ΙΕΠ: Έτοιμα για πληρωμή 3.5 εκ ευρώ , αλλά δεν υπάρχει ευρώ στο ταμείο

Προκειμένου να κλείσουν τα έργα, προκύπτει ότι κάποια στιγμή θα έρθουν προς έλεγχο στην Οικονομική Υπηρεσία εισηγήσεις πληρωμής δαπανών που κατά μέγιστο δε θα ξεπερνούν τα 8.430.000,00€.

11/11/2015

Άκουσε το άρθρο

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Οικονομική Υπηρεσία προς πληρωμή εγκεκριμένες δαπάνες από το ΔΣ της τάξεως των 3.800.000,00€ και οι οποίες δε δύνανται να εκκαθαριστούν, καθότι δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα ταμειακά διαθέσιμα πλην 250.000,00€ - τα οποία και εκκαθαρίζονται.

Την ενημέρωση αυτή είχε το esos από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ύστερα από σχετική ερώτησή μας.

1.     Στην Οικονομική Υπηρεσία υπάρχουν τη δεδομένη χρονική περίοδο εισηγήσεις προς έλεγχο (ή και σε διαδικασία ελέγχου) της τάξεως των 2.300.000,00€. Το 40% αυτών στάλθηκαν στην Οικονομική Υπηρεσία τις τελευταίες 10 ημέρες. Η Οικονομική Υπηρεσία κάτω από κανονικές συνθήκες είναι σε θέση να ολοκληρώσει τον έλεγχο αυτών (συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου που χρειάζεται το έργο να εκτελέσει τις όποιες αλλαγές) έως το τέλος Νοεμβρίου. Δεδομένου όμως ότι πολλά από τα έργα δεν έχουν προσωπικό, καθιστά αδύνατο τον καθορισμό του πραγματικού χρόνου που απαιτείται έως την τελική εισήγηση προς το Δ.Σ. του ΙΕΠ.

2.    Σε πολλά έργα (19) έχει λήξει το φυσικό τους αντικείμενο και οι συμβάσεις των συμβασιούχων που απασχολούνταν σε αυτά και έως εκ τούτου, οι όποιες παρατηρήσεις επί των εισηγήσεων πληρωμών, κατόπιν ελέγχου από την Οικονομική Υπηρεσία, δεν μπορούν να εκτελεστούν από το έργο λόγω ελλείψεως προσωπικού. Στο έργο της «Εισαγωγικής Επιμόρφωσης» ο Υ.Ε. δεν παραλαμβάνει τις παρατηρήσεις επί των εισηγήσεων  πληρωμών, μετά από τον έλεγχο νομιμότητας και επιλεξιμότητας που έχει πραγματοποιήσει η Οικονομική Υπηρεσία.

3.    Από τα προαναφερθέντα 19 έργα που δεν έστειλαν εκτιμήσεις για τον χρόνο αποστολής των εισηγήσεων πληρωμών προς την Οικονομική Υπηρεσία δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα των ποσών και των ημερομηνιών που πρέπει να ελεγχθούν και να εκκαθαριστούν οι δαπάνες των σχετικών πράξεων.  Όμως, με βάση τα αιτήματα των Υ.Ε. για χρηματοδότηση προκειμένου να κλείσουν τα έργα, προκύπτει ότι κάποια στιγμή θα έρθουν προς έλεγχο στην Οικονομική Υπηρεσία εισηγήσεις πληρωμής δαπανών που κατά μέγιστο δε θα ξεπερνούν τα  8.430.000,00€.

Από τα ανωτέρω είναι ξεκάθαρο ότι η Οικονομική Υπηρεσία καλείται να ελέγξει τουλάχιστον 3.850.000,00€, ποσό που σίγουρα θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2.000.000,00€ - 3.000.000,00€ και να πληρώσει το σύνολο αυτών επιπροσθέτως των 3.500.000,00€ που εκκρεμούν λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης.

4.    Η οικονομική υπηρεσία βάσει του αποσπάσματος 51/20.20.2015 απέστειλε ενημερωτικό email σε όλους τους Υπεύθυνους Έργων κατόπιν της απόφασης του Δ.Σ., προκειμένου να ενημερωθεί για την εκτίμηση/προγραμματισμό εισηγήσεων που αφορούν δαπάνες που θα λάβει η Οικονομική Υπηρεσία προς έλεγχο και εκκαθάριση. Στο σχετικό αίτημα απάντησαν οι Υπεύθυνοι για τα ακόλουθα έργα:

i.    Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στις Τ.Π.Ε ΑΠ1/2/3

ii.    Νέο Σχολείο – Νέο Πρόγραμμα Σπουδών

iii.    Προκαταρκτικές Ενέργειες Συστήματος Αξιολόγησης

Για τα ανωτέρω έργα δηλώθηκαν ότι θα σταλθούν στην Οικονομική Υπηρεσία εισηγήσεις πληρωμών για έλεγχο και εκκαθάριση δαπανών της τάξεως των 1.550.000,00€. Για το έργο «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στις Τ.Π.Ε ΑΠ1/2/3»  η εκτίμηση της Υ.Ε είναι ότι οι εισηγήσεις θα σταλθούν στην Οικονομική Υπηρεσία από 13.11.2015 έως και 30.11.2015 πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που θα έλθουν Δεκέμβριο. Για το έργο «Νέο Σχολείο – Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» η εκτίμηση της Υ.Ε είναι ότι οι εισηγήσεις θα σταλθούν στην Οικονομική Υπηρεσία από 13.11.2015 έως και 05.12.2015. Για το έργο «Προκαταρκτικές Ενέργειες Συστήματος Αξιολόγησης» ενώ έχει δοθεί εκτίμηση δαπανών που θα σταλθούν στην Οικονομική Υπηρεσία για έλεγχο δε δόθηκε εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα. Τέλος για τα υπόλοιπα 19 έργα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση στο σχετικό αίτημα της Οικονομικής Υπηρεσίας.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (16)

Δημήτρης
|

ΠΡΟΣ Παπαχρηστο Κωστα
Ούτε τον Λοβέρδο;;

Παπαχρηστος Κωστας
|

Προς κ. Τακη. Προφανως και αστειευεσαι αν θεωρεις οτι εγω ημουν πολιτικο προσωπο και εβλεπα το καθε υπουργο,! Γιατι δε ρωτατε τους Συμβουλους που ειχαν να σας εξηγησουν. Απο το 2010-11 ελαχιστες φορες ειδα τον Υπουργο. Μετριουνται στα δαχτυλα του ενος χεριου. Να μη μπερδευεις τα πολιτικα προσωπα με υπηρεσιακους παραγοντες...

Γιάννης Σαλονικίδης
|

Σε ορισμένες παρατηρήσεις σας έχετε κάποιο δίκιο. Ας πούμε σε κάποια προγράμματα που ξεκίνησαν επί ΟΕΠΕΚ υπήρχαν προβλήματα νομιμότητας διαδικασιών και παραστατικών. Στα υπόλοιπα όμως (από το 2012, οπότε και απέκτησε διαχειριστική επάρκεια το ΙΕΠ) η υλοποίηση και η διεκπεραίωση ανήκε εξ' ολοκλήρου στο ΙΕΠ.
Ας θεωρήσουμε πως πριν το 2012 γίνονταν τέρατα και σημεία. Μετά όμως;
3 ή 4 αλλαγές υπευθύνων έργων και άλλες τόσες οικονομικού διαχειριστή.
Δεν είμαι της άποψης πως για όλα φταίει ο πρόεδρος, αν και ήταν ουσιαστικά απών. Υπάρχει και το ΔΣ, υπάρχουν υπεύθυνοι έργων, επιτροπές ελέγχου, παραλαβής, σύμβουλοι κλπ. Κανένας απ' αυτούς δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και όταν προέκυψαν προβλήματα κανένας δεν έκανε μια πρόταση για να επιλυθούν τα προβλήματα. Το να μην υπογράφεις για να μην σου καταλογιστούν ευθύνες εκ των υστέρων δεν είναι η σωστή τακτική. Το να παράγεις γραφειοκρατία για να διασφαλίσεις το τομάρι σου, επίσης δεν είναι παραγωγικό.
Σε τέτοιες θέσεις έπρεπε να υπάρχουν άτομα δημιουργικά, με γνώσεις, με οργανωτικές δεξιότητες και αποτελεσματικότητα. Συνέβει ακριβώς το αντίθετο.
Δεν μου προξενεί εντύπωση η παταγώδης αποτυχία. Το αντίθετο θα ήταν αξιοπερίεργο.
Ας ελπίσουμε να βελτιωθούν τα πράγματα στο μέλλον

Απορία
|

Το ΙΕΠ διέλυσε κάποιος πριν 5 χρόνια
και όχι αυτός που το δοίκησε 5 χρόνια
επικρατούσα λογική στη χώρα μας

Takis
|

Προς κ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ ΚΩΣΤΑ
Κύριε Παπαχρήστο γνωρίζετε πολύ καλά ποια διέλυσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και ασφαλώς τότε τηρήσατε σιγή ιχθύος. Όπως και αργότερα φυσικά. Φτάνει πια, όχι άλλο σανό στους ιθαγενεις!

aigaias pelagidis
|

Να συζητάμε σοβαρά..εκπαιδευτικοί είμαστε.
Η καταβολή των ποσών σε δικαιούχους φορείς και πρόσωπα προϋποθέτει την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων φάσεων των προγραμμάτων και τον έλεγχο με βάση τα Τεχνικά Δελτία και τη ισχύουσα νομοθεσία από τις υπηρεσίες του ΙΕΠ και του κάθε φορέα υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Οι δαπάνες λοιπόν προς τους δικαιούχους για να καταβληθούν πρέπει ταυτόχρονα να είναι και νόμιμες και επιλέξιμες. Είναι λοιπόν φανερό ότι κανείς δεν επιθυμεί τον προσωπικό καταλογισμό μη νόμιμων και μη επιλέξιμων δαπανών. Και οι υπεύθυνοι των έργων και οι υπάλληλοι ,μόνιμοι και συμβασιούχοι.
Γι αυτό και υπάρχουν καθυστερήσεις. Χωρίς νόμιμα και επιλέξιμα παραστατικά δεν πρόκειται να πληρωθεί κανείς. Αυτό το καταλαβαίνει ο "κοινός νους"

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
|

Τι αλήθεια τι να πει κανείς; Έχουν ειπωθεί όλα. Είναι κρίμα γιατί εδώ και 5 χρόνια βλέπαμε τι έγινε και πως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Έδιωξαν ικανούς συνεργάτες των προγραμμάτων, διέλυσαν τις ομάδες που είχαν τεχνογνωσία, άλλαξαν τον οικονομικό υπεύθυνο 3- 4 φορές και κανένας δεν μπορούσε να τον ελέγξει να προχωρήσει στις πληρωμές. Το θέμα δεν είναι πια ότι χάθηκαν τεράστια κονδύλια που ήταν για την εκπαίδευση. Το θέμα είναι γιατί έγινε αυτό σε μια στιγμή που άρχισε η διαδικασία και η υλοποίηση των προγραμμάτων; γιατί διαλύθηκε το ΙΕΠ και έκτοτε βέβαια δεν μπορούσε να λειτουργήσει... Φτάνουν μόνο οι πολιτικές ευθύνες; δυστυχώς δεν υπάρχουν συνέπειες. Κρίμα!

Οργισμένος επιμορφωτής
|

Χαράλαμπε όταν μιλάμε για πρωτόκολλα αποφάσεων από ΙΕΠ και όχι πρωτόκολλα προώθησης από το ένα τμήμα στο άλλο προφανώς και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, που προηγήθηκε προφανώς η επίλυση τους. Μιλάω για την τελική φάση των πληρωμών και όχι προτερόχρονα στάδια τους.
Θα έπρεπε να έβγαινε μια λίστα με κωδικό ΚΣΕ που να φαίνεται ποια ΚΣΕ πληρώθηκαν, ποια όχι συνολικά για ποιο λόγο και ακριβώς τα κριτήρια που ακολουθείται η σειρά των πληρωμών και γενικά και επιμέρους όπου υπήρξε πρόβλημα.

Χαράλαμπος
|

ΠΡΟΣ: Οργισμένο επιμορφωτή
Όταν υπάρχουν εκκρεμότητες σε κάποια, προχωρούν στα επόμενα. Αλίμονο αν τηρούσαν χρονική σειρά. Τα πιο παλιά μάλιστα έχουν περισσότερα προβλήματα, από ότι ξέρω από προσωπικές μου περιπτώσεις. Κάποια μάλιστα από αυτά οφείλονται και στην άγνοια ή την αμέλεια και εμπλεκομένων που αναμένουν τις αμοιβές τους.

Παναγιώτης Τσιωτάκης
|

Το πρόβλημα που περιγράφεται στο άρθρο είναι τεράστιο.

Όμως η ζημιά που προκάλεσε το ΙΕΠ επί 5 έτη με τη λειτουργία του (ή τη μη λειτουργία του) στην Εκπαίδευση (και κατ' επέκταση στην Ελλάδα) είναι πολύ μεγαλύτερη.

Φάνης
|

Δεν διαφωνώ Τάκη. Αυτό που έχω ακούσει από συναδέλφους είναι ότι η οικονομική υπηρεσία του ΙΕΠ ψειρίζει τη μαϊμού για να πληρώσει, και αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών.

Οργισμένος επιμορφωτής
|

Πρέπει να ζητηθούν ευθύνες για αυτό το αίσχος που ζήσαμε όλο αυτό το καιρό. Πέρα από αυτά,με ποια κριτήρια πληρώνουν ή τηρούν σειρά; Αν δείτε στο Διαύγεια πληρώνουν με ανακατεμένη σειρά με βάση τις αποφάσεις του ΔΣ του ΙΕΠ(το 7). Είδα πολλά 34/16-6-2015 αλλά και 38/14-07-2015. Γιατί γίνεται αυτό; Ποια είναι τα κριτήρια προτεραιότητας;

Takis
|

@Φάνης
ο φορέας καταστράφηκε επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπουλου, που συγχωνευσε 3-4 φορείς μεταξύ των οποίων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και έφτιαξε το ΙΕΠ. Η ίδια τα έκανε μπάχαλο και με τα βιβλία κλείνοντας τον ΟΕΔΒ και αφήνοντας 1 χρόνο τους μαθητές χωρίς βιβλία. Ο νέος προεδρος του ΙΕΠ αξιόλογος καθηγητής κ. Κουζέλης πρέπει να δουλέψει σκληρά για να ανακτήσει το ινστιτούτο τη χαμένη του αίγλη.

Φάνης
|

Άμεση παραίτηση όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΙΕΠ. Αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω κείμενο δηλώνουν ότι ο συγκεκριμένος φορέας είναι ακυβέρνητο καράβι!!!

Γιάννης Σαλονικίδης
|

Τι μας λέει η Οικονομική Υπηρεσία;
Κάποιοι υπεύθυνοι έργων δεν ανταποκρίνονται στις προθεσμίες και υπάρχει έλλειψη προσωπικού αφού έληξαν οι συμβάσεις τους.
Γι' αυτό και έν μεγάλο ποσό μεταξύ 4-5 εκ. ευρώ κινδυνεύει να χαθεί.
Ερώτημα: Η Οικονομική Υπηρεσία βρίσκεται σε άλλο πλανήτη ή σε άλλο όροφο στην Τσόχα;
Έπρεπε να λήξουν τα έργα για να διαπιστωθούν αυτά τα προβλήματα; Τόσα χρόνια γιατί δεν γινόταν έλεγχος προόδου; Οι υπεύθυνοι έργων που δεν ανταποκρίνονται στις προθεσμίες θα έχουν καμία επίπτωση;
Τελικά αυτά τα έργα δεν αναλήφθηκαν από το ΙΕΠ; Η Οικονομική Υπηρεσία ανήκει κάπου αλλού;
Τώρα αντιλαμβάνομαστε όλοι το λόγο που έμεινε το ΙΕΠ απέξω από την επερχόμενη επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ.
Απλώς κόπηκε στο τεστ.

Takis
|

Αν διαβάζω σωστά η οικονομική υπηρεσία του ΙΕΠ εγκαλεί τους υπεύθυνους έργων για τυχόν μελλοντικές καθυστερήσεις πληρωμών; ΔΣ δεν υπάρχει να μεριμνήσει του θέματος;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ