ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τα νέα Προγράμματα Σπουδών για ΔΕΚΑΕΠΤΑ μαθήματα του Γενικού Λυκείου

ΟΛΑ ΤΑ ΦΕΚ
Δημοσίευση: 23/01/2015
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

 Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα νέα Προγράμματα Σπουδών για ΔΕΚΑΕΠΤΑ μαθήματα του Γενικού Λυκείου.

Για να ανοίξετε τα νέα Προγράμματα Σπουδών πατήστε αντίστοιχα παρακάτω:

1. Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία» της Α΄, Β΄ τάξης γενικής παιδείας και της Β΄, Γ΄ τάξης της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών του Γενικού Λυκείου.

2. Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Βιολογία» της Α΄, Β΄ τάξης Γενικής Παιδείας Γενικού Λυκείου και της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου.

3.Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Αρχές Οικονομικής Επιστήμης» της Γ΄ τάξης της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών−Πολιτικών−Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών Γενικού Λυκείου.

4. Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Καλλιτεχνική Παιδεία» της Α' τάξης Γενικού Λυκείου.

5. Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Μαθηματικά» της Α΄ και Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου και της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της Β΄ και Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου

6. Του μαθήματος «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» της Γ΄ τάξης της ομάδας προσανατολισμού των Οικονομικών−Πολιτικών−Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών Γενικού Λυκείου.

7. Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Στοιχεία Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών» της Γ΄ τάξης της ομάδας προσανατολισμού των Οικονομικών−Πολιτικών−Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών του
Γενικού Λυκείου.

8. Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Αρχές Φυσικών Επιστημών» της Γ΄ τάξης της ομάδας προσανατολισμού των Οικονομικών−Πολιτικών−Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών Γενικού Λυκείου.

9. Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Φυσική» της Α΄ και Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου και της ομάδας προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της Β΄ και Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου.

10.Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Πληροφορική» της Γ΄ τάξης Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών Γενικ ού Λυκείου

11. Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Ιστορία» της Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού, της Α΄, Β΄, Γ΄ τάξης Γυμνασίου, της Α΄, Β΄, Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου, της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και της ομάδας προσανατολισμού Οικονομικών−Πολιτικών−Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου

12. Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Θρησκευτικά» της Α΄, Β΄, Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου.

13. Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Χημεία» της Α΄ και Β' τάξης Γενικού Λυκείου και της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της Γ' τάξης Γενικού Λυκείου.

14. Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» της Α’ τάξης Γενικού Λυκείου.

15. Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων» της Α΄ τάξης Γενικού Λυκείου.

16. Πρόγραμμα Σπουδών για τα ειδικά μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο και το Γραμμικό Σχέδιο.

17. Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος «Φυσική Αγωγή» της Α΄, Β΄, Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου.

Σχόλια (19)

 
φιλολογος
12 Φεβ 2015 22:41

Στο πόδι, και χωρίς πιλοτική εφαρμογή. Χωρίς ανατροφοδότηση απο τους εκπαιδευτικούς. Χωρίς χρονόμετρο. Ελλάς το μεγαλείο σου.!

 
Ευτυχία
12 Φεβ 2015 17:51

Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, και ενώ γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι θα πάνε στο "καλό" δημοσιεύουν ένα ΦΕΚ - έκτρωμα, χωρίς καμία διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα , βάσει του οποίου αυξάνουν την ύλη σ` όλα τα μαθήματα, προσθέτουν καινούρια μαθήματα για τους μαθητές των πανελλαδικών 2015-16 χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχα βιβλία και ΑΠΣ Βλέποντας την ύλη των μαθηματικών αναγνωρίζω κεφάλαια του A΄ και B΄ έτους του μαθηματικού. Μα αν καταφέρουν τα παιδιά μας να ανταπεξέλθουν σ` αυτά τα μαθήματα και να πετύχουν στις πανελλαδικές για ποιο λόγο να μπουν στη μαθηματική σχολή; Και τι να διδαχτούν εκεί; Εκτός πια αν ο στόχος είναι στο πανεπιστήμιο να γίνεται απλά εμπέδωση. Παρακαλώ τη νέα κυβέρνηση να αποφασίσει για την ύλη των πανελληνίων με σύνεση, με διάλογο με τους απαραίτητους φορείς και προπαντός με σεβασμό στον μόχθο των παιδιών. Ας επιστραφεί στον κ. Λοβέρδο το έκτρωμά του !

 
ROMRO
31 Ιαν 2015 11:30

ευτυχως φυγατε γιατι εισασταν εκτος απο ασχετοι και επικινδυνοι φυσικα οι ευχες φανταζομαι ΟΛΩΝ θα σας ακολουθουν και ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ.........

 
nikoc
29 Ιαν 2015 06:18

200 ώρες η Βιολογία Γ' Λυκείου με 8 ώρες τη βδομάδα (25 βδομάδες) η ύλη για πανελλαδικές φαίνεται λογική... Αυτό όμως θα φανεί με την έκταση της ύλης για τις αντίστοιχες ώρες, τις λεπτομέρειες και τις ασκήσεις- ερωτήσεις που θα περιλαμβάνει. Έτσι και αλλιώς για ιατρική και βιολογικές σχολές αναφέρεται και όχι για πολυτεχνικές σχολές. Κάποια κεφάλαια αποτελούν επανάληψη προηγούμενων τάξεων (ανθρωπολογία) και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά είναι γνώσεις που απαιτούνται σε διεθνές επίπεδο (ΙΒ).
Το θέμα είναι να ξεκολλήσουν οι βιολόγοι διορθωτές από την απαίτηση της αποστήθισης του σχολικού βιβλίου!!!

 
Δημήτρης
28 Ιαν 2015 01:35

Το ερώτημα είναι ένα: Θα εφαρμοσθούν;

 
χημικός
27 Ιαν 2015 23:17

@xhmikos
Αμφιβαλω αν οντως εισαι χημικός!μεθοδος των τριων η χημεια?απο ποτε?σε ποιο κεφαλαιο αναφερεσαι ακριβως της υλης?μηπως στην οργανικη?στην οξειδοαναγωγη?

 
xhmikos
27 Ιαν 2015 18:46

τεράστια ύλη στη Χημεία Γ Λυκείου. Τα έλιωσαν τα παιδιά. Καλά πάνε καλά οι άνθρωποι ; Τεράστια ύλη για ένα μάθημα που είναι μέθοδος των τριών για παιδιά του δημοτικού και θεωρία στο 90%

 
Ένας Φυσικός
27 Ιαν 2015 13:23

Εάν στόχος είναι λιγότερα παιδιά στο λύκειο και ακόμη λιγότερα στο πανεπιστήμιο θα τον πετύχετε!!!
Μήπως όσοι συμμετείχαν στα "διαθεματικά" προγράμματα σπουδών του γυμνασίου στη Φυσική μετέφεραν τις απόψεις τους και στο λύκειο;
Όσοι θα πάνε στα παιδαγωγικά τμήματα-αν πάει κανένας- θα ξέρουν Φυσική καλύτερη από τους καθηγητές τους!
Όσο για τους εισακτέους στο Φυσικό Τμήμα το υπόβαθρο των γνώσεων τους θα είναι αρκετό για να περάσουν χωρίς εξετάσεις στο τρίτο έτος!

 
Πληροφορικός
27 Ιαν 2015 10:44

Πολύ καλή η ύλη στην Πληροφορική. Επι τέλους ένα υψηλού επιπέδου μάθημα που θα οπλίζει τα παιδιά με σημαντικές γνώσεις.

 
πε19
27 Ιαν 2015 10:03

Απαράδεκτη η ύλη και στην Πληροφορική. Ποιοι είναι αυτοί που έκαναν την επιλογή; Έχουν καμιά επαφή με την πραγματικότητα; Μ' αρέσει που έλεγαν για εξορθολογισμό της ύλης.

 
Θανάσης
25 Ιαν 2015 08:18

Η αύξηση των ωρών των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων έγινε με το σκεπτικό να καλύπτεται η ύλη στα πλαίσια του Σχολείου. Από αυτά που διαβάζω αντιλαμβάνομαι ότι δυστυχώς τα διάφορα lobby είναι τόσο ισχυρά, ώστε διπλασιάσαν την ύλη για να υπάρχει πάλι η ανάγκη να καταφεύγει κάποιος στο φροντιστήριο.
Ας το πάρουνε επιτέλους χαμπάρι οι κύριοι αυτοί. Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν.

 
manina
24 Ιαν 2015 22:04

Μόλις είδα την ύλη στα οικονομικα.ο κουμπάρος μου πρωτοετής στο χρηματοοικονομικο του πα.μακ έχει σίγουρα λιγοτερη. Tα δικά σας τα παιδιά θα πάρουν το πληρωμένο ΙΒ και θα φύγουν έξω για σπουδες.εμεις όμως από φέτος ,τωρα,να ξεκινησουμε,πάλι δεν θα προλάβει ένας μαθητής να καταλάβει ολ αυτα τα οικονομικα,τις θεωρίες ,που δεν έχουν πουθενά εφαρμογη,και θα πρέπει να τα αποστηθησει για να γράψει του χρόνου έναν αξιοπρεπή βαθμό να έχει ελπίδες για μια καλή σχολη! Α,και κάτι αλλο! Με τις στρατιωτικες σχολες τι θα γινει? Σε ποιο πεδιο θα είναι τελικά ? Σε ξεχωριστο,όλες μαζί η διάσπαρτες όπως τα προηγούμενα χρονια?

 
Έσμυ
24 Ιαν 2015 18:43

Ο Λοβέρδος και οι σύμβουλοί του;;; Χαχα

το Νέο Λύκειο είναι τερατούργημα Γκλαβά, Κουμέντου και Αρβανιτόπουλου.
Τον τελευταίο τον ξεχάσατε; Πόσο είχε δίκιο ο ΑΛ που μου είχε πει: σε 2 μέρες θα μας έχουν ξεχάσει, τόση βραχυχρόνια μνήμη έχουν...

 
Κώστας Δημητρίου
24 Ιαν 2015 14:17

Aπαράδεκτο το μέγεθος της ύλης. Δεν απευθύνεται σε μαθητές, αλλά σε φοιτητές τουλάχιστον τριτοετείς των σχολών. Έχουν ξεπεράσει τα όρια της λογικής οι κύριοι του υπουργείου. Και να μην ήθελα να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, με αυτά που βλέπω ότι κάνουν, αύριο θα ψηφίσω φανερά ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο για να φύγουν ο κύριος Λοβέρδος και όλοι οι σύμβουλοί του που έχουν τρελάνει τα παιδιά μας. Φτάνει πια κύριοι, μια μέρα ακόμη σας έμεινε στο υπουργείο. Ελπίζω η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να κάνει δραστικότατες αλλαγές στο νέο εξεταστικό, έτσι όπως το κατάντησε ο κύριος Λοβέρδος με τις αποφάσεις του <<ποδαριού>>. Φυσικά, πέρα από τον εξορθολογισμό της ύλης, η κυριότερη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά για επιλογή δύο επιστημονικών πεδίων.

 
Νίκος Δημητριάδης
24 Ιαν 2015 13:37

Διαβάζοντας κανείς το πρόγραμμα σπουδών των αρχαίων Ελληνικών δεν μπορεί παρά να νιώσει θλίψη για το "δημιούργημα" του ΙΕΠ. Για μια ακόμη φορά η ποσότητα της ύλης υπερισχύει της ποιότητας. Εκτός κι αν νομίζουν ότι με τόση πολλή ύλη θα μπορούσε κανείς να εφαρμόσει και μεθόδους ομαδοσυνεργατικές, διαθεματικής δραστηριότητας κ.τ.λ. Είστε κυριολεκτικά "εκτός τόπου και χρόνου". Είναι ώρα να πάτε στα σπίτια σας, προτού γυρίσετε την εκπαίδευση στον δικό σας Μεσαίωνα. Ακούς εκεί δυϊκός αριθμός και αττικόκλιτα ουσιαστικά και επίθετα. Επίσης, γιατί διδάσκονται οι μύθοι του Πλάτωνα απογυμνωμένοι από την επιχειρηματολογία που ακολουθεί. Γιατί αφαιρέθηκε ο ορισμός της ηθικής αρετής του Αριστοτέλη; Ποιος είναι ο σκοπός; Αντί να διορθώσετε τις αδυναμίες του υπάρχοντος συστήματος, δημιουργείτε ένα "τέρας", το οποίο όμως ελπίζω να καταβροχθίσει πρώτα εσάς που το "εμπνευστήκατε".

 
Θάνος Σταυρόπουλος
24 Ιαν 2015 10:37

Καλά, δεν έχει ούτε ίχνος στοιχειώδους αξιοπρέπειας αυτό το καθεστώς! Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, και ενώ γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι θα πάνε στο "καλό" (ευτυχώς!), δημοσιεύουν ένα ΦΕΚ - έκτρωμα, χωρίς καμία διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα και χωρίς κανέναν απολύτως λόγο! Τι θα συνέβαινε, αν δημοσίευαν αυτό το ΦΕΚ μια βδομάδα ή δέκα μέρες αργότερα; Μήπως αυτή η "πρεμούρα" συνδέεται με κάποια άλλα θεματάκια ... ή οφείλεται σε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και δημιουργίας δυσκολιών στην επερχόμενη κυβέρνηση; Όπως και να έχει, η ύλη (τουλάχιστον στα αρχαία ελληνικά) είναι τεράστια και οι διδακτικοί στόχοι εξωπραγματικά πολλοί και πολύπλοκοι ειδικά για την Α' Λυκείου. Για την δε Γ' Λυκείου, είναι γνωστό πως λειτουργεί το "παραπρόγραμμα" στην τάξη αυτή. Τα νέα ΑΠΣ, αντί να απλοποιούν κάνουν πιο πολύπλοκο το πολύπαθο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών και αναγκάζουν τον εκπαιδευτικό να "κάνει τα στραβά μάτια" όταν οι μαθητές δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Τέλος, πως είναι δυνατόν ένας εκπαιδευτικός να διδάξει το μάθημα των αρχαίων στην Α' & Γ' τάξη με τόσες πολλές αλλαγές.
Φτάνει πια! Χαρείτε το τις λίγες ώρες ακόμη που θα έχετε καρέκλες!

 
Νικολεττα
24 Ιαν 2015 08:45

H ύλη είναι τεράστια!!!Η νέα κυβέρνηση πρέπει να δώσει την ευκαιρία σε όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία να κάνουν προτάσεις για το πως μπορούμε να διορθώσουμε το εξεταστικό για τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες το 15-16. Δεν υπάρχει λόγος για τόση εξειδίκευση σε ένα μάθημα όπως στη βιολογία και πλήρη άγνοια σε ένα άλλο π,χ στα μαθηματικά για παιδί που επιλέγει θετικές σπουδές.

 
Θανάσης
24 Ιαν 2015 00:31

Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές δημοσιεύεται ΦΕΚ προγραμμάτων σπουδών;
Επίσης, ως προς τα αρχαία Ελληνικά, το πρόγραμμα αναφέρεται σε μαθητές Λυκείου ή σε φοιτητές φιλοσοφικής; Απορώ γιατί δεν προσθέσατε στην ύλη και τη μετρική...Καλή η προσπάθειά σας εκεί στο Υπουργείο. Συνεχίστε...

 
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
23 Ιαν 2015 21:03

200 ώρες η Βιολογία Γ' Λυκείου !!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.