Μετά τις Πανελλαδικές η συζήτηση για το Εθνικό Απολυτήριο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Στο "τραπέζι" και η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αλλά μετά το 2027 όταν εφαρμοστεί πλήρως το Εθνικό Απολυτήριο στις τρεις τάξεις του Λυκείου

15/04/2024

Ενημερώθηκε: 15/04/2024, 15:13

Άκουσε το άρθρο

Για μετά την ολοκλήρωση διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων  μετατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη η έναρξη του διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς και τα πολιτικά κόμματα, επί του νομοσχεδίου για το Εθνικό Απολυτήριο.

Επιδίωξη του υπουργού Παιδείας είναι  η εφαρμογή του Εθνικού Απολυτηρίου να ξεκινήσει από το μεθεπόμενο σχολικό έτος 2025-26, από τους μαθητές της Α' Λυκείου, οι οποίοι  θα έχουν παραλάβει και τα νέα σχολικά βιβλία τα οποία ετοιμάζονται αυτή τη χρονική περίοδο.

Το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα το εγκαινιάσουν οι μαθητές που το σχολικό έτος 2025-26 θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου

Ηδη ο υπουργός Παιδείας έχει δεχθεί εισηγήσεις από τις "άτυπες" επιτροπές που έχει συγκροτήσει για ριζικές αλλαγές όπως για  τη διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών , τις απουσίες, το "ποινολόγιο" κλπ.

Μία από  τις '"άτυπες"  Επιτροπές   εργάζεται "πυρετωδώς" για τη διαμόρφωση πρότασης για το Εθνικό Απολυτήριο.

 Η εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες του esos  την οποία επεξεργάζεται η Επιτροπή έχει ως εξής:

Α. Θεσμοθέτηση του Εθνικού Απολυτηρίου.

Β. Εφόσον ψηφιστεί  οι πρώτοι μαθητές που θα το εγκαινιάσουν είναι αυτοί που θα φοιτήσουν στη Α' Λυκείου το μεθεπόμενο σχολικό έτος. Δηλαδή εφαρμογή θα ξεκινήσει το σχολικό έτος 2025-26 για τους μαθητές της Α Λυκείου  .

Γ. Τα Πιστοποιητικά Γλωσσομάθειας θα συνδεθούν με την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου. Δηλαδή δεν θα χορηγείται Εθνικό Απολυτήριο χωρίς ο απόφοιτος να μη γνωρίζει μια από τις ξένες γλώσσες οι οποίες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Δ. Η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου.

Ε. Θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές -εφόσον το επιθυμούν - να το αποκτήσουν δωρεάν μέσω του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.

Ζ. Ο Γενικός Μέσος Όρος του Εθνικού Απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς  των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

Η. Υπό εξέταση η κατάργηση  της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αλλά μετά το 2027 όταν  εφαρμοστεί πλήρως το Εθνικό Απολυτήριο στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Θ. Για τον προσδιορισμό του βαθμού του  Εθνικού Απολυτηρίου , θα συνυπολογίζονται οι βαθμοί των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

Ι. Το μεγαλύτερο συντελεστή θα έχει η Γ Λυκείου και  το μικρότερο η Α τάξη.

Κ. Ο αριθμός εισακτέων,πλέον,  θα καθορίζεται από τα τμήματα των Πανεπιστημίων.

Λ. Μελετάται η αύξηση του ποσοστού επιλογής θεμάτων  στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις με στόχο όλα τα θέματα να επιλέγονται από την Τράπεζα Θεμάτων.

Μ. Οι  Πανελλαδικές Εξετάσεις  παραμένει, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. 

Σχόλια (3)

Α.Π
|

Το μόνο που μπορώ τώρα να σκεφτώ είναι:
"Τι γλιτώσαμε ! Τι ανακούφιση Θεέ μου !"
Να εξηγήσω λοιπόν πως ο δεύτερος γιος μου είναι φέτος μαθητής της Γ Γυμνασίου κα αν το νέο σύστημα εφαρμοζόταν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όπως αρχικά είχε ακουστεί , θα τον "έπιανε" και τότε ...αλίμονό μας !!!
Λυπάμαι για τα παιδιά που γεννήθηκαν από 2010 και μετά !
Τους εύχομαι από τώρα κιόλας κουράγιο και δύναμη , αφού πρόκειται για ένα ανελέητο σύστημα , πολύ σκληρό και σχεδόν απάνθρωπο !!!

Αφροδίτη
|

Μια που το υπουργείο ετοιμάζεται για άλλη μια μεταρρύθμιση ας θυμήσει κάποιος εκ των μελών των επιτροπών την απόφαση του ΣτΕ για τις κοινωνικές επιστήμες στο Λύκειο. Είναι εξόχως ντροπιαστική η στάση της Διοίκησης απέναντι στις δικαστικές αποφάσεις (και ολίγον παράνομη βεβαίως).

ΆΡΗΣ
|

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ ;
ΜΕΝΩ ΑΦΩΝΟΣ.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ...ΠΑΛΙ...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ