Πρυτανικές εκλογές ΑΠΘ: Μέσα στο επόμενο 15νθήμερο η απόφαση του ΣτΕ στο αίτημα ακύρωσης των εκλογών

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να κρίνει εάν τελικά το ΑΠΘ θα υποχρεωθεί να διεξάγει εκ νέου τις πρυτανικές εκλογές και εάν, από αυτή τη διαδικασία θα αποκλειστεί ο νυν Πρύτανης Χαράλαμπος Φείδας

23/01/2025

Ενημερώθηκε: 23/01/2025, 17:39

Άκουσε το άρθρο

Μέσα στο επόμενο 15νθήμερο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Επικρατείας, το οποίο εκδίκασε στις 4 Δεκεμβρίου 2024, τις δύο προσφυγές  των καθηγητών  Στράτου Στυλιανίδη  και Κυριάκου Αναστασιάδη, με τις οποίες ζητούν ακύρωση της διαδικασίας των Πρυτανικών εκλογών στο ΑΠΘ.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να κρίνει εάν τελικά το ΑΠΘ θα  υποχρεωθεί να διεξάγει  εκ νέου τις  πρυτανικές εκλογές και εάν, από αυτή τη διαδικασία θα αποκλειστεί ο νυν Πρύτανης Χαράλαμπος Φείδας.

Ο μέν Κυριάκος Αναστασιάδης προσέφυγε θεωρώντας μη εκλόγιμο του  Χαράλαμπου Φείδα ως Πρύτανη, διότι πριν τη διεξαγωγή των εκλογών είχε διαμοιράσει στα δύο την τετραετή θητεία (Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου  είναι κατά το νόμο μονοπρόσωπο όργανο με τετραετή θητεία)..

Ο δε Στράτος Στυλιανίδης     προσέφυγε  στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα της εκλογής του Πρύτανη του ΑΠΘ , αλλά και η συνταγματικότητα του νόμου.

Η δήλωση του  νυν Πρύτανη Χαράλαμπου Φείδα, ως υποψηφίου,  για διαμοιρασμό  της θητείας του πρύτανη σε δύο μέρη,σύμφωνα με την προσφυγή του Στράτου  Στυλιανίδη, είναι προδήλως αντίθετη στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου, όπως άλλωστε διαπίστωσε δημοσίως ο τότε Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ομότιμος Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας.

Η ανακοίνωση μέσω της οποίας προεξοφλείτε η ψήφος τριών εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, προδήλως, επισημαίνει στην προσφυγή του ο Στράτος  Στυλιανίδης, προσβάλει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης και εγείρει σοβαρά θέματα μυστικότητας της ψήφου κατά την εκλογή του πρύτανη του ΑΠΘ.

Υπενθυμίζεται ότι για την ολοκλήρωση των εκλογών χρειάστηκαν 12 μήνες, γεγονός που οφείλεται στις ασάφειες του νόμου.

Για την τελική ολοκλήρωση της διαδικασίας χρειάστηκε να υπογραφεί απόφαση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη.

Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναδείχθηκε ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών Χαράλαμπος Φείδας.

Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, και πραγματοποιήθηκε με μυστική ψηφοφορία και ηλεκτρονικά, μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ». Στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ οι υποψήφιοι έλαβαν τις εξής ψήφους.

Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας Κυριάκος Αναστασιάδης: 2 ψήφοι.
Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής Ευστράτιος Στυλιανίδης: 2 ψήφοι.
Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών Χαράλαμπος Φείδας: 6 ψήφοι.
Λευκά: 1 ψήφος.
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ