Σε θετικό κλίμα η συνάντηση ΟΣΕΠ-ΤΕΙ με την Σ. Αναγνωστοπούλου

22/01/2016

Ενημερώθηκε: 22/01/2016, 16:54

Άκουσε το άρθρο

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την Αν. υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ανακοίνωσε η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ , σημειώνοντας παράλληλα ότι   «κατά τη διάρκεια της  αναπτύχθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος  που εστιάστηκε στα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ» .

Ειδικότερα σύμφωνα με το ανακοινωθέν της ΟΕΣΠ-ΤΕΙ:

1.    Συζητήθηκε το θέμα της ολοκλήρωσης των Ακαδημαϊκών Χαρακτηριστικών των ΤΕΙ, με τη δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών στα ΤΕΙ. Η Αν Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στην εκπόνηση διδακτορικών διατριβών με συνεργασία  Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και υποσχέθηκε ότι θα προστεθεί τροπολογία ενόψει της επικείμενης ψήφισης του Νομοσχεδίου για την Έρευνα.

2.    Το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ ΤΕΙ ζήτησε από την Αν. Υπουργό να συμπεριληφθούν στο ίδιο νομοσχέδιο τροπολογίες που επιλύουν θέματα μελών ΕΠ.

3.    Τέθηκε επίσης εκ μέρους της ΟΣΕΠ ΤΕΙ το θέμα της έλλειψης μόνιμου και έκτακτου Ε.Π, και η κ. Αναγνωστοπούλου επιβεβαίωσε τη βούληση του Υπουργείου για προκήρυξη 500 θέσεων μελών ΔΕΠ και ΕΠ εντός του 2016 και άλλων 500 στις αρχές του 2017.

4.    Τονίστηκε ότι η συνεχής υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση τα τελευταία πέντε χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση της Δωρεάν, Δημόσιας, Δημοκρατικής και Ποιοτικής  Ανώτατης Εκπαίδευσης.

5.    Αναφορικά με τα Συμβούλια Ιδρυμάτων στα ΤΕΙ η κτηθείσα εμπειρία έδειξε ότι σε πολλές περιπτώσεις δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων. Η ΟΣΕΠ ΤΕΙ θεωρεί ότι τα Σ.Ι πρέπει είτε να καταργηθούν είτε να καθοριστεί ένας τελείως διαφορετικός ρόλος,  ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα διαρχίας που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα λειτουργίας τους.

6.    Τέλος η ΟΣΕΠ ΤΕΙ επισήμανε ότι, η συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ, ενισχύει τη δημοκρατική λειτουργία των Ιδρυμάτων και αξιολογείται θετικά από την Ομοσπονδία, αλλά  θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα συναλλαγών του παρελθόντος.

 

Σχόλια (1)

Kostas
|

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στενάζει...

Πρώτον, θα δώσω κάποια στοιχεία για να εξηγήσω γιατί οι θέσεις ΔΕΠ-ΕΠ είναι επένδυση για τη χώρα. Από προσωπική εμπειρία στο τμήμα το οποίο σπούδασα, τεχνολογικού χώρου, υπάρχουν 3 μέλη ΔΕΠ που φέρνουν 10 εκατ. ευρώ/χρόνο στη χώρα από διεθνείς συνεργασίες στη έρευνα!

Λίγα στοιχεία επί του προυπολογισμού για τα ΤΕΙ. Όποιος ανατρέξει στα στα δημοσιευμένα δεδομένα, μέχρι το 2013 όπου στους πίνακες του προυπολογισμού το κόστος των ΤΕΙ διαχωριζόταν από τα Πανεπιστήμια, το κόστος όλου του προσωπικού των ΤΕΙ δηλ. καθηγητές, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό ήταν 100 εκατομύρια ευρώ το χρόνο. Με τους ρυθμούς μείωσης του προσωπικού το κόστος σήμερα μπορεί να είναι 80-90 εκ. ευρώ/έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων το μισθολογικό κόστος του δημοσίου αυξήθηκε συγκεντρωτικά 150 εκατ. ευρώ.... Τέλος, τα έσοδα φέτος ήταν 2 δισεκατ. ευρώ πάνω του στόχου.

Η κυρία υφυπουργός θεωρώ ότι είναι ίσως η πιο λογική των τελευταίων ετών. Δήλωσε λοιπόν τα χριστούγεννα ότι μέσα στον Ιανουάριο θα γίνουν προκυρήξεις 500 θέσεων μελών ΔΕΠ-ΕΠ. Τώρα, λέει ότι θα γίνουν το φθινόπωρο του 2016. Μετά από ένα μήνα τι θα πει; 500 θέσεις, έστω ότι 250 πηγαίνουν στα ΤΕΙ συνολικό κόστος 5 εκατ. ευρώ. Γιατί τόση δυσκολία;...

Από την άλλη, αν σήμερα γίνει η κατανομή των θέσεων η διαδικασία εκλογής θα ολοκληρωθεί μετά από 6-12 μήνες κατελάχιστο (συνέλευση τμήματος για καθορισμό θέσης-προώθηση από τμήμα σε κοσμητεία, μετά στο ίδρυμα, μετά στο Υπουργείο, προκύρηξη, χρόνος για κατάθεση υποψηφιοτήτων-καθορισμός εκλεκτροτικού σώματος-καθορισμός τριμελούς εισηγητικής επιτροπής-χρόνος για έλεγχο δικαιολογητικών και συγγραφή εισηγητικής έκθεσης-εκλογή).

Συμπέρασμα: Άμεσα η κατανομή των θέσεων. Όχι άλλη αδράνεια-όχι άλλη καθυστέρηση!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ