Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Οριστικό: Στις 10 Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Το υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να εκδώσει τις βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων το αργότερο 30 Ιουλίου
Δημοσίευση: 04/07/2020
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ , ημέρα κατά την οποία θα λειτουργήσουν» όλα τα ΓΕΛ και όλα τα ΕΠΑΛ.

Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, η οποία στάλθηκε προς όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν  την Παρασκευή 10-7-2020, μετά τις 13.00 μ.μ. στον ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας  https://results.it.minedu.gov.gr/.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει από όλα τα Βαθμολογικά Κέντρα να αναρτήσουν τις βαθμολογίες των υποψηφίων στην ειδική πλατφόρμα, προκειμένου να ακολουθήσει κεντρικά ο έλεγχος.

Οι βάσεις εισαγωγής εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Το υπουργείο Παιδείας θα μπορούσε να εκδώσει τις βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων το αργότερο 30 Ιουλίου, αν στα αποτελέσματα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονταν οι Στρατιωτικές Αστυνομικές Σχολές και τα  ΤΕΦΑΑ.

Πρόκειται για περίπου 20.000 υποψηφίους που διεκδικούν αυτές τις θέσεις, οι οποίοι μετά τις Πανελλαδικές κάνουν τεστ δεξιοτήτων  κλπ.

Με αφορμή το γεγονός ότι έχουν αρχίσει οι εκτιμήσεις    για το πώς θα κυμανθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, το esos επισημαίνει τα εξής:

Α. Τέτοιες εκτιμήσεις είναι πρώιμες και βεβιασμένες, διότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά για το πώς έχουν κυμανθεί οι βαθμολογίες, ενώ δεν έχει καν ολοκληρωθεί η βαθμολόγηση των μαθητικών γραπτών.

Β. Επομένως, οι όποιες εκτιμήσεις βασίζονται σε μια διάχυτη -ίσως και υποκειμενική- αίσθηση περί ευκολίας -δυσκολίας των θεμάτων και σε απουσία πραγματικών στοιχείων, οπότε ενδέχεται να αποδειχθούν λανθασμένες, διότι:

α) έχουμε ένα νέο σύστημα, χωρίς συντελεστές βαρύτητας σε μαθήματα

β) έχει αλλάξει ριζικά η εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

γ) οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου έχουν εξεταστεί στην Κοινωνιολογία και όχι στα Λατινικά

δ) υπάρχει άλλη ύλη στα υπόλοιπα μαθήματα

Η  απουσία συντελεστών

Ειδικότερα, η εκτίμηση ότι η απουσία συντελεστών θα ανεβάσει τις βάσεις, διότι θα μειωθεί η βαρύτητα των δύσκολων μαθημάτων τα οποία είχαν τον συντελεστή, δεν είναι ούτε ορθή ούτε λανθασμένη.

Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να είναι αληθής για όλες τις κλίμακες βαθμολογίας. Γιατί:

α) Στο παρελθόν συντελεστές βαρύτητας είχαν διάφορα μαθήματα και ο συντελεστής όντως επηρέαζε τη βαθμολογία.

β) Κάθε ένα «εκατοστό» [μία μονάδα σε 100-βαθμη κλίμακα] της γραπτής βαθμολογίας σε ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΜΑΘΗΜΑ έδινε στο σύνολο των 20000 μορίων το εξής:

Σήμερα  με το νέο σύστημα που διαγωνίστηκαν για πρώτη φορά  οι φετεινοί υπιοψήφιοι  και τα 4 μαθήματα συμμετέχουν ισότιμα.

Αυτό σημαίνει ότι 1  μόριο στα 100 = 50 μόρια στα 20000

Η  απουσία συντελεστών μπορεί να ανεβάσει τις βάσεις σε χαμηλόβαθμες σχολές

Επομένως  η απουσία συντελεστών μπορεί να ανεβάσει τις βάσεις σε χαμηλόβαθμες σχολές, όπου παραδοσιακά οι μαθητές δεν έγραφαν πολύ καλά στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.

Βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές

Ταυτόχρονα μπορεί να συγκρατήσει τις βάσεις στις υψηλόβαθμες σχολές (όσες απαιτούσαν πάνω από 18000 μόρια για την επιτυχία) όπου παραδοσιακά οι μαθητές έγραφαν καλύτερα στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, συγκριτικά με το μάθημα, π.χ. της γλώσσας.

Επομένως η μόνη εικασία που επιτρέπεται είναι ο ρυθμιστικός ρόλος του γλωσσικού μαθήματος, όπως και του δεύτερου που δεν είχε συντελεστή (βλ. παραπάνω πίνακα) εφόσον από 40 μόρια / στα 20000, ανεβαίνουν στα 50/20000. Αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει διαφορετικά τις υψηλόβαθμες, διαφορετικά τις μεσαίας βαθμολογίας και διαφορετικά τις χαμηλόβαθμες σχολές.

Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι/ ες οφείλουν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με βάση τις πραγματικές επιθυμίες τους, σαν να είχαν γράψει 20000 μόρια.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουν υπόψη τους πρώιμες εκτιμήσεις και προβλέψεις. Πόσο μάλλον στη τωρινή εξαιρετικά πρώιμη φάση.

Σχόλια (10)

 
Κωνσταντίνος
05 Ιουλ 2020 15:50

Καλά μην είστε σίγουροι ότι 10 του μηνός θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα... μπορεί να χαθούν.. Κεραμεως είναι αυτή....

 
Έφη
05 Ιουλ 2020 18:53

Πάντα μας αρέσει να γκρινιάζουμε!! Κανείς όμως δεν έχει σχολιάσει μέχρι τώρα ότι οι πανελλήνιες έγιναν μονο με μια εβδομάδα καθυστέρηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές μέσα στη φοβερή πανδημία!!
Ίσως και να χαιρόσαστε να ταλαιπωρηθουν τα παιδιά μόνο και μόνο για να κάνετε αντιπολίτευση!!

 
CDo
05 Ιουλ 2020 21:25

Αχ Έφη μας φτιάξατε το κέφι!

 
Κωνσταντίνος
05 Ιουλ 2020 23:05

Καλά εσύ αυτό κατάλαβες από τα γραφόμενα.... αντιπολίτευση στα παιδιά κάνουμε;; κρίμα

 
Απόφοιτος
05 Ιουλ 2020 23:26

Γιατί όχι νωρίτερα; Σίγουρα δεν ευθύνεται το Υπουργείο. Αλλά, έστω και την Παρασκευή να ανακοινωθούν, γιατί δεν ανακοινώνονται πριν τις 10 το πρωί; Θα κόψουν τα σκυλιά κλαδί;

 
Μαρία
05 Ιουλ 2020 23:53

Μη δείχνεις τόσο φιλοκυβερνητική έφη! Κρίμα να κάνεις το μαυρο άσπρο όλο αστοχίες γίνονται μ αυτή την Κεραμέως ελεος!

 
Δεσποινα
06 Ιουλ 2020 00:55

κ. Έφη,φυσικά και δεν τους νοιάζουν οι μαθητές . Μόνο η στείρα αντιπολίτευση τους ενδιαφέρει . Τιποτ' άλλο δυστυχώς.

 
Makaros
06 Ιουλ 2020 10:44

Φυσικά και η έναρξη μαθημάτων στις 7/9 αποσκοπεί μόνο στην επικοινωνία!!! Κάτι αντίστοιχο και εδώ. Δηλαδή για πείτε μου πως θα καλυφθεί τόση χαμένη ύλη με εξτρά 4 μερούλες!! Έλεος. Το θέμα δε είναι αν θα είμαστε μέσα στις ημερομηνίες, το θέμα είναι τι εκπαίδευση παρέχουμε και αν συμπληρώνουμε τα κενά των μαθητών. Να πανηγυρίσουμε λοιπόν που τα μαθήματα θα ξεκινήσουν σχεδόν όπως κάθε χρόνο, χωρίς χρόνο για κάλυψη ύλης.

 
Κωνσταντίνος
06 Ιουλ 2020 12:00

Καλά κ. Δέσποινα..... ότι πείτε.....τα θέματα που ακύρωσαν μέσα στις εξετάσεις.....τα θέματα που έβαλαν στη Χημεία και ήταν εκτός ύλης, το ερώτημα στη Βιολογία που προκάλεσε αντιδράσεις στα παιδιά.....και μην πω και άλλα... όλα αυτά δείχνουν ότι δεν μας νοιάζουν τα παιδιά;;;το άλλο πως το είπατε; στείρα αντιπολίτευση;;Έλεος...

 
Ελεύθερος
06 Ιουλ 2020 16:21

Εγώ γέλασα με το ονοματικό σύνολο «φοβερή πανδημία», κα Έφη. Καλό!

Για να σοβαρευτούμε όμως, η ανακοίνωση είναι ένα συμπίλημα προβλέψεων εναλλασσομένων με την προτροπή «μην εμπιστεύεστε τις προβλέψεις».

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ