειναι διοικητικη συνέπεια δικαστικής απόφασης και δεν προβλεπεται απευθείας απο το νόμο για δημόσιους λειτουργους.

@12.5.2022
|

Θα έπρεπε να ισχύει για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης....

Προνόμια για μέλη ΔΕΠ
|

Σωστή απόφαση, όταν ένα μέλος ΔΕΠ λαμβάνει άδεια για *ανατροφή παιδιών* αδύνατον να είναι παραγωγικό σε έρευνα και προφανώς απέχει από τη διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο και την συστηματική επίβλεψη διδακτορικών και μεταδιδακτορικών - με ποια λογική απαιτούσε την εξέλιξή του;...


Διεύθυνση URL: https://www.esos.gr/arthra/78107/meli-dep-den-synypologizetai-i-adeia-anatrofis-teknoy-stin-trieti-proypiresia-gia