ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΟ: Οκτώ μέτρα «φωτιά» για τους εκπαιδευτικούς που θα προκαλέσουν «θύελλα» αντιδράσεων

Συναίνεση από την εκπαιδευτική κοινότητα θα ζητήσει ο υπουργός Παιδείας, σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει την ανάγκη όλων να ορθοποδήσει.

01/04/2015

Ενημερώθηκε: 01/04/2015, 18:36

Άκουσε το άρθρο

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Το  παρακάτω   είναι πρωταπριλιάτικο ρεπορτάζ και δεν ισχύει:

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του esos, «επώδυνες», αλλά αναπόφευκτες φαίνεται να είναι οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Παιδείας, όσον αφορά την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2015-16.

Η οικονομική στενότητα δεν αφήνει περιθώρια ούτε για νέους διορισμούς, αλλά ούτε για μέτρα και αποφάσεις που θα ανακούφιζαν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς και που είχε προεκλογικά υποσχεθεί η σημερινή Κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχει υποσχεθεί ούτε δεσμευτεί σε καμία Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (ΔΟΕ- ΟΛΜΕ) για διορισμούς ή οποιαδήποτε μέτρο που έχει δημοσιονομικές συνέπειες.

Μετά την ενημέρωση δε της πολιτικής ηγεσίας και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και τη Διαχειριστική Αρχή που διαχειρίζεται τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα.

Έτσι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις και έχοντας υπόψη:

1. Τις συνταξιοδοτήσεις των Εκπαιδευτικών που στη Α/θμια και Δ/θμια Εκπ/ση αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τις 5.000.

2. Τα μειωμένα κατά 30-40% κονδύλια του ΕΣΠΑ για την Εκπ/ση.

3. Τις ελάχιστες δυνατότητες για διορισμούς αφού από τις 15.000 συνολικά σε όλο το Δημόσιο δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός που θα αναλογεί στην εκπ/ση (δεν φαίνεται να ξεπερνά τις 2.000- 2.500 με την επαναπρόσληψη των εκπ/κών που ήταν σε διαθεσιμότητα),

Έχει καταλήξει σε αποφάσεις, που κατά αποκλειστικότητα δημοσιεύει το esos.

Αυτές είναι:

1. Αύξηση των ωρών όλων των Εκπ/κών Α/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης σε τριάντα (30) από το νέο σχολικό έτος 2015-16 (Έτσι έχει εξοικονόμηση 5.000 εκπ/κούς)

2. Αύξηση των μαθητών Α/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης ανά Τμήμα, στους τριάντα (30) ( εξοικονόμηση τουλάχιστον 3.000-4.000 εκπ/κούς)

3. Αύξηση των ορίων των μαθητών για τη δημιουργία Τμήματος στο Ολοήμερο Πρόγραμμα των Ολοήμερων δημοτικών σχολείων από πενήντα (50), που υπολογίζεται σήμερα σε 70-80 μαθητές (εξοικονόμηση τουλάχιστον 4.000 εκπ/κούς).

4. Μη τοποθέτηση εκπαιδευτικών για την Παράλληλη στήριξη των μαθητών σε σχολικές μονάδες που λειτουργούν ήδη Τμήματα Ένταξης. Η σχολική μονάδα θα είναι υπεύθυνη για την ένταξη των μαθητών με ιδιαίτερα προβλήματα στο Γενικό σχολείο με την αποφασιστική συμβολή του Εκπαιδευτικού του Τ.Ε.

5. Επανεξέταση των εξαγγελιών για τις Συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων.

Θα προωθηθεί άμεσα η Απόφαση για τις προτάσεις συγχωνεύσεων, καταργήσεων, μειώσεων ή αύξησης της Οργανικότητας των σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος και θα αποκλείεται η δυνατότητα αλλαγής των όποιων συγχωνεύσεων έχουν γίνει τα τελευταία έτη.

Στα ανωτέρω να προσθέσουμε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, φαίνεται να κάνει δεκτές εισηγήσεις που έχουν να κάνουν με:

Α. Τη μείωση όλων των επιδομάτων των στελεχών εκπ/σης (Δ/ντών Δ/νσεων Α/θμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, Σχολικών Συμβούλων και Δ/ντών σχολικών μονάδων).

Β. Μείωση στο μισό των Σχολικών Συμβούλων.

Γ. Κατάργηση των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων (200 τον αριθμό), οι οποίοι φαίνεται να έχουν ξεπεραστεί αφού οι δραστηριότητες και τα σχέδια δράσης που κάνουν έχουν ενσωματωθεί στο καθημερινό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών και προβλέπονται από τα ΔΕΠΠΣ & ΑΠΣ.

Τα ανωτέρω θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά και τον Αναπληρωτή Τάσο Κουράκη την άλλη εβδομάδα μαζί με όλε τις αλλαγές που θα συμπεριληφθούν στο υπό κατάρτιση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και θα επιδιωχθεί να υπάρξει συναίνεση από την εκπαιδευτική κοινότητα, σε μια περίοδο που η πατρίδα μας έχει την ανάγκη όλων να ορθοποδήσει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ