Αλ. Φυλακτόπουλος: “Η περίοδος επέκτασης των αμερικανικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό έχει τελειώσει”

Θάνος Δημόπουλος: “Χρειάζονται προσεκτικά βήματα για να μην δημιουργηθούν πανεπιστήμια δύο ταχυτήτων και μια υποδεέστερη αγορά”

12/04/2024

Άκουσε το άρθρο

“Η περίοδος επέκτασης των αμερικανικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό έχει τελειώσει”, τόνισε  ο Αλέξης Φυλακτόπουλος, Executive Chair of the Board of Trustees, CYA, Ελλάδα,  κατά τη συζήτηση, σχετικά  με τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που δημιουργούνται  για τη χώρα μας, μετά από την θεσμοθέτηση της ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Ο Αλέξης Φυλακτόπουλος τόνισε  πως η χώρα θα πρέπει να εστιάσει στην προσέλκυση φοιτητών από άλλες χώρες. 
Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν ισχύει το ίδιο για τα βραχυχρόνια προγράμματα σπουδών προπτυχιακού επιπέδου, για τα οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους αμερικανούς φοιτητές.

Όπως εκτίμησε ο κ. Φυλακτόπουλος, με τις απαραίτητες διευκολύνσεις, το περιθώριο προσέλκυσης φοιτητών από τις ΗΠΑ μπορεί να μεγαλώσει.

“Πριν από λίγο η Ευρωπαία Επίτροπος έδωσε απάντηση στους βουλευτές του ΚΚΕ οι οποίοι θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας του νέου νόμου, λέγοντας πως η εγκατάσταση ξένων πανεπιστημίων επιτρέπεται ανεξαρτήτως της φυσιογνωμίας τους, αρκεί να είναι αναγνωρισμένα και ισοτιμημένα”, ανέφερε εισαγωγικά ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής της ΝΔ, Υπουργός Παιδείας (2007-2009) Assoc. Professor of Law, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως επισήμανε   ο κ. Στυλιανίδης, η μετάβαση αυτή θα ολοκληρωθεί  με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι μετά και από αυτό το βήμα η Ελλάδα θα αρχίσει πια να μπαίνει στην παγκόσμια αγορά εκπαίδευσης. 

“Η Ελλάδα είναι πρώτη σε εξόριστους φοιτητές και έκτη σε «εγκεφάλους»”, ανέφερε σχετικά, επισημαίνοντας πως η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου η οποία σε δέκα χρόνια προσέλκυσε 40.000 φοιτητές, αυξάνοντας παράλληλα κατά 5% το ΑΕΠ της.

“Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δεχόμαστε ετησίως 2.800 προπτυχιακούς και 500 ξένους φοιτητές. Οι 360 από αυτούς είναι Ευρωπαίοι με προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και οι άλλοι έρχονται σε 8 ξενόγλωσσα προγράμματα”, ανέφερε ο Γιώργος Δουκίδης, Prof., Dept of Management Science & Technology, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως εκτίμησε, “εάν όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια ακολουθούσαν το παράδειγμά μας, η Ελλάδα θα μπορούσε να δέχεται πέραν των 75.000 φοιτητών, άλλους 25.000”. 

Ο κ. Δουκίδης έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στα ξενόγλωσσα τμήματα που δημιουργήθηκαν ειδικά για τους Αμερικανούς φοιτητές, καθώς και στην ανάγκη αξιοποίησης των Ελλήνων καθηγητών του εξωτερικού στο πλαίσιο της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.

“Το πανεπιστήμιο πρέπει να συνδυάζει την εκπαίδευση με την έρευνα”, επισήμανε ο Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής και Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Άλλα κρίσιμα ζητήματα που ανέδειξε είναι, τα αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής φοιτητών για τα πανεπιστήμια που τείνουν προς την αριστεία, η συνεχής αξιολόγηση του προσωπικού και η προσαρμογή τη εκπαίδευσης στα νέα δεδομένα, η διαδραστικότητα και η διασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την λειτουργία τους. Εάν θέλουμε να επαναπατρίσουμε τους Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού, απαιτείται μια ικανοποιητική αμοιβή, συμπλήρωσε. “Χρειάζονται προσεκτικά βήματα για να μην δημιουργηθούν πανεπιστήμια δύο ταχυτήτων και μια υποδεέστερη αγορά”, κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.

“Η εξωστρέφεια μπορεί να φέρει μόνο θετικά αποτελέσματα” τόνισε παίρνοντας τον λόγο ο Γιώργος Νούνεσης, Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», αναφέροντας χαρακτηριστικά το πρόγραμμα διδακτορικών υποτροφιών, στο πλαίσιο του οποίου οι φοιτητές απασχολούνται σε επιχειρήσεις ενώ έχουν την ευκαιρία να εργαστούν παράλληλα σε καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα, καθώς και στην συνεργασία του Δημόκριτου με το Πανεπιστήμιο Θράκης σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα. 

Σχόλια (24)

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

Αγαπητέ μου Αρχιμάγειρα,
Ο πιο εύστοχος σχολιαστής σ’ αυτή τη στήλη είναι ο συνάδελφος/συμπολίτης που έγραψε λίγο παρακάτω έναν στίχο του Ποιητή.

Master chef (για όλα φταίει ο Φίλης)
|

@ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
Δε βαριέσαι Δάσκαλε.... Η μόνη χώρα του κόσμου που κατηγορείται η αντιπολίτευση για τη διακυβέρνηση της χώρας.... είναι η Ελλάδα!
Πέντε χρόνια τώρα ακούμε το πικρό παράπονο του (πανίσχυρου) κου Μητσοτάκη.... ότι δεν τον υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

@ Ούτε ο Σπίλμπεργκ | 16 Απρ 2024 23:24
|

Δυστυχώς δεν μπορώ να στείλω links εκτός esos. Δηλαδή ισχυρίζεστε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπέρ την αναθεώρησης του Άρθρου 16; Και μια ερώτηση: γιατί τόση κάψα με το ΣΥΡΙΖΑ; Είστε στέλεχος;

Ούτε ο Σπίλμπεργκ
|

@16 Απρ 2024 18:07
"επίσημη θέση" λέτε.... Γκούγκλαρα λοιπόν κι εγώ "η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα πανεπιστήμια".... και μαντέψτε ποιο ήταν το 2ο αποτέλεσμα της αναζήτησης και μάλιστα με ημερομηνία 07/02/2024.
https://www.esos.gr/arthra/86771/o-syriza-gia-shedio-gia-ta-mi-kratika-…
Η μόνη ειρωνεία που βλέπω εγώ λοιπόν, είναι αυτή της νοημοσύνης μας με τα σχόλιά σας.

@ ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ | 16 Απρ 2024 18:28
|

Δίκιο έχετε. Περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις.

ΑΣΠΡΗ ΚΙΜΩΛΙΑ
|

- Τι είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, μπαμπά;
- Πού το άκουσες;
- Να, εδώ στο esos!

@ Ούτε ο Σπίλμπεργκ | 16 Απρ 2024 16:04
|

Είναι επίσημη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν μπορώ να καταλάβω τη θέση της ειρωνείας όμως.

Ούτε ο Σπίλμπεργκ
|

@16 Απρ 2024 10:24
Μπορείτε να πιστεύετε ότι θέλετε, για το τι είναι υποκρισία και τι όχι.
Μπορείτε επίσης να πιστεύετε ότι απευθύνεστε σε ιθαγενείς, ενώ γράφετε στο esos.
Αυτό που δεν μπορείτε, είναι το να πείσετε με αποκυήματα της φαντασίας σας.
Υποδείξτε μας πχ μία δήλωση ή ένα δημοσίευμα, που να διατυπώθηκε ότι "εναντιώνονται στην αναθεώρηση του Άρθρου 16".

@ Ούτε στον ΣΚΑΙ | 16 Απρ 2024 01:02
|

ναι είναι. Αυτό όμως που είναι μεγαλύτερη υποκρισία από αυτό που περιγράφετε είναι να εναντιώνονται στην αναθεώρηση του Άρθρου 16.

Ούτε στον ΣΚΑΙ
|

@15 Απρ 2024 18:13
Είναι υποκρισία το να σπούδασε ή να δουλεύει κάποιος πχ στο Χάρβαρντ.... και να διαφωνεί με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων σε μια χώρα που το Σύνταγμά της το απαγορεύει?
Ομοίως φαντάζομαι, κάποιος που πχ δουλεύει στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.... θα είναι υποκριτής εάν δεν συμφωνήσει να κάνουμε 2-3 σταθμούς και στη χώρα μας....

@ Ούτε στον ΣΚΑΙ | 15 Απρ 2024 17:30
|

Δε μιλάει κανείς για μεμπτό, για υποκρισία μιλάμε.

Ούτε στον ΣΚΑΙ
|

@@Σύγκρουση συμφερόντων 15 Απρ 2024 13:51
Ή δεν καταλαβαίνετε τι λένε οι συνομιλητές σας ή κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε.... κι έτσι φτιάξατε ένα ωραίο αχταρμά από σενάρια, εικασίες, υποθέσεις και αυθαίρετα δικά σας συμπεράσματα, παρουσιάζοντάς τα ως στοιχεία και ως επιχειρήματα για να πείτε αυτά που θέλετε.
Εάν υπήρχε το παραμικρό μεμπτό στις σπουδές με υποτροφία του κ. Κασσελάκη σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού όπου επιτρέπεται η λειτουργεία τους ή στο επάγγελμα του βουλευτή επικρατείας (και πάλι) σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού.... τότε θα ήταν το μόνιμο "πρώτο θέμα" σε όλα τα γνωστά κανάλια.

@ Σύγκρουση συμφερόντων | 15 Απρ 2024 12:12
|

Είναι οκ λοιπόν για την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει υποψήφιο που το επάγγελμά του είναι αντίθετο με κεντρική πολιτική της; Μα τι λέω, ο αρχηγός σπούδασε σε πανάκριβα ιδιωτικά και ο βουλευτή επικρατείας δουλεύει σε πανάκριβο ιδιωτικό, στο οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι ζάμπλουτοι.

Σύγκρουση συμφερόντων
|

@12 Απρ 2024 23:54 και @15 Απρ 2024 09:21
Σε τι θα επηρεάσει έναν βουλευτή ΔΕΠ δημοσίου πανεπιστημίου, η ίδρυση ή όχι παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων στη Ελλάδα και υποστηρίζετε ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στην περίπτωση αρνητικής ψήφου του? Θα καταργηθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και θα χάσει τη θέση του όταν θ' αποχωρήσει από την πολιτική?
@12 Απρ 2024 16:00
Η ψηφοφορία δεν αφορούσε στην ίδρυση και λειτουργεία ιδιωτικών ΑΕΙ.
Ο "υποψήφιος ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης" ψήφισε?
Εάν θα ψήφιζε υπέρ των παραρτημάτων, τότε θα υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων.
Εάν θα ψήφιζε κατά των παραρτημάτων, τότε θα υπήρχε υποκρισία (δηλ. ηθικό ζήτημα) αλλά όχι σύγκρουση συμφερόντων.
Εάν δεν ψήφισε καν, τότε απλά κάνουμε Δίκη προθέσεων.

@@[@@ @ριστεία, όχι αστεία
|

Αφού δεν καταλαβαίνεις να σου το εξηγήσω:
1. οι ΔΕΠ των δημοσίων πανεπιστημίων περάσει δεν περάσει ο νόμος θα συνεχίσουν να πληρώνονται. Ο "καθηγητής" του μη υπάρχοντος - και καλα - ιδιωτικού αν δεν περάσει ο νόμος δεν θα πληρώνεται
2. οι ΔΕΠ των δημοσίων πανεπιστημίων βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ του νόμου. Σε προκαλώ να μου βρεις έστω και έναν βουλευτή συνεργαζόμενο με οποιαδήποτε ιδιότητα με ιδιωτικά "πανεπιστήμια" που να ψήφισε κατά.

Μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

@[@@ @ριστεία, όχι αστεία, 15 Απρ 2024 08:35]
|

Σοβαρά τώρα;
Δεν τους περιμένει η μόνιμη θεσούλα ΔΕΠ δημόσιου να επιστρέψουν απο τη θητεία τους στη βουλή; Μόνο αν έχεις μισθό υπάρχει conflict of interest;

@@ @ριστεία, όχι αστεία
|

Οι ΔΕΠ του δημόσιου είναι σε αναστολή καθηκόντων και δεν πληρώνονται ενώ ο άλλος πληρώνεται κανονικά. Δεν πρέπει να είσαι και του Χάρβαρντ για να το καταλάβεις.

Polar_Fish
|

Η μονη χώρα που εκσνε μπιζνα τις ανώτατες σπουδές ηταν το ΗΒ. Η Κυπρος εκανε αυτο που ειπε σχολιαστης. Επένδυσε στο ελληνόφωνο. Γιατι να δινουμε τα λεφτά μας στο ΗΒ και όχι στην Κυπρο. Λένε οτι η Κύπρος εγινε κέντρο τριτοβαθμιας εκπαίδευσης. Ας δουμε λιγο την πραγματικότητα. Η Κυπρος εχει δυο ΑΕΙ κρατικά και ολα τα αλλα ιδιωτικά. Στην Ελλάδα έχουμε ενα τεράστιο αριθμό κρατικών ΑΕΙ, και αρκετά κολέγια. Αφηστε το άρθρο 16 στην άκρη. Το άρθρο 16 εχει σχέση με τη δομη της ανώτατης εκπαίδευσης, δεν απαντά στο ερώτημα πως εκπαιδευεις σωστά το ανθρώπινο δυναμικό σου και δεν το κρατας στην κατοχή απολυτηρίου Λυκείου. Ειναι τα ΙΕΚ η σωστή εναλλακτική?

@ @ριστεία, όχι αστεία
|

Δηλαδή, δεν το λένε conflict of interest οταν βουλευτές ΔΕΠ δημοσίου που ψήφισαν κατά;
Ααα, ξέχασα.. . με αυτών την άποψη συμφωνούμε.

Μέλος ΔΕΠ
|

Είναι λάθος ή τουλάχιστον εξαιρετικά απλοϊκή η σύγκριση με το κυπριακό παράδειγμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών φοιτητών στην Κύπρο είναι ελλαδίτες. Η Κύπρος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι είχε δίπλα της μία σε σύγκριση με αυτήν «μεγάλη» και ομόγλωσση χώρα. Ή Ελλάδα για την Κύπρο ήταν ο βασικός τροφοδότης σε φοιτητικό πληθυσμό, ο οποίος για διάφορους λόγους δεν κατόρθωνε να εισαχθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια. Για μας στην Ελλάδα, ποια χώρα θα παίξει αυτό το ρόλο; Προφανώς δεν υπάρχει.

@ @ριστεία, όχι αστεία | 12 Απρ 2024 12:54
|

Σωστά τα λέτε. Όμως δεν είναι προνόμιο μόνο των "αρίστων" η υποκρισία: υποψήφιος ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι καθηγητής σε μη αναγνωρισμένο κερδοσκοπικό ιδιωτικό ΑΕΙ, σε γνωστό λόφο δίπλα από κάτι πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Τί;;;;; Δεν θα έρθει το Harvard ;;;;;
|

Κι εγώ ήμουν έτοιμη να γραφτώ....Κρίμα....κρίμα....

@ριστεία, όχι αστεία
|

Επίκουρος καθηγητής στο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο Κύπρου ο βουλευτής που ψήφισε υπέρ της ίδρυσης παραρτημάτων χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16. Άριστα.
Στο Χάρβαρντ πάντως το λένε conflict of interest.

αποψάρες
|

πολυ μπροστα θα πάμε με τέτοια think tank, γυρίστε πίσω οι brain drainers ( πριτς ! καρβελικό ή μπαγκέτας )

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ