Σε ΦΕΚ οι νέες διατάξεις για Διευθυντές Σχολείων, προσοντολόγιο και πανεπιστημιακά τμήματα

26/11/2022

Άκουσε το άρθρο

Δημοσιεύθηκε σήμερα , Σάββατο, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι νέες διατάξεις  για τους Διευθυντές Σχολείων προσοντολόγιο , οι οποίες ψηφίστηκαν, κατά πλειοψηφία, προχθές Πέμπτη, στη Βουλή.

Ειδικότερα  οι τέσσερις νέες διατάξεις    αφορούν:

Άρθρο 75: Επικαιροποίηση του προσοντολογίου των υποψήφιων εκπαιδευτικών  του παλαιού κλάδου Π.Ε. 18 πτυχιούχων λοιπών κλάδων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Με το   άρθρο αυτό επικαιροποιείται το προσοντολόγιο των υποψήφιων εκπαιδευτικών του παλαιού κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) 18.

Το συγκεκριμένο άρθρο  επιλύει το ζήτημα της συνέχισης της αυτοδίκαιης ένταξης, στον ίδιο κλάδο και τις επιμέρους ειδικότητες αυτού, όπως ορίστηκαν με την υπό στοιχεία Δ2/31928/8.121988 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β 938) και ενοποιήθηκαν στους κλάδους/ειδικότητες της περ. Α της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4521/2018, όσων κατέχουν πτυχία Τμημάτων νέων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που προέρχονται από προηγούμενα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Τ.Ε.Ι.), εφόσον διατηρείται η αρχική
ονομασία του Τμήματος του Α.Τ.Ε.Ι. και ως Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ), αυτούσια ή παρεμφερής για την εκάστοτε ειδικότητα, ενόψει των μεταβολών που έχουν επέλθει στην ανώτατη εκπαίδευση με τους ν. 4521/2018, 4559/2018 (Α’ 142), 4589/2019 (Α’ 13) και 4610/2019 (Α’ 70).

Άρθρο 76: Παράταση των ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στην καθαριότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με το συγκεκριμένο άρθρο   δίνεται η δυνατότητα παράτασης των ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων στην καθαριότητα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέχρι την ολοκλήρωση των εκκρεμών διαγωνιστικών διαδικασιών ανάθεσης και σε κάθε περίπτωση όχι μετά την 31η Μαρτίου 2023.

Άρθρο 77 : Νομοθετική εξουσιοδότηση στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να ορίζει στις περιπτώσεις ίδρυσης ή συγχώνευσης σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων  ειδική προθεσμία για τον καθορισμό: α) του συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.)  β) του συντελεστή Ε.Β.Ε. ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, γ) των συντελεστών βαρύτητας μαθημάτων, ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, δ) της  κατάταξης  της σχολής ή του τμήματος στα Επιστημονικά πεδία ή τομείς και  ε) του αριθμού  εισακτέων.

Άρθρο 78 : Δυνατότητα σε δόκιμους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), να είναι υποψήφιοι και να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής για θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης, υπό προϋποθέσεις, ενώ ρυθμίζονται και ειδικότερα ζητήματα σχετικά με τη συγκρότηση του Τοπικού Συμβουλίου Επιλογής.

Σχόλια (20)

τσάμπα κόπος
|

για τους υπαλλήλους των διευθυνσεων με τα χιλιάδες κυριολεκτικά ΠΥΜ ! άδικη ταλαιπωρία... πότε υπογρα΄΄φει είπαμε ; για να δούμε τι θα γίνει στην κέρκυρα...

Υποψήφιος Διευθυντής
|

Κάντε τα χαρτιά σας όλοι για διευθυντές. Τα τοπικά συμβούλια θα στελεχωθούν από μη υποψήφιους!

Στράτος
|

Όπως έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιο μετά την ψήφιση της νεάς Τροπολογίας για τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής θα υπάρξουν νέες προσκλήσεις για την κάλυψη κενών θέσεων όπου υπάρχουν. Ήδη σήμερα η ΠΔΕ Θεσσαλίας εξέδωσε τέτοια Πρόσκληση

@ΣΤΕΡΓΙΟΣ
|

Θέλουμε η προκήρυξη να β γει. Και να υπολογιστουν τα μορια που εχει ο καθένας. Εξάλλου ποιος μίλησε για αντικατάσταση??? Για να αναλάβουμε το καλοκαίρι, πρέπει από τώρα να βγει η προκήρυξη!!¡!!!!!¡!!!¡

@Κ.Α.
|

Άλλαξε εφημερίδα

ΣΤΕΡΓΙΟΣ
|

Ειλικρινά θεωρώ εντελώς παράλογο, να γίνουν αντικαταστάσεις διευθυντών σχολικών μονάδων στη μέση του Σχολικού Έτους. Άραγε δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι την αναστάτωση που θα προκληθούν στα Σχολεία; Συνέβη και παλιότερα και η αναστάτωση ήταν μεγάλη. Προφανώς η πρεμούρα κάποιων να γίνουν Διευθυντές τους κάνει να μην αναλογίζονται τις συνέπειες στη λειτουργία των Σχολείων.
Και για τον συνάδελφο εκπαιδευτικό που σχολιάζει την εξομοίωση, προφανώς και είτε δεν έκανε, είτε δεν χρειάστηκε να κάνει. Όταν υλοποιήθηκε, δεν είχε μοριοδότηση και ήταν επιλογή κάποιων να συμμετέχουν. Ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας περιλάμβανε την παρακολούθηση μαθημάτων, την εκπόνηση εργασιών, εξετάσεις, κλπ., το απόγευμα, ενώ τα πρωινά η παρουσία στο Σχολείο ήταν κανονική. Και είναι πιο δίκαιο η μοριοδότηση της εξομοίωσης από την μοριοδότηση ενός δεύτερου πτυχίου άσχετου με την εκπαίδευση.

@Ειναι δυνατόν;
|

Άρθρο 75 σε ομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας σε έτος 2022:
".. Κλάδος ΠΕ18 πτυχιούχων τμημάτων ΑΕΙ ή ΤΕΙ:.."
Πραγματικά δεν μπορεί ούτε να σχολιαστεί (εκτός αν γίνει χρήση "απρεπων" χαρακτηρισμών)!

@ΠΘ Μύρισε εκλοφες
|

Είμαστε πολλοί όμως...α/θμια+β/θμια και, θα πρεπε να τον αναλογιστουν
Δεν πρόκειται να πάρουν ψήφο απ τον εκπαιδευτικό κλαδο...ύστερα απ όλον αυτόν τον εμπαιγμο...

Μιχάλης
|

2021 Αύγουστος + 2 = 2023 Αύγουστος
Δηλαδή, οι διορισμένοι το 2021 πετάγονται έξω! Γνωρίζουν τι ακριβώς έχουν γράψει;

@Κ.Α.
|

ενώ μέχρι τώρα είναι υπερπαραγωγή, θαύμα διοικητικών πρακτικών;;;;; δηλαδή αν γίνουν εκλογές απρίλιο (πέρα από τις 2/4 δεν πάει, αλλά λέμε) , προλαβαίνει και εγκρίνεις την έκδοση π΄ροσκλησης; σοβαρομιλάς;;;;; φιάσκο δεν βλέπεις καιρό τώρα; και τον σεπτέμβριο να γίνουν που λέει ο λόγος ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΙΣΕΙΣ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ;;; μίγμα ανικανότητας, μεθοδεύσεων και ό,τι κάτσει η καλυτερότερη άριστη και το συνάφι ! απλά πράματα

ο ΠΘ μύρισε εκλογές
|

σας έχουν γραμμένους και σχολιάζετε λεπτομέρειες. δεν μετράτε ΚΑΘΟΛΟΥ για τη δεξιά κι ας είστε ο μεγαλύτερος κλάδος και πλέον προσοντούχος. απλά πράματα

Κ.Α.
|

Διαβάζω σε φύλλο της αυριανής Κυριακής μεγάλης εφημερίδας για πιθανή προκήρυξη εκλογών Ιανουάριο ή Φεβρουάριο και εκλογές τον Μάτριο. Αν αυτό είναι το σχέδιο, τότε καλύτερα να μην ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής διευθυντών γιατί θα καταλήξει σε φιάσκο.
Φίλος μου είπε βέβαια ότι στην γενική απαγόρευση μεταβολών των δημοσίων υπαλλήλων που ισχύει στις προεκλογικές περιιόδους υπάρχει εξαίρεση που αναφέρει ότι "επιτρέπονται υπηρεσιακές μεταβολές σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιδιαιτέρως επείγουσες και σοβαρές ανάγκες της υπηρεσίας" με απόφαση της σχετικής επιτροπής που συγκροτείται στο ΣτΕ. Για παράδειγμα, οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών δεν θα προχωρήσουν, λόγω μάλιστα διπλών εκλογών και συνεχών προεκλογικών περιόδων; Απαιτείται βέβαια: α) αίτημα του ΥΠΑΙΘ προς την επιτροπή του ΣτΕ για κάθε εξαίρεση και β) έγκριση της επιτροπής του ΣτΕ. Τώρα, αν θα υπάρξει τέτοιο αίτημα από το ΥΠΑΙΘ και εάν το ΣτΕ κρίνει την αλλαγή διευθυντών σχολείων ως "επείγουσα και σοβαρή ανάγκη της υπηρεσίας" είναι άλλο θέμα.

Στράτος
|

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις για την συγκρότηση Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής, στις περιπτώσεις που Διευθυντής Εκπαίδευσης αναπληρώνει Περιφερειακό Διευθυντή, Πρόεδρος του Συμβουλίου ορίζεται ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων και αναπληρωτής του εκπαιδευτικός... μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος...". Επομένως για την συγκρότηση των Τοπικών Συμβουλίων στις περιπτώσεις που ακόμη εκκρεμεί θα πρέπει από Δευτέρα να εκδοθούν νέες προσκλήσεις ενδιαφέροντος με προθεσμίες κλπ. Οπότε για την ολοκλήρωση της συγκρότησης των Συμβουλίων θα απαιτηθεί κάποιος ακόμη χρόνος.
.
Κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο νέας καθυστέρησης έκδοσης της Πρόσκλησης υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων για υποβολή αιτήσεων, καθώς η συγκρότηση των Τοπικών Συμβουλίων μπορεί να γίνει παράλληλα με την διαδικασία αιτήσεων υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων. Άλλωστε τα Συμβούλια πιάνουν δουλειά (έλεγχος προϋποθέσεων υποψηφίων, προσμέτρηση μοριοδότησης κλπ) μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων.

Ασχολίαστο
|

Κρίσεις διευθυντών σχολικών μονάδων πότε θα γίνουν; Θα είναι όπως έγινε και με τους σχολικούς συμβούλους;

εκπαιδευτικος
|

Κυρία Υπουργέ,
πότε επιτέλους θα βάλετε τάξη στην μοριοδότηση των ΠΕ70 2ετους που με κάποιες ώρες επιμόρφωσης παίρνουν 3 μόρια όσα και το μεταπτυχιακό;
4ετούς νέοι επιστήμονες υστερούν κατά 3 μόρια γιατί οι παλαιοί εξομοιώθηκαν;;; Μάλλον απογειώθηκαν παρά εξομοιώθηκαν. 3 μόρια επιπλέον επειδή επιμορφώθηκαν. Πιο κάτω δεν έχει
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Δισκοβόλος
|

O "καλυτερότερος νόμος" κυκλοφορεί πλέον ρακένδυτος με μπαλωμένα ρούχα...

Κ.Α.
|

Νομοθετικά τη Δευτέρα το πρωί είναι δυνατόν να εκδοθεί η Πρόσκληση για υποψήφιους Διευθυντές Σχολείων (μαζί με τη σχετική Υ.Α. για τη διαδικασία). Όλα όμως εξαρτώνται από την πολιτική βούληση. Υπάρχει η βούληση για να τρέξουν οι διαδικασίες ή μήπως το αντίθετο;

Δημήτρης
|

Τελείωσαν οι τροπολογίες και οι αστείες δικαιολογίες..
Προκήρυξη ΑΜΕΣΑ!! Αρκετά πια!

Είναι δυνατόν;
|

"... εφόσον διατηρείται η αρχική
ονομασία του Τμήματος του Α.Τ.Ε.Ι. και ως Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ), αυτούσια ή παρεμφερής για την εκάστοτε..."
Το ΊΔΙΟ το υπουργείο παιδείας δεν γνωρίζει ότι τα ΑΤΕΙ ήταν ΑΕΙ;;
Δεν γνωρίζει ότι τα ΑΕΙ χωρίζονταν σε δύο ισότιμους κλάδους, πανεπιστημιακό και τεχνολογικό; Είναι δυνατόν;
Τι ΓΚΆΦΑ είναι αυτή και πόση προχειρότητα υποδηλώνει!

Δάσκαλος
|

Οι νυν αναπληρωτές διευθυντές σχολικών μονάδων λαμβάνουν για κάθε τετράμηνο που περνάει μισό μόριο "επιδότηση" (1,5 μόρια το έτος).
Μόλις βγει η πρόσκληση για νέους διευθυντές, ανεξάρτητα του πόσο θα διαρκέσει η όλη διαδικασία, σταματάει και η μοριοδότηση για αυτές τις κρίσεις των συγκεκριμένων αναπληρωτών διευθυντών.
Έχουν καμία σημασία όλα αυτά;
Ίσως και να έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ