Επέκταση ωραρίου στα Δημοτικά-Νηπιαγωγεία: Τα μισά από τα 5.000 τμήματα δεν συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών για να λειτουργήσουν

Δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους γονείς

14/09/2022

Ενημερώθηκε: 14/09/2022, 16:57

Άκουσε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε  προχθές Δευτέρα η διαδικασία δηλώσεων των γονέων για συμμετοχή των παιδιών τους στο διευρυμένο ολοήμερο Πρόγραμμα , μέχρι στις 5:30 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos η γενική  εκτίμηση σε επίπεδο όλων των Διευθύνσεων είναι ότι το 50% των τμημάτων δεν θα λειτουργήσουν, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από την πλευρά των γονέων.

Η απόφαση για το διευρυμένο ολοήμερο σχολείο έθετε την εξής προϋπόθεση:

Δημοτικά: Για τη συγκρότηση και λειτουργία τμήματος, στο οποίο θα εφαρμοσθεί το αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου απαιτείται εγγραφή τουλάχιστον : 1) του ενός τρίτου (1/3) των μαθητών στα μονοθέσια σχολεία, 2) οκτώ (8) μαθητών στα διθέσια έως και πενταθέσια σχολεία και 3) δέκα (10) μαθητών στα εξαθέσια και άνω σχολεία.

Νηπιαγωγεία: Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία της 5ης και 6ης διδακτικής ώρας του νέου   προγράμματος ολοήμερου Νηπιαγωγείου για τα μονοθέσια νηπιαγωγεία είναι πέντε (5) νήπια/προνήπια, για τα διθέσια είναι επτά (7) νήπια/προνήπια και για τα τριθέσια και άνω είναι δέκα (10) νήπια/προνήπια.

  • Δείτε εδώ  τα 5.000 τμήματα στα οποία αρχική είχε προγραμματίσει το υπουργείο Παιδείας για να λειτουργήσει το διευρυμένο ωράριο, μέχρι στις 5:30 το απόγευμα.
  • Δείτε εδώ το ωράριο

Υπενθυμίζεται ότι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αναβαθμισμένο περιεχόμενο, μέσω δραστηριοτήτων όπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων. Επίσης, προβλέπεται επιπλέον χρόνος για μάθηση, μελέτη και παιχνίδι στο σχολείο.

Σημειώνεται ότι η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως έχε εξαγγείλει ότι στο διευρυμένο ολοήμερο Δημοτικό-Νηπιαγωγείο θα απασχοληθούν 3.300 εκπαιδευτικοί.

Σχόλια (30)

Τσιμπλ. Γεράσιμος
|

Η Εκπαίδευση υπακούει στο όραμα της εκάστοτε κυβέρνησης. Δυστυχώς δεν έχουμε εθνική στρατηγική στα θέματα της Παιδείας. Οι υποδομές των δημόσιων σχολείων δεν μπορούν να υποστηρίξουν τις ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Διευρυμένο Ολοήμερο, που ξεκινά πειραματικά φέτος. Τι έχει γίνει από την εποχή Αρσένη που έφερε τον θεσμό του Ολοήμερου; Πέρα από φουρνάκια και ψυγεία ποιες άλλες υποδομές στηρίζουν το Ολοήμερο; Υπάρχουν τραπεζαρίες για φαγητό; Υπάρχουν χώροι για χαλάρωση και παιχνίδι; Δυστυχώς οι τάξεις διδασκαλίας γίνονται και τραπεζαρίες και χώροι δημιουργικής απασχόλησης… Τα αυτονόητα συνεχίζουν να είναι ζητούμενα…

Δάσκαλος
|

Τι νομίζε η άριστη με τα παχιά τα λόγια. Την έφαγε και έκατσε. Ας αφήνει αυτή τα παιδιά της μέχρι πέντε και μισή να δούμε είναι καλά.

Ελενα
|

Θα πρέπει να το παραδεχτούμε η χειρότερη υπουργός παιδείας που πέρασε ποτέ και αυτές οι καινοτόμες ιδέες οι περσινές με τα εργαστηρια δεξιοτήτων και όλα τα υπόλοιπα ηταν ένα φιάσκο κανονικό . Αυτα πάντα γίνονταν απλά όχι μέσα στα πλαίσια ενός αυστηρού χρονικου περιορισμού αλλα όμορφα και ομαλά μέσα στις διάφορες εκπαιδευτικές ενότητες, τα επονομαζόμενα projects. Δηλαδή άλλαξε ο Μανολιος και έβαλε την βράκα του αλλιώς

Ε.Κ.
|

Σε εμάς (Ανατολική Αττική) δεν έχει καν αρκετούς εκπαιδευτικούς για να λειτουργήσει το βασικό ολοήμερο, το διευρυμένο τους μάρανε....

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ
|

Από τα 17 σχολεία του νομού μου, μόλις 1 έγινε διευρυμένου ωραρίου. Στην επαρχία αποτυγχάνει παταγωδώς το μέτρο! Ενδιαφέρον υπάρχει μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου δυστυχώς οι "σκλάβοι" εργαζόμενοι αναγκάζονται να αφήσουν τα παιδιά τους για φύλαξη ως τις 17.30, ώστε να μετατραπούν κι αυτά σταδιακά σε "σκλαβάκια" εργαζόμενοι των 9 και 1/2 ωρών (08.00 - 17.30). ΜΕτά που θα γυρίσουν στο σπίτι "πτώματα", θα διαβάσουν μετά βίας τα υπόλοιπα μαθήματα ή μπορεί να κάνουν καμία άλλη δραστηριότητα, θα δουν για καμιά ωρίτσα τον πατέρα ή τη μάνα τους και θα πέσουν για ύπνο από τις 8.30 μμ. Ζήτω τα ανθρώπινα δικαιώματα! Ζήτω τα δικαιώματα των παιδιών!!!!

@μαρια
|

Δηλαδή αν το ανέθετε σε εκπ ειδικοτήτων θα το αναβάθμιζε ενώ τώρα σε δασκάλους το υποβάθμισε ε; Τι ακούμε Θεέ μου!

Β. Δ.
|

1) θα είναι φύλαξη, δε θα γίνουν αυτά τα ωραία μαθήματα που διαμηνύει το υπουργείο
2) τα παιδιά εκείνες τις ώρες έχουν άλλες δραστηριότητες, εξωσχολικες
3) όταν μιμειστε εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών του εξωτερικού, θα πρέπει να υπάρχει "όλο το πακέτο" κι όχι αποσπασματικα να εισάγουμε "και (κε) νοτομιες". Εννοώ να υπάρχουν και οι υποδομές. Τραπεζαρίες, κρεβάτια, τραπεζοκομοι, ειδικότητες κλπ... Ψιλά γράμματα δηλ για τα ελληνικά δεδομένα. Μου θέλετε και αξιολόγηση... Χαχαχαχαχα

Φαίδων & Φαίδρα
|

Νομισε η Κεραμεως ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή...
Ψήφους με τέτοια τερτίπια ψάχνετε;;;;;;; Χαμένοι από χέρι είστε έτσι και αλλιώς. Προκήρυξη κρίσεων διευθυντών ;; θα δούμε;;;

ΠΟΛΙΤΕΣ
|

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ.
ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΩΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.
ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ.
ΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ , ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΦΥΛΑΞΗ , ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
ΑΣ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ.
ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ......ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ......ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ......ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ......ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΛΗΛΙΖΟΥΜΕ.....

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!

ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ
|

Οσοι από τους γονείς είχαν ανάγκη το διευρυμένο, το επέλεξαν είτε για δημιουργική απασχόληση είτε για φύλαξη. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του ΄ήταν πρωτοποριακή !

@Ήταν δίκαιο έγινε πράξη
|

μπερδεύεις λίγο το διευρυμένο με τους ομίλους και το ότι στα πειραματικά ήταν συμπλήρωση ωραρίου ο όμιλος και όχι εθελοντικά. ΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ και μάλλον δεν έχεις σχέση με εκπαίδευση και λες άστοχα πράγματα . άκου ζηλέυανε.... λίγα πράγματα έχουν κάνει αξιοζήλευτα όλα τα πειραματικά της ελλάδας μαζί σε σχέση με απλά σχολεία ! δεν έχεις εικόνα μάλλον πανελλαδικά τι γίνεται

Είμαι αντιδημιουργικός....
|

Αυτή η "δημιουργική απασχόληση" (ή τα "δημιουργικά απογεύματα" που γράφει ο σχολιαστής @Ήταν δίκαιο έγινε πράξη)..... είναι κάτι σαν τη "δημιουργική λογιστική" του Βαρουφάκη? Ή σαν τη "δημιουργική στατιστική" του Σημίτη? Για να καταλάβω δηλαδή κι εγώ που είμαι άσχετος.... και ΔΕΝ περνώ "δημιουργικά" το χρόνο μου που κάθομαι και διαβάζω esos.... αντί να μαζεύω μόρια.....

Maria
|

Το διευρυμένο είναι λύση για πολλούς γονείς που δεν έχουν κάποιον να πάρει τα παιδιά στις 4 ή που δεν έχουν να πληρώνουν ιδιώτες. Επίσης για παιδιά που προέρχονται από φτωχές ή προβληματικές οικογένειες το διευρυμένο θα ήταν μια όαση ασφάλειας και θα τους προσέφερε πράγματα που δεν μπορεί να τους προσφέρει το περιβάλλον τους. Ομως θα πρέπει πρώτα να αναβαθμιστούν οι υποδομές τους σχολείου (τραπεζαρία, χώρος ξεκούρασης, αθλητικές εγκαταστάσεις, σύγχρονες τουαλέτες και όχι τούρκικες, χώροι πρασίνου κτλ), να προσφέρονται δωρεάν ζεστά γεύματα σε όλους (ή ΄έστω με άν μικρό αντίτιμο με εισοδηματικά κριτήρια όπως στους παιδικούς σταθμούς) και φυσικά να προσληφθούν ειδικότητες που να καλύπτουν τις δραστηριότητες που θα κάνουν μετά τα παιδιά αλλά και βοηθητικό προσωπικό για την φύλαξη, την καθαριότητα και τη σίτιση. Αν λειτουργούσε σωστά και όντως τα παιδιά έτρωγαν ισορροπημένα γεύματα εκεί, τελείωναν τα μαθήματά τους και κάλυπταν και τις καλλιτεχνικές και αθλητικές τους δραστηριότητες μέσα στο σχολείο θα ήταν ιδανικό!

Καραμήτρος Β.
|

Κάποιοι Διευθυντές Εκπ/σης μαθαίνω πιέζουν να λειτουργήσουν στα σχολεία Διευρυμένα Ολοήμερα.........

Christos
|

Και στο δικό μας σχολείο δεν δημιουργήθηκε τμημα. Οι γονείς δεν ήθελαν να αφήσουν τα παιδιά να απασχοληθούν δημιουργικά. Θέλουν να τα πάρουν στις 4 για να πάνε, χορό ,μπάσκετ, ρομποτική, υπολογιστές κτλ έξω στους ιδιώτες με το 20ρικο εως 50ρικο το μηνα. Ο tempora ο mores.

Μαρία
|

Από την αρχή το ολοήμερο μόνο φύλαξη ήταν. Κι αυτό φάνηκε από το ότι δεν το ανέθεσε σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων αλλά σε δασκάλους, που τους υποβάθμισε σε baby sitter. Ευχαριστούμε καλό μας Υπουργείο που χάριν οικονομίας ακυρώνεις και υποτιμάς τον ρόλο και το έργο μας!

Αλεκα
|

Μια απλή ερωτησουλα: ρομποτική, χορούς, μουσικά όργανα και όλα αυτά τα ωραία τα λόγια τα μεγάλα ποιος θα τα διδάξει?????????????????????? Χάχα χαχα είστε αστείοι!!!!!!!!!!!!!

Μαίρη Κ. ΑΤΤΙΚΉ
|

. Άλλη μια αποτυχία της κυβέρνησης. Το μεγάλο φινάλε τον Απρίλιο του 2023 στις εκλογές!!!!!!!! Με προκήρυξη διευθυντών;;;;; Τι γίνεται;;; Ξεχαστηκε το θέμα;;;;;;

Λεωνιδας
|

Όσοι πιστεύετε ότι θα γίνονται δραστηριότητες, απλά σας το λέω :"ζείτε σε παράλληλο σύμπαν". Απλή φύλαξη θα είναι. Ποιος θα κάνει ρομποτική????????? Αφού δάσκαλοι θα προσληφθούν!!!! Ξυπνήστε.

Λεωνιδας
|

Όσοι πιστεύετε ότι θα γίνονται δραστηριότητες, απλά σας το λέω :"ζείτε σε παράλληλο σύμπαν". Απλή φύλαξη θα είναι. Ποιος θα κάνει ρομποτική????????? Αφού δάσκαλοι θα προσληφθούν!!!! Ξυπνήστε.

Επιλογή
|

Δεν υποχρεώνει να ασχοληθει με ομιλο τον εκπαιδευτικό αλλά ούτε και μαθητή. Αυτό όμως που είναι πρωτοπόρο είναι ότι σου δίνει την επιλογή! Μπράβο τους. Από το να είναι στους δρόμους και τα καφέ τα παιδιά συμμετέχουν σε όμιλο.

alex
|

Σιγά μην αφήσουν τα παιδιά τους μέχρι τις 5 .30 μμ στο σχολείο να κάνουν ρομποτική και άλλες αηδίες αντι να πάνε σπίτι τους να φάνε ,να ξεκουραστούν ,να ηρεμήσουν μετά απο τόσες ώρες μάθημα.

Ήταν δίκαιο έγινε πράξη
|

Οι όμιλοι είναι υπέρ των μαθητών για δημιουργικά απογεύματα. Έχουν και αυτή την επιλογή. Είναι πολύ καλό γιατί όλα τα παιδιά δε μπορούν να πληρώνουν δραστηριότητες. Τώρα δωρεάν. Και υπολογίζονται στο ωράριο. Ομίλους έκαναν τα πειραματικά και ζηλεύανε. Τώρα μπορούν και πολλά αλλά. Εξαιρετική ιδέα.

Κωνσταντίνος
|

Μπούρδες... Βολεύει μόνο ελάχιστους γονείς που δουλεύουν.... όλοι οι άλλοι παππούδες, γιαγιάδες παίρνουν τα παιδιά τους... Ξαφνικά γίναμε προηγμένο Κράτος αλλά χωρίς φαγητό να παρέχει το Κράτος κ.α.

Δ. Ξ.
|

Δεν αφήνετε τα διευρυμένα, να μας πείτε λίγο τι θα γίνει με τις κρίσεις διευθυντων;;;; Που είναι η προκήρυξη;;;;; Αν υπομονω να ρθει ο Απρίλιος. Το μαύρο που θα σας ρίξει ο κλάδος... Θα ναι όλο δικό σας. Κατάμαυρο όμως.

Πολ
|

"Υπενθυμίζεται ότι το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αναβαθμισμένο περιεχόμενο, μέσω δραστηριοτήτων όπως εκπαιδευτική ρομποτική, πειράματα, ρητορική τέχνη, ασφαλής και δημιουργική πλοήγηση στο Διαδίκτυο, αθλητισμός, παραδοσιακοί ή μοντέρνοι χοροί, εικαστικές τέχνες, χειροτεχνίες και κατασκευές, εκμάθηση μουσικών οργάνων"...
Υπενθυμίζω ότι : θα προσληφθούν ΠΕ70, δάσκαλοι μόνο, επομένως τπτ απ τα παραπάνω δε θα γίνει. Ειδικότητες δε θα προσληφθούν, γιατί ήδη τα σχολεία έχουν ειδικότητες και έχουν καλύψει τις ανάγκες τους στο πρωινό και αντε και λίγο στο ολοήμερο. Για διευρυμένο πάντως θα πάρουν δασκάλους.

Γκικας
|

Άλλη μια αποτυχία της κυβέρνησης. Φιάσκο κανονικό. Ευτυχώς οι γονείς βάλανε μυαλό και δεν πιστεύουν πια τίποτα. Στις κάλπες θα δώσουν την απάντηση. Και μαζί μ αυτούς και εμείς, ο κλάδος των εκπαιδευτικων. Που μόνο πικρές μας έχετε προσφέρει. Αλήθεια, ποιες δραστηριότητες θα γίνονταν στο ολοήμερο;;;;;; Πλάκα μας κανετε;;;;;; Λέγατε για ρομποτική, σκάκι και θέατρο... Απλή φύλαξη θα είναι. Αφού μόνο δάσκαλοι, ΠΕ 70 ΘΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΎΝ ΚΑΙ ΌΧΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΥΠΝΑ ΚΑΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

Φ. Φ. Φ.
|

Ευτυχώς έπραξαν σοφά οι γονείς και σκέφτηκαν τα παιδιά τους... Τόσες ώρες... Χωρίς καμία υποδομή. Και πολλά έγιναν διευρυμένο.

Δώρα
|

Πλήρης αποτυχία..... Όταν οι κυβερνώντες έχουν χάσει την επαφή με το λαό τους αυτό συμβαίνει δυστυχώς...
Μη μας ¨ενδυναμώνετε " άλλο κυρία Υπουργέ... γιατί στο τέλος θα σκάσουμε...
και τώρα τι; θα σας πω εγώ τι... κυρία Κεραμέως, τώρα απλά βαδίζουμε σε εκλογές κι εκεί δε θα μετρήσουν τα λόγια σας και οι νόμοι που θεσπίσατε, αλλά το αποτέλεσμα....

Χρήστος
|

Δε λειτουργούν τότε. Απλά πράγματα. Και τα μισά όμως είναι μεγάλη επιτυχία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ